Menopauza, pjese e ciklit jetesor te femres

Informacion i përgjithshëm

Menopauza ndodh kur një grua nuk ka menstruacione në 12 muaj rresht dhe nuk mund të mbetet shtatzënë në mënyrë natyrale. Zakonisht fillon midis moshës 45 dhe 55 vjeç, por mund të zhvillohet para ose pas kësaj moshe.

Menopauza mund të shkaktojë simptoma të pakëndshme, të tilla si afshe të nxehta dhe shtim në peshë. Për shumicën e grave, trajtimi mjekësor nuk është i nevojshëm për menopauzën.

Kur fillon dhe sa zgjat menopauza?

Simptomat e para nga menopauza

Shumica e grave fillimisht shfaqin simptoma nga menopauza rreth katër vjet para menstruacioneve të tyre të fundit. Simptomat shpesh vazhdojnë deri në rreth katër vjet pas menstruacioneve të fundit të një gruaje.

Një numër i vogël i grave përjetojnë simptoma nga menopauza deri në 10 vite para se të ndodhë, dhe 1 në 10 gra përjetojne simptoma të menopauzës për 12 vjet pas menstruacioneve të tyre të fundit.

Mosha mesatare për menopauzën është 51 vjece, megjithëse mund të ndodhë mesatarisht deri në dy vjet më parë për gratë me ngjyre dhe latine. Nevojiten më shumë studime për të kuptuar fillimin e menopauzës për gratë me ngjyrë.

Ka shumë faktorë që ndihmojnë në përcaktimin se kur do të filloni menopauzën, përfshirë gjenetikën dhe shëndetin e vezoreve. Perimenopauza ndodh para menopauzës. Perimenopauza është një kohë kur hormonet tuaja fillojnë të ndryshojnë në përgatitje për menopauzën.

Mund të zgjasë nga disa muaj deri në disa vjet. Shumë gra fillojnë perimenopauzën diku pas moshës 40-vjeçare. Gratë e tjera anashkalojnë perimenopauzën dhe hyjnë papritmas në menopauzë.

Rreth 1 % e grave fillojnë menopauzën para moshës 40 vjeç, e cila quhet menopauzë e parakohshme ose pamjaftueshmeri primare e vezoreve. Rreth 5% e grave i nënshtrohen menopauzës midis moshës 40 dhe 45 vjec. Kjo quhet menopauzë e hershme.

Perimenopauza,menopauza dhe postmenopauza

Gjatë perimenopauzës, menstruacionet bëhen të parregullta. Ciklet tuaja mund të jenë  te vonuara, ose mund të kaloni plotësisht një ose më shumë cikle. Rrjedha menstruale gjithashtu mund të bëhet më e rëndë ose më e lehtë.

Menopauza përcaktohet si mungesë e menstruacioneve për një vit të plotë.

Postmenopauza i referohet viteve pas fillimit të menopauzës.

Cilat janë simptomat nga menopauza?

Menopauza dhe afshet e nxehta te saj
Mature Woman Experiencing Hot Flush From Menopause

Përvoja e menopauzës e çdo gruaje është unike. Simptomat janë zakonisht më të rënda kur menopauza ndodh papritur ose për një periudhë më të shkurtër kohore.

Kushtet që ndikojnë në shëndetin e vezoreve, si kanceri ose histerektomia, ose zgjedhje të caktuara të jetesës, si pirja e duhanit, priren të rrisin ashpërsinë dhe kohëzgjatjen e simptomave.

Përveç ndryshimeve të menstruacioneve, simptomat e perimenopauzës, menopauzës dhe postmenopauzës janë përgjithësisht të njëjta. Shenjat më të zakonshme të hershme të perimenopauzës janë:

 • menstruacione më pak të shpeshta
 • cikle më të rënda ose më të lehta sesa përjetoni zakonisht
 • simptoma vazomotore, duke përfshirë afshe të nxehta, djersitje gjatë natës dhe skuqje

Rreth 75% e grave përjetojnë afshe të nxehta ne menopauzë.

