Aknet neonatale
Aknet neonatale

Njerëzit priren t’i lidhin aknet me pubertetin dhe vitet e adoleshencës së një personi, por është relativisht e zakonshme që nje femije te kete aknet neonatale.

Shkaqet dhe trajtimet e akneve të foshnjave , të quajtura gjithashtu aknet neonatale, janë të ndryshme nga ato të akneve të të rriturve.

Ky artikull do të hedhë një vështrim në përhapjen dhe simptomat e akneve të foshnjës. Ai gjithashtu do të listojë kushte të tjera të lëkurës që njerëzit mund të gabojnë për anket neonate dhe do të ofrojë disa këshilla praktike për menaxhimin.

Sa të shpeshta janë aknet neonatale?

Rreth 20 për qind e foshnjave të porsalindura do ti kene aknet neonatale. Kjo tenton të zhvillohet kur foshnja është rreth 2 javëshe, por mund të ndodhë në çdo kohë në 6 javët e para të jetës. Herë pas here, foshnjat lindin me akne neonatale.

Aknet infantile janë më pak të zakonshme. I referohet akneve që shfaqen pas moshës 6 javëshe. Zakonisht ndodh midis 3 dhe 6 muajsh . Ndërsa zakonisht pastrohet brenda 6 muajve deri në një vit, disa fëmijë do të kenë akne për më gjatë, ndoshta deri në vitet e tyre të adoleshencës.

Aknet neonatale janë më të zakonshme tek meshkujt sesa tek femrat.

Shkaqet pse dalin aknet neonatale

Mjekët nuk janë të sigurt se çfarë i shkakton aknet neonatale. Testosteroni që shkakton mbiaktivitet në gjëndrat e yndyrës së lëkurës mund të kontribuojë në zhvillimin e akneve infantile.

Simptomat

Aknet neonatale do të duken si njolla të kuqe ose puçrra të bardha , në vend të pikave të zeza . Këto pika zakonisht prekin faqet dhe hundën e foshnjës, por ato mund të zhvillohen edhe në:

Aknet infantile zakonisht përfshijnë pika të zeza dhe të bardha, së bashku me njollat ​​e kuqe dhe puçrrat. Mund të shkaktojë gjithashtu kiste , të cilat mund të çojnë në dhëmbëza. Ka tendencë të prekë faqet, mjekrën dhe ballin. Mund të zhvillohet gjithashtu në trup, megjithëse kjo është më pak e zakonshme.

Identifikimi i akneve të foshnjës dhe kushteve të ngjashme

Ka disa kushte të lëkurës që njerëzit mund t’i gabojnë për aknet neonatale. Kjo perfshin:

Eritema toksike neonatorum

Erythema toxicum neonatorum është një gjendje e zakonshme por e padëmshme e lëkurës që mund të prekë disa të porsalindur. Njollat ​​e vogla dhe puçrrat prej 1-4 milimetrash shfaqen në trup, krahë dhe këmbë, por jo në pëllëmbët e duarve ose shputat e këmbëve.

Lija e dhenve

Lija e dhenve , të cilën e shkakton virusi varicella-zoster, është një sëmundje ngjitëse e lëkurës. Shkakton një skuqje të njollave dhe puçrrave të ngjashme me flluska, si dhe kruajtje, lodhje dhe temperaturë .

Një skuqje e lisë së dhenve priret të fillojë në stomak, shpinë dhe fytyrë, por mund të përhapet në të gjithë trupin. Aknet e foshnjave, nga ana tjetër, zakonisht nuk përhapen poshtë pjesës së sipërme të gjoksit ose shpinës.

Tek foshnjat, lija e dhenve mund të çojë në komplikime serioze, të tilla si infeksione të lëkurës, trurit dhe gjakut, dehidratim ose pneumoni . Kushdo që dyshon se një fëmijë ka line e dhenve, duhet të flasë me një mjek.

Ekzema

Ekzema është një grup kushtesh që përfshin dermatitin atopik, dermatitin e kontaktit dhe ekzemën dyshidrotike. Ndonjëherë, ai gjithashtu përfshin dermatit seborrheik, ose kapelë djepi. Megjithatë, kjo gjendje nuk shkakton kruarje  siç bëjnë anket e tjera.

