kamomili per infeksionet urinare

Kamomili per infeksionet urinare (UTI) eshte një nga llojet më të zakonshme të parandalimit se infeksioneve bakteriale. Është vlerësuar se mbi 150 milion njerëz shfaqin UTI çdo vit. E. coli është lloji më i zakonshëm i baktereve që e shkaktojnë.

Gratë kanë 30 herë më shumë gjasa të preken nga UTI sesa burrat. Përafërsisht 40% e grave do të përjetojnë një UTI në një moment në jetën e tyre.

Një UTI mund të prekë çdo pjesë të sistemit urinar, duke përfshirë uretrën, fshikëzën dhe veshkat. Zakonisht fillon në organet e traktit të poshtëm urinar, fshikëzës dhe uretrës.

Simptomat e zakonshme të shoqëruara me UTI përfshijnë:

  • një ndjesi djegieje kur urinoni
  • nxitjet e shpeshta dhe intensive për të urinuar
  • urinë me re, të errët ose me gjak
  • ethe ose lodhje
  • dhimbje në legen, fund të barkut ose shpinë

UTI mund të trajtohet me antibiotikë, por përsëritja e infeksionit është shumë e zakonshme.

Përdorimi i tepërt i antibiotikëve mund të ketë pasoja negative afatgjata. Pasojat jane të tilla si dëmtimi i baktereve normale dhe të shëndetshme në traktin tuaj urinar. Ndoshta mund të kontribuojë në zhvillimin e llojeve të baktereve rezistente ndaj antibiotikëve.

Nëse dyshoni, duhet të konsultoheni me mjekun sa më shpejt të jetë e mundur. Ajo që mund të fillojë si një infeksion i lehtë mund të bëhet shpejt serioz. Dhe potencialisht fatal nëse nuk trajtohet për një kohë të gjatë.

Disa studime sugjerojnë se deri në 42% të UTI-ve të lehta mund të zgjidhen pa përdorimin e antibiotikëve.

Nëse jeni një nga njerëzit që përjetojnë UTI të përsëritura, mund të jeni duke kërkuar zgjidhje natyrore si kamomili per infeksionet urinare. Ose alternative për të shmangur ekspozimin e tepruar ndaj ilaçeve antibiotike.

8 barëra dhe shtesa natyrore që mund të ndihmojnë në parandalimin dhe trajtimin e UTI-ve të lehta.

D-manozë

d-manoza

D-manoza është një lloj sheqeri i thjeshtë që përdoret shpesh për të parandaluar dhe trajtuar UTI të butë.

Gjendet ne një shumëllojshmëri ushqimesh, duke përfshirë boronicat, mollët dhe portokallet. Zakonisht konsumohet në formë pluhuri ose tablete kur përdoret si terapi UTI.

Nuk dihet shumë për mënyrën e funksionimit të D-manozës. Shumë ekspertë besojnë se ajo pengon aftësinë e disa baktereve infektive të ngjiten në qelizat e traktit tuaj urinar.

Nevojiten më shumë hulumtime për të përcaktuar nëse D-manoza mund të trajtojë në mënyrë të besueshme ose të ushtrojë efekte parandaluese kundër UTI-ve. Sidoqoftë, disa studime të vogla kanë dhënë disa rezultate premtuese.

Një studim i vitit 2016 vlerësoi efektin e D-manozës. Studimi u mbajt në 43 gra me UTI aktive dhe histori të përsëritura.

Për 3 ditët e para, pjesëmarrësit në studim morën një dozë 1.5 gramë të D-manozës dy herë në ditë. Kjo e ndjekur nga një dozë ditore 1.5 gramëshe për 10 ditë shtesë. Pas 15 ditësh, afërsisht 90% e infeksioneve të tyre ishin zgjidhur.

Një studim i vitit 2013 në 308 gra krahasoi efektivitetin e një doze ditore 2-gramëshe të D-manozë. Si dhe antibiotikut të zakonshëm për të parandaluar përsëritjen e UTI.

Pas 6 muajsh, rezultatet zbuluan se D-manoza ishte po aq e efektshme sa antibiotiku në parandalimin e përsëritjes së UTI. Ajo shoqërohej me më pak efekte anësore.

Sidoqoftë, për shkak se D-manoza është një lloj sheqeri, mund të mos jetë e përshtatshme për njerëzit . Sidomos per ato që kanë sfida në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak.

Aktualisht nuk ka prova të mjaftueshme për të vendosur një dozë ideale të D-manozës. Hulumtimi më i disponueshëm ka testuar në mënyrë të sigurt doza prej 1.5-2 gram deri në 3 herë në ditë.

Uva ursi (gjethe boronicë)

uva ursi

Uva ursi – e njohur ndryshe si Arctostaphylos ose gjedra- është një ilaç bimor për UTI. Ky është përdorur në praktikat e mjekësisë tradicionale dhe popullore për shekuj me radhë.