Simptoma të tjera të zakonshme te menopauza përfshijnë:

 • pagjumësi
 • thatësi vaginale
 • shtim në peshë
 • depresioni
 • ankthi
 • vështirësi në përqëndrim
 • probleme me kujtesën
 • epsh i zvogëluar, ose dëshirë seksuale
 • lëkurë të thatë,  ne gojë dhe sy
 • urinim i shtuar
 • gjoks qe dhemb ose të butë
 • dhimbje koke
 • infeksionet e traktit urinar (UTI)
 • zvogëlimi i masës muskulore
 • nyje të dhimbshme ose të ngurta
 • zvogëlimi i masës kockore
 • gjinj më pak të plotë
 • rrallimi ose humbja e flokëve
 • rritje e flokëve në zona të tjera të trupit, të tilla si fytyra, qafa, gjoksi dhe pjesa e sipërme e shpinës

Komplikimet te menopauza

Osteoporoza, nje nga komplimimet e menopauzes

Komplikimet e zakonshme nga menopauza përfshijnë:

 • atrofi vulvovaginale
 • dyspareunia, ose marrëdhënie seksuale të dhimbshme
 • funksioni më i ngadalshëm metabolik
 • osteoporoza, ose kocka më të dobëta me masë dhe forcë të zvogëluar
 • humor ose ndryshime të papritura emocionale
 • kataraktet
 • sëmundja periodontale
 • mosmbajtjeje urinare
 • sëmundjet e zemrës ose enëve të gjakut

Pse ndodh menopauza?

Menopauza është një proces natyror që ndodh me “plakjen” e vezoreve dhe prodhon më pak hormone riprodhuese.

Trupi fillon të pësojë disa ndryshime në përgjigje të niveleve më të ulëta të:

 • estrogjenit
 • progesteroni
 • testosteroni
 • hormoni stimulues i folikulave (FSH)
 • hormoni luteinizues (LH)

Një nga ndryshimet më të dukshme është humbja e folikulave vezore aktive. Folikulat e vezoreve janë strukturat që prodhojnë dhe lëshojnë vezë nga muri i vezoreve, duke lejuar menstruacionet dhe shtatzenine.

Shumica e grave vërejnë së pari se frekuenca e periodave të tyre behet më pak e qëndrueshme, pasi rrjedha bëhet më e rëndë dhe më e gjatë. Kjo zakonisht ndodh në një moment në mesin e vonë të viteve ’40. Deri në moshën 52 vjeç, shumica e grave amerikane kanë pësuar menopauzë.

Në disa raste, menopauza shkaktohet nga dëmtimi ose heqja kirurgjikale e vezoreve dhe strukturave të lidhura me legenin.

Shkaqet e zakonshme të menopauzës së shkaktuar përfshijnë:

 • oforektomia bilaterale, ose heqja kirurgjikale e vezoreve
 • ablacioni i vezoreve, ose mbyllja e funksionit të vezoreve, e cila mund të bëhet me terapi hormonale, kirurgji ose teknika radioterapie në gratë me tumore pozitive të receptorit të estrogjenit
 • rrezatimi i legenit
 • dëmtimet e legenit që dëmtojnë rëndë ose shkatërrojnë vezoret

Si diagnostikohet menopauza?

FSH- test per te ndihmuar ne diagnostikimin e menopauzes

Vlen të flisni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse jeni duke përjetuar probleme shqetësuese të simptomave nga menopauza, ose jeni duke përjetuar simptoma të menopauzës dhe jeni 45 vjeç ose më i ri.

Një test i ri i gjakut i njohur si testi diagnostikues PicoAMH Elisa u miratua kohët e fundit nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave. Ky test përdoret për të ndihmuar në përcaktimin nëse një grua ka hyrë tek menopauza apo po i afrohet menopauzës.

Ky test i ri mund të jetë i dobishëm për gratë që tregojnë simptoma të perimenopauzës, të cilat gjithashtu mund të kenë ndikime negative në shëndet. Menopauza e hershme shoqërohet me një rrezik më të lartë të osteoporozës dhe frakturave, sëmundjeve të zemrës, ndryshimeve njohëse, ndryshimeve vaginale dhe humbjes së dëshirës seksuale dhe ndryshimeve të humorit.

Mjeku juaj gjithashtu mund të urdhërojë një test gjaku që do të masë nivelin e hormoneve të caktuara në gjak, zakonisht FSH dhe një formë të estrogjenit të quajtur estradiol.

