Semundjet qe shkaktohen nga kequshqyerja

Edhe pse termi të ngrënit është në emër, semundjet qe shkaktohen nga kequshqyerja kanë të bëjnë më shumë se ushqimi. Ato janë kushte komplekse të shëndetit mendor. Shpesh kërkojnë ndërhyrjen e ekspertëve mjekësorë dhe psikologjikë për të ndryshuar kursin e tyre.

Këto çrregullime përshkruhen në Manualin Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore të Shoqatës Amerikane të Psikiatrisë, botimi i pestë (DSM-5).

Vetëm në Shtetet e Bashkuara, rreth 20 milionë gra dhe 10 milionë burra kanë ose kanë pasur semundjet qe shkaktohen nga kequshqyerja në një moment të jetës së tyre.

Ky artikull përshkruan 6 nga llojet më të zakonshme të çrregullimeve të të ngrënit dhe simptomat e tyre.

Çfarë janë çrregullimet e të ngrënit?

Çrregullimet e të ngrënit janë një sërë kushtesh psikologjike që shkaktojnë zhvillimin e zakoneve jo të shëndetshme të të ngrënit. Ata mund të fillojnë me një fiksim pas ushqimit, peshës trupore ose formës së trupit.

Në raste të rënda, semundjet qe shkaktohen nga kequshqyerja kanë pasoja të rënda shëndetësore. Madje mund të rezultojnë në vdekje nëse nuk trajtohen.

Personat me çrregullime të të ngrënit mund të kenë një sërë simptomash. Megjithatë, shumica përfshijnë kufizimin e rëndë të ushqimit, konsumimin e ushqimit ose sjelljet pastruese si të vjellat ose ushtrimet e tepërta.

Megjithëse çrregullimet e të ngrënit mund të prekin njerëzit e çdo gjinie në çdo fazë të jetës, ato raportohen më shpesh tek adoleshentët dhe gratë e reja. Në fakt, deri në 13% e të rinjve mund të përjetojnë të paktën një çrregullim të të ngrënit deri në moshën 20 vjeçare.

Nga vijne semundjet qe shkaktohen nga kequshqyerja?

Ekspertët besojnë se çrregullimet e të ngrënit mund të shkaktohen nga një sërë faktorësh.

Një nga këto është gjenetika. Studimet e binjakëve dhe birësimeve ofrojnë disa dëshmi se çrregullimet e të ngrënit mund të jenë të trashëguara.

Ky lloj hulumtimi në përgjithësi ka treguar se nëse një binjak zhvillon një çrregullim të të ngrënit, tjetri ka një probabilitet prej 50% për të zhvilluar gjithashtu një, mesatarisht.

Tiparet e personalitetit janë një tjetër shkak. Në veçanti, neurotizmi, perfeksionizmi dhe impulsiviteti janë tre tipare të personalitetit që shpesh lidhen me një rrezik më të lartë të zhvillimit të një çrregullimi të të ngrënit.

Shkaqe të tjera të mundshme te semundjet qe shkaktohen nga kequshqyerja përfshijnë presionet e perceptuara për të qenë të dobëta, preferencat kulturore për dobësinë dhe ekspozimi ndaj mediave që promovojnë ideale të tilla.

Në fakt, disa çrregullime të të ngrënit duket se janë kryesisht jo-reale në kulturat që nuk janë ekspozuar ndaj idealeve perëndimore të dobësimit.

Thënë kështu, idealet e pranuara kulturalisht të dobesimit janë shumë të pranishme në shumë zona të botës. Megjithatë, në disa vende, pak individë përfundojnë duke zhvilluar një çrregullim të të ngrënit. Kështu, ato ka të ngjarë të shkaktohen nga një përzierje faktorësh.

Kohët e fundit, ekspertët kanë propozuar që ndryshimet në strukturën e trurit dhe biologjisë mund të luajnë gjithashtu një rol në zhvillimin e çrregullimeve të të ngrënit.

