Atak kardiak

Vështrim i përgjithshëm

Nga nje atak kardiak, furnizimi me gjak që normalisht ushqen zemrën me oksigjen ndërpritet dhe muskuli i zemrës fillon të vdesë. Sulmet në zemër – të quajtura edhe infarkt miokardi – janë shumë të zakonshme në Shtetet e Bashkuara. Në fakt, vlerësohet se një ndodh çdo 40 sekonda.

Disa njerëz që kanë një atak kardiak kanë shenja paralajmëruese, ndërsa të tjerët nuk tregojnë shenja. Disa simptoma që shumë njerëz raportojnë janë:

 • dhimbje gjoksi
 • dhimbje në pjesën e sipërme të trupit
 • djersitje
 • te vjella
 • lodhje
 • probleme me frymëmarrjen

Një atak kardiak  është një urgjencë serioze mjekësore. Kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse ju ose dikush që njihni po përjeton simptoma që mund të sinjalizojnë një sulm në zemër.

Shkaqet qe cojne te nje atak kardiak

Arterioskleroza

Ka disa gjendje kardiake që mund të shkaktojnë atak kardiak. Një nga shkaqet më të zakonshme është grumbullimi i pllakave në arteriet (arterioskleroza) që parandalon marrjen e gjakut në muskulin e zemrës.

Sulmet në zemër gjithashtu mund të shkaktohen nga mpiksja e gjakut ose një enë gjaku e hapur. Më rrallë, një sulm në zemër shkaktohet nga spazma e enëve të gjakut.

Simptomat nga nje atak kardiak

Dhimbjet ne gjoks jane nje nder simptomat te nje atak kardiak.

Simptomat për një atak kardiak mund të përfshijnë:

 • dhimbje ose siklet në gjoks
 • te vjella
 • djersitje
 • marramendje
 • lodhje

Ka shumë më tepër simptoma që mund të ndodhin gjatë një sulmi në zemër, dhe simptomat mund të ndryshojnë midis femrave dhe meshkujve.

Faktoret e rrezikut

Faktoret e rrezikut nga nje atak kardiak

Një numër faktorësh mund t’ju vënë në rrezik për një atak kardiak. Disa faktorë që nuk mund t’i ndryshoni, si mosha dhe historia familjare. Faktorë të tjerë, të quajtur faktorë rreziku të modifikueshëm, janë ata që mund t’i ndryshoni.

Faktorët e rrezikut që nuk mund të ndryshoni përfshijnë:

 • Mosha. Nëse jeni mbi 65 vjeç, rreziku juaj për të pasur një atak kardiak është më i madh.
 • Gjinia. Burrat janë më të rrezikuar se gratë.
 • Historia familjare. Nëse keni një histori familjare të sëmundjeve të zemrës, presionit të lartë të gjakut, obezitetit ose diabetit, jeni më të rrezikuar.
 • Raca. Njerëzit me prejardhje afrikane kanë një rrezik më të lartë.

Faktorët e modifikueshëm të rrezikut të cilët mund t’i ndryshoni përfshijnë:

 • pirja e duhanit
 • kolesterol i larte
 • obeziteti
 • mungesa e stërvitjes
 • dieta dhe konsumi i alkoolit
 • stresi

Diagnoza te nje atak kardiak

Një diagnozë te nje atak kardiak bëhet nga një mjek pasi të kryejë një provim fizik dhe të rishikojë historinë tuaj mjekësore. Mjeku juaj ka të ngjarë të kryejë një elektrokardiogram (EKG) për të monitoruar aktivitetin elektrik të zemrës tuaj.

Ata gjithashtu duhet të marrin një mostër të gjakut tuaj ose të kryejnë teste të tjera për të parë nëse ka dëshmi të dëmtimit të muskujve të zemrës.

Testet dhe trajtimet

Ekokardiograme

Nëse mjeku juaj diagnostikon një atak kardiak, ai do të përdorë një sërë testesh dhe trajtimesh, në varësi të shkakut.

Mjeku juaj mund të urdhërojë një kateterizim kardiak. Ky është një sondë që futet në enët e gjakut përmes një tubi fleksibël të butë të quajtur kateter. Kjo i lejon mjekut tuaj të shikojë zonat ku pllaka mund të jetë ndërtuar. Mjeku juaj gjithashtu mund të injektojë bojë në arteriet tuaja përmes kateterit dhe të bëjë një rreze X për të parë se si rrjedh gjaku, si dhe të shikojë çdo bllokim.

