Ankthi

Vështrim i përgjithshëm

Ankthi është përgjigja natyrale e trupit tuaj ndaj stresit. Ashtë një ndjenjë frike për atë që do të vijë. Dita e parë e shkollës, vajtja në një intervistë pune ose mbajtja e një fjalimi mund të bëjë që shumica e njerëzve të ndihen të frikësuar dhe nervoz.

Por nëse ndjenjat tuaja të ankthit janë ekstreme, zgjasin më shumë se gjashtë muaj dhe ndërhyjnë në jetën tuaj, mund të keni një çrregullim ankthi.

Cilat janë çrregullimet nga ankthi?

Është normale të ndiheni në ankth për të lëvizur në një vend të ri, për të filluar një punë të re ose për të bërë një test. Ky lloj ankthi është i pakëndshëm, por mund t’ju motivojë të punoni më shumë dhe të bëni një punë më të mirë. Ankthi i zakonshëm është një ndjenjë që vjen dhe shkon, por nuk ndërhyn në jetën tuaj të përditshme.

Në rastin e një çrregullimi ankthi, ndjenja e frikës mund të jetë me ju gjatë gjithë kohës. Është intensive dhe nganjëherë dobësuese.

Ky lloj ankthi mund t’ju bëjë të ndaloni së bëri gjërat që ju pëlqejnë. Në raste ekstreme, mund t’ju pengojë të hyni në një ashensor, të kaloni rrugën, apo edhe të dilni nga shtëpia juaj. Nëse nuk trajtohet, ankthi do të përkeqësohet.

Çrregullimet e ankthit janë forma më e zakonshme e çrregullimeve emocionale dhe mund të prekin këdo në çdo moshë. Sipas Shoqatës Psikiatrike Amerikane, gratë kanë më shumë gjasa sesa burrat të diagnostikohen me një çrregullim ankthi.

Cilat janë llojet e çrregullimeve nga ankthi?

Ankthi është një pjesë kryesore e disa çrregullimeve të ndryshme. Kjo perfshin:

 • çrregullimi i panikut: përjetimi i sulmeve të panikut të përsëritura në kohë të papritura. Një person me çrregullim paniku mund të jetojë me frikën e sulmit të panikut të ardhshëm.
 • fobi: frika e tepruar nga një objekt, situatë ose aktivitet i caktuar
 • çrregullimi i ankthit social: frika ekstreme për t’u gjykuar nga të tjerët në situata shoqërore
 • çrregullim obsesiv-kompulsiv: mendime joracionale të përsëritura që ju çojnë në kryerjen e sjelljeve specifike, të përsëritura
 • çrregullimi i ankthit të ndarjes: frika nga të qenit larg shtëpisë ose të dashurve
 • çrregullim ankthi i sëmundjes: ankth për shëndetin tuaj (i quajtur më parë hipokondri)
 • çrregullimi i stresit post-traumatik (PTSD): ankthi pas një ngjarje traumatike

Cilat janë simptomat qe shfaq ankthi?

Rrahje te shpeshta zemre prej ankthit

Ankthi ndihet ndryshe në varësi të personit që e përjeton atë. Ndjenjat mund të shkojnë nga fluturat në stomakun tuaj deri në një rrahje zemre të shpejtë. Ju mund të ndiheni jashtë kontrollit, sikur të ketë një shkëputje midis mendjes dhe trupit tuaj.

Mënyra të tjera që njerëzit përjetojnë ankth përfshijnë makthet, sulmet e panikut dhe mendimet ose kujtimet e dhimbshme që nuk mund t’i kontrolloni. Ju mund të keni një ndjenjë të përgjithshme frike dhe shqetësimi, ose mund të keni frikë nga një vend ose ngjarje specifike.