Kjo rrjedh nga një lloj shkurre e egër, me lule. Shkurrja rritet në pjesë të ndryshme të Evropës, Azisë dhe Amerikës së Veriut.

Manaferrat e bimës janë një meze e lehtë për gjedren ndërsa gjethet e saj përdoren për të bërë ilaçe bimore.

Pasi të jenë korrur gjethet, ato mund të thahen dhe të zhyten për të bërë çaj. Ekstrakte të gjetheve mund të konsumohen në formë kapsule ose tabletash.

Kërkimet moderne që mbështesin përdorimin e uva ursi për të trajtuar UTI janë të kufizuara. Megjithëse disa përbërës të pranishëm në fabrikë kanë shfaqur aftësi të fuqishme antimikrobike në studimet e provëzave.

Arbutin është përbërja kryesore e kredituar me potencialin shërues të UTI-së uva ursi. Falë efektit të tij antibakterial në E. coli – një nga shkaqet më të zakonshme të UTI-ve.

Një studim i vjetër në 57 gra zbuloi se uva ursi me rrënjë luleradhiqe, uli ndjeshëm përsëritjen e UTI.

Sidoqoftë, një studim i fundit në mbi 300 gra nuk vuri re asnjë ndryshim midis uva ursi dhe një placebo. Ato u përdorën si një trajtim për UTI aktive. Kërkimet e disponueshme sugjerojnë që uva ursi është relativisht e sigurt në doza ditore prej 200-840 mg.

Sidoqoftë, siguria e tij afatgjatë nuk është vendosur ashtu si kamomili per infeksionet urinare. Nuk duhet të merret për më shumë se 1-2 javë në të njëjtën kohë. E gjitha kjo për shkak të rrezikut të mundshëm të dëmtimit të mëlçisë dhe veshkave.

Hudhër

hudher

Hudhra është një barishte e njohur. Ajo është përdorur gjerësisht si në praktikat e kuzhinës ashtu edhe në atë të mjekësisë tradicionale gjatë gjithë historisë.

Shpesh është përdorur në mënyrë medicinale për të trajtuar një gamë të gjerë sëmundjesh fizike ashtu si kamomili per infeksionet urinare. Ketu përfshihen infeksionet kërpudhore, virale dhe bakteriale.

Potenciali shërues i hudhrës zakonisht i atribuohet pranisë së një përbërje që përmban squfur të njohur si allicin.

Provat shtesë nga rastet individuale sugjerojnë që hudhra mund të jetë një terapi alternative për trajtimin e UTI tek njerëzit. Por nga ana tjeter kërkime të forta për të vërtetuar këto rezultate mungojnë.

Në fund të fundit, nevojiten studime më të mirë-dizajnuara në trajtimin dhe parandalimin e UTI-ve të përsëritura nepermejt hudhres . Kjo para se të nxirren ndonjë konkluzion përfundimtar në lidhje me efektivitetin e tij ose dozën ideale.

Hudhra mund të konsumohet në formën e saj të plotë, të papërpunuar. Por doza shtesë shiten zakonisht si ekstrakte dhe konsumohen në formë kapsule.

Shtesat e hudhrës ka të ngjarë të jenë të sigurta për shumicën e njerëzve. Por efektet anësore mund të përfshijnë urth, erë të keqe dhe aromë trupi.

Disa njerëz mund të përjetojnë reaksione alergjike ndaj shtesave të hudhrës dhe ato duhet të shmangen nëse keni një histori alergjish ndaj hudhrës ose bimëve të tjera të lidhura ngushtë, të tilla si qepa ose preshi.

Këto shtesa mund të rrisin rrezikun e gjakderdhjes dhe mund të bashkëveprojnë me disa ilaçe, të tilla si hollues të gjakut dhe disa ilaçe të HIV. Nëse jeni duke marrë ndonjë ilaç të tillë, flisni me mjekun para se të përdorni hudhër për të trajtuar UTI-në tuaj.

Boronicë e kuqe

boronice e kuqe

Produktet e boronicës, duke përfshirë lëngje dhe ekstrakte, janë ndër zgjedhjet më të njohura për trajtime natyrore dhe alternative për UTI.

Boronicat e kuqe përmbajne një shumëllojshmëri të gjerë të përbërjeve kimike, të tilla si D-manoza, acid hipurik dhe antocianina, të cilat mund të luajnë një rol në kufizimin e aftësisë së baktereve infektive për t’u ngjitur në traktin urinar, duke penguar kështu rritjen e tyre dhe aftësinë për të shkaktuar infeksion.

Studimet e provave dhe kafshëve kanë demonstruar se boronica parandalon UTI-të, por hulumtimi njerëzor ka gjetur rezultate dukshëm më pak bindëse.