Në veçanti, nivelet e transmetimit të trurit, serotoninës dhe dopaminës mund të jenë faktorë.

Megjithatë, nevojiten më shumë studime përpara se të bëhen përfundime të forta.

Anoreksia nervore si nje nga semundjet qe shkaktohen nga kequshqyerja

Anoreksia nervore

Anoreksia nervore, nje nga semundjet nga kequshqyerja, ka të ngjarë të jetë çrregullimi më i njohur i të ngrënit.

Zakonisht zhvillohet gjatë adoleshencës ose moshës së re dhe ka tendencë të prekë më shumë femra sesa meshkuj.

Njerëzit me anoreksi në përgjithësi e shohin veten si mbipeshë, edhe nëse janë nën peshë të rrezikshme. Ata priren të monitorojnë vazhdimisht peshën e tyre, të shmangin ngrënien e disa llojeve të ushqimeve dhe të kufizojnë ashpër kaloritë e tyre.

Simptomat e zakonshme të anoreksisë nervore përfshijnë:

 • te qenurit në masë të konsiderueshme nënpeshë në krahasim me njerëzit me moshë dhe gjatësi të ngjashme
 • modele shumë të kufizuara të të ushqyerit
 • një frikë e madhe për të shtuar peshë ose sjellje të vazhdueshme për të shmangur shtimin në peshë, pavarësisht se janë nën peshë
 • një kërkim i vazhdueshem për dobësim dhe mungesë vullneti për të mbajtur një peshë të shëndetshme
 • një ndikim i madh i peshës trupore ose formës së perceptuar të trupit në vetëvlerësimin
 • një imazh i shtrembëruar i trupit, duke përfshirë mohimin e të qenit seriozisht nënpeshë

Simptomat obsesive-kompulsive

Simptomat obsesive-kompulsive janë gjithashtu shpesh të pranishme. Për shembull, shumë njerëz me anoreksi shpesh janë të preokupuar me mendime të vazhdueshme për ushqimin, dhe disa mund të mbledhin receta ose të grumbullojnë ushqim.

Individë të tillë, qe shfaqin semundjet qe shkaktohen nga kequshqyerja, mund të kenë gjithashtu vështirësi të hanë në publik dhe të shfaqin një dëshirë të fortë për të kontrolluar mjedisin e tyre, duke kufizuar aftësinë e tyre për të qenë spontan.

Anoreksia kategorizohet zyrtarisht në dy nëntipe – lloji kufizues dhe lloji i ngrënies së tepërt.

Individët me llojin kufizues humbin peshë vetëm nëpërmjet dietës, agjërimit ose ushtrimeve të tepruara.

Individët me llojin e ngrënjes së tepërt mund të hanë sasi të mëdha ushqimi ose të hanë shumë pak. Në të dyja rastet, pasi hanë, pastrohen duke përdorur aktivitete të tilla si të vjellat, marrja e laksativëve ose diuretikëve ose ushtrimet e tepërta.

Anoreksia mund të jetë shumë e dëmshme për trupin. Me kalimin e kohës, individët që jetojnë me të mund të përjetojnë rrallimin e kockave të tyre, infertilitetin, flokët dhe thonjtë e brishtë dhe rritjen e një shtrese qimesh të imta në të gjithë trupin e tyre.

Në raste të rënda, anoreksia mund të rezultojë në dështim të zemrës, trurit ose shumë organeve dhe vdekje.

Bulimia nervore si nje nga semundjet qe shkaktohen nga kequshqyerja

Bulimia nervore

Bulimia nervore është një tjetër çrregullim i njohur i të ngrënit.

Ashtu si anoreksia, bulimia priret të zhvillohet gjatë adoleshencës dhe moshës madhore të hershme dhe duket të jetë më pak e zakonshme tek meshkujt sesa tek femrat.

Njerëzit me bulimi shpesh hanë sasi jashtëzakonisht të mëdha ushqimi në një periudhë të caktuar kohe.

