Kanceri i stomakut
Kanceri i stomakut

Kanceri i stomakut karakterizohet nga një rritje e qelizave kancerogjene brenda mukozës së stomakut.Ky lloj kanceri është i vështirë për t’u diagnostikuar sepse shumica e njerëzve zakonisht nuk shfaqin simptoma në fazat e hershme.

Ndërsa kanceri i stomakut është relativisht i rrallë në krahasim me llojet e tjera të kancerit, një nga rreziqet më të mëdha të kësaj sëmundjeje është vështirësia e diagnostikimit të tij. Meqenëse kanceri i stomakut zakonisht nuk shkakton simptoma të hershme, ai shpesh mbetet i padiagnostikuar derisa të përhapet në pjesë të tjera të trupit. Kjo e bën më të vështirë trajtimin.

Megjithëse kanceri i stomakut mund të jetë i vështirë për t’u diagnostikuar dhe trajtuar, është e rëndësishme të merrni njohuritë që ju nevojiten për të mposhtur sëmundjen.

Nga vjen kanceri i stomakut

Stomaku juaj (së bashku me ezofagun ) është vetëm një pjesë e pjesës së sipërme të traktit tuaj të tretjes. Stomaku juaj është përgjegjës për tretjen e ushqimit dhe më pas lëvizjen e lëndëve ushqyese në pjesën tjetër të organeve tuaja të tretjes, përkatësisht në zorrët e vogla dhe të mëdha.

Kanceri i stomakut ndodh kur qelizat normalisht të shëndetshme brenda sistemit të sipërm të tretjes bëhen kanceroze dhe rriten jashtë kontrollit, duke formuar një tumor. Ky proces ndodh ngadalë. Tumori i stomakut ka tendencë të zhvillohet gjatë shumë viteve.

Faktoret e rrezikut

Kanceri i stomakut është i lidhur drejtpërdrejt me tumoret në stomak. Megjithatë, ka disa faktorë që mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të këtyre qelizave kancerogjene. Këta faktorë rreziku përfshijnë disa sëmundje dhe kushte, të tilla si:

 • limfoma (një grup kanceresh të gjakut)
 • Infeksionet bakteriale H. pylori (një infeksion i zakonshëm i stomakut që ndonjëherë mund të çojë në ulçera )
 • tumoret në pjesë të tjera të sistemit të tretjes
 • polipet e stomakut (rritje anormale të indeve që formohen në mukozën e stomakut)

Kanceri i stomakut është gjithashtu më i zakonshëm në mesin e:

 • të rriturit e moshuar, zakonisht njerëzit 50 vjeç e lart
 • burra
 • duhanpirësve
 • personat me histori familjare të sëmundjes

Ndërsa historia juaj personale mjekësore mund të ndikojë në rrezikun e zhvillimit të kancerit të stomakut, disa faktorë të stilit të jetesës gjithashtu mund të luajnë një rol. Mund të keni më shumë gjasa të prekeni nga kanceri i stomakut nëse:

 • hani shumë ushqime të kripura ose të përpunuara
 • hani shumë mish
 • keni një histori abuzimi me alkoolin
 • nuk ushtroheni
 • nuk e ruani apo gatuani ushqimin siç duhet

Simptomat e kancerit te stomakut

Sipas nje studimi, zakonisht nuk ka shenja ose simptoma të hershme të kancerit të stomakut. Fatkeqësisht, kjo do të thotë që njerëzit shpesh nuk e dinë se asgjë nuk është në rregull derisa kanceri të ketë arritur një fazë të avancuar.

Disa nga simptomat më të zakonshme të kancerit të avancuar të stomakut janë:

 • nauze dhe të vjella
 • urth i shpeshtë
 • humbje e oreksit , ndonjëherë e shoqëruar me humbje të papritur të peshës
 • fryrje të vazhdueshme
 • ngopje e hershme (ndjenja e ngopur pasi keni ngrënë vetëm një sasi të vogël)
 • jashtëqitje të përgjakshme
 • verdhëza
 • lodhje e tepruar
 • dhimbje stomaku , e cila mund të jetë më e keqe pas ngrënies

Diagnostikimi

Kanceri i stomakut
Kanceri i stomakut

Meqenëse njerëzit me kancer të stomakut rrallë shfaqin simptoma në fazat e hershme, sëmundja shpesh nuk diagnostikohet derisa të jetë më e avancuar.

