dhimbja e shputave te kembes

Çfarë është fashiti i shputës?

Dhimbja e shputave te kembes ose fashiti shputor shkakton dhimbje në pjesën e poshtme të thembrës. Fashitia shputore është një ligament i trashë, në formë rrjetë, që lidh thembrën tuaj me pjesën e përparme të këmbës suaj. Ai vepron si një amortizues dhe mbështet harkun e këmbës suaj, duke ju ndihmuar të ecni.

Dhimbja e shputave te kembes është një nga ankesat më të shpeshta ortopedike. Ligamentet e shputës përjetojnë shumë konsumim në jetën tuaj të përditshme. Presioni i tepërt në këmbët tuaja mund të dëmtojë ose çajë ligamentet. Ajo bëhet e përflakur dhe inflamacioni shkakton dhimbje dhe ngurtësim të thembrës.

Shkaku i shqetësimit nga dhimbja e shputes se kembes është ende i paqartë. Një studim i vitit 2003 sugjeroi se gjendja mund të përfshijë prapavajtje, demtim në vend të inflamacionit.

Simptomat nga dhimbja e shputave te kembes

Simptoma e pare nis nga thembra

Ankesa kryesore e atyre është dhimbja në pjesën e poshtme të thembrës ose ndonjëherë në pjesën e poshtme të mesit të këmbës. Zakonisht prek vetëm njërën këmbë, por mund të prekë të dyja këmbët.

Dhimbja e shputave te kembes zhvillohet gradualisht me kalimin e kohës. Dhimbja mund të jetë e shurdhër ose e mprehtë. Disa njerëz ndjejnë një djegie ose dhimbje në pjesën e poshtme të këmbës që shtrihet jashtë nga thembra.

Dhimbja e shputave te kembes është zakonisht më e keqe në mëngjes kur hidhni hapat e parë nga shtrati, ose nëse keni qëndruar ulur ose shtrirë për një kohë. Ngjitja e shkallëve mund të jetë shumë e vështirë për shkak të ngurtësimit të thembrave.

Pas aktivitetit të zgjatur, dhimbja mund të ndizet për shkak të rritjes së acarimit ose inflamacionit. Njerëzit me fashit shputar zakonisht nuk ndiejnë dhimbje gjatë aktivitetit, por vetëm pas ndalimit.

Shkaqet nga dhimbja e shputave te kembes

 Te vrapuesit e distancave te gjata shfaqet dhimbja e shputave te kembes

Burrat dhe gratë aktive midis moshës 40 dhe 70 vjeç janë në rrezikun më të lartë për zhvillimin e fashitit shputar. Është gjithashtu pak më e zakonshme tek femrat sesa tek meshkujt. Gratë që janë shtatzëna shpesh përjetojnë periudha nga dhimbja e shputave te kembes, veçanërisht gjatë shtatzënisë së vonë.

Ju jeni në një rrezik më të madh të zhvillimit nëse jeni mbipeshë ose obez. Kjo është për shkak të rritjes së presionit në ligamente, veçanërisht nëse keni shtim të papritur në peshë.

Nëse jeni një vrapues në distanca të gjata, mund të keni më shumë gjasa të zhvilloni probleme të fashisë plantare. Ju jeni gjithashtu në rrezik nëse keni një punë shumë aktive që përfshin të qenit shpesh në këmbë, si p.sh. të punoni në një fabrikë ose të jeni kamarier në restorant.

Testimi dhe diagnostikimi te dhimbja e shputave te kembes

Ekzamienim per ndjeshmerine e kembev

Mjeku juaj do të kryejë një ekzaminim fizik për të kontrolluar ndjeshmërinë në këmbën tuaj dhe vendndodhjen e saktë të dhimbjes. Kjo është për t’u siguruar që dhimbja të mos jetë rezultat i një problemi të ndryshëm të këmbës.

Gjatë vlerësimit, ata mund t’ju kërkojnë të përkulni këmbën ndërsa ata shtyjnë për të parë nëse dhimbja përkeqësohet ndërsa përkuleni dhe më mirë kur drejtoni gishtin tuaj. Ata gjithashtu do të vërejnë nëse keni skuqje të lehtë ose ënjtje.

Mjeku juaj do të vlerësojë forcën e muskujve dhe shëndetin e nervave duke kontrolluar:

 • reflekset
 • toni i muskujve
 • shqisën e të prekurit dhe shikimin
 • koordinimi
 • ekuilibër

Një rreze X ose një skanim MRI mund të jetë i nevojshëm për të kontrolluar se asgjë tjetër nuk po shkakton dhimbje në thembrën tuaj, si p.sh. një thyerje kockash.

