ilac per kapsllekun

Ilac per kapsllekun keni perdorur nese keni qenë ndonjëherë kaps. Gjithashtu mund të keni provuar laksativë pa recetë. Një numër faktorësh – përfshirë një dietë të dobët, pasivitet fizik dhe disa ilaçe – mund të prishin funksionin normal të zorrëve dhe të shkaktojnë kapsllëk.

Shumë laksativë të sigurt, efektivë pa recetë janë në dispozicion për të trajtuar kapsllëkun e rastit në mënyra të ndryshme. Sidoqoftë, është shumë e rëndësishme të lexoni me kujdes udhëzimet e etiketave dhe t’i përdorni ato sipas udhëzimeve. Përdorimi i tepërt te ilac per kapsllekun mund të shkaktojë efekte anësore serioze.

Telefononi menjëherë mjekun tuaj nëse keni:

 • Jashtëqitje të përgjakshme
 • Dhimbje të forta ose dhimbje
 • Dobësi ose lodhje e pazakontë
 • Marramendje
 • Gjakderdhje rektale
 • Ndryshime të pashpjegueshme në mënyrat e zorrëve
 • Kapsllëku që zgjat më shumë se shtatë ditë pavarësisht përdorimit laksativ

Para se të provoni ilac per kapsllekun

Para se të provoni ilac per kapsllekun

Sa shpesh keni një lëvizje të zorrëve ndryshon, por njerëzit normalisht kanë deri në tre jashtëqitje në ditë deri në tre në javë. Ju mund të jeni kaps nëse keni më pak lëvizje të zorrëve nga sa është normale për ju. Përveç kësaj, kapsllëku mund të përfshijë jashtëqitje që janë të vështira për tu kaluar sepse janë të forta, të thata ose të vogla.

Sidoqoftë, para se të drejtoheni tek ilac per kapsllekun, provoni këto ndryshime në stilin e jetës për të ndihmuar në kapsllëkun:

 • Hani ushqime të pasura me fibra, të tilla si krunde gruri, fruta dhe perime të freskëta dhe tërshëra.
 • Pini shumë lëngje çdo ditë.
 • Ushtrohu rregullisht.
 • Përmirësimet e stilit të jetës lehtësojnë kapsllëkun për shumë njerëz, por nëse problemet vazhdojnë pavarësisht këtyre ndryshimeve, zgjedhja juaj e radhës mund të jetë një laksativ i butë.

Si laksativët lehtësojnë kapsllëkun

Lehtesim nga ilac per kapsllekun

Laksativët, ilac per kapsllekun, punojnë në mënyra të ndryshme, dhe efektiviteti i secilit lloj laksativ ndryshon nga personi në person. Në përgjithësi, laksativët që formojnë sasi të mëdha, të referuara edhe si suplemente të fibrave, janë më të butët në trupin tuaj dhe më të sigurt për t’u përdorur për një kohë të gjatë. Metamucil dhe Citrucel hyjnë në këtë kategori.

Këtu janë disa shembuj të llojeve të laksativëve, ilac per kapsllekun. Edhe pse shumë laksativë janë në dispozicion pa recetë, është më mirë të flisni me mjekun tuaj për përdorimin e laksativit dhe se cili lloj mund të jetë më i miri për ju.

Lloji i laksativitSi funksionojne Efektet anesore
Osmotika oraleKaloni uje ne zorren e trashe per te lejuar kalimin me te lehte te jashteqitjesfryrje barku, ngerc, diarre, te perziera, gazra, etje e shtuar
Formatore me shumice oraleThithni uje per te formuar jashteqitje te bute dhe te rende, duke nxitur tkurrje normale te muskujve te zorrevefryrje, gazra, ngerc ose shtim i kapsllekut nese nuk merren me uje te mjaftueshem
Zbutes te jashteqitjes oraleShtoni lageshtire ne jashteqitje per te lejuar levizjet e zorreve pa tendosjemosbalancim i elektroliteve me perdorim te zgjatur
Stimulues oralShkaktoni kontraksione ritmike te muskujve te zorreve per te eliminuar jashteqitjenngerc, diarre, te perziera, njolla e urines me derivate te senes dhe kaskaras
Supozitore rektaleShkaktoj kontraksione ritmike te muskujve te zorreve dhe zbut jashteqitjenirritim i rektumit, diarre, ngerc
Llojet e laksativeve

