Arresti kardiak

C’eshte arresti kardiak?

Arresti kardiak është një gjendje serioze e zemrës. Fjala arrest do të thotë të ndaloje. Në arrest kardiak, zemra pushon së rrahuri. Njihet gjithashtu si vdekje e papritur kardiake.

Rrahjet e zemrës suaj kontrollohen nga impulset elektrike. Kur këto impulse ndryshojnë modelin, rrahjet e zemrës bëhen të parregullta. Kjo njihet edhe si aritmi. Disa aritmi janë të ngadalta, të tjerat janë të shpejta. Arresti kardiak ndodh kur ritmi i zemrës ndalon.

Arresti kardiak është një çështje jashtëzakonisht serioze shëndetësore. Instituti i Mjekësisë raporton se çdo vit, më shumë se gjysmë milioni njerëz përjetojnë arrest kardiak në Shtetet e Bashkuara. Gjendja mund të shkaktojë vdekje ose paaftësi. Nëse ju ose dikush me të cilin po përjetoni simptoma të arrestit kardiak, kërkoni ndihmë urgjente shëndetësore menjëherë. Mund të jetë fatale. Reagimi dhe trajtimi i menjëhershëm mund të shpëtojë një jetë.

Çfarë e shkakton arrestin kardiak?

Një numër faktorësh mund të shkaktojnë arrest kardiak të papritur. Dy nga më të zakonshmet janë fibrilacioni ventrikular dhe atrial.

Fibrilacioni ventrikular

Fibrilacioni ventrikular qe ben ndryshimin e ritmit te zemres ne menyre dramatike te arresti kardiak.

Zemra juaj ka katër dhoma. Dy dhomat e poshtme janë barkushet. Në fibrilacionin ventrikular, këto dhoma dalin jashtë kontrollit. Kjo bën që ritmi i zemrës të ndryshojë në mënyrë dramatike. Barkushet fillojnë të pompojnë në mënyrë joefikase, gjë që zvogëlon ndjeshëm sasinë e gjakut të pompuar nëpër trup. Në disa raste, qarkullimi i gjakut ndalon plotësisht. Kjo mund të çojë në vdekje të papritur kardiake.

Shkaku më i shpeshtë nga arresti kardiak është fibrilacioni ventrikular.

Fibrilacioni atrial

Zemra gjithashtu mund të ndalojë së rrahuri në mënyrë efikase pas aritmisë në dhomat e sipërme. Këto dhoma njihen si atria.

Fibrilacioni atrial fillon kur nyja sinoatrial (SA) nuk dërgon impulset elektrike të sakta. Nyja juaj SA është e vendosur në atriumin e djathtë. Rregullon sa shpejt zemra pompon gjakun. Kur impulsi elektrik shkon në fibrilacion atrial, barkushet nuk mund të pompojnë gjakun në trup në mënyrë efikase.

Kush është në rrezik nga arresti kardiak?

Disa gjendje të zemrës dhe faktorë shëndetësorë mund të rrisin rrezikun nga arresti kardiak.

Sëmundje koronare të zemrës

Semundja koronare e zemres

Ky lloj i sëmundjes së zemrës fillon në arteriet koronare. Këto arterie furnizojnë vetë muskulin e zemrës. Kur bllokohen, zemra juaj nuk merr gjak. Mund të ndalojë së punuari siç duhet.

Zemër  ne permasa te medha

Të kesh një zemër jashtëzakonisht të madhe ju vë në rrezik të shtuar nga arresti kardiak. Një zemër e madhe mund të mos rrahë si duhet. Muskuli gjithashtu mund të jetë më i prirur për dëmtim.

Valvula të parregullta të zemrës

Sëmundja e valvulave mund të bëjë që valvulat e zemrës të rrjedhin ose të ngushtohen. Kjo do të thotë që gjaku që qarkullon nëpër zemër ose mbingarkon dhomat me gjak ose nuk i mbush ato me kapacitet. Dhomat mund të dobësohen ose zmadhohen.

Sëmundje e lindur e zemrës

Semundje e lindur e zemres e cila rrit rrezikun nga arresti kardiak.

Disa njerëz lindin me dëmtime të zemrës. Ky njihet si një problem i lindur i zemrës. Arresti i papritur kardiak mund të ndodhë tek fëmijët që kanë lindur me një problem serioz të zemrës.

Problemet e Impulsit Elektrik

Problemet me sistemin elektrik të zemrës mund të rrisin rrezikun e vdekjes së papritur kardiake. Këto probleme njihen si anomali parësore të ritmit të zemrës.

