sa dite eshte normale vonesa e menstruacioneve

Sa dite eshte normale vonesa e menstruacioneve? Gjatësia e menstruacioneve tuaj mund të luhatet në varësi të shumë faktorëve të ndryshëm. Nëse menstruacionet tuaj papritmas bëhet shumë më e shkurtër, sidoqoftë, është normale të shqetësoheni.

Ndërsa mund të jetë një shenjë e hershme e shtatzënisë, ka shumë shkaqe të tjera të mundshme, duke përfshirë faktorët e jetesës, kontrollin e lindjes ose një gjendje mjekësore.

Lexoni për të mësuar më shumë rreth asaj që mund të bëjë që menstruacionet tuaj të zgjasë vetëm një ose dy ditë.

Çfarë konsiderohet një cikël normal menstrual?

Një cikël normal menstrual ndodh rreth një herë në 28 ditë, por kjo shpesh ndryshon. Disa gra kanë menstruacione çdo 21 ditë, ndërsa të tjerat kanë periudha që janë 35 ditë të ndara.

Kur bëhet fjalë për periudhat, dhe sa dite eshte normale vonesa e menstruacioneve, çdo grua është e ndryshme. Shumica e grave kanë periudha që zgjasin rreth tre deri në pesë ditë çdo muaj. Por një periudhë që zgjat vetëm dy ditë, ose vazhdon për shtatë ditë, gjithashtu konsiderohet normale.

Nëse periudha juaj zgjat zakonisht disa ditë dhe papritmas bëhet shumë më e shkurtër, kjo mund të jetë për shkak të një numri shkaqesh.

Shtatzënia dhe sa eshte normale vonesa e menstruacioneve

sa eshte normale vonesa e menstruacioneve nga nje shtatzani

Shtatzënia mund të jetë arsyeja për një “periudhë” që zgjat vetëm një ose dy ditë.

Kur një vezë e fekonduar i bashkohet rreshtimit të mitrës, mund të ndodhë gjakderdhje implantuese.

Ky lloj gjakderdhjeje është zakonisht më i lehtë se një periudhë e rregullt. Më së shpeshti zgjat rreth 24 deri në 48 orë. Është tipike me ngjyrë rozë të hapur deri në kafe të errët.

Gjakderdhja e implantimit zakonisht ndodh rreth 10-14 ditë pas konceptimit. Jo të gjitha gratë shtatzëna do ta përjetojnë atë. Sipas Kolegjit Amerikan të Obstetërve dhe Gjinekologëve, gjakderdhja nga implantimi ndodh vetëm në rreth 15-25% të shtatzënive.

Shtatzënia ektopike

Një shtatzëni ektopike ndodh kur një vezë e fekonduar ngjitet në tubat fallopiane, vezoren ose qafën e mitrës në vend të mitrës. Zakonisht quhet shtatzëni tubale.

Një nga shenjat e para të një shtatzënie ektopike është gjakderdhja vaginale së bashku me dhimbjen e legenit.

Nëse një vezë e fekonduar vazhdon të rritet në tubën fallopiane, kjo mund të shkaktojë çarje të tubit. Kjo mund të çojë në gjakderdhje të rëndë brenda barkut.

Kërkoni ndihmë mjekësore menjëherë nëse përjetoni simptoma të një shtatzënie ektopike, të tilla si:

 • dhimbje të forta të barkut ose legenit, zakonisht në njërën anë
 • të fikët ose marramendje
 • gjakderdhje anormale vaginale
 • presioni i rektumit

Aborti spontan

aborti spontan

Një abort spontan mund të shkaktojë gjakderdhje që mund të gabohet për një periudhë. Shumë gra mund të mos jenë të vetëdijshme se po kryejnë një abort spontan pasi nuk mund ta dinin që në fillim ishin shtatzënë.

