RSV
RSV

Virusi sincicial i frymemarrjes, ose RSV, është një infeksion viral që mund të shkaktojë simptoma të rëndësishme tek foshnjat nën moshën 2 vjeç. Sidoqoftë, shumica e foshnjave që marrin virusin përjetojnë simptoma të ngjashme me ftohjen dhe shërohen pa probleme.

RSV mund të ketë pasoja të rënda  ne grupe te caktuara, duke përfshirë:

 • foshnjat më të vogla se 6 muajsh
 • foshnjat e lindura para kohe
 • foshnjat që kanë një sëmundje të mushkërive ose sistemit imunitar

RSV është një virus që i pranishëm në pikat nga kollitja dhe teshtitja e një personi. Këto mikrobe mund të përhapen drejtpërdrejt nga personi në person, ose kur dikush bie në kontakt me një send të kontaminuar, si një dorezë dere ose lodër.

Është më i përhapur në muajt e dimrit dhe pranverës se në periudhat e tjera të vitit.

Në këtë artikull, ne shqyrtojmë RSV tek foshnjat, duke përfshirë simptomat që mund të përjetojnë dhe çfarë mund të bëjnë kujdestarët për t’i ndihmuar në trajtimin e tyre. 

Simptomat

Simptomat e RSV janë të ngjashme me një ftohje të keqe dhe mund të përfshijnë:

 • rrjedhje hundesh
 •  ethe
 • ushqyerja ose gjumi i dobët
 • energji të ulët
 • kollitje
 • fishkëllimë
 • vështirësi në frymëmarrje
 • muri i gjoksit duke u tërhequr me frymëmarrje
 • frymëmarrje të shpejtë
 • ndalimi i frymëmarrjes

RSV është gjithashtu shkak i bronkiolitit dhe pneumonisë tek foshnjat më të vogla se 1 vjeç. Këto kushte shkaktojnë ënjtje në mushkëri, gjë që mund të çojë në mbushjen e rrugëve të frymëmarrjes me mukozë. Ky kombinim i mukusit dhe ënjtjes mund ta vështirësojë frymëmarrjen.

Çdo foshnjë përjeton RSV pak më ndryshe. Disa kanë simptoma shumë të lehta, ndërsa të tjerët mund të kenë probleme kërcënuese për jetën.

Mjekimi

Virusi sincicial i frymemarrjes është një virus dhe ka pak trajtime specifike për të ndihmuar në kurimin e tij.

Antibiotikët nuk veprojnë te viruset dhe nuk ka vaksinë për të parandaluar sëmundjen. Në vend të kësaj, trajtimi RSV në përgjithësi synon të menaxhojë simptomat dhe të parandalojë komplikimet.

Shumica e rasteve të Virusi sincicial i frymemarrjes   tek foshnjat largohen pa trajtim pas 1 apo dy javësh. 

Mjetet juridike në shtëpi per trajtimin e RSV

Disa ilaçe të thjeshta shtëpiake mund të ndihmojnë, duke përfshirë:

 • Inkurajimi i marrjes së lëngjeve . Nëse fëmija është mbi 6 muajsh, provoni t’i jepni ujë shtesë. 
 •  Medikamente pa recetë . Acetaminofeni mund të trajtojë RSV dhe të ulë temperaturën.
 • Pastrimi i mukusit nga rrugët e frymëmarrjes . Heqja e mukusit të tepërt nga goja ose hunda e foshnjës duke përdorur një shiringë me llambë mund ta bëjë më të lehtë për fëmijën të marrë frymë dhe të hajë.
 • Banja me avull. Ndizni një dush të nxehtë në një banjë të mbyllur dhe lëreni të mbushet me avull. Avulli mund të ndihmojë në reduktimin e inflamacionit në rrugët e frymëmarrjes, mukozën e holluar dhe lehtësimin e frymëmarrjes.

Flisni gjithmonë me një mjek përpara se t’u jepni fëmijëve dhe foshnjave ilaçe për ftohjen ose kollën. Disa ilaçe përmbajnë substanca që nuk janë të përshtatshme për fëmijët nën 6 vjeç. Njerëzit duhet të shmangin dhënien e shumicës së ilaçeve për ftohjen dhe kollën tek foshnjat nën 2 vjeç.

