Cduhet te dish per shtatzenine

Mund tju duhet shume kohe te mbeteni shtatzene e nga ana tjeter kjo mund te ndodhi shume thjesht,qofte edhe ne menyre aksidentale.

Eshtë e rëndësishme të kujdeseni për veten kur përpiqeni te mbeteni shtatzene. Miratoni një menyre jetese  dhe shmangni alkoolin, pirjen e duhanit dhe drogat rekreative. Ju gjithashtu mund të filloni të merrni vitamine prenatale  ditore .

Koha e shtatzënisë për një çift mund të jetë shumë e ndryshme nga koha me një çift tjetër. Mundësia  qe te mbeteni shtatzene varet nga disa faktorë, përfshirë tuajin:

 • mosha
 • shendeti
 • historia mjekësore familjare dhe personale

Sigurisht, sa shpesh bëni seks gjithashtu luan një rol.

Shumica e çifteve janë në gjendje të mbeten shtatzene brenda gjashtë muajve deri në një vit. Nëse nuk jeni në gjendje te mbeteni shtatzene pas një viti të tërë përpjekjesh, është një ide e mirë të konsultoheni me një specialist të fertilitetit.

Ndonjëherë ka një shkak të dukshëm të infertilitetit, si një problem fizik me vezoret, mitrën ose testikujt. Në raste të tjera, shkaku nuk dihet.

Ja çfarë duhet të dini nëse jeni përpjekur te mbeteni shtatzene dhe kjo po merr më shumë kohë nga sa kishit planifikuar.

Sa kohë duhet qe te mbeteni shtatzene?

Gratë kanë shanset më të mira për të mbetur shtatzene në të 20 -tat. Ne kete moshe keni numrin më të madh të vezëve të shëndetshme.

Pjelloria bie natyrshëm me moshën. Sa më i vjetër të jeni, aq më gjatë do t’ju duhet qe te mbeteni shtatzene.

Gratë lindin me të gjitha vezët që do të kenë. Ndërsa plakeni, furnizimi juaj me vezë zvogëlohet. Dhe ato që mbeten nuk janë aq të shëndetshme.

Deri në moshën 35 vjeç, ju keni vetëm një shans  nga 12 muaj te mbeteni shtatzene brenda çdo periudhe të caktuar tre mujore, sipas një studimi. Deri në moshën 40 vjeç, ky numër bie në 7 perqind.

Pjelloria e një burri gjithashtu zvogëlohet me moshën. Sperma e një burri të moshuar gjithashtu ka më shumë gjasa të ketë anomali gjenetike.

Sa i zakonshem është infertiliteti?

Sipas studiuesve 1 në çdo 8 çifte, ose 12 përqind e grave, kanë probleme të mbeten shtatzene.

Kur duhet të shihni një mjek për infertilitetin?

 • nëse jeni 35 vjeç ose më pak dhe jeni përpjekur te mbeteni shtatzene për një vit
 • nëse jeni mbi 35 vjeç dhe jeni përpjekur për më shumë se 6 muaj

Nëse e dini që keni një gjendje shëndetësore që ndikon në pjellorinë tuaj, vizitoni mjekun sa  më shpejt.

Shkaqet e infertilitetit femëror,pse nuk mund te mbeteni shtatzene

Steriliteti femëror është një faktor për rreth nje te treten e çifteve që po përpiqen të bejne femije.

Shkaku më i zakonshëm është një problem me ovulimin. Nëse nuk ovuloni, nuk do të lëshoni një vezë që të fekondohet.

Problemet e ovulacionit mund të shkaktohen nga:

 • sindroma e vezeve policistrike (PCOS)
 • pamjaftueshmëria e parakohshme e vezoreve (POI)

Tubat fallopiane të bllokuara parandalojnë që veza të takohet me spermën keshtu jua ben te veshtire te mbeteni shtatzene. Shkaqet e mundshme të bllokimit përfshijnë:

 • semundje inflamatore e legenit (PID)
 • endometrioza
 • kirurgji për një shtatzeni ektopike
 • Një problem me mitrën gjithashtu mund ta bëjë më të vështirë te mbeteni shtatzene. Kjo mund të jetë për shkak të një strukture jonormale.

