Shtatzenia ektopike
Shtatzenia ektopike

Çfarë është shtatzenia ektopike?

Nga fekondimi deri në lindje, shtatzënia kërkon një numër hapash në trupin e një gruaje. Një nga këto hapa është kur një vezë e fekonduar udhëton në mitër për t’u ngjitur. Në rastin kur ndodh shtatzenia ektopike, veza e fekonduar nuk ngjitet në mitër. Në vend të kësaj, mund të ngjitet në tubin fallopian, zgavrën e barkut ose qafën e mitrës.

Ndërsa një test shtatzënie mund të zbulojë se një grua është shtatzënë, një vezë e fekonduar nuk mund të rritet siç duhet diku tjetër përveç mitrës. Sipas Akademisë Amerikane të Mjekëve të Familjes  shtatzenia ektopike ndodh në rreth 1 nga çdo 50 shtatzëni.

Shtatzenia ektopike e patrajtuar mund të jetë një urgjencë mjekësore. Trajtimi i shpejtë zvogëlon rrezikun e komplikimeve nga shtatzenia ektopike, rrit shanset tuaja për shtatzëni të ardhshme, të shëndetshme dhe zvogëlon komplikimet e ardhshme shëndetësore.

Nga çfarë shkaktohet shtatzenia ektopike?

Shkaku i një shtatzenie ektopike nuk është gjithmonë i qartë. Në disa raste, kushtet e mëposhtme janë lidhur me një shtatezani ektopike:

• inflamacion dhe dhëmbëza të tubave fallopian nga një gjendje e mëparshme mjekësore, infeksion ose operacion

• faktorët hormonalë

• anomalitë gjenetike

• defekte te lindjes

• kushtet mjekësore që ndikojnë në formën dhe gjendjen e tubave fallopiane dhe organeve riprodhuese

Mjeku juaj mund të jetë në gjendje t’ju japë informacion më specifik në lidhje me gjendjen tuaj.

Për kë përbën rrezik shtatzenia ektopike?

Të gjitha gratë seksualisht aktive janë në njëfarë rreziku nga shtatzenia ektopike.Faktorët e rrezikut rriten me cilindo nga sa vijon:

• mosha e nënës 35 vjeç e lart

• historia e kirurgjisë së legenit, kirurgjisë abdominale ose aborteve të shumta

• historia e sëmundjes inflamatore të legenit (PID)

• historia e endometriozës

• konceptimi ndodhi pavarësisht lidhjes së tubave ose pajisjes intrauterine (IUD)

• konceptimi i ndihmuar nga ilaçet ose procedurat e fertilitetit

• pirja e duhanit

• historia e shtatzenise ektopike

• historia e sëmundjeve seksualisht të transmetueshme (SST) , të tilla si gonorrea ose klamidia

• që kanë anomali strukturore në tubat fallopiane që e bëjnë të vështirë udhëtimin e vezës

Nëse keni ndonjë nga faktorët e mësipërm të rrezikut, bisedoni me mjekun tuaj. Ju mund të punoni me mjekun  ose një specialist të fertilitetit për të minimizuar rreziqet nga shtatzenia ektopike në të ardhmen.

Cilat janë simptomat e një shtatzenie ektopike?

Përzierja dhe dhembja e gjirit janë simptoma të zakonshme ten je shtatzenie ektopike ashtu edhe në ato të mitrës. Simptomat e mëposhtme janë më të zakonshme në një shtatzani ektopike dhe mund të tregojnë një urgjencë mjekësore:

• valë të mprehta dhimbjeje në bark, legen, shpatull ose qafë

• dhimbje të forta që shfaqen në njërën anë të barkut

• njolla ose gjakderdhje të lehta deri në të rënda vaginale

• marramendje ose të fikët

• presioni rektal

Ju duhet të kontaktoni mjekun tuaj ose të kërkoni trajtim të menjëhershëm nëse e dini që jeni shtatzënë dhe keni ndonjë nga këto simptoma.

Diagnostifikimi i një shtatzenie ektopike

Nëse dyshoni se mund të keni  simptomat e një shtatzenie ektopike, shihni mjekun tuaj menjëherë. Shtatzënitë ektopike nuk mund të diagnostikohen nga një ekzaminim fizik. Sidoqoftë, mjeku  ende mund të kryejë një për të përjashtuar faktorë të tjerë.

Një hap tjetër për diagnozën është një ultratingull transvaginal . Kjo përfshin futjen e një instrumenti të veçantë të ngjashëm me shkopin në vaginën tuaj në mënyrë që mjeku  të shikojë nëse një qese gestacionale është në mitër.

Mjeku gjithashtu mund të përdorë një test gjaku për të përcaktuar nivelet tuaja të hCG dhe progesteronit. Këto janë hormonet që janë të pranishme gjatë shtatzënisë. Nëse këto nivele të hormoneve fillojnë të ulen ose qëndrojnë të njëjta gjatë disa ditëve dhe një qese gestacionale nuk është e pranishme në ultratinguj, shtatzënia ka të ngjarë të jetë ektopike.

Nëse keni simptoma të rënda, të tilla si dhimbje  ose gjakderdhje, mund të mos ketë kohë të mjaftueshme për të përfunduar të gjitha këto hapa. Tubi fallopian mund të këputet në raste ekstreme, duke shkaktuar gjakderdhje të brendshme. Mjeku  do të kryejë një operacion urgjent për të siguruar trajtim të menjëhershëm.