Gjakderdhja mund të jetë një njollë e lehtë ose një rrjedhje e rëndë. Gjatësia dhe sasia e gjakderdhjes do të varet nga kohëzgjatja e shtatzënisë.

Simptoma të tjera të abortit përfshijnë:

 • ngërçet
 • dhimbje barku ose legeni
 • dhimbje shpine

Ushqyerja me gji dhe sa dite eshte normale vonesa e menstruacioneve

Ushqyerja me gji mund të shkaktojë një periudhë të vonuar, më të lehtë ose të shkurtuar.

Prolaktina, një hormon që ndihmon në prodhimin e qumështit të gjirit, gjithashtu parandalon shfaqjen e menstruacioneve.

Shumica e grave që ushqejnë me gji do të rifillojnë menstruacionet rreth 9-18 muaj pasi fëmija të lindë.

Kontrolli i lindjeve dhe ilaçe të tjera

Tabletat hormonale të kontrollit të lindjes ose të shtënat, si dhe pajisjet intrauterine (DIU) mund të shkaktojnë cikle më të shkurtra dhe më të lehta menstruale.

Hormonet në pilulat e kontrollit të lindjes mund të hollojnë rreshtimin e mitrës. Kjo mund të lehtësojë dhe shkurtojë periudhën tuaj. Sipas Klinikës Cleveland, gratë që marrin pilula vetëm me progestin mund të rrjedhin gjak midis periudhave të tyre.

Ilaçet e tjera që mund të ndikojnë në frekuencën, gjatësinë ose rrjedhën e menstruacioneve tuaja përfshijnë:

 • hollues gjaku
 • antipsikotikë ose ilaqet kundër depresionit
 • steroidet
 • barëra, të tilla si xhensen
 • tamoxifen (një ilaç që përdoret për të trajtuar lloje të caktuara të kancerit të gjirit)

Faktorët e stilit të jetës dhe sa dite eshte normale vonesa e menstruacioneve

Shumë faktorë të ndryshëm të mënyrës së jetesës mund të ndikojnë në kohëzgjatjen e periudhës tuaj, sa dite eshte normale vonesa e menstruacioneve, përfshirë ndryshimet në rutinën tuaj ditore.

Le të shohim nga afër disa nga ndryshimet më të zakonshme të jetesës që mund të shkaktojnë ndryshime në periudhën tuaj.

Sa dite eshte normale vonesa e menstruacioneve nga stresi

sa dite eshte normale vonesa e menstruacioneve nga stresi

Nivelet e larta të stresit mund të ndikojnë në hormonet tuaja. Kjo, nga ana tjetër, mund të ndikojë në ciklin tuaj menstrual.

Nëse përjetoni stres të rëndë, mund të keni periudha të çrregullta, më të shkurtra ose më të lehta se normalja. Ose mund të mos keni fare periudhë.

Periudhat tuaja me shumë mundësi do të kthehen në normale pasi nivelet e stresit të zbresin.

Humbje e konsiderueshme e peshës

Humbja e një peshe të madhe mund të çojë në periudha të parregullta. Çrregullimet e të ngrënit, si anoreksia nervore ose bulimia nervore, mund të bëjnë që periudhat të ndalen fare.

Sa dite eshte normale vonesa e menstruacioneve qe shkakton mbi-ushqyerje

mbi-ushqyerje gjate menstruacioneve

Një sasi ekstreme e aktivitetit fizik mund të shkaktojë periudha të çrregullta ose mungesë të një periudhe.

Nëse nuk e ekuilibroni sasinë e energjisë që digjeni me ushqimin e duhur, trupi juaj nuk do të ketë energji të mjaftueshme për të mbajtur të gjitha sistemet tuaja funksionuese. Pra, do të fillojë ta zhvendosë energjinë larg disa funksioneve, si riprodhimi.

Si rezultat, hipotalamusi, një rajon në trurin tuaj, mund të ngadalësojë ose ndalojë lirimin e hormoneve që kontrollojnë ovulimin.