Çdo episod i ngrënies së tepërt zakonisht vazhdon derisa personi të ngopet me dhimbje. Gjatë ngrenies, personi zakonisht ndjen se nuk mund të ndalojë së ngrëni ose të kontrollojë se sa po ha.

Semundjet qe shkaktohen nga kequshqyerja mund të ndodhin me çdo lloj ushqimi, por më së shpeshti ndodhin me ushqimet që individi normalisht do të shmangte.

Individët me bulimi pastaj përpiqen të pastrohen për të kompensuar kaloritë e konsumuara dhe për të lehtësuar shqetësimin e zorrëve.

Sjelljet e zakonshme të pastrimit përfshijnë të vjella të detyruara, agjërim, laksativë, diuretikë, klizma dhe ushtrime të tepruara.

Simptomat te bulimia nervore

Simptomat mund të duken shumë të ngjashme me ato të ngrënies së tepërt ose pastrimit të nënllojeve të anoreksisë nervore. Megjithatë, individët me bulimi zakonisht mbajnë një peshë relativisht normale, në vend që të bëhen nënpeshë.

Simptomat e zakonshme të bulimia nervore përfshijnë:

 • episodet e përsëritura të ngrënies së tepërt me ndjenjën e mungesës së kontrollit
 • episodet e përsëritura të sjelljeve të papërshtatshme të pastrimit për të parandaluar shtimin në peshë
 • një vetëvlerësim i ndikuar tepër nga forma dhe pesha e trupit
 • frika e shtimit në peshë, pavarësisht se keni një peshë normale

Efektet anësore të bulimisë mund të përfshijnë fytin e përflakur dhe dhimbje të fytit, gjëndrat e pështymës së fryrë, smaltin e dhëmbëve të konsumuar, prishjen e dhëmbëve, refluksin e acidit, acarimin e zorrëve, dehidratimin e rëndë dhe shqetësimet hormonale.

Në raste të rënda, bulimia mund të krijojë gjithashtu një çekuilibër në nivelet e elektroliteve, si natriumi, kaliumi dhe kalciumi. Kjo mund të shkaktojë një goditje në tru ose sulm në zemër.

Çrregullim i ngrënies së tepërt

Crregullimi i ngrenies se tepert

Çrregullimi i ngrënies së tepërt besohet të jetë një nga semundjet me te zakonshme qe shkaktohen nga kequshqyerja, veçanërisht në Shtetet e Bashkuara.

Zakonisht fillon gjatë adoleshencës dhe moshës madhore të hershme, megjithëse mund të zhvillohet më vonë.

Individët me këtë çrregullim kanë simptoma të ngjashme me ato të bulimisë ose nënllojit të anoreksisë së ngrënies së tepërt.

Për shembull, ata zakonisht hanë sasi jashtëzakonisht të mëdha ushqimi në periudha relativisht të shkurtra kohore dhe ndjejnë mungesë kontrolli.

Njerëzit me çrregullim të ngrënies së tepërt nuk i kufizojnë kaloritë ose nuk përdorin sjellje pastruese, si të vjellat ose ushtrimet e tepërta, për të kompensuar mbingrenien.

Simptomat e zakonshme të çrregullimit të ngrënies së tepërt përfshijnë:

 • ngrënia e sasive të mëdha të ushqimeve me shpejtësi, në fshehtësi dhe derisa të ngopet në mënyrë të pakëndshme, pavarësisht se nuk ndihet i uritur
 • ndjenja e mungesës së kontrollit gjatë episodeve të ngrënies së tepërt
 • ndjenjat e shqetësimit, të tilla si turpi, neveri ose faji, kur mendoni për sjelljen e tepruar të ngrënies
 • mos përdorimi i sjelljeve pastruese, të tilla si kufizimi i kalorive, të vjellat, ushtrimet e tepërta ose përdorimi laksativ ose diuretik, për të kompensuar ngrënjen e tepërt.