Simptomat e ankthit të përgjithshëm përfshijnë:

 • rritje të rrahjeve të zemrës
 • frymëmarrje e shpejtë
 • shqetësim
 • probleme me përqendrimin
 • vështirësi për të fjetur

Simptomat tuaja të ankthit mund të jenë krejtësisht të ndryshme nga ato të dikujt tjetër. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të dini të gjitha mënyrat se si ankthi mund të paraqitet.

Çfarë është një sulm ankthi?

Sulm ankthi

Një sulm ankthi është një ndjenjë e frikës, shqetësimit ose frikës dërrmuese. Për shumë njerëz, një sulm ankthi ndërtohet ngadalë. Mund të përkeqësohet ndërsa afrohet një ngjarje stresuese.

Sulmet e ankthit mund të ndryshojnë shumë, dhe simptomat mund të ndryshojnë midis individëve. Kjo për shkak se simptomat e shumta të ankthit nuk ndodhin tek të gjithë, dhe ato mund të ndryshojnë me kalimin e kohës.

Simptomat e zakonshme të një sulmi ankthi përfshijnë:

 • ndjenja e zbehjes ose marramendjes
 • gulçim
 • goje e thate
 • djersitje
 • të dridhura ose ndezje të nxehta
 • frikë dhe shqetësim
 • mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash

Një sulm paniku dhe një sulm ankthi ndajnë disa simptoma të zakonshme, por ato nuk janë të njëjta.

Nga se shkaktohet ankthi?

Studiuesit nuk janë të sigurt për shkakun e saktë të ankthit. Por, ka të ngjarë që një kombinim i faktorëve të luajë një rol. Këto përfshijnë faktorët gjenetikë dhe mjedisorë, si dhe kiminë e trurit.

Përveç kësaj, studiuesit besojnë se zonat e trurit përgjegjëse për kontrollin e frikës mund të ndikohen.

Hulumtimi aktual i ankthit po hedh një vështrim më të thellë në pjesët e trurit që janë të përfshira me ankthin.

A ka teste që diagnostikojnë ankthin?

A mund te testohet ankthi?

Një test i vetëm nuk mund të diagnostikojë ankthin. Në vend të kësaj, një diagnozë ankthi kërkon një proces të gjatë të ekzaminimeve fizike, vlerësimeve të shëndetit mendor dhe pyetësorëve psikologjikë.

Disa mjekë mund të kryejnë një provim fizik, duke përfshirë testet e gjakut ose të urinës për të përjashtuar kushtet themelore mjekësore që mund të kontribuojnë në simptomat që po përjetoni.

Disa teste dhe peshore ankthi përdoren gjithashtu për të ndihmuar mjekun tuaj të vlerësojë nivelin e ankthit që po përjetoni.

Cilat janë trajtimet për ankthin?

Trajtimi nga ankthi

Pasi të jeni diagnostikuar me ankth, mund të eksploroni opsionet e trajtimit me mjekun tuaj. Për disa njerëz, trajtimi mjekësor nuk është i nevojshëm. Ndryshimet e stilit të jetesës mund të jenë të mjaftueshme për të përballuar simptomat.

Në raste të moderuara ose të rënda, megjithatë, trajtimi mund t’ju ndihmojë të kapërceni simptomat dhe të bëni një jetë më të menaxhueshme nga dita në ditë.

Trajtimi për ankthin ndahet në dy kategori: psikoterapi dhe ilaçe. Takimi me një terapist ose psikolog mund t’ju ndihmojë të mësoni mjete për t’u përdorur dhe strategji për të përballuar ankthin kur shfaqet.

Ilaçet që zakonisht përdoren për të trajtuar ankthin përfshijnë ilaqet kundër depresionit dhe qetësuesit. Ato punojnë për të balancuar kiminë e trurit, për të parandaluar episodet e ankthit dhe për të shmangur simptomat më të rënda të çrregullimit.

Cilat ilaçe natyrale përdoren nga ankthi?