Nëse keni pasur një sulm në zemër, mjeku juaj mund të rekomandojë një procedurë (kirurgjikale ose jo kirurgjikale). Procedurat mund të lehtësojnë dhimbjen dhe të ndihmojnë në parandalimin e një sulmi tjetër në zemër.

Procedurat e zakonshme përfshijnë:

 • Angioplastikë. Një angioplastikë hap arterien e bllokuar duke përdorur një tullumbace ose duke hequr grumbullimin e pllakës.
 • Stent. Një stent është një tub rrjetë teli që futet në arterie për ta mbajtur atë të hapur pas angioplastikës.
 • Kirurgji bypass zemre. Në kirurgjinë e anashkalimit, mjeku juaj ri -drejton gjakun rreth bllokimit.
 • Kirurgjia e valvulave të zemrës. Në operacionin e zëvendësimit të valvulave, valvulat tuaja që rrjedhin zëvendësohen për të ndihmuar pompimin e zemrës.
 • Stimulues kardiak. Një stimulues kardiak është një pajisje e implantuar nën lëkurë. Është krijuar për të ndihmuar zemrën tuaj të mbajë një ritëm normal.
 • Transplant zemre. Një transplant kryhet në raste të rënda kur sulmi në zemër ka shkaktuar vdekje të përhershme të indeve në pjesën më të madhe të zemrës.

Mjeku juaj gjithashtu mund të përshkruajë ilaçe për të trajtuar sulmin tuaj në zemër, duke përfshirë:

 • aspirina
 • ilaçe për të prishur mpiksjen
 • antiprombocitet dhe antikoagulantët, të njohur edhe si hollues të gjakut
 • qetësuesit e dhimbjeve
 • nitroglicerinë
 • ilaçe për presionin e gjakut

Mjekët që trajtojnë sulmet në zemër

Meqenëse nje atak kardiak eshte shpesh i papritur, një mjek i urgjencës është zakonisht i pari që i trajton ato. Pasi personi është i qëndrueshëm, ata transferohen te një mjek i specializuar në zemër, i quajtur kardiolog.

Trajtime alternative

Nje diete e shendetshme ju mban larg nga nje atak kardiak

Trajtimet alternative dhe ndryshimet në stilin e jetesës mund të përmirësojnë shëndetin e zemrës tuaj dhe të zvogëlojnë rrezikun nga nje atak kardiak. Një dietë dhe mënyrë jetese e shëndetshme janë thelbësore për të mbajtur një zemër të shëndetshme.

Komplikimet nga nje atak kardiak

Disa ndërlikime shoqërohen me atak kardiak. Kur ndodh një sulm në zemër, ai mund të prishë ritmin normal të zemrës tuaj, duke e ndaluar atë krejtësisht. Këto ritme jonormale njihen si aritmi.

Kur zemra juaj ndalon marrjen e një furnizimi me gjak gjatë sulmit në zemër, disa nga indet mund të vdesin. Kjo mund të dobësojë zemrën dhe më vonë të shkaktojë kushte kërcënuese për jetën, siç është dështimi i zemrës.

Sulmet në zemër gjithashtu mund të ndikojnë në valvulat tuaja të zemrës dhe të shkaktojnë rrjedhje. Koha që duhet për të marrë trajtim dhe zona e dëmtimit do të përcaktojë efektet afatgjata në zemrën tuaj.

Parandalimi

Ndërsa ka shumë faktorë rreziku që janë jashtë kontrollit tuaj, ka ende disa hapa bazë që mund të ndërmerrni për ta mbajtur zemrën tuaj të shëndetshme. Pirja e duhanit është shkaku kryesor i sëmundjeve të zemrës. Fillimi i një programi për lënien e duhanit mund të zvogëlojë rrezikun tuaj. Mbajtja e një diete të shëndetshme, stërvitja dhe kufizimi i marrjes së alkoolit janë mënyra të tjera të rëndësishme për të zvogëluar rrezikun tuaj.

Nëse keni diabet, sigurohuni që të merrni ilaçet tuaja dhe të kontrolloni rregullisht nivelet e glukozës në gjak. Nëse keni një sëmundje të zemrës, punoni shume me mjekun tuaj dhe merrni ilaçet tuaja. Bisedoni me mjekun tuaj nëse keni ndonjë shqetësim në lidhje me rrezikun tuaj nga nje atak kardiak.