Njerëzit me çrregullim të ngrënies së tepërt shpesh kanë mbipeshë ose obezitet. Kjo mund të rrisë rrezikun e tyre për komplikime mjekësore të lidhura me peshën e tepërt, të tilla si sëmundjet e zemrës, goditjet në tru dhe diabeti i tipit 2.

Pica si nje nga semundjet qe shkaktohen nga kequshqyerja

Pica është një tjetër lloj nga semundjet qe shkaktohen nga kequshqyerja

Pica është një tjetër lloj nga semundjet qe shkaktohen nga kequshqyerja që përfshin ngrënien e gjërave që nuk konsiderohen ushqim.

Individët me pica dëshirojnë substanca jo ushqimore, të tilla si akulli, papastërtia, dheu, shkumësi, sapuni, letra, flokët, pëlhura, leshi, guralecët, detergjenti i rrobave.

Pica mund të ndodhë tek të rriturit, si dhe tek fëmijët dhe adoleshentët. Thënë kështu, ky çrregullim vërehet më shpesh tek fëmijët, gratë shtatzëna dhe individët me aftësi të kufizuara mendore.

Individët me pica mund të jenë në një rrezik të shtuar të helmimit, infeksioneve, dëmtimeve të zorrëve dhe mangësive ushqyese. Në varësi të substancave të gëlltitura, pica mund të jetë fatale.

Megjithatë, për t’u konsideruar pica, ngrënia e substancave joushqimore nuk duhet të jetë pjesë normale e kulturës ose fesë së dikujt. Për më tepër, ajo nuk duhet të konsiderohet një praktikë e pranueshme shoqërore nga bashkëmoshatarët e një personi.

Çrregullimi i përtypjes si nje nga semundjet qe shkaktohen nga kequshqyerja

Crregullimi i pertypjes

Çrregullimi i përtypjes është një tjetër çrregullim i të ngrënit i njohur rishtazi.

Ai përshkruan një gjendje në të cilën një person rikthehet në ushqimin që e ka përtypur dhe gëlltitur më parë, e ripërtyp atë dhe më pas ose e gëlltit përsëri ose e pështyn.

Ky përtypje zakonisht ndodh brenda 30 minutave të para pas një vakti. Ndryshe nga kushtet mjekësore si refluksi, është vullnetar.

Ky çrregullim mund të zhvillohet gjatë foshnjërisë, fëmijërisë ose moshës madhore. Tek foshnjat, semundjet qe shkaktohen nga kequshqyerja, tenton të zhvillohet ndërmjet moshës 3-12 muajsh dhe shpesh zhduket vetë. Fëmijët dhe të rriturit me këtë gjendje zakonisht kërkojnë terapi për ta zgjidhur atë.

Nëse nuk zgjidhet tek foshnjat, çrregullimi i përtypjes mund të rezultojë në humbje peshe dhe kequshqyerje të rëndë që mund të jetë fatale.

Të rriturit me këtë çrregullim mund të kufizojnë sasinë e ushqimit që hanë, veçanërisht në publik. Kjo mund t’i bëjë ata të humbin peshë dhe të bëhen nënpeshë.

Çrregullim shmangës/kufizues i marrjes së ushqimit

Crregullimi shmanges si nje nga semundjet qe shkaktohen nga kequshqyerja

Çrregullimi shmangës/kufizues i marrjes së ushqimit (ARFID) është një emër i ri për një çrregullim të vjetër.

Termi zëvendëson atë që njihej si “çrregullim i të ushqyerit të foshnjërisë dhe fëmijërisë së hershme”, një diagnozë e rezervuar më parë për fëmijët nën 7 vjeç.

Megjithëse ARFID zakonisht zhvillohet gjatë foshnjërisë ose fëmijërisë së hershme, ai mund të vazhdojë deri në moshën madhore. Për më tepër, është njësoj e zakonshme midis burrave dhe grave.

