Dhimbja e gjurit te kembes

Çfarë është dhimbja kronike e gjurit te kembes?

Dhimbja kronike e gjurit te kembes është dhimbje afatgjatë, ënjtje ose ndjeshmëri në një ose të dy gjunjët. Shkaku i dhimbjes së gjurit mund të përcaktojë simptomat që përjetoni. Shumë kushte mund të shkaktojnë ose kontribuojnë në dhimbje kronike te gjurit dhe ekzistojnë shumë trajtime. Përvoja e çdo personi me dhimbjen kronike të gjurit do të jetë e ndryshme.

Nga se shkaktohet dhimbja e gjurit?

Tendinitis

Dhimbja e përkohshme e gjurit  te kembes është e ndryshme nga dhimbja kronike e gjurit. Shumë njerëz përjetojnë dhimbje të përkohshme të gjurit si rezultat i një dëmtimi ose aksidenti. Dhimbja kronike e gjurit te kembes rrallë largohet pa trajtim dhe jo gjithmonë i atribuohet një incidenti. Më shpesh është rezultat i disa shkaqeve ose kushteve.

Kushtet fizike ose sëmundjet mund të shkaktojnë dhimbje në gju. Kjo perfshin:

 • osteoartriti: dhimbje, inflamacion dhe shkatërrim i kyçeve të shkaktuara nga degjenerimi dhe përkeqësimi i kyçit
 • tendinitis: dhimbje në pjesën e përparme të gjurit që përkeqësohet kur ngjiteni, ngrini shkallët ose ecni në një pjerrësi
 • bursit: inflamacion i shkaktuar nga mbipërdorimi ose lëndimi i përsëritur i gjurit
 • chondromalacia patella: kërc i dëmtuar nën kapakun e gjurit
 • përdhes: artriti i shkaktuar nga grumbullimi i acidit urik
 • Kist i Baker-it: një grumbullim i lëngut sinovial (lëng që lubrifikon kyçin) pas gjurit
 • artriti reumatoid (RA): një çrregullim inflamator kronik autoimun që shkakton ënjtje të dhimbshme dhe përfundimisht mund të shkaktojë deformim të kyçeve dhe erozion kockor
 • dislokimi: dislokimi i kapakëve të gjurit më së shpeshti është rezultat i traumës
 • çarje e meniskut: një këputje në një ose më shumë kërce në gju
 • Ligament i shqyer: këputje në një nga katër ligamentet në gju – ligamenti më i dëmtuar është ligamenti i kryqëzuar anterior (ACL)
 • Tumoret e kockave: osteosarkoma (kanceri i dytë më i përhapur i kockave), më së shpeshti shfaqet në gju

Nga se perkeqesohet dhimbja kronike e gjurit te kembes?

Qendrim i gabuar gjate aktivitetit fizik

Faktorët që mund ta përkeqësojnë dhimbjen kronike të gjurit:

 • lëndimet në strukturën e gjurit mund të shkaktojnë gjakderdhje dhe ënjtje dhe mund të krijojnë një problem kronik me kalimin e kohës nëse nuk trajtohen siç duhet
 • ndrydhjet dhe sforcimet
 • mbipërdorim
 • infeksion
 • qëndrimi dhe forma e keqe kur bëni aktivitet fizik
 • mos ngrohja ose ftohja para ose pas aktivitetit fizik
 • shtrirja jo e duhur e muskujve

Kush është në rrezik nga dhimbja kronike e gjurit?

Njerëzit që janë mbipeshë ose obezë janë në rrezik më të madh për problemet e gjurit. Për çdo kilogram që jeni mbipeshë, gjuri juaj duhet të thithë 4 kilogramë shtesë presioni kur ecni, vraponi ose ngjitni shkallët.

Faktorë të tjerë që rrisin rrezikun nga dhimbja kronike e gjurit te kembes përfshijnë:

 • mosha
 • lëndimet ose traumat e mëparshme
 • aktivitet sportiv ose ushtrime fizike

Cilat janë simptomat nga dhimbja kronike e gjurit te kembes?

Dhimbja e gjurit te kembes e vazhdueshme

Simptomat e dhimbjes kronike të gjurit janë të ndryshme për çdo person dhe shkaku nga vjen dhimbja e gjurit  te kembes shpesh ndikon në mënyrën se si ndihet dhimbja. Dhimbja kronike e gjurit mund të shfaqet si:

 • dhimbje e  vazhdueshme
 • dhimbje të mprehta kur përdoret
 • siklet i shurdhër në djegie

Ju gjithashtu mund të përjetoni ënjtje dhe dhimbje kronike kur preket gjuri.

