Epidurali është një metodë për lehtësimin e dhimbjes që një mjek mund ta administrojë gjatë lindjes dhe procedurave të tjera mjekësore. Megjithatë, ka përfitime dhe rreziqe.

Ky artikull do të shqyrtojë të mirat dhe të këqijat e një epidurali, si dhe opsionet e tjera që mund të jenë të disponueshme.

Përfitimet

Një epidural është një bllokues nervor. Një mjek mund të japë një epidural për një sërë arsyesh, duke përfshirë lehtësimin e dhimbjes gjatë lindjes, dhimbjen e shpinës, si dhimbje të nervit shiatik , dhe dhimbje kronike të këmbëve dhe krahëve të shoqëruar me një rrënjë nervore të acaruar të shtyllës kurrizore.

Gjatë lindjes

Sipas Shoqatës Amerikane të Anesteziologëve, një epidural, i cili pakëson dhimbjen midis kërthizës së një gruaje dhe këmbëve të sipërme, do të fillojë të hyjë në fuqi pas rreth 15 minutash .

Një epidural nuk heq të gjitha ndjesitë, dhe një grua do të ndiejë ende një presion.

Përfitimet e tjera të epiduralit gjatë lindjes përfshijnë:

 • zakonisht është i sigurt
 •  zakonisht efektiv
 • i lejon një gruaje të qëndrojë zgjuar gjatë një lindjeje cezariane
 • femrat ende kanë kontroll mbi trupin e tyre të sipërm
 • Dhimbje shpine
 • Një injeksion epidural për dhimbjen e shpinës mund të ketë disa nga përfitimet e mëposhtme, duke përfshirë:
 • Reduktimi efektiv i dhimbjes: Sipas një rishikimi sistematik të vitit 2016, njerëzit që kishin një epidurale për dhimbje të nervit shiatik vunë re një50–83%  përmirësim në dhimbje.
 • Ulja e ndërhyrjes kirurgjikale: Sipas të njëjtit rishikim, rreth80%  e femrave nuk kishin nevojë për operacion pas marrjes së një injeksioni epidural.
 • Ulja e paaftësisë funksionale: Epidurali mund të ndihmojë ata me paaftësi funksionale, që është një paaftësi afatgjatë për shkak të një dëmtimi, sëmundjeje ose gjendjeje.

Rreziqet nga epidurali

Lindja me epidural
Lindja me epidural

Disa efekte anësore të një epidurali mund të përfshijnë:

Sipas Kolegjit Amerikan të Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG) , efektet anësore serioze janë të rralla, por ato mund të përfshijnë dëmtim të shtyllës kurrizore, probleme me frymëmarrjen, një zemër të shpejtë dhe mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash.

Epidurali gjatë lindjes mund të ketë efekte anësore të veçanta. Të dhënat në lidhje me efektin e epiduralit në kohëzgjatjen e lindjes ndryshojnë. Sipas nje durimi te besuar, epidurali mund të zgjasë fazën e parë dhe të dytë të lindjes nëse mjeku e administron atë shumë vonë. Sidoqoftë, ofruesit e tjerë kanë mënyra të ndryshme për kohën më të mirë për të dhënë një epidural.

Efekte të tjera anësore mund të përfshijnë:

 • kruarje
 • dobësi në këmbë
 • rrezik i shtuar për të pasur nevojë për ndihmën e pincës ose vakumit
 • infeksioni i lëkurës
 • disa njerëz mund të kenë dëmtime të përhershme nervore, por kjo është e rrallë

Sipas ACOG , opioidet në një epidural mund të çojnë në disa efekte anësore afatshkurtra në fetus. Kjo perfshin:

 • toni i reduktuar i muskujve
 • një ndryshim në rrahjet e zemrës
 • përgjumje
 • probleme me frymëmarrjen

Këto efekte anësore zakonisht zgjidhen shpejt. Nëse një person është i shqetësuar se si një epidural mund të ndikojë tek fetusi, ai duhet të flasë me një mjek.