Nivelet e ngritura në mënyrë të vazhdueshme të FSH në gjak prej 30 mIU/mL ose më të larta, të kombinuara me mungesën e menstruacioneve për një vit rresht, është zakonisht konfirmim i menopauzës. Testet e pështymës dhe testet e urinës pa recetë (OTC) janë gjithashtu në dispozicion, por ato janë jo të besueshme dhe të shtrenjta.

Gjatë perimenopauzës, nivelet e FSH dhe estrogjenit luhaten çdo ditë, kështu që shumica e ofruesve të kujdesit shëndetësor do ta diagnostikojnë këtë gjendje bazuar në simptomat, historinë mjekësore dhe informacionin menstrual.

Testet shtese te gjakut

Në varësi të simptomave dhe historisë tuaj shëndetësore, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të urdhërojë gjithashtu teste shtesë të gjakut për të përjashtuar kushtet e tjera themelore që mund të jenë përgjegjëse për simptomat tuaja nga menopauza.

Testet shtesë të gjakut që përdoren zakonisht për të ndihmuar në konfirmimin e menopauzës përfshijnë:

 • testet e funksionit të tiroides
 • profili i lipideve të gjakut
 • testet e funksionit të mëlçisë
 • testet e funksionit të veshkave
 • testet e testosteronit, progesteronit, prolaktinës, estradiolit dhe gonadotropinës korionike (hCG)

Trajtimet dhe menopauza

Trajtimi i menopauzes

Ju mund të keni nevojë për trajtim nëse simptomat tuaja janë të rënda ose ndikojnë në cilësinë e jetës tuaj. Terapia hormonale mund të jetë një trajtim efektiv për gratë nën moshën 60 vjeç, ose brenda 10 viteve nga fillimi i menopauzës, për zvogëlimin ose menaxhimin nga:

 • afshet e nxehta
 • djersitje nate
 • skuqje
 • atrofi vaginale
 • osteoporoza

Medikamente të tjera mund të përdoren për të trajtuar simptomat më specifike të menopauzës, si humbja e flokëve dhe thatësia vaginale.

Medikamente shtesë të përdorura ndonjëherë për simptomat nga menopauza përfshijnë:

 • minoxidil aktual 5% , përdoret një herë në ditë për rrallimin dhe humbjen e flokëve
 • shampo kundër zbokthit, zakonisht ketokonazol 2% dhe zink pirithione 1%, të përdorura për humbjen e flokëve
 • krem lokal eflornithine hydrochloride për rritjen e padëshiruar të flokëve
 • frenuesit selektiv të rimarrjes së serotoninës (SSRIs), zakonisht paroxetine 7.5 miligramë për afshet e nxehta, ankthin dhe depresionin
 • hidratues dhe lubrifikantë jormonale vaginale
 • lubrifikantë vaginalë me dozë të ulët në formën e një kremi, unaze ose tablete
 • ospemifene për tharjen vaginale dhe marrëdhëniet e dhimbshme
 • antibiotikë profilaktikë për UTI të përsëritura
 • medikamente për gjumë nga pagjumësia
 • denosumab, teriparatide, raloxifene, ose calcitonin për osteoporozën postmenstruale

Mjetet juridike në shtëpi dhe ndryshimet në stilin e jetës

Ka disa mënyra për të zvogëluar simptomat e vogla deri në të moderuara të menopauzës në mënyrë natyrale, duke përdorur mjetet juridike në shtëpi, ndryshimet e stilit të jetesës dhe trajtimet alternative.

Këtu janë disa këshilla në shtëpi për menaxhimin e simptomave të menopauzës:

Mbajtja ne freski dhe qëndrimi i rehatshëm

Rrini ne ambjente te fresketa

Vishuni me veshje të lirshme, me mbulesa, veçanërisht gjatë natës dhe gjatë motit të ngrohtë ose të paparashikueshëm. Kjo mund t’ju ndihmojë të menaxhoni ndezjet e nxehta.

