Artriti psoriatik (PsA) është një gjendje që kombinon nyjet e fryra dhe të lënduara të artritit me psoriasis . Psoriaza në mënyrë tipike shkakton shfaqjen e njollave me kruarje, me luspa dhe të zbardhura në lëkurë dhe në lëkurën e kokës.

Rreth 8 milionë amerikanë kanë psoriasis dhe deri në 30 për qind e këtyre njerëzve zhvillojnë PsA. PsA mund të jetë e lehtë ose e rëndë dhe të përfshijë një ose shumë kyçe.

Simptomat

Simptomat nga artriti psoriatik janë të ndryshme për çdo person. Ato mund të variojnë nga të lehta në të rënda. Ndonjëherë gjendja juaj do te ndryshoje dhe do të ndiheni më mirë për një kohë. Herë të tjera simptomat tuaja mund të përkeqësohen. Simptomat gjithashtu varen nga lloji i PSA që keni.

Simptomat e përgjithshme të PSA përfshijnë:

 • nyje të fryra dhe të ndjeshme në njërën ose të dyja anët e trupit tuaj
 • ngurtësi në mëngjes
 • gishtat e duarve dhe këmbëve të fryra
 • muskujt dhe tendinat e dhimbshme
 • njolla me luspa të lëkurës, të cilat mund të përkeqësohen kur ndizen dhimbjet e kyçeve
 • lëkura e kokëse acaruar
 • lodhje
 • gropa e thonjve
 • ndarja e thoit tuaj nga shtrati i thoit
 • skuqje e syve
 • dhimbje në sy ( uveitis )

Spondiliti PsA, në veçanti, mund të shkaktojë gjithashtu simptomat e mëposhtme:

 • dhimbje dhe ngurtësi kurrizore
 • dhimbje, ënjtje dhe dobësi në:
 • ije
 • gjunjë
 • kyçet e këmbëve
 • këmbë
 • bërryle
 • duar
 • kyçet e dorës
 • nyje të tjera
 • gishtat e këmbëve ose gishtërinjtë e fryrë

Shkaqet

Në PsA, sistemi juaj imunitar sulmon nyjet dhe lëkurën tuaj. Mjekët nuk e dinë me siguri se çfarë i shkakton këto sulme. Ata mendojnë se rrjedh nga një kombinim i gjeneve dhe faktorëve mjedisorë.

Artriti psoriatik funksionon në familje. Rreth 40 përqind e njerëzve me këtë gjendje kanë një ose më shumë të afërm me PsA. Diçka në mjedis zakonisht shkakton sëmundjen për ata me prirje për të zhvilluar artritin psoriatik. Ky mund të jetë një virus, stres ekstrem ose një lëndim.

Trajtimi

Qëllimi i trajtimit PsA është përmirësimi i simptomave, si skuqja e lëkurës dhe inflamacioni i kyçeve.

Ju keni shumë opsione të ndryshme trajtimi per te shpetuar nga artriti psoriatik. Një plan tipik trajtimi do të përfshijë një ose më shumë nga sa vijon:

Barnat anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs)

Këto medikamente ndihmojnë në kontrollin e dhimbjes dhe ënjtjes së kyçeve.  Nëse përdoren gabimisht, NSAID-të mund të shkaktojnë:

 • irritim te stomakut
 • gjakderdhje stomaku
 • atak ne zemer
 • goditje në tru
 • dëmtimin e mëlçisë dhe veshkave

Barnat antireumatike modifikuese të sëmundjes (DMARDs)

Këto medikamente ulin inflamacionin për të parandaluar dëmtimin e kyçeve dhe ngadalësojnë përparimin e PSA. Ato mund të administrohen me rrugë të ndryshme, duke përfshirë, injeksione ose infuzion.

Efektet anësore të DMARD përfshijnë:

 • dëmtimin e mëlçisë
 • shtypjen e palcës së eshtrave
 • infeksionet e mushkërive

Steroidet

Këto ilaçe mund të ulin inflamacionin. Për PsA, ato zakonisht injektohen në nyjet e prekura. Efektet anësore përfshijnë dhimbje dhe një rrezik të lehtë të infeksionit të kyçeve.

Imunosupresorët

Medikamente si azatioprina (Imuran) dhe ciklosporina (Gengraf) qetësojnë përgjigjen imune tepër aktive në PsA, veçanërisht për simptomat e psorazisë. 

Trajtimet lokale

Kremrat, xhelat, locionet dhe pomadat mund të lehtësojnë skuqjen nga artiriti psoriatik që shkakton kruarje. Këto trajtime janë në dispozicion pa recetë dhe me recetë.

Llojet qe shfaq artriti psoriatik

Ekzistojnë pesë lloje artriti psoriatik.

PsA simetrike

Ky lloj prek të njëjtat nyje në të dy anët e trupit tuaj, kështu që gjuri i majtë dhe i djathtë, për shembull. Simptomat mund të jenë si ato të artritit reumatoid (RA) .

PsA simetrike ka tendencë të jetë më e butë dhe të shkaktojë më pak deformim të kyçeve sesa RA. Por PsA simetrike mund të jetë çaktivizuese. Rreth gjysma e njerëzve me PSA e kanë këtë lloj.

PsA asimetrike

Kjo prek një nyje ose nyje në njërën anë të trupit tuaj. Nyjet tuaja mund të jene të lënduar dhe të skuqen. PsA asimetrike në përgjithësi është e lehtë. Prek rreth 35 për qind të njerëzve me PSA.

