Myku i gojes ndodh kur një infeksion maja zhvillohet brenda gojës tuaj. Njihet gjithashtu si kandidiaza orale, kandidiaza orofaringeale ose mëllenjë.

Myku i gojes shfaqet më shpesh tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Ai shkakton formimin e gungave të bardha ose të verdha në faqet e brendshme dhe gjuhë . Këto gunga zakonisht largohen me trajtim.

Infeksioni është zakonisht i butë dhe rrallë shkakton probleme serioze. Por te njerëzit me sistem imunitar të dobësuar, mund të përhapet në pjesë të tjera të trupit dhe të shkaktojë komplikime potencialisht serioze.

Simptomat

Në fazat e hershme, myku i gojes mund të mos shkaktojë asnjë simptomë. Por ndërsa infeksioni përkeqësohet, një ose më shumë nga simptomat e mëposhtme mund të zhvillohen:

 • njolla të bardha ose të verdha të gungave në faqet tuaja të brendshme, gjuhë , bajame , mishra ose buzë
 • gjakderdhje e lehtë nëse gërvishtjet kruhen
 • dhimbje ose djegie në gojën tuaj
 • një ndjesi si pambuk në gojën tuaj
 • lëkurë e thatë dhe e plasaritur në qoshet e gojës
 • vështirësi në gëlltitje
 • shije të keqe në gojë
 • një humbje e shijes

Në disa raste, myku i gojes mund të ndikojë në ezofagun tuaj, megjithëse kjo është e pazakontë. E njëjta kërpudhe që shkakton mykun oral mund të shkaktojë gjithashtu infeksione të majave në pjesë të tjera të trupit tuaj. 

Shkaqet

Myku i gojes dhe infeksione të tjera të majave shkaktohen nga një rritje e tepërt e kërpudhave Candida albicans (C. albicans).

Është normale që një sasi e vogël e C. albicans të jetojë në gojën tuaj, pa shkaktuar dëm. Kur sistemi juaj imunitar funksionon siç duhet, bakteret e dobishme në trupin tuaj ndihmojnë në mbajtjen nën kontroll të C. albicans .

Por nëse sistemi juaj imunitar është i dëmtuar ose ekuilibri i mikroorganizmave në trupin tuaj është i prishur, kërpudhat mund të rriten jashtë kontrollit.

Ju mund të zhvilloni një rritje të tepërt të C. albicans që shkakton mëllenjën e gojës nëse merrni medikamente të caktuara që reduktojnë numrin e mikroorganizmave miqësorë në trupin tuaj, të tilla si antibiotikët .

Trajtimet e kancerit , duke përfshirë kimioterapinë dhe terapinë me rrezatim , gjithashtu mund të dëmtojnë ose vrasin qelizat e shëndetshme. Kjo ju bën më të ndjeshëm ndaj mykut oral dhe infeksioneve të tjera.

Kushtet që dobësojnë sistemin tuaj imunitar, si leucemia dhe HIV , rrisin gjithashtu rrezikun e zhvillimit të mykut oral. Mëllenjë orale është një infeksion i zakonshëm oportunist tek njerëzit me HIV.

Diabeti mund të kontribuojë gjithashtu në mykun oral. Diabeti i pakontrolluar dobëson sistemin tuaj imunitar dhe shkakton nivele të larta të sheqerit në gjak. Kjo krijon kushte të favorshme për rritjen e C. albicans .

A eshte ngjites myku i gojes

Myku i gojes
Myku i gojes

Nëse keni mëllenjë orale, është e mundur që kërpudhat që shkaktojnë këtë gjendje t’ia kaloni dikujt tjetër nëse e puthni. Në disa raste, ai person mund të zhvillojë mëllenjë orale.

Kërpudhat që shkaktojnë mykun oral gjithashtu shkaktojnë infeksione të majave në pjesë të tjera të trupit. Është e mundur që ju të kaloni kërpudhat nga një pjesë e trupit tuaj në një pjesë tjetër të trupit të dikujt tjetër.

Nëse keni mëllenjë orale, një infeksion vaginal të majave ose një infeksion të majave të penisit , mund t’ia kaloni kërpudhat partnerit tuaj përmes seksit vaginal , seksit anal ose seksit oral .

Nëse jeni shtatzënë dhe keni një infeksion vaginal të majave, mund t’ia kaloni kërpudhat fëmijës tuaj gjatë lindjes.

Nëse keni një infeksion maja të gjirit ose infeksion të majave të thithkave , mund t’ia kaloni kërpudhat fëmijës tuaj gjatë ushqyerjes me gji . Fëmija juaj gjithashtu mund t’ju transmetojë kërpudhat nëse ushqehet me gji kur ka myk oral.

Diagnoza

Mjeku juaj mund të jetë në gjendje të diagnostikojë mykun oral thjesht duke ekzaminuar gojën tuaj për gungat karakteristike që shkakton.

Në disa raste, mjeku juaj mund të marrë një biopsi të zonës së prekur për të konfirmuar diagnozën. Për të kryer një biopsi, ata do të heqin një pjesë të vogël të një gunge nga goja juaj. Mostra do të dërgohet më pas në një laborator për t’u testuar për C. albicans .

Nëse mjeku juaj dyshon se keni mëllenjë orale në ezofag , ai mund të përdorë një kulturë me tampon të fytit ose endoskopi për të konfirmuar diagnozën.

Për të kryer një kulturë me tampon fyti, mjeku juaj përdor një shtupë pambuku për të marrë një mostër indi nga pjesa e pasme e fytit tuaj. Ata më pas e dërgojnë këtë mostër në një laborator për testim.