Laksativët oralë mund të ndërhyjnë në përthithjen e trupit tuaj të disa ilaçeve dhe lëndëve ushqyese. Disa laksativë mund të çojnë në një çekuilibër elektrolit, veçanërisht pas përdorimit të zgjatur. Elektrolitet – që përfshijnë kalcium, klorid, kalium, magnez dhe natrium – rregullojnë një numër funksionesh të trupit. Një çekuilibër elektrolit mund të shkaktojë ritme anormale të zemrës, dobësi, konfuzion dhe kriza.

Laksative të kombinuar: Kontrolloni me kujdes etiketat

Kontrolloni me kujdes etiketat

Disa produkte kombinojnë lloje të ndryshme si ilac per kapsllekun, , të tilla si një stimulues dhe një zbutës i jashtëqitjes. Por produktet e kombinuara nuk funksionojnë domosdoshmërisht në mënyrë më efektive sesa produktet me përbërës të vetëm. Përveç kësaj, ato mund të kenë më shumë gjasa të shkaktojnë efekte anësore.

Një laksativ, ilac per jashteqitjen, me një përbërës të vetëm mund të funksionojë më mirë për ju. Lexoni etiketat për t’u siguruar që dini se çfarë po merrni dhe përdorni me kujdes.

Rreziqet e përdorimit te ilac per kapsllekun

faktoret e rrezikut te ilac per kapsllek
 • Ndërveprimi me ilaçet. Historia juaj mjekësore dhe ilaç per kapsllek që po merrni mund të kufizojnë mundësitë tuaja laksative. Laksativët mund të ndërveprojnë me disa antibiotikë, dhe ilaçe të caktuara për zemrën dhe kockat. Lexoni me kujdes etiketat. Nëse nuk jeni i sigurt nëse do të provoni një laksativ të veçantë, pyesni farmacistin ose mjekun tuaj. Mos i tejkaloni dozat e rekomanduara nëse mjeku juaj nuk ju thotë ndryshe.
 • Kushtet e ndërlikuara. Përdorimi laksativ, ilac per kapsllekun, mund të jetë i rrezikshëm nëse kapsllëku shkaktohet nga një gjendje e rëndë, siç është apendesiti ose bllokimi i zorrëve. Nëse përdorni shpesh laksativë për javë ose muaj, ato mund të ulin aftësinë e zorrës së trashë për tu kontraktuar dhe në të vërtetë përkeqësojnë kapsllëkun.
 • Masat paraprake për gratë shtatzëna dhe fëmijët. Mos u jepni fëmijëve ilac per kapsllekun nën moshën 6 vjeç pa rekomandimin e mjekut. Nëse jeni shtatzënë, pyesni mjekun tuaj para se të përdorni laksativë. Llastikët dhe zbutësit e jashtëqitjes që formojnë masë janë zakonisht të sigurt për t’u përdorur gjatë shtatëzënisë, por laksativët stimulues mund të jenë të dëmshëm.
 • Nëse keni lindur kohët e fundit, këshillohuni me mjekun tuaj para se të përdorni laksativë. Megjithëse zakonisht janë të sigurt për t’u përdorur gjatë ushqyerjes me gji, disa përbërës mund të kalojnë në qumështin e gjirit dhe të shkaktojnë diarre te foshnjat në gji.

Merrni ilac per kapsllekun me kujdes

Marrja e laksative nen kujdesin e mjekut

Nëse jeni i varur nga laksativët, ilac per kapsllekun, për të pasur një lëvizje të zorrëve, pyesni mjekun tuaj për sugjerime se si të tërhiqeni gradualisht prej tyre dhe të rivendosni aftësinë natyrore të zorrës së trashë të tkurret.