Sindroma e shqetesimit te frymemarrjes tek foshnjat
Sindroma e shqetesimit te frymemarrjes tek foshnjat

Sindroma e shqetesimit te frymemarrjes tek foshnjat (RDS), e referuar ndonjëherë si RDS neonatale, është më e zakonshme tek foshnjat e lindura para kohe.

Kur foshnjat lindin para kohe, mushkëritë e tyre mund të mos zhvillohen plotësisht, duke e bërë të vështirë frymëmarrjen. Pa trajtim, kjo mund të shkaktojë komplikime afatshkurtra dhe afatgjata. Këto mund të përfshijnë dëmtim të përhershëm të mushkërive, vonesa neurologjike dhe vdekje.

Më poshtë, ne përshkruajmë simptomat, shkaqet dhe trajtimet e RDS tek foshnjat.

Çfarë është sindroma e shqetesimit te frymemarrjes?

RDS zhvillohet afërsisht tek 24000 foshnja ne Shtetet e Bashkuara çdo vit. Është më e zakonshme tek foshnjat e lindura para kohe, mushkëritë e të cilëve nuk janë zhvilluar plotësisht.

RDS e foshnjave shkakton probleme me frymëmarrjen. Shenjat e kësaj priren të shfaqen menjëherë pas lindjes.

Shkaqet

RDS  ka tendencë të prekë foshnjat, mushkëritë e të cilëve nuk janë zhvilluar plotësisht para lindjes.

Mushkëritë mund të kenë shumë pak surfaktant, një shtresë e lëngshme që zhvillohet rreth javes se 20 te shtatzënisë. Ndërsa fetusi vazhdon të rritet, mushkëritë prodhojnë më shumë surfaktant.

Ky lëng mbulon qeset e vogla të ajrit në mushkëri, duke i penguar ato të shemben. Thaset e ajrit duhet të qëndrojnë të hapura që oksigjeni të hyjë në gjak dhe që gjaku të lëshojë dioksid karboni në mushkëri.

Mungesa e surfaktantit mund të shkaktojë kolaps të mushkërive të foshnjës, duke çuar në vështirësi në frymëmarrje.

Simptomat

Foshnjat  qe vuajne nga sindroma e shqetesimit te frymemarrjes  tek foshnjat kanë simptoma menjëherë pas lindjes. Disa simptoma të zakonshme të RDS të foshnjave përfshijnë:

një ritëm të lartë të frymëmarrjes, i quajtur gjithashtu takipnea

 • ndezje të vrimave të hundës
 • tërheqjet e gjoksit, të cilat mund të duken sikur barku po tërhiqet poshtë brinjëve ose kockës së gjoksit
 • rrënqethje
 • zhurma të tjera të pazakonta gjatë frymëmarrjes

Faktoret e rrezikut

Vlen të theksohet se ndërsa RDS është me e zakonshme në foshnjat e lindura para kohe,  megjithate mund të zhvillohet në çdo foshnjë.

Sindroma e shqetesimit te frymemarrjes tek foshnjat ka keto faktore rreziku:

 •  diabeti tek nëna
 • mungesa e oksigjenit që arrin tek fëmija gjatë lindjes
 • me qarkullim të kufizuar të gjakut dhe oksigjen
 • duke pasur një peshë të ulët lindjeje

Trajtimet dhe kujdesi

Profesionistët e kujdesit shëndetësor  përdorin këto teste për të diagnostikuar RDS tek foshnjat:

 • Analiza e gazit të gjakut arterial. Kjo mund të tregojë nëse nivelet e oksigjenit në gjak janë të ulëta dhe faktorë të tjerë të lidhur.
 • Radiografia e gjoksit. Kjo mund të tregojë se si janë formuar mushkëritë.
 • Teste të ndryshme laboratorike. Këto mund të përjashtojnë një infeksion dhe shkaqe të tjera të mundshme të vështirësisë në frymëmarrje.

Trajtimi nga sindroma e shqetesimit te frymemarrjes tek foshnjat zakonisht fillon me zhvendosjen e foshnjës në njësinë e kujdesit intensiv neonatal, ose NICU, ku ata marrin mbikëqyrje të vazhdueshme dhe kujdes mjekësor nga specialistët.

Pikepamje per RDS

Beautiful young mom is holding her cute baby while doctor is listening to baby’s lungs

Nëse diagnoza dhe trajtimi bëhen menjëherë pas lindjes, perspektiva për foshnjat me RDS është e mirë. Studimet tregojnë një shkallë vdekshmërie prej2–10%  në vendet e zhvilluara kur mjekimi fillon menjëherë.

RDS mund të shkaktojë komplikime afatgjata, si p.sh.

 • dëmtimi i indit të mushkërive, i quajtur edhe displazi bronkopulmonare
 • ulje e pastrimit të lëngjeve nga lëngjet e mushkërive
 • lëndimi dhe inflamacioni i mushkërive
 • zhvillim i papjekur ose i parregullt i enëve të gjakut, veçanërisht në ose rreth mushkërive
 • vonesat neurozhvillimore

Pa trajtim, sindroma e shqetesimit te frymemarrjes tek foshnjat mund të shkaktojë mungesë të rëndë të oksigjenit në gjak gjatë ditëve të para të jetës. Kjo mund të rezultojë në dështim të shumë organeve dhe vdekje.

Nëse një foshnjë merr trajtim të menjëhershëm, mushkëritë e tyre vazhdojnë të zhvillohen dhe prodhojnë mjaftueshëm surfaktant. Në këtë rast, pas rreth 4 deri ne 5 ditesh, RDS zakonisht zgjidhet. Këta foshnje priren të kenë nevojë për kujdes pasues, por vazhdojnë të bëjnë jetë të shëndetshme dhe të rregullt.

Parandalimi i RDS

Mënyra më e mirë për të parandaluar RDS-në e foshnjave është parandalimi i lindjes së parakohshme, e cila ndodh ndërmjet javes se 20 deri ne javen e 37 te   shtatzënisë.

Disa strategji për të parandaluar lindjen e parakohshme përfshijnë:

 • Plotësimi i progesteronit, për njerëzit me qafën e mitrës së shkurtër
 • shmangia e pirjes së duhanit gjatë shtatzënisë
 • shmangia e alkoolit gjatë shtatzënisë
 • shmangia e barnave rekreative gjatë shtatzënisë

Përmbledhje

RDS zhvillohet tek foshnjat e lindura para kohe, përpara se mushkëritë e tyre të zhvillohen plotësisht dhe të kenë një shtresë të lëngshme të quajtur surfaktant. Pa surfaktant, mushkëritë mund të shemben, duke shkaktuar vështirësi në frymëmarrje.

Shumica e simptomave të RDS zhvillohen menjëherë pas lindjes. Nëse trajtimi fillon menjëherë, perspektiva është e mirë dhe çështja mund të zgjidhet brenda pak dites.Kjo mund te duket shqetesuese por mundohuni ta merrni me qetesi.