Ilace natyrore

Ndryshimet e stilit të jetesës mund të jenë një mënyrë efektive për të rifituar stresin dhe ankthin me të cilin mund të përballeni çdo ditë. Shumica e “ilaçeve” natyrore konsistojnë në kujdesin për trupin tuaj, pjesëmarrjen në aktivitete të shëndetshme dhe eliminimin e atyre të pashëndetshme.

Kjo perfshin:

 • duke fjetur mjaftueshëm
 • duke medituar
 • duke qëndruar aktiv dhe duke ushtruar
 • duke ngrënë një dietë të shëndetshme
 • duke qëndruar aktiv dhe duke punuar jashtë
 • duke shmangur alkoolin
 • duke shmangur kafeinën
 • lënien e duhanit

Ankthi dhe depresioni

Nëse keni një çrregullim ankthi, mund të jeni edhe në depresion. Ndërsa ankthi dhe depresioni mund të ndodhin veçmas, nuk është e pazakontë që këto çrregullime të shëndetit mendor të ndodhin së bashku.

Ankthi mund të jetë një simptomë e depresionit klinik ose të madh. Po kështu, përkeqësimi i simptomave të depresionit mund të shkaktohet nga një çrregullim ankthi.

Simptomat e të dy gjendjeve mund të menaxhohen me shumë nga të njëjtat trajtime: psikoterapi (këshillim), ilaçe dhe ndryshime në stilin e jetës.

Si të ndihmoni fëmijët qe vuajne nga ankthi

Femijet dhe ankthi

Ankthi tek fëmijët është i natyrshëm dhe i zakonshëm. Në fakt, 1 në 8 fëmijë do të përjetojë ankth. Ndërsa fëmijët rriten dhe mësojnë nga prindërit, miqtë dhe kujdestarët e tyre, ata zakonisht zhvillojnë aftësitë për të qetësuar veten dhe për të përballuar ndjenjat e ankthit.

Por, ankthi tek fëmijët gjithashtu mund të bëhet kronik dhe i vazhdueshëm, duke u shndërruar në një çrregullim ankthi. Ankthi i pakontrolluar mund të fillojë të ndërhyjë në aktivitetet e përditshme dhe fëmijët mund të shmangin bashkëveprimin me bashkëmoshatarët ose anëtarët e familjes.

Simptomat e një çrregullimi ankthi mund të përfshijnë:

 • nervozizëm
 • pagjumësia
 • ndjenjat e frikës
 • turp
 • ndjenjat e izolimit

Trajtimi i ankthit për fëmijët përfshin terapi njohëse të sjelljes (terapi bisedash) dhe medikamente.

Si të ndihmoni adoleshentët qe shfaqin shenja ankthi

Adoleshentet dhe ankthi

Adoleshentët mund të kenë shumë arsye për të qenë në ankth. Testet, vizitat në kolegj dhe datat e para shfaqen të gjitha në këto vite të rëndësishme. Por adoleshentët që ndihen të shqetësuar ose përjetojnë simptoma të ankthit shpesh mund të kenë një çrregullim ankthi.

Simptomat e ankthit tek adoleshentët mund të përfshijnë nervozizmin, ndrojtjen, sjelljet izoluese dhe shmangien. Po kështu, ankthi tek adoleshentët mund të çojë në sjellje të pazakonta. Ata mund të veprojnë, të performojnë dobët në shkollë, të anashkalojnë ngjarjet shoqërore dhe madje të angazhohen në përdorimin e substancave ose alkoolit.

Për disa adoleshentë, depresioni mund të shoqërojë ankthin. Diagnostifikimi i të dy kushteve është i rëndësishëm në mënyrë që trajtimi të trajtojë çështjet themelore dhe të ndihmojë në lehtësimin e simptomave.

Trajtimet më të zakonshme për ankthin tek adoleshentët janë terapia e të folurit dhe mjekimi. Këto trajtime ndihmojnë gjithashtu në adresimin e simptomave të depresionit.

