Shkencëtarët që studiojnë mënyrën se si folikulat e flokëve marrin formë në trupin e njeriut kanë gjetur sukses të ri në laborator, duke demonstruar një mënyrë për të rritur format e tyre plotësisht të pjekura në kulturë. Zbulimi u paraqet shkencëtarëve një platformë të re për të hetuar zhvillimin e folikulave të flokëve, me shpresat për trajtime të avancuara pioniere për çrregullimet e rënies së flokëve. Kemi parë shkencëtarët të bëjnë disa përparime premtuese në kuptimin tonë të zhvillimit të folikulave të flokëve kohët e fundit, me shumë studime të fokusuara në përdorimin e qelizave burimore për të stimuluar rritjen e re në modelet e kafshëve.  

Studiuesit në Universitetin Kombëtar të Yokohama të Japonisë u përpoqën ta çojnë këtë fushë në një terren të ri duke zhvilluar folikulat e qimeve plotësisht funksionale jashtë trupit, megjithëse ata ende janë mbështetur te kafshët për ndihmë. Qelizat burimore pluripotente të marra nga minjtë u përdorën si pikënisje për gjëndrat e flokëve të ekipit, megjithëse kjo përfshinte një zgjidhje serioze të problemeve. Morfogjeneza është procesi përmes të cilit qelizat organizohen dhe shndërrohen në inde dhe organe të organizmave, por mënyra se si kjo ndodh në lidhje me folikulat e flokëve mbetet e kuptuar keq. Deri më tani, shkencëtarët nuk kanë qenë në gjendje ta përsërisin këtë proces në një pjatë laboratorike. 

Ekipi mori dy lloje qelizash embrionale dhe përdori një hidrogel me përqendrim të ulët për të vepruar si struktura mbështetëse të quajtura matrica jashtëqelizore, duke drejtuar zhvillimin e qelizave në kulturë. Kjo ndryshoi rregullimin e dy llojeve të qelizave dhe çoi në formimin e një bërthame të qelizave epiteliale, e cila nga ana tjetër ishte e rrethuar nga qeliza mezenkimale. Këto dy lloje qelizash mendohet se luajnë një rol të rëndësishëm në morfogjenezën e folikulave të flokëve gjatë zhvillimit embrional. Rregullimi i tyre në këtë konfigurim bërthamor në pjatën e kulturës laboratorike rriti zonën e kontaktit midis dy qelizave dhe, sipas ekipit, rriti ndërveprimet që nxisin zhvillimin e gjëndrës së flokëve. 

Këto struktura përshkruhen si organoide, të cilat janë mini organe të rritura në laborator që shkencëtarët po përdorin për të studiuar gjithçka, nga sëmundjet e mushkërive deri te çrregullimet njohëse. Studiuesit ishin në gjendje të përdornin qasjen e tyre për të zhvilluar folikulat e flokëve plotësisht të pjekura me boshte flokësh prej rreth 3 mm në gjatësi pas 23 ditësh në kulturë, dhe e bënë këtë me pothuajse 100% efikasitet. E rëndësishmja, ekipi ishte në gjendje të monitoronte procesin e morfogjenezës së folikulave të flokëve dhe të fitonte njohuri të reja në mekanizmat e sinjalizimit pas tij. 

Në një raund tjetër eksperimentesh, shkencëtarët prezantuan një ilaç të krijuar për të promovuar pigmentimin e ngjyrës së flokëve në kulturë, i cili përmirësoi ndjeshëm pigmentimin e folikulave. Organoidet e folikulave të flokëve u transplantuan gjithashtu në minj nudo, ku ata gjeneruan folikulë të rinj brenda javësh gjatë cikleve të përsëritura. 

“Organoidet ishin një mjet premtues për të sqaruar mekanizmat në morfogjenezën e folikulave të flokëve in vitro,” tha Tatsuto Kageyama, një asistent profesor me fakultetin e inxhinierisë në Universitetin Kombëtar të Yokohama. 

Shkencëtarët i shohin organoidet e tyre të reja si mjete të reja premtuese për të studiuar çrregullimet e rënies së flokëve si alopecia dhe për të ndihmuar zhvillimin e ilaçeve për të nxitur rritjen e re. Nga këtu, ata do të përpiqen të përshtatin teknologjinë për të punuar me qelizat njerëzore dhe jo me ato brejtësve, dhe më pas të punojnë drejt këtyre qëllimeve. 

“Hapi ynë i ardhshëm është të përdorim qeliza me origjinë njerëzore dhe të aplikojmë për zhvillimin e ilaçeve dhe mjekësinë rigjeneruese,” tha Junji Fukuda, një profesor me fakultetin e inxhinierisë në Universitetin Kombëtar të Yokohama. Ndërsa ky zhvillim pritet të vijë plotësisht në jetë, sugjerimi ynë kundër rënies së flokëve mbetet Dr. Jacob që rigjeneron folikulat e flokëve.