PsA mbizotëruese interfalangeale distale

Ky lloj përfshin nyjet më afër thonjve tuaj. Këto njihen si nyjet distale.

Spondiliti PsA

Ky lloj PSA përfshin shtyllën kurrizore. E gjithë shtylla kurrizore nga qafa në pjesën e poshtme të shpinës mund të ndikohet. 

Artriti psoriatik mutilans

Ky është një lloj i rëndë, deformues i PSA. Rreth 5 për qind e njerëzve me PSA e kanë këtë lloj. 

Diagnostikimi

artriti psoriatik
artriti psoriatik

Për tu diagnostikuar artriti psoriatik , mjeku juaj duhet të përjashtojë shkaqe të tjera të artritit, si RA dhe përdhes , me imazhe dhe teste gjaku .

Këto teste imazherike kërkojnë dëmtim të kyçeve dhe indeve të tjera:

 • rrezet X. Këto kontrollojnë për inflamacion dhe dëmtim të kockave dhe kyçeve. Ky dëmtim është i ndryshëm në PsA sesa në llojet e tjera të artritit.
 • MRI. Valët e radios dhe magnetët e fortë krijojnë imazhe të brendësisë së trupit tuaj. Këto imazhe mund të ndihmojnë mjekun tuaj të kontrollojë për dëmtime të kyçeve, tendinave ose ligamenteve.
 • CT skanime dhe ultratinguj. Këto mund t’i ndihmojnë mjekët të përcaktojnë se sa e avancuar është PsA dhe sa keq preken nyjet.

Testet e gjakut për këto substanca ndihmojnë në vlerësimin e çdo inflamacioni të pranishëm në trupin tuaj:

 • Proteina C-reaktive. Kjo është një substancë që mëlçia juaj prodhon kur ka inflamacion në trupin tuaj.
 • Shkalla e rendimetit te eritrociteve. Kjo tregon se sa inflamacion ka në trupin tuaj.
 • Faktori reumatoid (RF). Sistemi juaj imunitar prodhon këtë autoantitrup. Zakonisht është i pranishëm në RA, por negativ në PsA.  Lëngu i kyçeve. Një artrocentezë heq një sasi të vogël lëngu nga gjuri ose nyja tjetër. Nëse kristalet e acidit urik janë në lëng, mund të keni përdhes në vend të PsA. 
 •  Qelizat e kuqe te gjakut. Një numër i ulët i qelizave të kuqe të gjakut nga anemia është i zakonshëm tek njerëzit me PsA.

Faktoret e rrezikut ne PsA

Ju keni më shumë gjasa të vuani nga artriti psoriatik nëse:

 • keni psoriasis
 • keni një prind ose vëlla me PsA
 • janë midis moshës 30 dhe 50 vjeç (edhe pse fëmijët mund ta marrin atë gjithashtu)
 • keni pasur streptokokë të fytit
 • keni HIV
 • Artriti psoriatik  ju vë në rrezik për komplikime që përfshijnë:
 • artriti psoriatik mutilans
 • problemet e syve, si konjuktiviti ose uveiti
 • sëmundje kardiovaskulare

Komplikimet nga artriti psoriatik

Shpërthimet e PsA e përkeqësojnë gjendjen për një periudhë kohe. Disa gjëra mund të shkaktojnë nje gjendje te veshtire nga artriti psoriatik. Shkaqet e të gjithëve janë të ndryshëm.

Për të mësuar shkaktarët tuaj, mbani një ditar simptomash. Çdo ditë, shkruani simptomat tuaja dhe çfarë po bënit kur filluan. Gjithashtu vini re nëse keni ndryshuar ndonjë gjë në rutinën tuaj, si për shembull nëse keni filluar të merrni një mjekim të ri.

Shkaktarët e zakonshëm të PsA përfshijnë:

 • infeksionet, si streptokoku dhe infeksionet e rrugëve të sipërme të frymëmarrjes
 • lëndime, si prerje, gërvishtje ose djegie nga dielli
 • lëkurë të thatë
 • stresi
 • mot i ftohtë, i thatë
 • pirja e duhanit
 • pirja e rëndë e alkoolit
 • stresi
 • peshë të tepërt
 • medikamente, si litiumi, beta-bllokuesit dhe barnat antimalariale

Si perfundim

Pikëpamja e të gjithëve është e ndryshme. Disa njerëz kanë simptoma shumë të lehta që shkaktojnë vetëm probleme herë pas here. Të tjerët kanë simptoma më të rënda dhe dobësuese.

Sa më të rënda të jenë simptomat tuaja, aq më shumë artriti psoriatik  do të ndikojë në aftësinë tuaj për të lëvizur. Njerëzit me shumë dëmtime të kyçeve mund ta kenë të vështirë të ecin, të ngjitin shkallët dhe të bëjnë aktivitete të tjera të përditshme.

Pikëpamja juaj do të ndikohet nëse:

 • ju keni marrë një diagnozë të PsA në një moshë të re.
 • gjendja juaj ishte e rëndë kur morët diagnozën tuaj.
 • shumë nga lëkura juaj është e mbuluar me skuqje.
 • disa njerëz në familjen tuaj kanë PsA.

Për të përmirësuar pamjen tuaj, ndiqni regjimin e trajtimit të përshkruar nga mjeku juaj. Ju mund të duhet të provoni më shumë se një ilaç për të gjetur atë që funksionon më mirë për ju.