Kimioterapia është një formë agresive e terapisë kimike me ilaçe që synon të shkatërrojë qelizat në rritje të shpejtë në trup. Zakonisht përdoret për të trajtuar kancerin, pasi qelizat e kancerit rriten dhe ndahen më shpejt se qelizat e tjera.

Një mjek i specializuar në trajtimin e kancerit njihet si onkolog . Ata do të punojnë me ju për të hartuar planin tuaj të trajtimit.

Kimioterapia shpesh përdoret në kombinim me terapi të tjera, si kirurgjia, rrezatimi ose terapia hormonale. Përdorimi i terapisë së kombinuar varet nga:

 • faza dhe lloji i kancerit që keni
 • shëndeti juaj i përgjithshëm
 • trajtimet e mëparshme të kancerit që keni pasur
 • vendndodhjen e qelizave të kancerit
 • preferencat tuaja personale të trajtimit

Konsiderohet një trajtim sistemik, që do të thotë se prek të gjithë trupin.

Kimioterapia është vërtetuar se sulmon në mënyrë efektive qelizat e kancerit, por mund të shkaktojë efekte anësore serioze që mund të ndikojnë rëndë në cilësinë e jetës tuaj. Ju duhet t’i peshoni këto efekte anësore kundrejt rrezikut për të mos u trajtuar kur të vendosni nëse kimioterapia është e duhura për ju.

Pse perdoret kimioterapia

Kimioterapia përdoret kryesisht për te:

 • te ulur numrin e përgjithshëm të qelizave të kancerit në trupin tuaj
 • zvogëluar mundësinë e përhapjes së kancerit
 • zvogëluar madhësinë e tumorit
 • zvogëluar simptomat aktuale

Nëse ju i jeni nënshtruar një operacioni për të hequr një tumor kanceroz, si p.sh. lumpektomia për kancerin e gjirit , onkologu juaj mund të rekomandojë kimioterapi për të siguruar që çdo qelizë kanceroze e mbetur të vritet gjithashtu.

Kimioterapia përdoret gjithashtu për t’ju përgatitur për trajtime të tjera. Mund të përdoret për të tkurrur një tumor në mënyrë që të hiqet kirurgjikisht, ose për t’ju përgatitur për terapi rrezatimi.

Në rastin e kancerit në fazën e vonë, kimioterapia mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjes.

Përveç trajtimit për kancerin, mund të përdoret për të përgatitur njerëzit me sëmundje të palcës kockore për një trajtim të qelizave burimore të palcës së eshtrave dhe mund të përdoret për çrregullime të sistemit imunitar.

Doza shumë më të ulëta se ato që përdoren për trajtimin e kancerit mund të përdoren për të ndihmuar çrregullimet në të cilat sistemi imunitar i trupit sulmon qelizat e shëndetshme, si lupusi ose artriti reumatoid .

Efektet anesore te kimioterapise

Kimioterapia është krijuar për të vrarë qelizat që ndahen shpejt. Ndërsa qelizat e kancerit janë ato që ndahen shpejt, qelizat e tjera në trupin tuaj e bëjnë këtë gjithashtu.

Qelizat në zonat e mëposhtme mund të ndikohen negativisht:

 • gjaku
 • flokët
 • lëkura
 • rreshtimi i traktit të zorrëve

Për shkak të kësaj, efektet anësore të kimioterapisë përfshijnë:

 • mavijosje e lehtë dhe gjakderdhje e tepërt
 • diarreja
 • goje e thate
 • plagët e gojës
 • lodhje
 • ethe
 • Renia e flokeve
 • humbje e oreksit
 • të përziera
 • të vjella
 • humbje peshe
 • dhimbje nga dëmtimi i nervave
 • infeksionet
 • aneminë
 • kapsllëk
 • neuropatia
 • limfedema
 • probleme me kujtesën
 • problemet e përqendrimit
 • ndryshimet e lëkurës
 • ndryshimet e thonjve
 • pagjumësi
 • ndryshimet seksuale
 • ndryshimet e fertilitetit

Mjeku juaj mund t’ju ndihmojë të menaxhoni këto efekte anësore me medikamente, këshilla për mënyrën e jetesës dhe më shumë.

Efektet afatgjata

Shumica e efekteve anësore të kimioterapise zhduken kur trajtimi përfundon. Por ekziston gjithashtu rreziku i efekteve afatgjata që mund të zhvillohen edhe vite pas trajtimit, në varësi të llojit të kimioterapisë së përdorur.

Këto efekte mund të përfshijnë dëmtimin e:

 • zemres
 • veshkave
 • mushkërive
 • nervave
 • organeve riprodhuese

Ekziston gjithashtu mundësia e zhvillimit të një kanceri të dytë si rezultat i kimioterapisë. Para fillimit të trajtimit, bisedoni me mjekun tuaj për rreziqet e mundshme dhe cilat simptoma duhet të keni parasysh.

