Venat me variçe, të njohura edhe si variçe ose varikozitete, ndodhin kur venat tuaja zmadhohen, zgjerohen dhe mbushen me gjak. Varicet zakonisht duken të fryra dhe të ngritura dhe kanë një ngjyrë ne kaltëroshe-vjollcë ose të kuqe. Ato shpesh janë të dhimbshme.

Gjendja është shumë e zakonshme, veçanërisht tek gratë. Rreth 25 për qind e të gjithë të rriturve kane problem me varicet. Në shumicën e rasteve, varicet do te  shfaqen në pjesën e poshtme të këmbëve.

Shkaqet pse krijohen varicet

Varicet mund te ndodhin kur venat nuk funksionojnë siç duhet. Venat kanë valvula të njëanshme që parandalojnë rrjedhjen e gjakut prapa. Kur këto valvula dështojnë, gjaku fillon të grumbullohet në vena në vend që të vazhdojë drejt zemrës suaj. Më pas, venat zmadhohen. Venat me variçe shpesh prekin këmbët. Venat atje janë më të largëta nga zemra juaj dhe graviteti e bën më të vështirë që gjaku të rrjedhë lart.

Disa shkaqe të mundshme për venat me variçe përfshijnë:

 • shtatzëninë
 • menopauzen
 • mosha mbi 50
 • qëndrimin në këmbë për periudha të gjata kohore
 • obeziteti
 • histori familjare te venave me variçe

Simptomat nga varicet

Simptomat kryesore qe japin varicet janë shumë të dukshme, venat me formë të gabuar, zakonisht në këmbë. Ju gjithashtu mund të keni dhimbje, ënjtje, rëndim dhe dhimbje mbi ose rreth venave të zgjeruara.

Në disa raste, ju mund të zhvilloni ënjtje dhe njolla. Në raste të rënda, venat mund të rrjedhin ndjeshëm dhe mund të formohen ulçera.

Diagnostikimi

Mjeku juaj ka të ngjarë të ekzaminojë këmbët tuaja dhe venat e dukshme ndërsa jeni ulur ose në këmbë për të diagnostikuar venat me variçe. Ata mund t’ju pyesin për ndonjë dhimbje ose simptomë që keni.

Mjeku juaj mund të duhet gjithashtu të bëjë ultratinguj për të kontrolluar rrjedhën tuaj të gjakut. Ky është një test joinvaziv që përdor valë zanore me frekuencë të lartë. Kjo i lejon mjekut tuaj të shohë se si rrjedh gjak në venat tuaja.

Në varësi të vendndodhjes, mund të bëhet një venogram për të vlerësuar më tej venat tuaja. Gjatë këtij testi, mjeku juaj injekton një bojë të veçantë në këmbët tuaja dhe merr rreze X të zonës. Boja shfaqet në rrezet X, duke i dhënë mjekut tuaj një pamje më të mirë se si rrjedh gjaku juaj.

Testet si ultratingujt ose venogramet ndihmojnë për të siguruar që një çrregullim tjetër si mpiksja e gjakut ose bllokimi nuk po shkakton dhimbje dhe ënjtje në këmbët tuaja.

Trajtimi dhe parandalimi

Në përgjithësi, mjekët janë konservatorë kur behet fjale per te trajtuar variçet. Ndoshta do t’ju këshillohet të bëni ndryshime në stilin e jetës tuaj, në vend që të provoni trajtime më agresive.

Ndryshimet e stilit të jetesës

Ndryshimet e mëposhtme mund të ndihmojnë në parandalimin e formimit ose përkeqësimit nga varicet:

 • Shmangni qëndrimin në këmbë për periudha të gjata kohore.
 • Humbni peshë ose mbani një peshë të shëndetshme.
 • Ushtrohuni për të përmirësuar qarkullimin tuaj te gjakut.
 • Përdorni çorape kompresioni ose çorape .

Nëse tashmë keni venat me variçe, duhet të ndërmerrni këto hapa për të parandaluar venat e reja me variçe. Ju gjithashtu duhet të ngrini këmbët tuaja sa herë që jeni duke pushuar ose duke fjetur.

Kompresimi

Mjeku juaj mund t’ju këshillojë të vishni çorape të veçanta kompresioni ose çorape. Këto bëjnë presion të mjaftueshëm në këmbët tuaja në mënyrë që gjaku të rrjedhë më lehtë në zemrën tuaj. Ato gjithashtu ulin ënjtjen.

Niveli i kompresimit ndryshon, por shumica e llojeve të çorapeve kompresuese janë të disponueshme në farmaci ose ne dyqane të furnizimeve mjekësore.

Kirurgjia

Nëse ndryshimet në stilin e jetës nuk po funksionojnë, ose nëse venat tuaja me variçe po shkaktojnë shumë dhimbje ose dëmtojnë shëndetin tuaj të përgjithshëm, mjeku juaj mund të provojë një procedurë invazive.

Lidhja dhe zhveshja e venave është një trajtim kirurgjik që kërkon anestezi. Gjatë procedurës, kirurgu juaj bën prerje në lëkurën tuaj, pret venën me variçe dhe e heq atë përmes prerjeve. Megjithëse janë zhvilluar variacione të përditësuara të operacioneve për heqjen e venave, ato kryhen më rrallë sepse janë në dispozicion opsione më të reja dhe më pak invazive.

Opsione te tjera trajtimi

Varicet
Varicet

Aktualisht, janë në dispozicion një shumëllojshmëri e gjerë opsionesh trajtimi minimalisht invazive për variçet. Kjo perfshin:

 • skleroterapia , duke përdorur një injeksion kimik të lëngshëm ose shkumë për të bllokuar një venë më të madhe
 • mikroskleroterapi, duke përdorur një injeksion kimik të lëngshëm për të bllokuar venat më të vogla
 • kirurgji lazer, duke përdorur energjinë e dritës për të bllokuar një venë
 • terapi ablacioni endovenoz, duke përdorur nxehtësinë dhe valët e radiofrekuencës për të bllokuar një venë
 • Kirurgjia endoskopike e venave, duke përdorur një fushë të vogël të ndezur të futur përmes një prerjeje të vogël për të bllokuar një venë.

Gjithmonë duhet të flisni me mjekun tuaj për opsionet e trajtimit dhe rreziqet përpara se të zgjidhni një metodë. Metoda e rekomanduar mund të varet nga simptomat tuaja, madhësia dhe vendndodhja e venave me variçe.

Perspektiva per personat qe vuajne nga varicet

Venat varikoze zakonisht përkeqësohen me kalimin e kohës. Kjo është e vërtetë edhe nëse bëni ndryshimet e nevojshme në stilin e jetës për t’i kontrolluar  varicet  dhe për të menaxhuar dhimbjen tuaj. Ndërsa ato mund të jenë të shëmtuara, ato zakonisht nuk shkaktojnë ndonjë problem afatgjatë mjekësor.

Në disa raste, venat me variçe mund të çojnë në ulçera ose plagë në këmbë, mpiksje gjaku ose inflamacion kronik. Nëse keni një rast të rëndë, venat tuaja mund të këputen.

Ju duhet të shihni mjekun tuaj nëse keni ndonjë nga këto simptoma. Më pas ata mund të sugjerojnë marrjen e një qasjeje më agresive, të tilla si operacioni ose ndërhyrje të tjera.