Ankthi dhe stresi

Stresi dhe ankthi janë dy anë të së njëjtës monedhë. Stresi është rezultat i kërkesave për trurin ose trupin tuaj. Mund të shkaktohet nga një ngjarje ose aktivitet që ju bën nervoz ose shqetësues. Ankthi është i njëjti shqetësim, frikë ose shqetësim.

Ankthi mund të jetë një reagim ndaj stresit tuaj, por mund të ndodhë edhe tek njerëzit që nuk kanë stresues të dukshëm.

Ankthi dhe stresi shkaktojnë simptoma fizike dhe mendore. Kjo perfshin:

 • dhimbje koke
 • dhimbje stomaku
 • rrahje zemre te shpejta
 • djersitje
 • marramendje
 • nervozizëm
 • tensioni i muskujve
 • frymëmarrje e shpejtë
 • panik
 • vështirësi në përqëndrim
 • zemërim sipas situatave
 • shqetësim
 • pagjumësia

As stresi dhe as ankthi nuk janë gjithmonë të këqija. Të dyja në të vërtetë mund t’ju japin pak nxitje ose nxitje për të përmbushur detyrën ose sfidën para jush. Sidoqoftë, nëse bëhen këmbëngulës, mund të fillojnë të ndërhyjnë në jetën tuaj të përditshme. Në këtë rast, është e rëndësishme të kërkoni trajtim.

Perspektiva afatgjatë për depresionin dhe ankthin e patrajtuar përfshin çështje kronike të shëndetit, të tilla si sëmundjet e zemrës.

Ankthi dhe alkooli

Ndikimi i alkolit

Nëse jeni shpesh në ankth, mund të vendosni që dëshironi të pini një pije për të qetësuar nervat tuaja. Në fund të fundit, alkooli është një qetësues. Mund të shtypë aktivitetin e sistemit tuaj nervor qendror, i cili mund t’ju ndihmojë të ndiheni më të relaksuar.

Në një mjedis shoqëror, kjo mund të duket si përgjigja që ju nevojitet për të hequr dorë nga mbrojtja juaj. Në fund të fundit, mund të mos jetë zgjidhja më e mirë.

Disa njerëz me çrregullime ankthi përfundojnë duke abuzuar me alkoolin ose droga të tjera në përpjekje për t’u ndier më mirë rregullisht. Kjo mund të krijojë një varësi.

Mund të jetë e nevojshme për të trajtuar një problem alkooli ose droge para se të trajtohet ankthi. Përdorimi kronik ose afatgjatë mund ta përkeqësojë gjendjen gjithashtu.

A mund të trajtojnë ushqimet ankthin?

Ushqimet e nevojshme

Terapia me ilaçe dhe biseda zakonisht përdoren për të trajtuar ankthin. Ndryshimet në stilin e jetës, si gjumi i mjaftueshëm dhe stërvitja e rregullt, gjithashtu mund të ndihmojnë. Përveç kësaj, disa hulumtime sugjerojnë që ushqimet që hani mund të kenë një ndikim të dobishëm në trurin tuaj nëse përjetoni shpesh ankth.

Këto ushqime përfshijnë:

 • salmon
 • kamomil
 • shafran i Indisë
 • çokollate e zezë
 • kos
 • çaj jeshil

Si perfundim

Çrregullimet e ankthit mund të trajtohen me ilaçe, psikoterapi ose një kombinim të të dyjave. Disa njerëz që kanë një çrregullim të butë ankthi, ose frikë nga diçka që lehtë mund të shmangin, vendosin të jetojnë me gjendjen dhe të mos kërkojnë trajtim.

Është e rëndësishme të kuptohet se çrregullimet e ankthit mund të trajtohen, edhe në raste të rënda. Edhe pse, ankthi zakonisht nuk largohet, ju mund të mësoni ta menaxhoni atë dhe të jetoni një jetë të lumtur dhe të shëndetshme.