Dhimbja e gjoksit

Çfarë është dhimbja e gjoksit?

Gjinjtë zhvillohen për shkak të rritjes së estrogjenit gjatë pubertetit, duke ju shkakatuar te vuani edhe nga dhimbja e gjoksit. Gjatë ciklit menstrual, hormone të ndryshme shkaktojnë ndryshime në indet e gjirit që mund të çojnë në dhimbje ose parehati në disa gra. Ndërsa gjinjtë zakonisht nuk lëndohen, dhimbja e rastësishme e gjirit është e zakonshme.

Dhimbja e gjoksit, e quajtur edhe mastalgji, është një gjendje e zakonshme tek gratë. Dhimbja zakonisht kategorizohet si ciklike ose jociklike.

Dhimbja ciklike do të thotë se dhimbja është e lidhur me ciklin tuaj menstrual. Dhimbja e lidhur me ciklin menstrual ka tendencë të ulet gjatë ose pas menstruacioneve.

Dhimbja jociklike mund të ketë shumë shkaqe, duke përfshirë dëmtimin e gjirit. Ndonjëherë dhimbja jociklike mund të vijë nga muskujt ose indet përreth dhe jo nga vetë gjiri. Dhimbja jociklike është shumë më pak e zakonshme se dhimbja ciklike dhe shkaqet e saj mund të jenë më të vështira për t’u identifikuar.

Mastalgjia mund të ndryshojë në intensitet nga një dhimbje e mprehtë në një ndjesi shpimi gjilpërash të lehtë. Disa gra mund të përjetojnë ndjeshmëri të gjoksit, ose gjoksi i tyre mund të ndjehet më i plotë se zakonisht.

Nga vjen dhimbja e gjoksit

Dhimbja e gjoksit mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh. Dy nga shkaqet më të zakonshme janë luhatjet e hormoneve dhe gjinjtë fibrokistikë (me gunga).

Luhatjet e hormoneve

Cikli menstrual i një gruaje shkakton luhatje të hormoneve në estrogjen dhe progesteron. Këto dy hormone mund të bëjnë që gjinjtë e një gruaje të ndjehen të fryrë, me gunga dhe ndonjëherë të dhimbshme.

Gratë ndonjëherë raportojnë se kjo dhimbje përkeqësohet ndërsa rriten për shkak të rritjes së ndjeshmërisë ndaj hormoneve ndërsa një grua plaket. Ndonjëherë, gratë që përjetojnë dhimbje të lidhura me menstruacionet nuk do të kenë dhimbje pas menopauzës.

Nëse dhimbja e gjoksit është për shkak të luhatjeve të hormoneve, zakonisht do të vini re se dhimbja përkeqësohet dy deri në tre ditë para menstruacioneve. Ndonjëherë dhimbja do të vazhdojë gjatë gjithë ciklit tuaj menstrual.

Për të përcaktuar nëse dhimbja juaj e gjoksit është e lidhur me ciklin tuaj menstrual, mbani një regjistër të periodave tuaja dhe shënoni kur keni dhimbje gjatë gjithë muajit. Pas një ose dy cikli, një model mund të bëhet i qartë.

Kistet dhe dhimbja e gjoksit

Kistet dhe dhimbja e gjoksit

Ndërsa një grua plaket, gjoksi i saj përjeton ndryshime të njohura si involucion. Kjo është kur indet e gjirit zëvendësohen nga yndyra. Një efekt anësor i kësaj është zhvillimi i cisteve dhe më shumë indeve fibroze. Këto njihen si ndryshime fibrocistike ose inde fibrocistike të gjirit.

Ndërsa gjinjtë fibrokistikë jo gjithmonë shkaktojnë dhimbje, ato munden. Këto ndryshime zakonisht nuk janë shkak për shqetësim.

Gjinjtë fibrokistikë mund të ndihen te forte dhe mund të rrisin ndjeshmërinë. Kjo zakonisht ndodh në pjesën e sipërme dhe të jashtme të gjinjve. Gungat gjithashtu mund të zmadhohen në madhësi rreth kohës së ciklit tuaj menstrual.

