Dehidratimi ndodh kur trupi përdor ose humbet më shumë lëngje se sa merr. Dehidratimi tek femijet eshte i mundur,njëkohësisht edhe tek foshnjat.

Në shumicën e ditëve, njerëzit do të zëvendësojnë lëngjet lehtësisht duke pirë dhe ngrënë si zakonisht. Sidoqoftë, diarreja , të vjellat, sëmundjet dhe moti i nxehtë mund të rrisin humbjen e lëngjeve dhe të bëjnë më të mundshëm dehidratimin .

Prinderit duhet të jenë të vetëdijshëm për shenjat paralajmëruese qe jep dehidratimi tek femijet,pasi gjendja mund te jete serioze.Në raste të rënda, mund të jetë edhe fatale.

Lexoni për të mësuar më shumë rreth shenjave, simptomave dhe shkaqeve të tij. 

Shenjat dhe simptomat e dehidrimit tek të vegjlit

Nëse një foshnjë ka një virus stomaku, po vjell, ka diarre ose refuzon të pijë ose hajë, kujdestarët duhet ta monitorojnë atë për shenja dehidrimi.

Kujdestarët duhet të kenë parasysh se foshnja mund të mos i kuptojë simptomat fillestare të etjes ose dehidrimit ose të mos jetë në gjendje t’ia komunikojë ato të tjerëve. Është jetike të mos prisni derisa fëmija të ketë etje të tepërt përpara se të veproni.

Shenjat e dehidrimit tek të vegjlit mund të përfshijnë:

 • Urinimi më i rrallë
 • pelena të thata, ose pa urinim, për 3 orë ose më shumë
 • pa lot kur qan
 • buzët e plasaritura
 • një gojë të thatë
 • sy të mbytur
 • letargji
 • aktivitet i ulur
 • përgjumje
 • te qara ose shqetesim
 • mukozë e thatë ose ngjitëse në gjuhë ose në mukozën e gojës
 • frymëmarrje të shpejtë
 • një ritëm të shpejtë të zemrës

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

 Dehidratimi tek fëmijet eshte i mundur,njëkohësisht edhe tek foshnjat.
Dehidratimi tek fëmijet eshte i mundur,njëkohësisht edhe tek foshnjat.

Dehidratimi ndodh kur trupi përdor ose humbet më shumë lëngje se sa merr. Dehidratimi tek femijet eshte i mundur,njëkohësisht edhe tek foshnjat.

Në shumicën e ditëve, njerëzit do të zëvendësojnë lëngjet lehtësisht duke pirë dhe ngrënë si zakonisht. Sidoqoftë, diarreja , të vjellat, sëmundjet dhe moti i nxehtë mund të rrisin humbjen e lëngjeve dhe të bëjnë më të mundshëm dehidratimin .

Prinderit duhet të jenë të vetëdijshëm për shenjat paralajmëruese qe jep dehidratimi tek femijet,pasi gjendja mund te jete serioze.Në raste të rënda, mund të jetë edhe fatale.

Diagnoza per dehidrimin

Për të kuptuar shkakun pse ndodh dehidratimi tek femijet ose foshnjat, mjeku do të marrë në konsideratë historinë e tyre mjekësore, do të diskutojë shenjat dhe simptomat e tyre me një kujdestar dhe do të kryejë një ekzaminim fizik.

Mjeku mund të urdhërojë gjithashtu teste laboratorike specifike për t’i ndihmuar ata të përcaktojnë trajtimin optimal. Testet për shkaqet e dehidrimit mund të përfshijnë:

 • një numërim të plotë të gjakut për të kërkuar infeksione
 • kulturat e gjakut për të kontrolluar për infeksione
 • testet kimike të gjakut për të identifikuar disbalancat e elektroliteve, në rastet e diarresë dhe të vjellave
 • testet e urinës për të kërkuar infeksione të fshikëzës, për të përcaktuar ashpërsinë e dehidrimit dhe për të kontrolluar diabetin e pakontrolluar
 • X-ray e gjoksit
 • testimi për infeksion rotavirus
 • analiza e jashtëqitjes
 • një punksion lumbal për të testuar lëngun kurrizor

Trajtimi dhe mjetet juridike në shtëpi

Kujdestarët zakonisht mund ta trajtojnë dehidrimin tek të vegjlit në shtëpi. Hapi i parë në trajtim është zëvendësimi i lëngjeve të humbura me lëngje rihidratimi oral që janë krijuar për të zëvendësuar elektrolitet dhe sheqerin.

