Kanceri i mitres
Kanceri i mitres

Kanceri i mitres është një lloj kanceri që fillon në rreshtimin e brendshëm të mitrës. Ky rreshtim quhet endometrium.

Sipas Instituti Kombëtar i Kancerit, afërsisht 3 në 100 gra do të diagnostikohen me kancer të mitrës në një moment të jetës së tyre. Më shumë se 80 për qind e njerëzve me kancer të mitrës mbijetojnë për pesë vjet ose më gjatë pas marrjes së diagnozës.

Nëse keni kancer endometrial, diagnoza dhe trajtimi i hershëm rrit shanset tuaja për sherim.

Simptomat

Simptoma më e zakonshme e kancerit endometrial është gjakderdhja jonormale vaginale . Kjo mund të përfshijë:

 • ndryshime në kohëzgjatjen ose rëndimin e menstruacioneve
 • gjakderdhje vaginale ose njolla midis periudhave menstruale
 • gjakderdhje vaginale pas menopauzës
 • Simptoma të tjera të mundshme të kancerit endometrial përfshijnë:
 • sekrecione vaginale të ujshme ose me ngjyrë gjaku
 • dhimbje në pjesën e poshtme të barkut ose legenit
 • dhimbje gjatë seksit

Fazat qe kalon kanceri i mitres

Me kalimin e kohës, kanceri i mitres mund të përhapet nga mitra në pjesë të tjera të trupit.

Kanceri klasifikohet në katër faza bazuar në atë se sa është rritur ose përhapur:

 • Faza 1: Kanceri është i pranishëm vetëm në mitër .
 • Faza 2: Kanceri është i pranishëm në mitër dhe qafën e mitrës .
 • Faza 3: Kanceri është përhapur jashtë mitrës, por jo deri në rektum ose fshikëz. Mund të jetë i pranishëm në tubat fallopiane , vezore , vaginë dhe/ose nyjet limfatike aty pranë .
 • Faza 4: Kanceri është përhapur përtej zonës së legenit. Mund të jetë i pranishëm në fshikëzën e urinës, rektum dhe/ose indet dhe organet e largëta.

Kur një person diagnostikohet me kancer endometrial, faza e kancerit ndikon në opsionet e mundshme të trajtimit dhe në perspektivën afatgjatë. Kanceri endometrial është më i lehtë për t’u trajtuar në fazat e hershme të gjendjes.

Diagnostikimi

Kanceri i mitres
Kanceri i mitres

Nëse keni simptoma që mund të jenë kancer endometrial, lini një takim me mjekun ose gjinekologun tuaj të kujdesit parësor. Një gjinekolog është një lloj i veçantë mjeku që fokusohet në sistemin riprodhues të femrës.

Nëse mjeku juaj zbulon anomali gjatë ekzaminimit me ultratinguj, ai mund të urdhërojë një ose më shumë nga testet e mëposhtme për të mbledhur një mostër të indit për testim:

 • Biopsia endometriale : Në këtë test, mjeku juaj fut një tub të hollë fleksibël përmes qafës së mitrës në mitër. Ata aplikojnë thithje për të hequr një pjesë të vogël të indit nga endometriumi juaj përmes tubit.
 • Histeroskopia : Në këtë procedurë, mjeku juaj fut një tub të hollë fleksibël me një kamerë me fibër optike përmes qafës së mitrës në mitër. Ata përdorin këtë endoskop për të ekzaminuar vizualisht endometriumin tuaj dhe mostrat e biopsisë së anomalive.
 • Dilatimi dhe kuretazhi (D&C) : Nëse rezultatet e një biopsie janë të paqarta, mjeku juaj mund të mbledhë një mostër tjetër të indit endometrial duke përdorur D&C. Për ta bërë këtë, ata zgjerojnë qafën e mitrës dhe përdorin një mjet të veçantë për të gërvishtur indet nga endometriumi.

Pas mbledhjes së një mostre të indeve nga endometriumi juaj, mjeku juaj do ta dërgojë atë në një laborator për testim. Një profesionist laboratori do të ekzaminojë mostrën nën një mikroskop për të mësuar nëse përmban qeliza kanceroze.

Nëse keni kancer endometrial, mjeku juaj ka të ngjarë të urdhërojë teste shtesë për të mësuar nëse kanceri i mitres është përhapur. Për shembull, ata mund të urdhërojnë teste gjaku , teste me rreze x ose teste të tjera imazherike.

Si trajtohet kanceri i mitres

Ekzistojnë disa mundësi trajtimi për kancerin endometrial. Plani i trajtimit të rekomanduar nga mjeku juaj do të varet nga nëntipi dhe faza e kancerit, si dhe nga preferencat tuaja të përgjithshme shëndetësore dhe personale.

Ka përfitime dhe rreziqe të mundshme që lidhen me çdo opsion trajtimi. Mjeku juaj mund t’ju ndihmojë të kuptoni përfitimet dhe rreziqet e mundshme të secilës qasje.

Kirurgjia

Kanceri i mitres shpesh trajtohet me një lloj operacioni të njohur si histerektomi .