Individët me këtë çrregullim përjetojnë të ngrënit të shqetësuar ose për shkak të mungesës së interesit për të ngrënë ose për shkak të neverisë për aromat, shijet, ngjyrat, teksturat ose temperaturat e caktuara.

Simptomat e zakonshme të ARFID, nje nga semundjet qe shkaktohen nga kequshqyerja, përfshijnë:

 • shmangia ose kufizimi i marrjes së ushqimit që e pengon personin të hajë kalori ose lëndë ushqyese të mjaftueshme
 • zakonet e të ngrënit që ndërhyjnë në funksionet normale shoqërore, siç është ngrënia me të tjerët
 • humbje peshe ose zhvillim i dobët për moshën dhe gjatësinë
 • mungesa e lëndëve ushqyese ose varësia nga suplementet ose ushqimi me tuba

Është e rëndësishme të theksohet se ARFID shkon përtej sjelljeve normale, të tilla si ngrënia e kujdesshme tek të vegjlit ose marrja e ulët e ushqimit tek të rriturit e moshuar.

Për më tepër, ai nuk përfshin shmangien ose kufizimin e ushqimeve për shkak të mungesës së disponueshmërisë ose praktikave fetare ose kulturore.

Çrregullime të tjera të të ngrënit

Crregullimi i te ngrenit gjate nates

Përveç gjashtë nga semundjet qe shkaktohen nga kequshqyerja, ekzistojnë edhe çrregullime të ngrënies më pak të njohura ose më pak të zakonshme. Këto përgjithësisht bien në një nga tre kategoritë:

Çrregullimi i pastrimit. Individët me çrregullim pastrimi shpesh përdorin sjellje pastruese. Të tilla si të vjella, laksativë, diuretikë ose ushtrime të tepruara, për të kontrolluar peshën ose formën e tyre. Sindroma e të ngrënit gjatë natës. Individët me këtë sindromë shpesh hanë tepër, shpesh pas zgjimit nga gjumi.

Çrregullime të tjera të specifikuara të të ushqyerit ose të ngrënit (OSFED). Megjithëse nuk gjendet në DSM-5, kjo përfshin çdo gjendje tjetër që ka simptoma të ngjashme me ato të një çrregullimi të të ngrënit. Por nuk klasifikohet ne kategorite e siperpermendura.

Një çrregullim që aktualisht mund të jetë nën OSFED është ortoreksia. Megjithëse përmendet gjithnjë e më shumë në media dhe studime shkencore, ortoreksia ende nuk është njohur si një çrregullim i veçantë i të ngrënit nga DSM-ja aktuale.

Në fund të fundit, semundjet qe shkaktohen nga kequshyqerja…

Kategoritë e mësipërme kanë për qëllim te kuptojne semundjet qe shkaktohen nga kequshqyerja dhe të shpërndajnë mitet rreth tyre.

Çrregullimet e të ngrënit janë gjendje të shëndetit mendor që zakonisht kërkojnë trajtim. Ato gjithashtu mund të jenë të dëmshme për trupin nëse nuk trajtohen.

Nëse keni një çrregullim të të ngrënit ose njihni dikë, kërkoni ndihmë nga një mjek i specializuar.

Individët me ortoreksi priren të kenë një fokus obsesiv në ushqimin e shëndetshëm. E gjitha kjo në një masë që prish jetën e tyre të përditshme.

Për shembull, personi i prekur mund të eliminojë grupe të tëra ushqimore, nga frika se nuk janë të shëndetshëm. Kjo mund të çojë në kequshqyerje, humbje të rëndë në peshë, vështirësi në të ngrënë jashtë shtëpisë dhe shqetësim emocional.

Individët me ortoreksi rrallë fokusohen në humbjen e peshës. Në vend të kësaj, vetëvlerësimi, identiteti ose kënaqësia e tyre varet nga sa mirë janë në përputhje me rregullat e dietës së vetë-imponuar.