Endrrat gjate shtatzenise
Endrrat gjate shtatzenise

Endrrat gjate shtatzenise mund të ndihen më të gjalla, realiste, të çuditshme ose të frikshme se zakonisht. Ato gjithashtu mund të jenë më të lehtë për t’u mbajtur mend kur nena zgjohet.

Sipas nje burimi femrat shtatzene ëndërrojne për tema që lidhen me shtatzëninë, si prindërimi dhe lindja.

Zakonisht, endrrat gjate shtatzenise nuk janë shkak për shqetësim. Megjithatë, ato mund të jenë stresuese dhe të ndikojnë në cilësinë e gjumit dhe disponimin. Makthet e vazhdueshme mund të jenë gjithashtu një shenjë e shqetësimit emocional, për të cilin një person mund të duhet të kërkojë mbështetje.

Ky artikull do të shqyrtojë kur shfaqen zakonisht endrrat gjate shtatzenise dhe çfarë i shkakton ato.  Gjithashtu do të diskutojmë se çfarë mund të bëjë një person për ëndrrat përçarëse të shtatzënisë.

Cilat janë endrrat e shtatzenise?

Endrrat e shtatzenise janë ëndrrat më të shpeshta, të gjalla ose më të paharrueshme që një person mund të ketë kur është shtatzënë. Ato mund të jenë:

  • intensive
  • realiste
  • të detajuara
  • te çuditshme ose te frikshme
  • bazuar në ankth

Femrat gjithashtu shpesh raportojnë se kanë ëndrra të lidhura me lindjen dhe prinderimin. Temat e zakonshme përfshijnë:

  • takimi i foshnjës për herë të parë
  • parashikimet e seksit të foshnjës
  • procesi i lindjes

Sa të zakonshme janë ëndrrat e shtatzënisë?

 Ndryshimet në endrrat gjate shtatzenise,jane te zakonshme veçanërisht në tremujorin e tretë.
Ndryshimet në endrrat gjate shtatzenise,jane te zakonshme veçanërisht në tremujorin e tretë.

Ndryshimet në endrrat gjate shtatzenise,jane te zakonshme veçanërisht në tremujorin e tretë.

Në një studim të vitit 2016 me 406 gra të moshës 16-40 vjeç në tremujorin e fundit të shtatzënisë, më shumë se 11 perqind kane raportuar makthe një herë në javë ose më shpesh. Rreth dy të tretat e pjesëmarrëseve raportuan ëndrra të lidhura me foshnjën.

Një studim i vitit 2018 i botuar në revistën Dreaming tregoi gjithashtu se shtatzënat përjetuan më shumë përfaqësime të shtatzënisë dhe prindërimit në ëndrra sesa një grup krahasimi jo shtatzënë.

Endrrat e shtatzenise dhe lindjes mund të jenë më të zakonshme tek të rejat dhe ato që nuk kanë lindur më parë. Studiuesit sugjerojnë se kjo mund të jetë për shkak se ato që ishin shtatzënë për herë të parë mund të përjetojnë më shumë stres gjatë shtatzënisë.

Çfarë i shkakton endrrat e shtatzënisë?

Është e paqartë se çfarë i shkakton endrrat e shtatzenise, por disa faktorë mund të kontribuojnë. Kjo perfshin:

Ndërprerje e gjumit

Shtatzënia mund të shkaktojë siklet dhe ta bëjë një person të zgjohet më shpesh, duke ndikuar në ciklin e tyre të gjumit. Ata mund të zgjohen sepse kanë nevojë të urinojnë më shpesh , nëse po përjetojnë simptoma të tjera të lidhura me shtatzëninë ose nëse fetusi lëviz.

Këto ndërprerje mund të ndikojnë në fazën e lëvizjes së shpejtë të syve (REM) të gjumit kur ndodhin ëndrrat. Një person që zgjohet gjatë gjumit REM mund t’i kujtojë më lehtë ëndrrat e tij, duke i bërë ato të ndihen më të shpeshta ose të gjalla.