Gjatë histerektomisë, kirurgu heq mitrën. Ata gjithashtu mund të heqin vezoret dhe tubat fallopiane, në një procedurë të njohur si salpingooforectomy bilaterale (BSO). Histerektomia dhe BSO zakonisht kryhen gjatë të njëjtit operacion.

Terapia me rrezatim

Terapia me rrezatim përdor rreze me energji të lartë për të vrarë qelizat e kancerit.

Ekzistojnë dy lloje kryesore të terapisë me rrezatim që përdoren për trajtimin e kancerit endometrial:

Terapia me rreze të jashtme : Një makinë e jashtme fokuson rrezet e rrezatimit në mitër nga jashtë trupit tuaj.

Terapia me rrezatim të brendshëm: Materialet radioaktive vendosen brenda trupit, në vaginë ose mitër. Kjo njihet edhe si brakiterapi.

Kimioterapia

Kimioterapia përfshin përdorimin e barnave për të vrarë qelizat e kancerit. Disa lloje të trajtimit të kimioterapisë përfshijnë një ilaç, ndërsa të tjerët përfshijnë një kombinim të barnave. Në varësi të llojit të kimioterapisë që merrni, barnat mund të jenë në formë pilule ose të jepen përmes një linje intravenoze (IV).

Terapia hormonale

Terapia hormonale përfshin përdorimin e hormoneve ose ilaçeve që bllokojnë hormonet për të ndryshuar nivelet e hormoneve në trup. Kjo mund të ndihmojë në ngadalësimin e rritjes së qelizave të kancerit endometrial.

Faktoret e rrezikut

Rreziku nga kanceri i mitres rritet me moshën. Shumica e rasteve të kancerit endometrial diagnostikohen midis moshës 45 dhe 74 vjeç. Disa faktorë të tjerë të rrezikut mund të rrisin gjithashtu rrezikun e kancerit endometrial, duke përfshirë:

 • ndryshimet në nivelet e hormoneve seksuale
 • kushte të caktuara mjekësore
 • histori familjare e kancerit

Shkaqet

Në shumicën e rasteve, shkaku i saktë i kancerit endometrial është i panjohur. Megjithatë, ekspertët besojnë se ndryshimet në nivelin e estrogjenit dhe progesteronit në trup shpesh luajnë një rol.

Kur nivelet e këtyre hormoneve seksuale luhaten, kjo ndikon në endometriumin tuaj. Kur bilanci zhvendoset drejt niveleve të rritura të estrogjenit, shkakton ndarjen dhe shumëfishimin e qelizave endometriale.

Nëse ndodhin disa ndryshime gjenetike në qelizat endometriale, ato bëhen kancer. Këto qeliza kanceroze rriten me shpejtësi dhe shumohen për të formuar një tumor.

Shkencëtarët janë ende duke studiuar ndryshimet që bëjnë që qelizat normale endometriale të bëhen qeliza kanceroze.

Llojet e kancerit endometrial

Adenokarcinomat janë kancere që zhvillohen nga indet e gjëndrave. Forma më e zakonshme e adenokarcinomës është kanceri endometrioid.

Format më pak të zakonshme të kancerit endometrial përfshijnë:

 • karcinosarkoma e mitrës (CS)
 • karcinoma skuamoze
 • karcinoma me qeliza të vogla
 • karcinoma kalimtare
 • karcinoma seroze

Llojet e ndryshme të kancerit endometrial ndahen në dy lloje kryesore:

 • Tipi 1 priret të jetë relativisht i ngadalshëm në rritje dhe nuk përhapet shpejt në inde të tjera.
 • Tipi 2 priret të jetë më agresiv dhe ka më shumë gjasa të përhapet jashtë mitrës.

Kanceri endometrial i tipit 1 është më i zakonshëm se i tipit 2. Ata janë gjithashtu më të lehtë për t’u trajtuar.

Parandalimi

Kanceri i mitres
Kanceri i mitres

Disa strategji mund t’ju ndihmojnë të ulni rrezikun nga kanceri i mitres:

Menaxhoni peshën tuaj: Nëse jeni mbipeshë ose obez, humbja e peshës dhe ruajtja e humbjes së peshës mund të ulë rrezikun e kancerit endometrial. 

 Bëni ushtrime të rregullta: Aktiviteti i rregullt fizik është lidhur me rrezikun më të ulët të kancerit endometrial. 

 Kërkoni trajtim për gjakderdhje anormale vaginale: Nëse keni gjakderdhje anormale vaginale, lini një takim me mjekun tuaj. 

 Merrni parasysh të mirat dhe të këqijat e terapisë hormonale: Nëse po mendoni të përdorni HRT, pyesni mjekun tuaj për përfitimet dhe rreziqet e mundshme të përdorimit të estrogjenit vetëm kundrejt një kombinimi të estrogjenit dhe progesteronit (progestin). Ato mund t’ju ndihmojnë të peshoni çdo opsion.

Si perfundim

Nëse keni simptoma që mund të jenë shenjë e kancerit endometrial ose një gjendje tjetër gjinekologjike, lini një takim me mjekun tuaj. Diagnoza dhe trajtimi i hershëm mund të ndihmojnë në përmirësimin e perspektivës tuaj afatgjatë.