Tromboza e venave renale (RVT) është një mpiksje gjaku që zhvillohet në njërën ose të dyja venat renale. Ka dy vena renale – majtas dhe djathtas – që janë përgjegjëse për rrjedhjen e gjakut të varfëruar nga oksigjeni nga veshkat .

Tromboza e venave renale nuk është e zakonshme dhe mund të shkaktojë dëmtime serioze në veshka dhe lëndime të tjera kërcënuese për jetën. Ndodh tek të rriturit më shpesh sesa tek fëmijët.

Simptomat

Simptomat e një mpiksjeje të vogël të gjakut renale janë minimale, nëse ka. Disa nga simptomat më të zakonshme te RTV  janë:

 • ulje e prodhimit të urinës
 • zbut dhimbjen e shpinës
 • urinë me gjak

Një mpiksje gjaku në mushkëri është gjithashtu një simptomë e mundshme e rasteve më të rënda. Nëse një pjesë e trombozës së venës renale shkëputet dhe shkon në mushkëri , mund të shkaktojë dhimbje gjoksi që përkeqësohet me çdo frymëmarrje.

Simptomat e RTV tek adoleshentet

Është shumë e rrallë që fëmijët të marrin RVT, por mund të ndodhë. Rastet e RVT tek adoleshentët shkaktojnë simptoma më të papritura. Së pari, ata mund të përjetojnë dhimbje shpine dhe parehati pas brinjëve të poshtme. Simptoma të tjera mund të përfshijnë:

 • dhimbje në ije
 • urinë e paket
 •  urinë e përkeqësuar
 • ethe
 • të përziera
 • të vjella

Faktoret e rrezikut

Mpiksjet e gjakut shpesh shfaqen papritur dhe nuk kanë një shkak të qartë. Ka disa faktorë që mund t’ju bëjnë më të prirur për të zhvilluar këto lloje të mpiksjes. Faktorët e rrezikut përfshijnë:

 • dehidratim , veçanërisht në rastin e rrallë të RVT tek foshnjat
 • kontraceptivë oral ose terapi me estrogjen
 • tumoret
 • trauma ose lëndim në shpinë ose bark

Gjendje të tjera mjekësore shoqërohen gjithashtu me trombozën e venave renale, duke përfshirë çrregullimet e trashëguara të koagulimit të gjakut. Sindroma nefrotike – një çrregullim i veshkave që bën që trupi të lëshojë një tepricë të proteinave në urinë – mund të çojë në RVT tek të rriturit. Zakonisht është rezultat i dëmtimit të tepërt të enëve të gjakut në veshka.

Diagnoza

Analiza e urinës

Një test i urinës i quajtur analiza e urinës mund të përdoret për të identifikuar shkakun themelor të RVT dhe për të zbuluar problemet e veshkave . Nëse analiza juaj e urinës tregon proteina të tepërta në urinë ose një prani të parregullt të qelizave të kuqe të gjakut, ju mund të keni RVT.

CT skanim

Mjeku juaj mund ta përdorë këtë test imazherie joinvazive për të marrë imazhe të qarta dhe të detajuara të pjesës së brendshme të barkut. Skanimet CT mund të ndihmojnë në zbulimin e gjakut në urinë, masat ose tumoret, infeksionet, gurët në veshka dhe anomalitë e tjera.

Ultrasonografia Doppler

Kjo formë e imazhit me ultratinguj mund të prodhojë imazhe të rrjedhës së gjakut dhe në fund mund të ndihmojë në zbulimin e qarkullimit të parregullt të gjakut në venë renale.

Venografi

Mjeku juaj do të marrë rreze X të venave të veshkave në një venografi . Kjo përfshin përdorimin e një kateteri për të injektuar një ngjyrë të veçantë në vena. Mjeku do të përdorë rrezet X për të parë se si rrjedh gjaku i lyer. Nëse ka një mpiksje gjaku ose bllokim, do të shfaqet në imazhe.

MRI ose MRA

Imazhe me rezonancë magnetike (MRI) është një test që përdor impulset e valëve të radios për të prodhuar imazhe të organeve dhe strukturës së brendshme të trupit. Përdoret kryesisht për të zbuluar tumoret, gjakderdhjen e brendshme , infeksionet dhe problemet arteriale.

Një angiogram me rezonancë magnetike (MRA) , nga ana tjetër, përdoret për të parë brendësinë e enëve të gjakut dhe venave tuaja. Ky test mund të ndihmojë për të identifikuar dhe diagnostikuar mpiksjen e gjakut dhe për të kontrolluar për aneurizma .

Opsionet e trajtimit nga tromboza e venave renale

RVT
RVT

Trajtimi për RVT varet nga ashpërsia e mpiksjes, duke përfshirë sa i madh është dhe nëse ka mpiksje në të dy venat renale. Në disa raste të mpiksjes së vogël të gjakut, mjeku juaj mund t’ju rekomandojë të pushoni derisa simptomat të përmirësohen dhe tromboza e venave renale të largohet vetë.

Mjekimi

Forma më e zakonshme e trajtimit është mjekimi, të cilët mund të shpërndajnë mpiksjen ose të parandalojnë formimin e tyre. Holluesit e gjakut (antikoagulantët) janë krijuar për të parandaluar mpiksjen e gjakut dhe mund të jenë mënyra më efektive për parandalimin e mpiksjes së re. Medikamentet trombolitike mund të përdoren gjithashtu për të shpërndarë mpiksjen ekzistuese. Disa nga këto barna shpërndahen duke përdorur një kateter të futur në venën renale.

Dializa

Nëse tromboza e venave renale ka shkaktuar dëmtim të gjerë të veshkave, mund t’ju duhet t’i nënshtroheni përkohësisht dializës . Dializa është një trajtim që përdoret për të ndihmuar në kthimin e funksioneve të veshkave në normalitet nëse ato ndalojnë së punuari në mënyrë efikase.

Kirurgjia

Nëse RVT-ja juaj bëhet e rëndë, mund t’ju duhet të bëni një operacion për të hequr mpiksjen nga vena renale . Në raste të rralla, dhe vetëm nëse ka komplikime, do t’ju duhet të hiqni veshkën .

Si parandalohet tromboza e venave renale

Nuk ka asnjë metodë specifike parandalimi për këtë gjendje, sepse ajo mund të shkaktohet nga një sërë kushtesh. Një nga gjërat më të thjeshta që mund të bëni është të qëndroni të hidratuar dhe të pini ujë për të zvogëluar rrezikun e zhvillimit të mpiksjes së gjakut.

Nëse keni një çrregullim të koagulimit të gjakut dhe tashmë ju janë përshkruar ilaçe për hollimin e gjakut , mbajtja e planit tuaj të trajtimit mund të parandalojë gjithashtu RVT. Devijimi nga plani i përshkruar i trajtimit mund të rrisë rrezikun e komplikimeve.