Trajtimi i fashitit shputar

Percaktim i vendit per injektim

Trajtimet në shtëpi si pushimi, kremi dhe përdorimi i mbajtëseve dhe ilaçeve anti-inflamatore janë shpesh mënyrat e para për t’u trajtuar dhimbja e shputave te kembes. Nëse ato nuk e lehtësojnë dhimbjen, një injeksion i një kortikosteroide direkt në seksionin e dëmtuar të ligamentit mund të ndihmojë. Mjeku juaj mund ta bëjë këtë në zyrën e tij.

Mjeku juaj mund të përdorë një pajisje me ultratinguj për të ndihmuar në përcaktimin e vendit më të mirë për injeksionin. Ata gjithashtu mund të aplikojnë kortikosteroide në lëkurën e thembrës tuaj ose në harkun e këmbës tuaj, dhe më pas të aplikojnë një rrymë elektrike pa dhimbje për të lënë steroidin të kalojë nëpër lëkurën tuaj dhe në muskul.

Terapia fizike është një pjesë kyçe e trajtimit. Mund të ndihmojë në shtrirjen e fashisë shputore dhe tendinave të Akilit. Një fizioterapist mund t’ju tregojë ushtrime për të forcuar muskujt e pjesës së poshtme të këmbës, duke ndihmuar në stabilizimin e ecjes dhe zvogëlimin e ngarkesës në te. Nëse dhimbja vazhdon dhe metodat e tjera nuk funksionojnë, mjeku juaj mund të rekomandojë terapi me valë shoku ekstrakorporale. Në këtë terapi, valët e zërit bombardojnë thembrën tuaj për të stimuluar shërimin brenda ligamentit. Efektet anësore të këtij trajtimi mund të përfshijnë:

 • mavijosje
 • ënjtje
 • dhimbje
 • mpirje

Terapia me valë shoku ekstrakorporale nuk është vërtetuar të jetë vazhdimisht efektive në lehtësimin e simptomave. Nëse trajtimet në shtëpi dhe ato mjekësore nuk kujdesen, opsioni tjetër që duhet marrë parasysh është operacioni.

Kirurgjia nga dhimbja e shputave te kembes

Kirurgjia nga dhimbja e shputave te kembes

Kirurgjia është terapia më dramatike. Kjo bëhet vetëm në rastet kur dhimbja është e fortë ose zgjat më shumë se 6 deri në 12 muaj.

Në një lëshim nga dhimbja e shputave te kembes, kirurgu juaj pjesërisht shkëput fashinë shputore nga kocka e thembrës. Kjo zvogëlon tensionin, por dobëson harkun e këmbës dhe funksioni i plotë mund të humbasë.

Nëse e keni të vështirë të përkulni këmbët edhe pas shtrirjes së vazhdueshme, mjeku juaj mund të rekomandojë recesion gastrocnemius. Ky operacion përfshin zgjatjen e muskujve për të rritur lëvizjen e kyçit të këmbës dhe çlirimin e stresit në shpute.

Kirurgjia mund të rezultojë në dhimbje kronike dhe dëmtim nervor, kështu që duhet të merret parasysh vetëm pasi të keni provuar opsione të tjera trajtimi.

Ushtrime kur vuani nga dhimbja e shputave te kembes

Ushtrime per lehtesimin e dhimbjes se shputes

Shtrirjet e buta mund të ndihmojnë në lehtësimin dhe madje parandalimin e dhimbjes se shputes. Shtrirja e pulpes dhe vetë fashia shputore ndihmon në lirimin e muskujve dhe zvogëlimin e dhimbjes së thembrës.

Është e rëndësishme të lini kohë nga disa ushtrime, si vrapimi, për t’i dhënë kohë shputes për t’u shëruar. Noti dhe aktivitete të tjera me ndikim të ulët mund t’ju lejojnë të ushtroheni pa përkeqësuar dhimbjen e thembrës. Kur të filloni të vraponi përsëri, sigurohuni që të filloni ngadalë.

Ndaloni dhe shtrihuni gjatë stërvitjes për të parandaluar kthimin e dhimbjes. Mos harroni gjithashtu të shtriheni përpara se të filloni stërvitjet tuaja.