Për të vendosur një diagnozë, mjeku juaj fillimisht do të kryejë një ekzaminim fizik për të kontrolluar ndonjë anomali. Ata gjithashtu mund të urdhërojnë një test gjaku, duke përfshirë një test për praninë e baktereve H. pylori .

Do të duhet të bëhen më shumë teste diagnostikuese nëse mjeku juaj beson se ju shfaqni shenja të kancerit të stomakut. Testet diagnostike kërkojnë në mënyrë specifike tumore të dyshuara dhe anomali të tjera në stomak dhe ezofag. Këto teste mund të përfshijnë:

 • endoskopia e sipërme gastrointestinale
 • një biopsi
 • testet imazherike, të tilla si skanimet CT dhe rrezet X

Trajtimi

Tradicionalisht, kanceri i stomakut trajtohet me një ose më shumë nga këto:

 • kimioterapia
 • terapi me rrezatim
 • kirurgji
 • imunoterapia , të tilla si vaksinat dhe mjekimet

Plani juaj i saktë i trajtimit do të varet nga origjina dhe faza e kancerit. Mosha dhe shëndeti i përgjithshëm gjithashtu mund të luajnë një rol.

Përveç trajtimit të qelizave kancerogjene në stomak, qëllimi i trajtimit është të parandalojë përhapjen e qelizave. Kanceri i stomakut, kur nuk trajtohet, mund të përhapet në:

 • mushkëri
 • nyjet limfatike
 • kockat
 • mëlçi

Parandalimi i kancerit te stomakut

Kanceri i stomakut
Kanceri i stomakut

Kanceri i stomakut nuk mund të parandalohet vetëm. Megjithatë, ju mund të ulni rrezikun e zhvillimit të të gjitha llojeve të kancerit duke:

 • duke mbajtur një peshë të shëndetshme
 • duke ngrënë një dietë të ekuilibruar , me pak yndyrë
 • lënien e duhanit
 • duke u ushtruar rregullisht

Në disa raste, mjekët mund të përshkruajnë edhe medikamente që mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të kancerit të stomakut. Kjo zakonisht bëhet për njerëzit që kanë sëmundje të tjera që mund të kontribuojnë në kancer.

Ju gjithashtu mund të dëshironi të merrni në konsideratë marrjen e një testi të hershëm të shqyrtimit. Ky test mund të jetë i dobishëm në zbulimin e kancerit të stomakut. Mjeku juaj mund të përdorë një nga testet e mëposhtme të shqyrtimit për të kontrolluar shenjat e kancerit të stomakut:

 • provim fizik
 • testet laboratorike, të tilla si analizat e gjakut dhe urinës
 • procedurat e imazherisë, të tilla si rrezet X dhe skanimet CT
 • testet gjenetike

Si perfundim

Kanceri i stomakut
Kanceri i stomakut

Shanset tuaja për shërim janë më të mira nëse diagnoza bëhet në fazat e hershme. Rreth 30 për qind e të gjithë njerëzve me kancer të stomakut mbijetojnë të paktën pesë vjet pas diagnostikimit.

Shumica e këtyre të mbijetuarve kanë një diagnozë të lokalizuar. Kjo do të thotë se stomaku ishte burimi origjinal i kancerit. Kur origjina është e panjohur, mund të jetë e vështirë për të diagnostikuar dhe stadifikuar kancerin. Kjo e bën kancerin më të vështirë për t’u trajtuar.

Është gjithashtu më e vështirë për të trajtuar kancerin e stomakut pasi të arrijë në fazat e mëvonshme. Nëse kanceri juaj është më i avancuar, mund të mendoni të merrni pjesë në një provë klinike .

Provat klinike ndihmojnë në përcaktimin nëse një procedurë e re mjekësore, pajisje ose trajtim tjetër është efektiv për trajtimin e sëmundjeve dhe kushteve të caktuara.