Për të kryer endoskopinë, mjeku juaj përdor një tub të hollë me një dritë dhe kamerë të bashkangjitur në të. Ata e futin këtë “endoskop” përmes gojës tuaj dhe në ezofag për ta ekzaminuar atë. Ata gjithashtu mund të heqin një mostër indi për analizë.

Trajtimi

Për të trajtuar mykun oral, mjeku juaj mund të përshkruajë një ose më shumë nga medikamentet e mëposhtme:

 • flukonazol (Diflucan), një medikament antifungal oral
 • clotrimazole (Mycelex Troche), një medikament antifungal që disponohet si tabletë
 • nystatin (Nystop, Nyata), një gargarë antimykotike që mund ta futni në gojë ose ta fusni në gojën e foshnjës tuaj
 • itraconazole (Sporanox), një medikament antifungal oral që përdoret për të trajtuar njerëzit që nuk reagojnë ndaj trajtimeve të tjera për mykun oral dhe njerëzit me HIV
 • amfotericina B (AmBisome, Fungizone), një medikament që përdoret për të trajtuar rastet e rënda të mykut oral

Pasi të filloni trajtimin, myku i gojes zakonisht largohet brenda disa javësh. Por në disa raste, mund të kthehet.

Mjetet juridike

Mjeku juaj mund të rekomandojë gjithashtu mjete juridike shtëpiake ose ndryshime në stilin e jetës për të ndihmuar në trajtimin e mykut oral ose për të ndaluar rikthimin e tij.

Kur jeni duke u rikuperuar, është e rëndësishme të praktikoni një higjienë të mirë orale. Këtu janë disa këshilla:

 • Lani dhëmbët me një furçë dhëmbësh të butë për të shmangur gërvishtjet e gungave të shkaktuara nga myku i gojes.
 • Zëvendësoni furçën tuaj të dhëmbëve pasi të keni mbaruar trajtimin për mykun oral dhe pastroni siç duhet protezat tuaja nëse i mbani ato, në mënyrë që të ulni rrezikun e riinfeksionit.
 • Shmangni shpëlarjet e gojës ose spërkatjet e gojës, përveç nëse mjeku juaj i ka përshkruar ato.
 • Disa ilaçe shtëpiake mund të ndihmojnë gjithashtu në lehtësimin e simptomave të mëllenjës tek të rriturit.

Për shembull, mund të ndihmojë shpëlarja e gojës me një nga sa vijon:

 • ujë i kripur
 • një zgjidhje me ujë dhe sodë buke
 • një përzierje e ujit dhe lëngut të limonit
 • një përzierje e ujit dhe uthullës së mollës

Faktoret e rrezikut nga myku i gojes

Foshnjat, të vegjlit dhe të moshuarit kanë më shumë gjasa se të tjerët të zhvillojnë mykun oral. Disa kushte mjekësore, trajtime mjekësore dhe faktorë të stilit të jetesës mund të rrisin gjithashtu rrezikun e mykut duke dobësuar sistemin tuaj imunitar ose duke prishur ekuilibrin e mikrobeve në trupin tuaj.

Për shembull, ju mund të jeni në rrezik të shtuar të mykut nëse:

 • keni një gjendje që shkakton tharje të gojës
 • keni diabet , anemi , leucemi ose HIV
 • merrni antibiotikë , kortikosteroide ose ilaçe imunosupresuese
 • merrni trajtime për kancerin, si kimioterapia ose terapia me rrezatim
 • pi duhan
 • keni proteza

Komplikimet nga myku i gojes

Tek njerëzit me sistem imunitar të shëndetshëm, myku i gojes rrallë shkakton komplikime. Në raste të rënda, mund të përhapet në ezofag .

Nëse sistemi juaj imunitar është i dobësuar, ka më shumë gjasa të zhvilloni komplikime nga myku i gojes. Pa trajtimin e duhur, kërpudhat që shkaktojnë mëllenjën mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe të përhapen në zemrën , trurin , sytë ose pjesë të tjera të trupit tuaj. Kjo njihet si kandidiazë invazive ose sistemike.

Kandidiaza sistemike mund të shkaktojë probleme në organet që prek. Mund të shkaktojë gjithashtu një gjendje potencialisht kërcënuese për jetën e njohur si shoku septik .

Parandalimi per mykun oral

Për të zvogëluar rrezikun e mykut oral, provoni sa vijon:

 • Hani një dietë ushqyese dhe praktikoni një mënyrë jetese të përgjithshme të shëndetshme për të mbështetur funksionimin e sistemit tuaj imunitar.
 • Praktikoni një higjienë të mirë orale duke larë dhëmbët dy herë në ditë, duke përdorur fije dhëmbësh çdo ditë dhe duke vizituar dentistin tuaj rregullisht.
 • Nëse goja juaj është kronike e thatë , lini një takim me mjekun tuaj dhe ndiqni planin e rekomanduar të trajtimit.
 • Nëse keni proteza , hiqni ato para se të shkoni në shtrat, pastrojini çdo ditë dhe sigurohuni që të përshtaten siç duhet.
 • Nëse keni një inhalator kortikosteroide , shpëlani gojën ose lani dhëmbët pasi ta përdorni.
 • Nëse keni diabet , ndërmerrni hapa për të menaxhuar nivelet e sheqerit në gjak .

Nëse vuani nga myku i gojes në një pjesë tjetër të trupit tuaj, merrni trajtim. Në disa raste, një infeksion mund të përhapet nga një pjesë e trupit tuaj në tjetrën.