Diagnostifikimi te dhimbja kronike e gjurit

Çdo shkak i mundshëm i dhimbjes kronike të gjurit kërkon teste të ndryshme diagnostikuese. Këto përfshijnë punën e gjakut, ekzaminimin fizik, rrezet X, skanimin CT ose MRI dhe teste të tjera imazherike. Gjendja që mjeku juaj mendon se keni do të përcaktojë llojet e testeve që do t’i nënshtroheni për të parë se nga se po shkaktohet dhimbja juaj kronike e gjurit te kembes.

Trajtimi nga dhimbja kronike e gjurit te kembes

Terapi fizike nga dhimbja e gjurit te kembes

Çdo shkak themelor i dhimbjes kronike të gjurit ka një lloj trajtimi specifik. Këto trajtime mund të përfshijnë:

 • terapi fizike
 • mjekim
 • kirurgji
 • injeksione

Bursiti, një shkak i zakonshëm qe shkakton dhimbja e gjurit te kembes, trajtohet në mënyrat e mëposhtme:

Vendoseni gjurin me akull për 15 minuta një herë në orë për tre ose katër orë. Mos e aplikoni akullin direkt në gju; në vend të kësaj, mbuloni gjurin tuaj me një peshqir pambuku. Vendoseni akullin në një qese plastike që mbyllet me zinxhir dhe më pas vendoseni qesen në peshqir.

Vishni këpucë te buta, të sheshta që mbështesin këmbët tuaja dhe nuk e përkeqësojnë dhimbjen tuaj.

Shmangni gjumin në anë. Përdorni jastëkë të vendosur në të dyja anët e trupit tuaj për të parandaluar që të rrotulloheni në anë. Kur shtriheni në anë, mbani një jastëk midis gjunjëve.

Qëndroni ulur kur është e mundur. Nëse ju duhet të qëndroni në këmbë, shmangni sipërfaqet e forta dhe mbajeni peshën tuaj të ndarë në mënyrë të barabartë në të dyja këmbët.

Humbni peshë nëse jeni mbipeshë ose obez.

Cila është perspektiva afatgjatë?

Disa dhimbje gjuri, veçanërisht dhimbjet e shkaktuara nga osteoartriti, ka të ngjarë të jenë të përhershme. Kjo për shkak se struktura e gjurit është e dëmtuar. Pa kirurgji ose një lloj tjetër trajtimi të gjerë, do të vazhdoni të ndjeni dhimbje, inflamacion dhe ënjtje në gju.

Perspektiva afatgjatë te dhimbja kronike e gjurit te kembes përfshin menaxhimin e dhimbjes, parandalimin e shpërthimeve dhe punën për të zvogëluar irritimin në gju.

Si mund të parandalohet dhimbja kronike e gjurit te kembes?

Humbje peshe

Ju mund të parandaloni disa, por jo të gjitha, nga shkaqet e mundshme të dhimbjes së gjurit. Por ju nuk mund të parandaloni dhimbjen kronike të gjurit. Ka gjëra që mund të bëni për të lehtësuar dhimbjen.

Nëse dhimbja juaj kronike e gjurit përkeqësohet për shkak të përdorimit të tepërt, ose priret të jetë më e dhimbshme pas aktivitetit fizik, ju mund të bëni ndryshime në stilin e jetës për të ndihmuar në trajtimin e dhimbjes. Këto qasje përfshijnë:

 • Ngroheni para stërvitjes. Zgjatni muskujt e kofsheve para dhe pas stërvitjes.
 • Provoni ushtrime me ndikim të ulët. Në vend të tenisit ose vrapimit, jepini një dore notit ose biçikletës. Ose përzieni ushtrimet me ndikim të ulët me ushtrime me ndikim të lartë për t’i dhënë gjunjëve pushim.
 • Humbni peshe.
 • Ecni poshtë kodrave. Vrapimi jep forcë shtesë në gjurin tuaj. Në vend që të vraponi poshtë ne pjerrësi, ecni.
 • Ngjituni në sipërfaqet e shtruara. Rrugët e ashpra ose vendkalimet e grumbulluara mund të jenë të rrezikshme për shëndetin e gjurit tuaj. Ngjituni në sipërfaqe të lëmuara dhe të shtruara si pista ose arenë për ecje.
 • Merrni shollat e duhur te kepuceve. Shollat e këpucëve mund të ndihmojnë në trajtimin e problemeve të këmbës ose të ecjes që mund të kontribuojnë në dhimbjen e gjurit.
 • Zëvendësoni shpesh këpucët tuaja të vrapimit për t’u siguruar që ato të kenë ende mbështetjen dhe amortizimin e duhur.