Periudhat e zhvillimit që ndikojnë në ciklin menstrual të një gruaje dhe potencialisht shkaktojnë dhimbje gjiri përfshijnë:

Ushqyerja me gji dhe dhimbja e gjoksit

Gjidhenia

Ushqyerja me gji është një mënyrë natyrale dhe ushqyese për të ushqyer foshnjën tuaj, por nuk është pa vështirësi. Ju mund të vuani nga dhimbja e gjoksit gjatë ushqyerjes me gji për një sërë arsyesh. Kjo perfshin:

Mastiti

Infeksion i kanaleve të qumështit

Mastiti është një infeksion i kanaleve tuaja të qumështit. Kjo mund të shkaktojë qe te vuani nga dhimbja e forte e gjoksit si dhe plasaritje, kruajtje, djegie ose flluska në thithkat. Simptoma të tjera përfshijnë vija të kuqe në gjoks, ethe dhe të dridhura. Mjeku juaj do t’i trajtojë këto me antibiotikë.

Fryrja e gjirit

Fryrja ose zmadhimi nga dhimbja e gjoksit

Fryrja ndodh kur gjinjtë tuaj mbushen shumë. Gjinjtë tuaj do të duken të zmadhuara dhe lëkura juaj do të ndjehet e shtrënguar dhe e dhimbshme. Nëse nuk mund ta ushqeni fëmijën tuaj së shpejti, mund të provoni të pomponi ose ta nxirrni me dorë qumështin tuaj.

Ju mund ta bëni këtë duke vendosur gishtin e madh në majë të gjoksit dhe gishtat poshtë gjoksit. Ngadalë rrotulloni gishtat prapa kundër murit të gjoksit dhe përpara drejt thithkave për të zbrazur gjoksin.

Gjidhenie e gabuar

Nëse foshnja juaj nuk kapet siç duhet në thithin tuaj, ka të ngjarë të vuani nga dhimbja e gjoksit. Shenjat që fëmija juaj mund të mos kapet siç duhet përfshijnë kërcitjen e thithkave dhe dhimbjen e thithkave.

Një konsulent laktacioni në spitalin ku keni lindur zakonisht mund t’ju ndihmojë të krijoni një gjidhenie më të shëndetshëm.

Mbani mend: ushqyerja me gji nuk duhet të dëmtojë. Shikoni mjekun tuaj ose telefononi një specialist të laktacionit nëse keni vështirësi në ushqyerjen me gji.

Shkaqe të tjera nga vjen dhimbja e gjoksit

Madhesia e gjoksit eshte nje tjeter shkaktar te dhimbja e gjoksit

Dhimbja e gjoksit mund të ketë shkaqe të tjera, duke përfshirë:

Dieta

Ushqimet që ha një grua mund të kontribuojnë te dhimbja e gjoksit. Gratë që hanë dieta jo të shëndetshme, të tilla si ato të pasura me yndyrë dhe karbohidrate të rafinuara, mund të jenë gjithashtu në rrezik më të madh për dhimbje gjiri.

Shqetësime te gjirit

Ndonjëherë dhimbja e gjoksit nuk është për shkak të gjoksit tuaj, por për shkak të acarimit të gjoksit, krahëve ose muskujve të shpinës. Kjo është e zakonshme nëse jeni angazhuar në aktivitete të tilla si vrapimi dhe skijimi në ujë.

Madhësia e gjoksit

Gratë me gjoks më të madh ose gjoks që nuk janë në përpjesëtim me trupin e tyre mund të përjetojnë siklet në qafë dhe shpatulla.

Kirurgjia e gjirit

Nëse keni bërë një operacion në gjinjtë tuaj, dhimbja e gjoksit nga formimi i indit mbresë mund të zgjasë pasi prerjet të jenë shëruar.

Medikamentet

Ilacet kundër depresionit, terapia hormonale, antibiotikët dhe medikamentet për sëmundjet e zemrës mund të kontribuojnë te dhimbja e gjoksit. Ndonëse nuk duhet të ndaloni marrjen e këtyre medikamenteve nëse keni dhimbje gjoksi, bisedoni me mjekun tuaj nëse ekzistojnë opsione alternative.

Pirja e duhanit

Dihet se pirja e duhanit rrit nivelet e epinefrinës në indet e gjirit. Kjo mund të bëjë që gjinjtë e një gruaje të lëndohen.

A lidhet dhimbja e gjirit me kancerin e gjirit?