Supat e pastra, kokoshkat dhe patate të skuqura akulli mund të ndihmojnë me rihidratimin, veçanërisht nëse një fëmijë i vogël refuzon të pijë ujë. Nëse foshnja është ende duke u ushqyer me gji, ai duhet të vazhdojë ta bëjë këtë së bashku me solucionin e rihidrimit dhe dietën e tyre të ngurtë.

Nëse një foshnjë ka nevojë për trajtim mjekësor, mjeku i tij mund të sigurojë rihidrim në formën e një solucioni IV.

Fëmijët e vegjël që kanë qenë të sëmurë mund të fillojnë të hanë përsëri kur nuk kanë vjellë për 4 orë. Për dekada, njerëzit kanë përdorur dietën BRAT, e cila përbëhet nga banane , oriz, salcë molle dhe bukë e thekur, për të lehtësuar diarrenë dhe të vjellat tek fëmijët.

Kur të shihni një mjek kur po ndodh dehidratimi tek femijet

Dehidratimi tek femijet duhet te ndiqet nga nje mjek kur:

 • Nuk ka urinuar prej tre oresh
 • më shumë urinim se normalja
 • diarre që zgjat më shumë se 24 orë
 • goje e thate
 • Te qara pa lot
 • jashtëqitje me gjak
 • sy të mbytur
 • ethe
 • dhimbje barku ose rektale
 • nivel i ulet i aktivitetit

Dehidratimi tek femijet dhe urgjenca

Dehidratimi tek femijet mund të bëhet i rëndë.

Nëse nuk është e mundur të kontaktoni një mjek, është jetike të kontaktoni shërbimet e urgjencës ose të shkoni në dhomën e urgjencës lokale nëse vogëlushi:

 • ka një gojë të thatë
 • ka dhimbje të forta stomaku
 • është letargjik ose i vështirë për t’u zgjuar

Parandalimi i dehidrimit tek të vegjlit

Dehhidratimi tek femijet
Dehhidratimi tek femijet

Duke qenë të vetëdijshëm për faktorët e rrezikut për dehidrimin dhe duke zëvendësuar lëngjet menjëherë, kujdestarët shpesh mund të parandalojnë dehidratimin tek fëmijët e vegjël. Teknikat e mëposhtme mund të ndihmojnë gjithashtu:

 • Nëse një foshnjë po vjell, ka diarre ose shfaq shenja të hershme dehidrimi, jepini atij një solucion rihidratimi oral sa më shpejt të jetë e mundur.
 • Kur jashtë është nxehtë dhe me diell, lërini fëmijët e vegjël të ambientohen ngadalë me nxehtësinë.
 • Sigurohuni që fëmijët e vegjël të pinë mjaftueshëm ujë gjatë gjithë ditës, veçanërisht nëse nuk janë mirë ose nëse është ditë e nxehtë.
 • Jepini të vegjëlve ujë të thjeshtë në vend të pijeve të buta me sheqer, sepse ushqimet dhe pijet me sheqer ose të kripur mund të behen shkaktari pse ndodh dehidratimi tek femijet.

Si përfundim

Në shumicën e rasteve, fëmijët e vegjël dehidratohen për shkak të një infeksioni të thjeshtë viral. Dehidratimi tek femijet gjatë sëmundjes mund të shkaktojë efekte anësore të pakëndshme dhe komplikime serioze dhe mund të jetë fatale pa trajtim. Prandaj, është thelbësore për të parandaluar dhe trajtuar dehidratimin.

 Perdorimi i lëngjeve te rihidrimit oral, ose një IV kur është e nevojshme, duhet të sigurojë që ai të ketë një shërim të plotë.