Ekzema zakonisht shfaqet në 6 muajt e parë deri në 5 vitet e jetës dhe duket si skuqje.

Nëse ekzema zhvillohet kur një fëmijë është 6 muajsh ose më i vogël, zakonisht shfaqet në fytyrë, faqe, mjekër, ballë dhe skalp. Lëkura mund të duket e kuqe.

Për foshnjat nga 6 muaj deri në 1 vjeç, ekzema zakonisht shfaqet në bërryla ose gjunjë. Nëse skuqja infektohet, mund të zhvillohet një kore e verdhë ose gunga të vogla të mbushura me qelb.

Disa shkaktarë mund ta përkeqësojnë ekzemën e foshnjës. Shkaktarë të tillë mund të përfshijnë:

  • lëkurë të thatë
  • irritues
  • nxehtësia dhe djersitja
  • infeksion

Herpes

Herpesi neonatal është i rrallë, duke prekur vetëm10 në çdo 100,000 lindje Mund të shkaktojë skuqje në trup dhe foshnjat me herpes neonatal mund të jenë shumë të sëmurë. Herë pas here, megjithatë, ajo shkakton vetëm plagë të ftohta ose aknet rreth buzëve dhe gojës, të cilat kujdestarët mund t’i gabojnë për puçrra fytyre.

Medikamentet antivirale janë metodat më efektive për trajtimin e ftohjes. Megjithatë, këto nuk e kurojnë vetë infeksionin. Ftohja do të zhvillohet periodikisht për pjesën tjetër të jetës së fëmijës.

Kushdo që shqetësohet se një i porsalindur ka ndonjë lloj herpesi ose plagë të ftohta duhet të kërkojë menjëherë kujdes mjekësor.

Trajtimi dhe mjetet juridike në shtëpi

Aknet neonatale zakonisht nuk kërkojnë trajtim.

Sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë (AAD) , aknet e foshnjave priren të largohen vetë brenda disa javësh deri në muaj. Ata këshillojnë kujdestarët që të mos përdorin kurrë larjen e akneve ose trajtimin në lëkurën e foshnjës, përveç nëse një mjek rekomandon trajtime të caktuara.

Këshillat e tjera të AAD për trajtimin e akneve të foshnjave janë:

  • jini të butë me lëkurën dhe shmangni fërkimin ose pastrimin e akneve
  • përdorni ujë të vakët dhe jo të nxehtë për të larë lëkurën e foshnjës
  • shmangni produktet e kujdesit të lëkurës me vaj ose të yndyrshëm

Kur të shihni një mjek per aknet

 Aknet neonatale shfaqen kur foshnja është në 6 javët e para të jetës. 
Aknet neonatale shfaqen kur foshnja është në 6 javët e para të jetës. 

Aknet neonatale shfaqen kur foshnja është në 6 javët e para të jetës. Zakonisht nuk është asgjë për t’u shqetësuar dhe do të largohet vetë.

Nëse një foshnjë zhvillon akne kur është më i vjetër se 6 javë, ose puçrra infantile, mjeku duhet të përjashtojë sëmundje të tjera të lëkurës.

Kushdo që shqetësohet për lëkurën e foshnjës së tij, ose që dyshon për një sëmundje të tillë si lija e dhenve ose ekzema, duhet të flasë me një mjek.

Përmbledhje

Aknet neonatale zakonisht nuk janë shkak për shqetësim dhe priren të largohen vetë brenda disa javësh ose muajsh. Nuk ka tendencë të shkaktojë ndonjë dhëmbëza.

Kujdestarët mund të ngatërrojnë aknet e foshnjës me sëmundje të tjera të lëkurës, të tilla si ekzema ose erythema toxicum neonatorum. Nëse dyshoni për diagnozën, një person duhet të flasë me mjekun e tij.

Shumica e rasteve të akneve neonatale nuk kërkojnë trajtim, megjithëse mjeku mund të përshkruajë kremra kur është e nevojshme.

Aknet infantile gjithashtu priren të pastrohen vetë, megjithëse rastet e rënda mund të çojnë në frikë.