Trajtimi i  nje shtatzenie ektopike

Shtatzenia  ektopike nuk eshte e sigurt për nënën. Gjithashtu, embrioni nuk do të jetë në gjendje të zhvillohet në kohe. Eshte e nevojshme të hiqni embrionin sa më shpejt të jetë e mundur për shëndetin e menjëhershëm të nënës dhe pjellorinë afatgjatë. Opsionet e trajtimit ndryshojnë në varësi të vendndodhjes së shtatzënisë ektopike dhe zhvillimit të saj.

Mjekim

Mjeku juaj mund të vendosë që ndërlikimet e menjëhershme nuk kanë gjasa. Në këtë rast, mjeku mund të përshkruajë disa ilaçe që mund të mbajnë shpërthimin e masës ektopike. Sipas AAFP , një ilaç i zakonshëm për këtë është methotrexate (Rheumatrex).

Methotrexate është një ilaç që ndalon rritjen e qelizave që ndahen me shpejtësi, siç janë qelizat e masës ektopike. Nëse e merrni këtë ilaç, mjeku  do t’ju ​​japë atë si një injeksion. Ju gjithashtu duhet të bëni teste të rregullta të gjakut për të siguruar që ilaçi është efektiv. Kur të jetë efektiv, ilaçi do të shkaktojë simptoma të ngjashme me ato të një aborti . Kjo perfshin:

• ngërç

• gjakderdhje

• kalimi i indeve

Kirurgji të mëtejshme rrallë kërkohen pasi kjo të ndodhë. Methotrexate nuk mbart të njëjtat rreziqe të dëmtimit të tubit fallopian që vijnë me operacionin. Sidoqoftë, nuk do të jeni në gjendje të mbeteni shtatzënë për disa muaj pas marrjes së këtij ilaçi.

Kirurgji

Shumë kirurgë sugjerojnë heqjen e embrionit dhe riparimin e çdo dëmtimi të brendshëm. Kjo procedurë quhet laparotomi. Mjeku do të fusë një aparat të vogël përmes një prerjeje të vogël për t’u siguruar që ata mund të shohin punën e tyre. Kirurgu pastaj heq embrionin dhe riparon çdo dëmtim të tubit fallopian.

Nëse operacioni është i pasuksesshëm, kirurgu mund të përsërisë një laparotomi, këtë herë përmes një prerjeje më të madhe. Mjeku gjithashtu mund të ketë nevojë të heq tubin fallopian gjatë operacionit nëse është dëmtuar.

Kujdesi në shtëpi

Mjeku do t’ju japë udhëzime specifike në lidhje me kujdesin e prerjeve tuaja pas operacionit pas nje shtatzenie ektopike. Qëllimet kryesore janë të mbani prerjet tuaja të pastra dhe të thata ndërsa shërohen. Kontrolloni ato çdo ditë për shenja infeksioni, të cilat mund të përfshijnë:

• gjakderdhje që nuk do të ndalet

• gjakderdhje të tepërt

• kullimi me erë të keqe

• nxehtësi në prekje

• skuqje

• ënjtje

Ju mund të prisni gjakderdhje të lehtë vaginale dhe mpiksje të vogla gjaku pas operacionit. Kjo mund të ndodhë deri në gjashtë javë pas procedurës suaj. Masat e tjera të vetë-kujdesit që mund të merrni përfshijnë:

• mos ngrini asgjë më të rëndë se 10 kilogramë

• pini shumë lëngje për të parandaluar kapsllëkun

• pushimi i legenit , që do të thotë përmbajtje nga marrëdhëniet seksuale, përdorimi i tamponëve dhe larja e duarve

• pushoni sa më shumë që të jetë e mundur javën e parë pas operacionit, dhe më pas rrisni aktivitetin në javët e ardhshme siç tolerohet

Gjithmonë njoftoni mjekun tuaj nëse dhimbja  rritet ose ndjeni se diçka nuk është e zakonshme.

Parandalimi

Parashikimi dhe parandalimi nuk janë të mundshme në çdo rast. Ju mund të jeni në gjendje të zvogëloni rrezikun tuaj përmes mirëmbajtjes së mirë të shëndetit riprodhues. Bëjeni partnerin tuaj të mbajë prezervativ gjatë seksit dhe kufizoni numrin e partnerëve seksualë. Kjo zvogëlon rrezikun tuaj për SST, të cilat mund të shkaktojnë PID, një gjendje që mund të shkaktojë inflamacion në tubat fallopiane.

Mbani vizita të rregullta me mjekun tuaj, përfshirë ekzaminimet e rregullta gjinekologjike dhe shfaqjet e rregullta të SST. Marrja e hapave për të përmirësuar shëndetin tuaj personal, siç është lënia e duhanit, është gjithashtu një strategji e mirë parandaluese.

Cila është perspektiva afatgjatë?

Perspektiva afatgjatë pas një shtatzenie ektopike varet nga fakti nëse ka shkaktuar ndonjë dëmtim fizik. Shumica e njerëzve që kanë shtatzëni ektopike vazhdojnë të kenë shtatzëni të shëndetshme. Nëse të dy tubat fallopian janë ende të paprekur, apo edhe vetëm një, veza mund të fekondohet si zakonisht. Sidoqoftë, nëse keni një problem riprodhues para -ekzistues, kjo mund të ndikojë në pjellorinë tuaj të ardhshme dhe të rrisë rrezikun e shtatzënisë ektopike në të ardhmen. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse problemi ekzistues riprodhues ka çuar më parë tek shtatzenia ektopike.

Kirurgjia mund të dëmtojë tubat fallopiane dhe mund të bëjë më të mundshme shtatzenite ektopike në të ardhmen. Nëse heqja e një ose të dy tubave fallopian është e nevojshme, flisni me mjekun tuaj për trajtimet e mundshme të fertilitetit. Një shembull është fekondimi in vitro që përfshin implantimin e një veze të fekonduar në mitër.