Medikamente dhe trajtime të tjera per RSV

Nëse një fëmijë përjeton simptoma të rënda të RSV, opsionet e trajtimit që mund të ofrojnë lehtësim përfshijnë:

Oksigjen

Nëse foshnja ka vështirësi në frymëmarrje, niveli i oksigjenit në gjak do të bjerë, gjë që mund të jetë shumë e rrezikshme nëse nuk trajtohet.

Kur një fëmijë është duke luftuar për të marrë frymë, atij do t’i duhet të përdorë shumë më tepër energji. Përfundimisht, foshnja mund të shkojë në dështim të frymëmarrjes dhe të ndalojë frymëmarrjen, e cila është një situatë emergjente.

Dhënia e oksigjenit shtesë mund të rrisë nivelet e oksigjenit në gjak dhe të zvogëlojë përpjekjet e nevojshme për të marrë frymë.

Lëngjet

Foshnjat që kanë vështirësi me frymëmarrjen mund të mos kenë energji për të ngrënë ose ta kenë të vështirë të pinë lëngje të mjaftueshme. Foshnjat shumë të vogla, veçanërisht ato të sëmura, mund të dehidratohen shumë shpejt.

Nëse foshnja nuk pi mjaftueshëm, mund të ketë nevojë për hidratim intravenoz ose një tub ushqimi për t’i ndihmuar të qëndrojnë të hidratuar.

Mjekimi

Në disa situata, mjekët mund të japin medikamente për të hapur rrugët e frymëmarrjes së foshnjës për ta ndihmuar atë të marrë frymë.

Foshnjat shumë të sëmura ose me rrezik të lartë mund të kenë nevojë për ilaçe antivirale për të ndihmuar sistemin imunitar të sulmojë ose pastrojë virusin nga sistemi i tyre.

Kur të shihni një mjek

Është thelbësore të telefononi menjëherë mjekun ose të kërkoni kujdes urgjent nëse foshnja shfaq ndonjë shenjë të vështirësisë në frymëmarrje, të tilla si:

 • lodhje
 • frymëmarrje e shpejtë
 • tërheqja e murit të kraharorit gjatë frymëmarrjes
 • një nuancë blu rreth buzëve ose thonjve
 • Arsyet e tjera për të parë një mjek përfshijnë rastet kur foshnja:
 • nuk ha apo pi mjaftueshëm
 • po bëhet i dobët ose jo aq aktiv si zakonisht
 • ka simptoma të ftohjes që janë të rënda ose përkeqësohen në vend që të përmirësohen
 • ka një kollë që nuk largohet

Parandalimi i RSV

RSV është shumë ngjitëse, që do të thotë se përhapet midis njerëzve shumë lehtë.

Disa masa të drejtpërdrejta mund t’i ndihmojnë njerëzit të shmangin kontraktimin e sëmundjes ose përhapjen e saj te të tjerët. Disa nga këto masa përfshijnë:

 • Shmangia e kontaktit të ngushtë me këdo që mund të jetë i sëmurë. Kontakti përfshin puthjen, përqafimin dhe shtrëngimin e duarve.
 • Shmangia e ndarjes së sendeve të kontaminuara me njerëz të tjerë. Kupat, shishet dhe lodrat janë të gjithë bartës të mundshëm të virusit, të cilët mund të mbijetojnë në to për orë të tëra.
 • Larja e shpeshtë e duarve.
 • Shmangia e prekjes së fytyrës, syve, gojës ose hundës.

Si përfundim

Në shumicën e rasteve, RSV shkakton një sëmundje të butë, të ngjashme me ftohjen tek foshnjat ose fëmijët e vegjël të cilët shërohen plotësisht.

Megjithatë, RSV mund të shkaktojë komplikime kërcënuese për jetën tek disa foshnje, veçanërisht ato në rrezik për sëmundje të frymëmarrjes ose foshnjat e parakohshme.