Parashikimi, shqetësimi ose stresi

Disa shkencëtarë besojnë se endrrat e shtatzenise mund te ndikojne tek truri kur  përpunon emocionet. Femrat shtatzëna zakonisht përjetojnë ndryshime të forta emocionale , veçanërisht në tremujorin e parë dhe të tretë.

Hulumtimet tregojnë gjithashtu se ankthi i lidhur me shtatzëninë mund të rritet gjatë javëve të fundit të shtatzënisë.

Një studim vëren se ëndrrat për sigurinë e fetusit ishin të zakonshme në fillim të tremujorit të tretë, por ranë pas 36 javësh kur rreziku i komplikimeve të shtatzënisë fillon të bjerë ndjeshëm.

Nivelet e hormoneve

Hormonet që trupi prodhon gjatë shtatzënisë ndikojnë gjithashtu në gjumin, i cili mund të ndryshojë ëndrrat e dikujt. Megjithatë, ka pak kërkime për këtë temë.

Nje studim i vitit 2015 vëren se gjumi shpesh rritet gjatë tremujorit të parë. Megjithatë, me kalimin e kohës, gjatësia dhe cilësia e gjumit ulen mesatarisht. Pak para lindjes, trupi prodhon më shumë oksitocinë , e cila mund ta përkeqësojë pagjumësinë .

Një studim tjetër me më shumë se 400 pjesëmarrës tregoi se mbi dy të tretat e shtatzënave kishin gjumë të dobët.

Nëse një person fle më lehtë se zakonisht si rezultat i ndryshimeve hormonale, është e mundur që ai të zgjohet gjatë gjumit REM dhe të kujtojë endrrat më qartë.

Çfarë duhet të bëni me endrrat e shtatzënisë

Femrat që vërejnë se endrrat po ndikojnë në nivelet e tyre të energjisë gjatë ditës ose disponimin mund të duhet të provojnë këshilla për të ndihmuar në përmirësimin e cilësisë së gjumit, si p.sh.

Ëndrrat që janë më të gjalla ose të shpeshta mund të mos kërkojnë ndonjë veprim të mëtejshëm. Megjithatë, nëse dikush ka ëndrra shqetësuese, nenat mund të duhet ta diskutojnë këtë me dikë.

Ëndrrat e vazhdueshme, të bazuara në ankth mund të tregojnë se një femer po përjeton stres të konsiderueshëm. Një profesionist i shëndetit mendor mund t’i ndihmojë  të kuptojnë se çfarë po i shkakton ëndrrat e tyre të ankthit dhe si t’i menaxhojnë ato.

Kur janë ankthet shkak për shqetësim?

Makthet e herëpashershme janë të zakonshme. Megjithatë, ankthet e shpeshta mund të jenë shenjë e çrregullimit të makthit.

Njerëzit me çrregullim të ankthit shohin ëndrra të frikshme që ndikojnë ndjeshëm në aftësinë e tyre për të fjetur, disponimin dhe jetën e përditshme. Makthet e shpeshta mund të jenë gjithashtu një simptomë e kushteve të shëndetit mendor, siç është çrregullimi i stresit posttraumatik .

Nëse dikush është i shqetësuar për shpeshtësinë e maktheve të tyre, ata mund të konsiderojnë të flasin me një mjek ose terapist. Mund të ndihmojë gjithashtu të mbani një ditar gjumi për të regjistruar sa shpesh ndodhin ankthet, për çfarë bëhet fjalë dhe ndikimin e tyre.

Përmbledhje

Endrrat gjate shtatzenise mund të jenë më të gjalla, realiste, të shpeshta ose shqetësuese se zakonisht.

Çrregullimet e gjumit, ndryshimet hormonale ose stresi emocional mund t’i sjellin ato, veçanërisht gjatë tremujorit të tretë. Femrat mund të përpiqen të ndërmarrin hapa për të menaxhuar stresin dhe për të përmirësuar cilësinë e gjumit.

Endrrat e shtatzënisë zakonisht nuk kërkojnë ndonjë trajtim, por nëse një person ka ëndrra të vazhdueshme dhe shqetësuese, ata mund të flasin me një mjek ose terapist. Mund të ndihmojë gjithashtu të bisedoni me shtatzëna të tjera për përvojat e tyre.