Kanceri i gjirit dhe dhimbja e gjirit

Dhimbja e gjoksit zakonisht nuk lidhet me kancerin e gjirit. Dhimbja e gjoksit ose gjinjtë fibrokistikë nuk do të thotë që jeni në rrezik më të lartë për t’u prekur nga kanceri. Megjithatë, indet me gunga mund ta bëjnë më të vështirë shikimin e tumoreve në një mamografi.

Nëse keni dhimbje gjoksi që është e lokalizuar vetëm në një zonë dhe që është e qëndrueshme gjatë muajit pa luhatje në nivelin e dhimbjes, telefononi mjekun tuaj. Shembuj të testeve diagnostikuese mund të përfshijnë:

 • Mamografia. Mjekët e përdorin këtë test imazherie për të identifikuar anomalitë në indin tuaj të gjirit.
 • Ultratinguj. Një ekografi është një skanim që depërton në indin e gjirit. Mjekët mund ta përdorin atë për të identifikuar gunga në indet e gjirit pa e ekspozuar një grua ndaj rrezatimit.
 • Imazhe me rezonancë magnetike (MRI). Një MRI përdoret për të krijuar imazhe të detajuara të indeve të gjirit për të identifikuar lezionet potencialisht kanceroze.
 • Biopsi. Një biopsi është heqja e indit të gjirit në mënyrë që një mjek të mund të ekzaminojë indin nën një mikroskop për praninë e qelizave kancerogjene.

Një mjek mund t’i përdorë këto teste për të përcaktuar nëse dhimbja juaj e gjirit mund të jetë e lidhur me kancerin.

Çfarë mund të ndihmojë në uljen nga dhimbja e gjoksit?

Sytjena mbeshtetese

Trajtimi do të ndryshojë në varësi të faktit nëse dhimbja juaj e gjoksit është ciklike apo jociklike. Para se t’ju trajtojë, mjeku juaj do të marrë parasysh moshën tuaj, historinë mjekësore dhe ashpërsinë e dhimbjes suaj.

Trajtimi për dhimbjen ciklike mund të përfshijë:

 • veshja e sytjenave mbështetëse 24 orë në ditë kur dhimbja është më e madhe
 • duke reduktuar marrjen e natriumit
 • duke marrë suplemente të kalciumit
 • marrja e kontraceptivëve oralë, të cilët mund të ndihmojnë në rritjen e nivelit të hormoneve
 • marrja e bllokuesve të estrogjenit, të tilla si tamoxifen
 • marrja e medikamenteve për të lehtësuar dhimbjen, duke përfshirë medikamente anti-inflamatore josteroidale (NSAID), të tilla si ibuprofen ose acetaminofen

Trajtimi për dhimbjen jociklike do të varet nga shkaku i dhimbjes së gjirit. Pasi të identifikohet shkaku, mjeku juaj do të përshkruajë trajtime specifike të lidhura.

Gjithmonë bisedoni me mjekun tuaj përpara se të filloni të merrni ndonjë suplement për t’u siguruar që ato nuk do të ndërhyjnë me ilaçet që po merrni ose ndonjë gjendje që mund të keni.

Kur të shihni mjekun tuaj nga dhimbja e gjoksit

Nëse dhimbja juaj e gjoksit është e papritur dhe e shoqëruar me dhimbje, ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje në ekstremitetet tuaja, kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor. Këto simptoma mund të tregojnë një atak në zemër.

Lini një takim për të parë mjekun tuaj nëse keni dhimbje qe:

 • ju pengon nga aktivitetet e përditshme
 • zgjat më shumë se dy javë
 • shoqëron një gungë të re që duket se po bëhet më e trashë
 • duket se është e përqendruar në një zonë specifike të gjoksit tuaj
 • duket se përkeqësohet me kalimin e kohës

Mjeku juaj ka të ngjarë të kryejë një ekzaminim fizik. Ata gjithashtu mund të rekomandojnë teste imazherike, si një mamografi, për të vizualizuar indin tuaj të gjirit. Kjo mund t’i lejojë ata të identifikojnë cistet në indin e gjirit tuaj.

Nëse keni gjinj cistikë, mjeku juaj mund të bëjë një biopsi me gjilpërë. Kjo është një procedurë ku një gjilpërë e hollë futet në kist për të hequr një mostër të vogël të indit për testim.