Shtrirjet për shputat janë të lehta për t’u bërë. Do t’ju duhen vetëm disa gjera të zakonshme, si një karrige dhe një rul me shkumë ose edhe vetëm një shishe me ujë të ngrirë. Mësoni shtrirjet e duhura për të ndihmuar në shërimin dhe parandalimin nga dhimbja e shputave te kembes.

Mjete juridike shtëpiake për fashitin e shputës

Reduktimi i dhimbjes dhe acarimit ose inflamacionit në ligamentin e fashisë  se shputes është një pjesë e rëndësishme e trajtimit, por kjo nuk trajton dëmtimin themelor të ligamentit.

Trajtimet në shtëpi

Aplikim akulli per 15-20 min

Trajtimi fillestar në shtëpi përfshin qëndrimin jashtë te  këmbëve dhe aplikimin e akullit për 15 deri në 20 minuta, tre ose katër herë në ditë për të reduktuar ënjtjen.

Ju gjithashtu mund të provoni të reduktoni ose ndryshoni aktivitetet tuaja të stërvitjes. Përdorimi i mbështetësve të harkut në këpucët tuaja, zëvendësimi i këpucëve atletike të konsumuara dhe ushtrimet shtrënguese mund të ndihmojnë gjithashtu në lehtësimin e dhimbjes.

Ilaçet anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs), si ibuprofeni (Motrin ose Advil) dhe naprokseni (Aleve), mund të qetësojnë dhimbjen në ligament.

Mbajtëse dhe mbështetëse

Ortorike ose mbeshtetes harku

Ndarjet e natës janë një trajtim tjetër që mund të ndihmojë në shtrirjen e pulpes dhe harkut të këmbës suaj. Ndarjet e natës janë një lloj mbajtëse që e mban këmbën tuaj në një pozicion të përkulur dhe zgjat fashinë e shputës dhe tendinën e Akilit gjatë natës. Kjo mund të parandalojë dhimbjen dhe ngurtësimin e mëngjesit.

Ortotikë të veçantë, ose mbështetëse harku, për këpucët tuaja mund të ndihmojnë në zbutjen e dhimbjes duke shpërndarë presionin dhe mund të parandalojnë dëmtimin e mëtejshëm të shputes.

Një kepuce stabilizuese mund të imobilizojë këmbën tuaj dhe të zvogëlojë tendosjen ndërsa shputa shërohet.

Ndjekja me kujdes e rekomandimeve për trajtimin në shtëpi shpesh është e mjaftueshme për t’u shëruar  nga dhimbja e shputave te kembes pa ndihmën e mjekut tuaj.

Vajra esencialë për ata qe vuajne nga dhimbja e shputave te kembes

vaj esenciale per ata qe vuajne nga dhimbja e shputave te kembes

Ka pak kërkime për trajtimin e kesaj dhimbje me vajra esencialë. Megjithatë, disa studime sugjerojnë se përdorimi i vajrave esenciale mund të zvogëlojë dhimbjen dhe inflamacionin për kushte të caktuara. Këto vajra përfshijnë:

 • vaj livando
 • vaj i limonit
 • vaj eukalipt
 • vaj trëndafili

Sigurohuni që të holloni vajin tuaj me një vaj bartës, si vaji i kokosit, përpara se ta përdorni për masazh. Ju gjithashtu mund të thithni avullin nga vaji i përzier me ujë të nxehtë.

Meqenëse është e paqartë nëse dhimbja e shputave te kembes përfshin acarim ose inflamacion, përdorimi i këtyre vajrave thelbësorë mund të mos jetë shumë ndihmë. Megjithatë, nëse përdorni vajrat esencialë në mënyrë korrekte, në përgjithësi nuk ka asnjë të keqe t’i provoni ato për të parë nëse keni një rezultat.

Parandalimi i fashitit shputor

Bërja e disa ndryshimeve në stilin e jetës mund t’ju ndihmojë të shmangni cdo lloj vuajtje nga dhimbja e shputave te kembes.

Vishni këpucë mbështetëse me mbështetje të mirë të harkut dhe zëvendësoni rregullisht këpucët tuaja atletike. Nëse jeni vrapues, rreth 400 deri në 500 milje është kufiri për çdo palë këpucë përpara se të blini të reja.

Përfshini ushtrime me ndikim të ulët në rutinën tuaj, si noti ose çiklizmi. Shmangni punën e tepërt të shputes me vrapim shumë të shpeshtë. Para se të bëni ushtrime, sigurohuni që të zgjasni pulpat, tendinën e Akilit dhe shputen.