Lindja me epidural kundrejt lindjes natyrale

 Afërsisht 60% e grave në lindje zgjedhin të bëjnë një epidural si një formë lehtësimi të dhimbjes
Afërsisht 60% e grave në lindje zgjedhin të bëjnë një epidural si një formë lehtësimi të dhimbjes

Afërsisht 60% e grave në lindje zgjedhin të bëjnë një epidural si një formë lehtësimi të dhimbjes. Megjithatë, një grua nuk duhet të bëjë një epidural për të lindur.

Nëse një grua zgjedh të përdorë  epidural gjatë lindjes është zgjedhja e saj, por gratë duhet të kenë një mendje sa më të hapur që të jetë e mundur. Ndonjëherë, mjeku mund të ketë nevojë të administrojë një lehtësim dhimbjeje epidurale ose një lloj tjetër. Kjo mund të ndodhë nëse, për shembull, një grua kërkon një lindje cezariane .

Alternativat për lindje

Nëse një individ zgjedh të mos ketë epidural, teknika të tjera të menaxhimit të dhimbjes mund të jenë të disponueshme. Megjithatë, jo të gjitha spitalet ofrojnë të gjitha opsionet, kështu që gratë duhet të flasin me ofruesit e tyre të kujdesit shëndetësor për opsionet e lehtësimit të dhimbjes kur ato paraqiten.

Lehtësim i dhimbjes medicinale

Alternativat medicinale të lehtësimit të dhimbjes mund të përfshijnë:

Oksidi i azotit

Disa gra zgjedhin oksidin e azotit për t’i ndihmuar ato të relaksohen gjatë lindjes dhe gjatë lindjes. Kjo përfshin thithjen e oksidit të azotit 30 sekonda përpara se të fillojë një tkurrje. Edhe pse është e sigurt, disa njerëz mund të ndiejnë marramendje dhe të përzier përkohësisht.

Opioidet

Një mjek mund të administrojë opioidet përmes një IV, ose ta injektojë atë në muskul pa përdorur epidural. Ato nuk ndikojnë në aftësinë e një personi për të shtyrë, dhe një epidural është ende një opsion më vonë. Megjithatë, ato nuk e largojnë plotësisht dhimbjen dhe janë me veprim të shkurtër.

Efektet anësore përfshijnë ndjenjën e përgjumjes, të përzier dhe mund të shkaktojnë të vjella. 

Blloku pudendal

Një grua mund të duhet të flasë me një mjek në lidhje me përdorimin e një blloku pudendal.

Një bllok pudendal është një ilaç mpirës i injektuar në nervin pudendal dhe vaginë menjëherë përpara se të kurorëzohet koka e fetusit. Mjekimi mpirës mund të ndihmojë në zbutjen e dhimbjes që lidhet me shtyrjen e foshnjës jashtë.

Megjithatë, jo të gjithë mjekët dinë të bëjnë një bllok pudendal pasi teknika në përgjithësi ka rënë në favor.

Jo medicinale

Një person që kërkon një lindje krejtësisht natyrale mund të marrë në konsideratë ilaçe shtëpiake për dhimbjen e lindjes.

Disa ilaçe të mundshme shtëpiake përfshijnë:

 • kompresa të nxehta
 • kompresa të ftohta
 • topin e lindjes
 • duke rregulluar pozicionin për të gjetur atë që është e rehatshme
 • masazhoni pjesën e poshtme të shpinës ose zonave të tjera
 • ushtrime të frymëmarrjes
 • meditim
 • njësi TENS
 • aromaterapia
 • vajra esenciale
 • doula
 • vaskë

Alternativa për procedura të tjera

Disa alternativa të mundshme për një epidural për procedura të tjera përfshijnë:

Përmbledhje

Epidurali është një formë e sigurt e lehtësimit të dhimbjes gjatë lindjes dhe për reduktimin e dhimbjeve kronike. Edhe pse ka disa rreziqe, këto janë ose të përkohshme ose shumë të rralla.

Një person nuk duhet të ketë një epidurale, dhe alternativat janë të disponueshme.

Gratë shtatzëna duhet të flasin me mjekun ose maminë e tyre se çfarë lloj lindjeje dhe lehtësimi të dhimbjes kërkojnë gjatë lindjes. Ata gjithashtu duhet të shfrytëzojnë rastin për të diskutuar çdo plan dhe shqetësim që mund të kenë.