Leucemia është një kancer i qelizave të gjakut. Ekzistojnë disa kategori të gjera të qelizave të gjakut, duke përfshirë qelizat e kuqe të gjakut (RBCs), qelizat e bardha të gjakut (WBCs) dhe trombocitet. Në përgjithësi, leucemia i referohet kancereve të WBCs.

WBC-të janë një pjesë jetike e sistemit tuaj imunitar. Ata mbrojnë trupin tuaj nga pushtimi nga:

Në leuçemi, WBC-të nuk funksionojnë si WBC-të normale. Ato gjithashtu mund të ndahen shumë shpejt dhe përfundimisht të largojnë qelizat normale.

Simptomat e leukemisë

Simptomat e leukemisë mund të përfshijnë :

 • djersitje e tepruar , veçanërisht gjatë natës
 • lodhje dhe dobësi që nuk largohen me pushim
 • humbje peshe e paqëllimshme
 • dhimbje kockore dhe ndjeshmëri
 • nyjet limfatike pa dhimbje, të fryra (veçanërisht në qafë dhe sqetull)
 • mëlçi ose shpretkë e zmadhuar
 • njolla të kuqe në lëkurë, të quajtura petechiae
 • gjakderdhje e lehtë dhe mavijosje e lehtë
 • ethe ose të dridhura
 • infeksionet e shpeshta

Leucemia gjithashtu mund të shkaktojë simptoma në organet që janë infiltruar ose prekur nga qelizat e kancerit. Për shembull, nëse kanceri përhapet në sistemin nervor qendror, ai mund të shkaktojë:

Mënyra se si përhapet kanceri varet nga lloji i leucemisë dhe sa agresive është ajo.

Leuçemia gjithashtu mund të përhapet në të tjera pjesë të trupit tuaj , duke përfshirë:

 • mushkëritë
 • traktin gastrointestinal
 • zemren
 • veshkat
 • testikujt

Llojet

Fillimi i leukemisë mund të jetë akut (fillim i papritur) ose kronik (fillimi i ngadaltë). Në leuçeminë akute, qelizat e kancerit shumohen shpejt. Në leuçeminë kronike, sëmundja përparon ngadalë dhe simptomat e hershme mund të jenë shumë të lehta.

Leucemia gjithashtu klasifikohet sipas llojit të qelizës që preket.

Leuçemia që përfshin qelizat mieloide quhet leuçemia mieloide ose mielogjene. Qelizat mieloide janë qeliza gjaku të papjekura që normalisht do të bëhen granulocite ose monocite.

Leuçemia që përfshin limfocitet quhet leuçemia limfocitare.

Shkaqet

Studiuesit nuk e dinë saktësisht se nga shkaktohet leucemia. Megjithatë, ekzistojnë disa faktorë rreziku për zhvillimin e këtij kanceri. Disa nga këta faktorë rreziku përfshijnë :

 • kimioterapia ose rrezatimi i mëparshëm për lloje të tjera të kancerit
 • çrregullime gjenetike si sindroma Down
 • çrregullime të tjera të kancerit të gjakut
 • ekspozimi i përsëritur ndaj kimikatit benzen, i cili gjendet në tymin e cigares

Faktoret e rrezikut nga leucemia

Shkaqet e leukemisë nuk dihen aktualisht. Megjithatë, janë identifikuar disa faktorë që mund të rrisin rrezikun tuaj. Këto përfshijnë:

 • një histori familjare e leuçemisë
 • pirja e duhanit , e cila rrit rrezikun e zhvillimit të leukemisë akute mieloide (AML)
 • çrregullime gjenetike si sindroma Down
 • çrregullime të gjakut , të tilla si sindroma mielodisplastike , e cila nganjëherë quhet ” pre leucemia “
 • trajtimi i mëparshëm për kancerin me kimioterapi ose rrezatim
 • ekspozimi ndaj niveleve të larta të rrezatimit
 • ekspozimi ndaj kimikateve të tilla si benzeni

Trajtimi nga leucemia

leucemia
leucemia

Leucemia zakonisht trajtohet nga një hematolog-onkolog. Këta janë mjekë të specializuar në çrregullimet e gjakut dhe kancerit. Trajtimi varet nga lloji dhe faza e kancerit. Kjo varet gjithashtu nga shëndeti i përgjithshëm i pacientit dhe kushtet e tjera mjekësore.

Disa forma të leucemisë rriten ngadalë dhe nuk kanë nevojë për trajtim të menjëhershëm. Megjithatë, trajtimi për leuçeminë zakonisht përfshin një ose më shumë prej sa në vijim:

 • Kimioterapia. Kimioterapia përdor barna për të vrarë qelizat e leuçemisë. Në varësi të llojit të leukemisë, ju mund të merrni ose një ilaç të vetëm ose një kombinim të barnave të ndryshme.
 • Terapia me rrezatim. Terapia me rrezatim përdor rrezatim me energji të lartë për të dëmtuar qelizat e leuçemisë dhe për të penguar rritjen e tyre. Rrezatimi mund të aplikohet në një zonë të caktuar ose në të gjithë trupin tuaj.
 • Transplantimi i qelizave staminale. Një transplant i qelizave staminale zëvendëson palcën e eshtrave të sëmurë me palcën e kockave të shëndetshme.
 • Terapia biologjike ose imune. Terapia biologjike ose imune përdor trajtime që ndihmojnë sistemin tuaj imunitar të njohë dhe të sulmojë qelizat e kancerit.
 • Terapia e synuar. Terapia e synuar përdor medikamente që përfitojnë nga dobësitë në qelizat e kancerit. 

 Diagnostifikimi

Leucemia mund të dyshohet nëse keni simptoma ose faktorë të caktuar rreziku. Një mjek do të fillojë duke parë historinë tuaj të plotë dhe duke kryer një ekzaminim fizik.

Megjithatë, leuçemia nuk mund të diagnostikohet plotësisht nga një ekzaminim fizik. Në vend të kësaj, mjekët do të bëjnë një diagnozë duke përdorur:

 • analizat e gjakut
 • biopsi
 • testet imazherike

Një diagnozë zakonisht konfirmohet duke përdorur një biopsi të palcës kockore dhe aspirim .

Perspektiva

leucemia
leucemia

Perspektiva afatgjatë për njerëzit që kanë leuçemi varet nga lloji i kancerit që ata kanë dhe faza e tyre në diagnozë. Sa më shpejt të diagnostikohet leucemia dhe sa më shpejt të trajtohet, aq më të mëdha janë shanset për shërim.

Disa faktorë, si mosha e vjetër, historia e kaluar e çrregullimeve të gjakut dhe mutacionet e kromozomeve, mund të ndikojnë negativisht në perspektivë.

Sipas NCI, numri i vdekjeve nga leucemia ka rënë mesatarisht1.7 për qind çdo vit nga 2009 deri në 2018. Shkalla e mbijetesës 5-vjeçare (ose përqindja e njerëzve që mbijetojnë të paktën 5 vjet pas marrjes së një diagnoze) ishte 65 për qind nga 2011 deri në 2017.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se kjo shifër përfshin njerëz të të gjitha moshave dhe me të gjitha format e leukemisë. Nuk është parashikuese e rezultatit për asnjë person. Punoni me ekipin tuaj mjekësor për të trajtuar leuçeminë dhe zbuloni pikëpamjen tuaj specifike. Mos harroni se situata e çdo personi është e ndryshme.