Bëni më të mirën tuaj për të mbajtur një peshë të shëndetshme. Nëse jeni mbipeshë, përpiquni të humbni peshë për të zvogëluar presionin në shputat tuaja.

Shërimi nga dhimbja e shputave te kembes

Stabilizimi me shirit

Për shumicën e njerëzve, fashiti i shputës përmirësohet brenda pak muajsh nga trajtimet në shtëpi. Këto përfshijnë pushimin, lyerje me krem dhe shtrirjen.

Ju gjithashtu mund të ndihmoni shputen të rikuperohet duke stabilizuar këmbën tuaj me shirit. Kjo kufizon sasinë që ligamenti mund të lëvizë. Një rishikim i vitit 2015 i disa studimeve sugjeroi që kapja e këmbës suaj ofron gjithashtu lehtësim të përkohshëm dhimbjeje.

Ju mund të përdorni shirit oksid zinku ose shirit kinesiologjik. Mund të duhet pak praktikë, por ju mund ta ngjitni këmbën vetë dhe të ndihmoni procesin e rikuperimit.

Dhimbja e shputave te kembes tek fëmijët

Dhimbja e shputave te kembes tek femijet

Fëmijët, si të rriturit, mund të vuajne nga dhimbja e shputave te kembes nga përdorimi i tepërt i ligamentit ose nga veshja e këpucëve të vjetra ose jo mbështetëse. Për shkak se gjendja mund të përkeqësohet me kalimin e kohës, është e rëndësishme të shihni një mjek për ta diagnostikuar dhe trajtuar siç duhet.

Vendosni ne akull thembrën e fëmijës tuaj për të reduktuar çdo acarim ose inflamacion. Masazhimi i zonës gjithashtu mund të ndihmojë në shërimin e saj. Sigurohuni që fëmija juaj të pushojë dhe të shmangë vrapimin, kërcimin dhe qëndrimin në këmbë për periudha të gjata për të ndihmuar në shërimin e këmbës së tij.

Kur fëmija juaj të kthehet në aktivitetet e tij normale, kujtojuni atij të bëjë ushtrime ngrohëse dhe streçing për të mos rikthyer problemin. Ju gjithashtu duhet të kontrolloni nëse ata kanë veshur këpucë të përshtatshme dhe mbështetëse.

Dhimbja e thembrës së fëmijës suaj mund të jetë gjithashtu një gjendje tjetër, si tendiniti i Akilit ose një frakturë.

Dieta e fashitit shputor

Vitamine C

Nevojiten më shumë kërkime për përdorimin e të ushqyerit për të përmirësuar ose dhimbja e shputave te kembes. Megjithatë, marrja e këtyre suplementeve mund të ndihmojë në riparimin dhe shërimin e indeve:

Është më mirë të merrni lëndë ushqyese nga ngrënia e një diete të ekuilibruar sesa nga suplementet. Nëse vendosni të merrni suplemente, gjithmonë kontrolloni fillimisht me mjekun tuaj.

Nëse shtimi në peshë ka shkaktuar dhimbje te shputes, ngrënia e një diete të shëndetshme mund t’ju ndihmojë të humbni peshë dhe të lehtësoni dhimbjen e thembrës.

Komplikimet nga dhimbja e shputave te kembes

Ju mund të zhvilloni dhimbje kronike në thembër nëse e injoroni gjendjen. Kjo mund të ndryshojë mënyrën se si ecni dhe të shkaktojë lëndime te:

 • këmbët
 • gjunjët
 • ijet

Injeksionet steroide dhe disa trajtime të tjera mund të dobësojnë ligamentin e shputes dhe të shkaktojnë këputje të mundshme të ligamentit.

Kirurgjia mbart rreziqet e gjakderdhjes, infeksionit dhe reaksioneve ndaj anestezisë. Shkëputja e fashisë shputore mund të shkaktojë gjithashtu ndryshime në këmbën tuaj dhe dëmtim nervor. Kirurgjia e recesionit gastrocnemius mund të shkaktojë gjithashtu dëmtim nervor.

Permbledhje

Shumica e njerëzve nuk kanë nevojë për kirurgji për të lehtësuar dhimbjen nga shputa. Në vend të kësaj, gjendja e tyre përmirësohet përmes terapisë fizike, trajtimeve në shtëpi dhe trajtimeve mjekësore. Megjithatë, trajtimi mund të zgjasë nga disa muaj deri në 2 vjet për të përmirësuar simptomat tuaja.