Shkaqet e infertilitetit mashkullor

Steriliteti mashkullor është një faktor për rreth 8 perqind të çifteve që po përpiqen të mbeten shtatzene.

Shkaqet e infertilitetit mashkullor përfshijnë:

 • venat e zmadhuara në testikuj, të quajtur varikocele
 • spermatozoidet në formë jonormale
 • dëmtimi i testiseve që zvogëlon prodhimin e spermës
 • pirja e alkoolit, pirja e duhanit ose përdorimi i drogës
 • kimioterapia ose rrezatimi për të trajtuar kancerin
 • probleme me gjëndrat që prodhojnë hormonet e nevojshme për prodhimin e spermës
 • më rrallë, çrregullime gjenetike siç është sindroma Klinefelter

Steriliteti i pashpjegueshëm dhe arsyet pse nuk mund te mbeteni shtatzene

Në rreth 5 deri ne 10 perqind te çifteve, shkaku i infertilitetit është i pashpjegueshëm. Mund të shkaktohet nga probleme me vezën ose cilësinë e spermës ose një çështje fizike, por mjeku nuk ka qenë në gjendje të diagnostikojë një arsye të qartë.

Mosnjohja e shkakut mund të jetë zhgënjyese për çiftet. Megjithatë fekondimi artificial dhe fekondimi in vitro mund tju ndihmoje te mbeteni shtatzene.

Trajtimet për te mundesuar te mbeteni shtatzene

Specialistët e fertilitetit ofrojnë një sërë trajtimesh, dhe nganjëherë kombinojne më shumë se një trajtim.

Cilen metodë rekomandon mjeku juaj varet nga faktorë si mosha, shëndeti  dhe çfarë e shkaktoi problemin tuaj të fertilitetit.

Kirurgji

Kirurgjia është një trajtim për infertilitetin mashkullor dhe femëror. Tek burrat, procedurat kirurgjikale mund të pastrojnë një bllokim të spermës, të rregullojnë një varikocelë ose të nxjerrin spermën nga trakti riprodhues i një burri.

Tek gratë, operacioni mund të bëhet për të rregulluar problemet fizike me vezoret ose mitrën.

Inseminimi intrauterine (IUI)

Kjo metodë quhet edhe fekondim artificial. Burri prodhon një mostër të spermës që më pas injektohet përmes një kateteri në mitrën e gruas pikërisht në kohën kur ajo është duke ovuluar. Ajo mund të marrë ilaçe paraprakisht për ta ndihmuar ovulimin.

Teknologjia riprodhuese e asistuar (ART)

 • Teknologjia riprodhuese e asistuar (ART) kombinon spermën dhe vezët jashtë trupit, dhe më pas i vendos embrionet në mitër. Lloji kryesor i ART është fekondimi in vitro.
 • Para IVF, femra merr një sërë injeksionesh për të ndihmuar vezoret e saj të prodhojnë shumë vezë. Pasi ato vezë janë të pjekura, hiqen duke përdorur një procedurë të thjeshtë kirurgjikale.
 • Vezët fekondohen me spermën e partnerit të saj. Vezët e fekonduara, të njohura si embrione, rriten në laborator për disa ditë. Një ose dy embrione me cilësi të mirë transferohen më pas në mitër. Tani me shprese te plote mund te mbeteni shtatzene.

 Menyra të tjera janë:

 • Injeksion intracitoplazmik i spermës (ICSI). Një spermë e shëndetshme injektohet në vezë.
 • Çelje e asistuar. Mbulesa e embrionit hapet për ta ndihmuar atë të implantohet më lehtë në mitër.
 • Veza dhuruese ose spermatozoidi. Nëse ka një problem me vezët ose spermën, mund të merrni njërën nga një dhurues të shëndetshëm.
 • Transportuesi gestacional. Një grua tjetër e mban fëmijën tuaj për ju.

Si perfundim

Edhe pse mund te hasni veshtiresi te mbeteni shtatzene me ndihmen e dhur mund tja dilni. Tregohuni te kujdesshem per ccdo shenje ne menyre qe te konsultoheni me mjekun tuaj.