Pergatitja

Kimioterapia
Kimioterapia

Meqenëse kimioterapia është një trajtim serioz për një gjendje serioze, është e rëndësishme të planifikoni përpara përpara se të filloni terapinë. Mjeku juaj dhe stafi i spitalit do t’ju ndihmojnë të parashikoni problemet e mundshme që lidhen me trajtimin.

Para se të filloni terapinë, do t’i nënshtroheni një sërë testesh për të ndihmuar në përcaktimin nëse jeni mjaft të shëndetshëm për kimioterapi. Kjo do të përfshijë ekzaminimet e zemrës suaj dhe analizat e gjakut për të përcaktuar shëndetin e mëlçisë tuaj.

Këto teste gjithashtu mund të ndihmojnë në udhëheqjen e mjekut tuaj në vendosjen e llojeve të kimioterapisë që të përdorni në trajtimin tuaj.

Mjeku juaj mund të rekomandojë gjithashtu që të vizitoni dentistin tuaj përpara se të filloni trajtimin. Meqenëse kimioterapia ndikon në aftësinë e trupit tuaj për t’u shëruar, çdo infeksion në mishrat ose dhëmbët tuaj mund të përhapet në të gjithë trupin tuaj.

Mjeku juaj mund të instalojë një port nëse jeni duke marrë kimioterapi përmes një linje intravenoze (IV).

Një port është një pajisje që implantohet në trupin tuaj, zakonisht në gjoks afër shpatullës suaj. Kjo mundëson qasje më të lehtë në venat tuaja dhe është më pak e dhimbshme. Gjatë çdo trajtimi, IV do të futet në portin tuaj.

Këshilla për përgatitjen

Merrni parasysh këto këshilla përgatitore për trajtimin e kimioterapise:

 • Bëni rregullime për punë. Shumica e njerëzve mund të punojnë gjatë kimioterapisë, por ju mund të duhet të ngarkoheni më pak derisa të dini se çfarë lloj efektesh anësore mund të përjetoni.
 • Përgatitni shtëpinë tuaj. Bëni lavanderi, rezervoni sende ushqimore dhe bëni detyra të tjera që mund të jeni shumë të dobët për t’i bërë pas takimit tuaj të parë
 • Organizoni çdo ndihmë që mund t’ju nevojitet. Marrja e një shoku ose anëtari të familjes për të ndihmuar me punët e shtëpisë ose kujdesin për kafshët shtëpiake ose fëmijët mund të jetë jashtëzakonisht e dobishme.
 • Parashikoni efektet anësore. Pyesni mjekun tuaj se cilat efekte anësore mund të përjetoni dhe si të planifikoni në përputhje me rrethanat. Nëse infertiliteti mund të jetë një efekt anësor dhe ju dëshironi të krijoni një fëmijë, mund të duhet të ruani dhe ngrini spermën, vezët ose embrionet e fekonduara. 

Si kryhet kimioterapia

Ju dhe mjeku juaj mund të punoni së bashku për të marrë parasysh të gjitha variablat dhe për të përcaktuar kursin më të mirë të trajtimit tuaj.

Kimioterapia zakonisht jepet në formë pilule ose direkt në vena me injeksion ose IV. Përveç këtyre dy formave, kimioterapia mund të administrohet edhe në disa mënyra të tjera.

Opsionet e dhënies së kimioterapisë përfshijnë si më poshtë:

 • Kimioterapia mund të dorëzohet direkt në tumor, në varësi të vendndodhjes së tumorit. 
 •  Disa kancere të lëkurës mund të trajtohen me kremra kimioterapie.
 • Kimioterapia mund të shpërndahet në një pjesë të caktuar të trupit përmes trajtimit të lokalizuar, të tillë si drejtpërdrejt në bark, gjoks, sistemin nervor qendror ose në fshikëz përmes uretrës.
 • Disa lloje të kimioterapisë mund të merren nga goja përmes pilulave.
 • Ilaçet e lëngëta të kimioterapisë mund të jepen në doza të vetme, ose mund të instaloni një portë ku futet një gjilpërë për çdo trajtim. Metoda e infuzionit me port përfshin vetëm dhimbje në vendin e injektimit gjatë vizitës së parë, por gjilpëra e portit mund të lirohet në varësi të nivelit të aktivitetit tuaj.

Perspektiva

Kimioterapia
Kimioterapia

Mjeku juaj dhe ekipi i trajtimit të kancerit do të monitorojnë rregullisht efektivitetin e trajtimeve tuaja. Këto do të përfshijnë teknika imazherike, teste gjaku dhe ndoshta më shumë. Mjeku juaj mund të rregullojë trajtimin tuaj në çdo kohë.

Sa më shumë të ndani me mjekun tuaj se si kimioterapia po ndikon tek ju, aq më e mirë do të jetë përvoja juaj e trajtimit.

Ju do të  duhet t’i tregoni mjekut tuaj për çdo efekt anësor ose problem të lidhur me trajtimin që keni, në mënyrë që ai të mund të bëjë rregullime në trajtimin tuaj nëse është e nevojshme.