Një rishikim i vitit 2012 i studimeve njerëzore mbi aftësinë e produkteve të boronicës për të trajtuar dhe parandaluar UTI arriti në përfundimin se nuk kishte prova të mjaftueshme për të përcaktuar se boronica ushtron këto efekte.

Sidoqoftë, autorët e studimit vunë në dukje se nxjerrja e konkluzioneve përfundimtare ishte e vështirë, pasi shumë prej studimeve ishin të dizajnuara dobët, nuk kishin një dozë standarde dhe përdornin produkte të ndryshme të boronicës.

Një tjetër rishikim i vitit 2019 sugjeroi që megjithëse trajtimi i boronicës mund të ndihmojë në uljen e shfaqjes së UTI dhe simptomave të UTI në disa raste, nuk është aq efektive sa metodat e tjera të trajtimit, të tilla si D-manoza dhe antibiotiku fosfomicinë.

Lëngjet, kamomili per infeksionet urinare dhe shtesat e boronicës janë të sigurta për shumicën e njerëzve, por ato mund të shkaktojnë shqetësime në stomak. Plus, përdorimi afatgjatë mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të gurëve në veshka.

Për më tepër, konsumi i tepërt i kalorive nga lëngu i boronicës mund të inkurajojë shtimin e panevojshëm të peshës dhe doza të mëdha të suplementeve të boronicës mund të ndërhyjnë në lloje të caktuara të ilaçeve që hollojnë gjakun.

Çaj jeshil

caj jeshil dhe kamomili per infeksionet urinare

Çaji jeshil rrjedh nga gjethet e një bime të njohur si Camellia sinensis. Është përdorur për potencialin e tij të gjerë farmakologjik në një larmi praktikash të mjekësisë tradicionale për shekuj me radhë.

Çaji jeshil përmban një furnizim të pasur me përbërje bimore të quajtura polifenole, të cilat janë të njohura mirë për të pasur efekte të forta antimikrobike dhe anti-inflamatore.

Epigallocatechin (EGC), një përbërje në çajin jeshil, ka demonstruar efekte të fuqishme antibakteriale kundër shtameve që shkaktojnë UTI të E. coli në hulumtimin e provëzave.

Disa studime mbi kafshët kanë zbuluar gjithashtu se ekstrakte të çajit jeshil që përmbajnë EGC mund të përmirësojnë efektivitetin e llojeve të caktuara të antibiotikëve që përdoren shpesh për të trajtuar UTI.

Akoma, studimet njerëzore që vlerësojnë aftësinë e çajit jeshil për të trajtuar dhe parandaluar UTI mungojnë.

Një filxhan i vetëm çaj jeshil i përgatitur përmban afërsisht 150 mg EGC. Hulumtimi aktual tregon se aq pak sa 3-5 mg EGC mund të jetë e mjaftueshme për të ndihmuar në frenimin e rritjes bakteriale në traktin urinar, por kjo teori nuk është provuar ende tek njerëzit.

Një konsum i moderuar i çajit jeshil është i sigurt për shumicën e njerëzve. Sidoqoftë, përmban natyrshëm kafeinë, e cila mund të kontribuojë në gjumin e dëmtuar dhe shqetësimin.

Për më tepër, konsumimi i kafeinës ndërsa keni një UTI aktiv mund të përkeqësojë simptomat tuaja fizike. Kështu, ju mund të dëshironi të zgjidhni produktet e çajit jeshil pa kafeinë në vend.

Shtesat e çajit jeshil me dozë të lartë kanë qenë të lidhura me çështjet e mëlçisë, por është e paqartë nëse shtesat i kanë shkaktuar këto çështje.

Flisni me mjekun nëse jeni të interesuar të merrni shtesa të çajit jeshil dhe kamomili per infeksionet urinare dhe keni një histori të funksionit të mëlçisë të dëmtuar.

Mjete të tjera të mundshme juridike si kamomili per infeksionet urinare

Disa lloje të çajrave bimorë si kamomili per infeksionet urinare mund të përdoren për të trajtuar dhe parandaluar UTI-të, por përkundër popullaritetit të tyre, shumë pak studime janë kryer për përdorimin e tyre për këtë qëllim.

Çaj majdanozi

caj majdanozi dhe kamomili per infeksionet urinare

Majdanozi ka një efekt të butë diuretik, i cili supozohet se ndihmon në largimin e baktereve që shkaktojnë UTI nga trakti urinar.

Dy raporte të rasteve zbuluan se një kombinim i çajit të majdanozit, hudhrës ,ekstraktit të boronicës dhe kamomili per infeksionet urinare parandaluan përsëritjen e UTI tek gratë me UTI kronike. Sidoqoftë, nevojiten më shumë kërkime për të përcaktuar nëse këto rezultate mund të përsëriten në grupe më të mëdha.

