Granuloma e kerthizes
Granuloma e kerthizes

Granuloma e kerthizes është një nga anomalitë më të zakonshme të kërthizës tek të porsalindurit. Granuloma duket si një top indi i lagësht dhe i kuq në bark.

Ato shfaqen më shpesh tek të porsalindurit pasi trungu i kordonit të kërthizës ka rënë.

Kordoni i kërthizës e lidh fëmijën me placentën gjatë shtatzënisë. Përmban arterie dhe vena, ai transporton lëndë ushqyese, oksigjen dhe mbeturina midis nënës dhe foshnjës.

Pas lindjes, kordoni i kërthizës pritet, duke e ndarë fëmijën nga placenta. Një trung i vogël i kordonit lihet në kërthizë dhe zakonisht bie brenda 1 deri në 2 javë.

Një mjek ose mami do të japë udhëzime rreth kujdesit për kërthizën  përpara se foshnja të dale nga spitali ose qendra e lindjes.

Me cilat simptoma shoqerohet granuloma

Granuloma e kerthizes është një gungë e lagësht, e kuqe e indit në kërthizë. Simptomat shtesë mund të përfshijnë:

 • rrjedhje
 • prania e mukusit ngjitës
 • acarim i lehtë i lëkurës rreth kërthizës

Granulomat e kërthizës zakonisht nuk janë shkak për shqetësim dhe nuk shkaktojnë dhimbje apo shqetësim.

Megjithatë, ato herë pas here infektohen. Simptomat e një infeksioni mund të përfshijnë:

 • një ethe
 • dhimbje ose siklet kur preket kërthiza ose indi përreth
 • ënjtje e shtuar
 • ngrohtësi ose skuqje në zonë
 • vija të kuqe që rreth kërthizës se foshnjes
 • kullimi i qelbit nga granuloma

Një mjek do të ekzaminojë kërthizën e një të porsalinduri gjatë çdo kontrolli, veçanërisht pasi të ketë rënë trungu i kordonit të kërthizës.

Një prind ose kujdestar duhet të raportojë çdo simptomë të pazakontë në këto vizita. Nëse dyshojnë për infeksion, duhet të kontaktojnë menjëherë një mjek. Edhe pse nuk eshte nje shkak per tu shqetësuar,parandalimi apo kapja ne kohe e nje infeksioni eshte gjeja me e mire qe mund te beje prindi.

Shkaqet

Komuniteti mjekësor është i pasigurt se çfarë shkakton granuloma kerthizore. Ato nuk lidhen me cilësinë e kujdesit që merr një foshnjë apo me ndonjë gjendje tjetër shëndetësore.

Megjithatë, këto granuloma mund të kenë më shumë gjasa të zhvillohen nëse duhen më shumë se 2 javë që kordoni i kërthizës të bjerë.

Granuloma tek të rriturit

Është e rrallë, por e mundur që një i rritur të vuaje nga granuloma e kerthizes. Më së shpeshti formohen pas shpimit të kërthizës.

Ndërsa një piercing shërohet, indet e granulimit do të formohen rreth zonës. Ky ind është i ri dhe i pasur me enë të vogla gjaku. Kur prodhohen shumë inde granulimi, mund të formohet një granuloma.

Mjekët rekomandojnë të njëjtat trajtime kur krijohen këto granuloma te të rriturit dhe të porsalindurit. Megjithatë, nëse granuloma nuk largohet me trajtim, duhet hequr një piercing për të inkurajuar shërimin e plotë.

Mjekimi

Një mjek mund të sugjerojë shikimin dhe pritjen për të parë nëse një granuloma largohet pa trajtim. Ata e ekzaminojnë atë në kontrolle të rregullta dhe sigurohen që është e sherueshme.

Nëse granuloma nuk largohet me kalimin e kohës, janë të disponueshme opsionet e mëposhtme:

 • Nitrat argjendi : Aplikimi i këtij solucioni lokal mund të shkaktojë tharjen, tkurrjen dhe zhdukjen e një granulome. Kjo mund të kërkojë disa vizita. Nitrati i argjendit është trajtimi më i zakonshëm tek të sapolindurit.
 • Azot i lëngshëm : Kjo do të bëjë që indet të ngrijnë dhe të bien.
 • Fije kirurgjikale : Një mjek mund të lidhë bazën e granulomës me fije kirurgjikale. Kjo ndërpret furnizimin me gjak në inde, dhe ai përfundimisht do të bjerë.
 • Heqja kirurgjikale : Në një mjet përfundimtar, mjeku mund të heqë butësisht indin duke përdorur një bisturi ose thikë.

Heqja e një granulome të kërthizës nuk shkakton shqetësim ose dhimbje.

Në vizitat pasuese, mjeku do të përcaktojë nëse granuloma po shërohet siç duhet ose nëse kërkohet trajtim shtesë.

Kujdesi në shtëpi

Ndiqni udhëzimet e mjekut kur kujdeseni për një foshnjë me granuloma.

Disa udhëzime mund të përfshijnë:

 • Ndërrimi i shpeshtë i pelenave . Mbajtja e zonës së pelenave të pastër dhe pa lagështi do të nxisë shërimin dhe do të ndihmojë në parandalimin e infeksionit.
 • Vendosja e pelenës poshtë barkut . Rrotulloni pjesën e sipërme të pelenës poshtë në pjesën e përparme, në mënyrë që të ulet nën kërthizë. Kjo do të ndihmojë për të mbajtur zonën të pastër.
 • Dhënia e banjove të foshnjës me sfungjer . Lëkura e foshnjës ka më shumë gjasa të thahet pas banjove me sfungjer, në vend që të zhytet në vaskë. Kur zona e kërthizës është e thatë, një granuloma ka të ngjarë të shërohet më shpejt, pasi lagështia ndikon ne procesin e rikuperimit.Keshtu duke e pasur te thate zonën e kërthizës do te jete me e thjeshte q grumbullimi te shkeputet.

Si perfundim

Granulomat e kerthizes janë anomali të zakonshme tek të porsalindurit. Në shumicën e rasteve, trajtimi do të sigurojë një shërim të plotë pa komplikime.

Flisni me një mjek nëse një granuloma tregon ndonjë shenjë infeksioni, ose nëse nuk shërohet me kalimin e kohës.