Faktorë të tjerë të rrezikut për arrestimin kardiak përfshijnë:

 • pirja e duhanit
 • mënyrë jetese pasive
 • presionin e lartë të gjakut
 • shtim ne peshe
 • historia familjare e sëmundjeve të zemrës
 • historia e një sulmi të mëparshëm në zemër
 • mosha mbi 45 vjeç për burrat, ose mbi 55 për gratë
 • abuzim me ilacet
 • kalium ose magnez të ulët

Njohja e shenjave dhe simptomave te arresti kardiak

Palpitacionet e zemres jane nder shenjat e para.

Simptomat e hershme te arresti  kardiak janë shpesh shenja paralajmëruese. Marrja e trajtimit para se zemra juaj të ndalojë mund t’ju shpëtojë jetën.

Nëse jeni në arrest kardiak, mund të:

 • keni marramendje
 • të keni frymemarrje te veshtire
 • ndiheni të lodhur ose të dobët
 • te vjella
 • përjetojnë palpitacione të zemrës

Kujdesi i menjëhershëm urgjent është i nevojshëm nëse ju ose dikush që jeni me këto simptoma:

 • dhimbje gjoksi
 • pa puls
 • nuk merr frymë ose vështirësi në frymëmarrje
 • humbja e vetëdijes
 • shembje

Arresti kardiak mund të mos ketë simptoma para se të ndodhë. Nëse keni simptoma që vazhdojnë, kërkoni kujdes mjekësor të menjëhershëm.

Diagnostifikimi nga  Arresti Kardiak

Testet e gjakut perdoren per te kerkuar shenja te nje sulmi ne zemer.

Gjatë një arresti kardiake që shkakton që zemra juaj të ndalojë së rrahuri në mënyrë efikase, është jetike që të kërkoni menjëherë kujdes mjekësor. Trajtimi mjekësor do të përqëndrohet në kthimin e gjakut në trupin tuaj. Mjeku juaj ka shumë të ngjarë të kryejë një test të quajtur elektrokardiogram për të identifikuar llojin e ritmit jonormal që zemra juaj po përjeton. Për të trajtuar gjendjen, mjeku juaj ka të ngjarë të përdorë një defibrilator për të tronditur zemrën tuaj. Një goditje elektrike shpesh mund ta kthejë zemrën në një ritëm normal.

Teste të tjera mund të përdoren gjithashtu pasi të keni përjetuar një ngjarje kardiake:

 • Testet e gjakut mund të përdoren për të kërkuar shenja të një sulmi në zemër. Ata gjithashtu mund të matin nivelet e kaliumit dhe magnezit.
 • Rrezet X Te gjoksit mund të kërkojë shenja të tjera të sëmundjes në zemër.

Trajtimi nga Arresti Kardiak

CPR- trajtimi urgjent nga arresti kardiak

Ringjallja kardiopulmonare (CPR) është një formë e trajtimit urgjent nga arresti kardiak. Defibrilimi është një tjetër. Këto trajtime e bëjnë zemrën tuaj të rrahë përsëri pasi të ketë ndaluar.

Nëse i mbijetoni një arresti kardiak, mjeku juaj mund t’ju fillojë me një ose më shumë trajtime për të zvogëluar rrezikun e një sulmi tjetër.

 • Ilaçet mund të ulin presionin e lartë të gjakut dhe kolesterolin.
 • Kirurgjia mund të riparojë enët e gjakut të dëmtuara ose valvulat e zemrës. Gjithashtu mund të anashkalojë ose heqë bllokimet në arteriet.
 • Ushtrimet mund të përmirësojë aftësinë kardiovaskulare.
 • Ndryshimet në dietë mund t’ju ndihmojnë të ulni kolesterolin.

Perspektiva Afatgjatë nga Arresti Kardiak

Arresti kardiak mund të jetë fatal. Sidoqoftë, trajtimi i shpejtë rrit shanset tuaja për të mbijetuar. Trajtimi është më efektiv brenda pak minutash nga arrestimi.

Nëse keni përjetuar arrest kardiak, është e rëndësishme të kuptoni shkakun. Perspektiva juaj afatgjatë do të varet nga arsyeja që keni përjetuar arrest kardiak. Mjeku juaj mund t’ju flasë për opsionet e trajtimit për të ndihmuar në mbrojtjen e zemrës tuaj dhe parandalimin e përsëritjes së arrestit kardiak.