Kushtet mjekësore

Disa lloje të gjendjeve mjekësore mund të ndikojnë në ciklin tuaj mujor, duke shkaktuar një periudhë më të shkurtër se normale.

Sëmundja e tiroides

Sëmundja e tiroides bën që trupi juaj të prodhojë shumë ose shumë pak hormon tiroide. Ky hormon luan një rol jetësor në ciklin tuaj menstrual.

Kur trupi juaj nuk prodhon sasinë e duhur të këtij hormoni, periudhat tuaja mund të bëhen të parregullta dhe nganjëherë më të shkurtra se zakonisht.

Simptomat e sëmundjes tiroide mund të ndryshojnë, varësisht nga lloji i çrregullimit që keni. Por simptomat më të zakonshme përfshijnë:

 • humbje peshe ose shtim
 • probleme me gjumin, ose ndjeheni shumë të lodhur
 • një rrahje zemre më e shpejtë ose e ngadaltë se normalja

Sindroma e vezoreve policistike (PCOS)

Me PCOS, trupi juaj prodhon më shumë hormone mashkullore sesa normalisht. Ky lloj i çekuilibrit hormonal mund të ndalojë që ovulimi të ndodhë.

Si rezultat, mund të keni një periudhë shumë më të lehtë dhe më të shkurtër, ose aspak periudhë. Simptoma të tjera të PCOS mund të përfshijnë:

 • qime të tepërta të fytyrës
 • lodhje
 • një zë më i thellë
 • luhatje humori
 • infertilitetit

Sëmundja inflamatore e legenit (PID)

PID është një lloj infeksioni që ndodh kur bakteret hyjnë në vaginë dhe përhapen në mitër dhe traktin e sipërm gjenital. Ky infeksion zakonisht transmetohet përmes kontaktit seksual.

PID mund të shkaktojë periudha të parregullta, por ato janë zakonisht më të rënda, më të gjata ose më të dhimbshme.

Sa dite eshte normale vonesa e menstruacioneve ne kushte te tjera

Kushtet më pak të zakonshme që mund të shkaktojnë periudha të parregullta ose më të shkurtër përfshijnë:

 • stenoza e qafës së mitrës, një ngushtim i rrugës së kalimit përmes qafës së mitrës
 • dështimi i parakohshëm i vezoreve (POF), i njohur gjithashtu si menopauzë e parakohshme
 • Sindroma Asherman, e shkaktuar nga indet mbresë ose ngjitjet brenda mitrës ose qafës së mitrës
 • anemi
 • çrregullime të hipofizës
 • kanceri i mitrës ose qafës së mitrës

Sa dite eshte normale vonesa e menstruacioneve sipas moshes

sa dite eshte normale vonesa e menstruacioneve sipas moshes

Gratë e reja që kalojnë pubertetin mund të kenë periudha të parregullta për vitet e para pasi të fillojnë menstruacionet.

Një herë tjetër kur periudhat mund të bëhen të parregullta është gjatë perimenopauzës. Kjo ndodh mjaft disa vjet para menopauzës.

Sipas Klinikës Cleveland, gratë mund të hyjnë në perimenopauzë 8-10 vjet përpara menopauzës, që do të thotë se mund të ndodhë në vitet 30 ose 40.

Gjatë perimenopauzës, nivelet e estrogjenit fillojnë të ulen. Kjo mund të shkaktojë menstruacione të parregullta

Në fund të fundit…

Gjakderdhja vetëm për një ose dy ditë mund të jetë një shenjë e shtatzënisë, por ka edhe shumë shkaqe të tjera të mundshme.

Nëse shqetësoheni për periudhën tuaj më të shkurtër se zakonisht, caktoni një takim për të parë mjekun tuaj. Ato mund t’ju ndihmojnë të kuptoni se çfarë e shkakton ndryshimin dhe të filloni trajtimin, nëse është e nevojshme.