Çaj kamomili per infeksionet urinare

kamomili per infeksionet urinare

Çaji i kamomilit përdoret në praktikat e mjekësisë bimore për të trajtuar një gamë të gjerë sëmundjesh fizike, përfshirë UTI-të.

Ashtu si majdanozi, kamomili per infeksionet urinare ka një efekt të dobët diuretik dhe përmban përbërje bimore me veti anti-inflamatore dhe antibakteriale.

Këto karakteristika mendohet se ndihmojnë në zvogëlimin e inflamacionit, pengojnë rritjen e baktereve dhe skuqjen e traktit urinar të baktereve infektive, por nevojiten më shumë kërkime.

Çaj nenexhiku

caj nenexhiku

Çajrat e bëra nga mente dhe lloje të tjera të nenexhikut të egër përdoren gjithashtu ndonjëherë si një ilaç natyral për UTI.

Disa hulumtime në prova kanë zbuluar se gjethet e mentes dhe kamomili per infeksionet urinare kanë efekte antibakteriale kundër baktereve të ndryshme që shkaktojnë UTI si E. coli. Përbërje të caktuara që gjenden në gjethet e nenexhikut gjithashtu mund të ndihmojnë në uljen e rezistencës bakteriale ndaj ilaçeve me antibiotikë.

Sidoqoftë, aktualisht nuk ka studime në dispozicion për të mbështetur përdorimin e çajit të mentes për të luftuar UTI tek njerëzit.

Gjithmonë zgjidhni suplemente me cilësi të lartë

Shtesat dhe ilaçet bimore si kamomili per infeksionet urinare shpesh supozohet të jenë të sigurta sepse janë natyrale, por nuk është gjithmonë kështu.

Ngjashëm me ilaçet moderne, suplementet bimore vijnë me grupin e tyre të rreziqeve dhe efekteve anësore.

Për shembull, shtesat e hudhrës dhe boronicës mund të ndërveprojnë negativisht me lloje të caktuara të ilaçeve me recetë, ndërsa përdorimi afatgjatë i uva ursi mund të kontribuojë në dëmtimin e mëlçisë ose veshkave.

Për më tepër, në disa vende, të tilla si Shtetet e Bashkuara, shtesat bimore dhe ushqyese nuk rregullohen në të njëjtën mënyrë si mjekësia konvencionale.

Prodhuesve të suplementeve nuk u kërkohet të provojnë pastërtinë e produkteve të tyre. Kështu, mund të konsumoni doza të pahijshme ose përbërës dhe ndotës që nuk janë të shënuar në etiketën e produktit.

Suplementet që keni zgjedhur duhet te jene të cilësisë më të lartë. Gjithmonë zgjidhni markat që janë testuar për pastërti nga një organizatë e palës së tretë, siç është NSF International.

Kur të vizitoni një mjek ndersa perdoret kamomili per infeksionet urinare

Nëse dyshoni se keni një UTI, këshillohuni me mjekun sa më shpejt të jetë e mundur.

Edhe infeksionet e lehta mund të përkeqësohen shpejt dhe të përhapen në pjesë të tjera të trupit tuaj. Si pasoje duke çuar potencialisht në pasoja shumë të rënda shëndetësore.

Kështu, përpjekja për të diagnostikuar dhe trajtuar veten për një UTI pa udhëzimin e një profesionisti mjekësor nuk rekomandohet.

Komunikoni hapur dhe njoftoni mjekun nëse jeni të interesuar të provoni alternativa bimore si kamomili per infeksionet urinare në vend të antibiotikëve. Ata do t’ju ndihmojnë të krijoni planin më të sigurt dhe më efektiv të trajtimit për infeksionin tuaj.

Në fund të fundit, kamomili per infeksionet urinare…

UTI-të janë një nga llojet më të zakonshme të infeksioneve bakteriale në të gjithë botën.

Ata shpesh trajtohen në mënyrë efektive me antibiotikë, por përsëritja e infeksionit është e zakonshme. Plus, përdorimi i tepruar i antibiotikëve mund të çojë në rezultate negative të shëndetit.

Shumë njerëz zgjedhin shtesa natyrore dhe bimore si kamomili per infeksionet urinare për të trajtuar UTI-të e tyre. Kjo për të shmangur ekspozimin e tepërt ndaj ilaçeve me antibiotikë.

Kërkimi mbi efektivitetin e tyre është i kufizuar. D-manoza, uva ursi, boronica, hudhra dhe çaji jeshil dhe kamomili per infeksionet urinare janë zgjedhjet më të njohura. Disa çajra bimorë mund të ndihmojnë gjithashtu.

Nëse dyshoni se po zhvilloni një UTI, këshillohuni me një mjek para se të filloni ndonjë terapi me bimë vetë.