Mbajtja e dhomës tuaj të gjumit të freskët dhe shmangia e batanijeve të rënda gjatë natës gjithashtu mund të ndihmojë në zvogëlimin e shanseve tuaja për djersitje gjatë natës. Nëse keni djersitje rregullisht gjatë natës, konsideroni të përdorni një çarçaf të papërshkueshëm nga uji nën shtratin tuaj për të mbrojtur dyshekun tuaj.

Ushtrime dhe menaxhimi i peshës suaj

Ushtrime dhe menaxhim peshe nga menopauza

Ulni marrjen tuaj ditore të kalorive me 400 deri në 600 kalori për të ndihmuar në menaxhimin e peshës tuaj. Është gjithashtu e rëndësishme të stërviteni në mënyrë të moderuar për 20 deri në 30 minuta në ditë. Kjo mund të ndihmojë ne:

 • Rritjen e energjise
 • promovojnë një gjumë më të mirë të natës
 • përmirëson gjendjen shpirtërore
 • promovon mirëqenien tuaj të përgjithshme

Komunikimi i nevojave tuaja

Bisedoni me një terapist ose psikolog për çdo ndjenjë depresioni, ankthi, trishtimi, izolimi, pagjumësie dhe ndryshimi të identitetit.

Ju gjithashtu duhet të provoni të flisni me anëtarët e familjes tuaj, të dashurit ose miqtë për ndjenjat e ankthit, ndryshimet e humorit ose depresionin, në mënyrë që ata të dinë nevojat tuaja.

Plotësimi i dietës tuaj

Dieta dhe menopauza

Merrni suplemente të kalciumit, vitaminës D dhe magnezit për të ndihmuar në zvogëlimin e rrezikut për osteoporozë dhe për të përmirësuar nivelet e energjisë dhe gjumin. Bisedoni me mjekun tuaj për suplementet që mund t’ju ndihmojnë për nevojat tuaja individuale shëndetësore.

Praktikimi i teknikave të relaksimit

Yoga

Praktikoni teknikat e relaksimit dhe frymëmarrjes, të tilla si:

 • joga
 • fryme-nxjerrje e frymë-marrje
 • meditim

Kujdesi për lëkurën tuaj

Kujdesi per fytyren

Aplikoni hidratues çdo ditë për të zvogëluar thatësinë e lëkurës. Ju gjithashtu duhet të shmangni larjen ose notin e tepërt, i cili mund të thajë ose irritojë lëkurën tuaj.

Menaxhimi i gjumit

Si te menaxhoni gjumin?

Përdorni medikamente OTC të gjumit për të menaxhuar përkohësisht pagjumësinë tuaj ose merrni parasysh diskutimin e ndihmave natyrore të gjumit me mjekun tuaj. Bisedoni me mjekun tuaj nëse keni rregullisht probleme me gjumin, në mënyrë që ata t’ju ndihmojnë ta menaxhoni atë dhe të merrni një pushim më të mirë të natës.

Lënia e duhanit dhe kufizimi i përdorimit të alkoolit

Kufizoni alkolin dhe duhanin

Ndaloni pirjen e duhanit dhe shmangni ekspozimin ndaj tymit. Ekspozimi ndaj cigareve mund të përkeqësojë simptomat tuaja.

Ju gjithashtu duhet të kufizoni marrjen tuaj të alkoolit për të zvogëluar simptomat e përkeqësimit. Pirja e tepërt gjatë menopauzës mund të rrisë rrezikun e shqetësimeve shëndetësore.

Mjetet e tjera juridike per simptomat nga menopauza

Vitamina E si kufizuese e simptomave te menopauzes

Disa studime të kufizuara kanë mbështetur përdorimin e ilaçeve bimore për simptomat e menopauzës të shkaktuara nga mungesa e estrogjenit.

Shtesat natyrore dhe lëndët ushqyese që mund të ndihmojnë në kufizimin e simptomave të menopauzës përfshijnë:

 • soje
 • vitamine E
 • izoflavone
 • melatonin
 • farë liri

Ka pohime gjithashtu se Black Cohosh mund të përmirësojë disa simptoma, të tilla si afshet e nxehta dhe djersitjet e natës. Por në një rishikim të kohëve të fundit të studimeve, u gjetën pak prova për të mbështetur këto pretendime. Nevojiten më shumë kërkime.

Në mënyrë të ngjashme,  kerkime nga 2015 nuk gjeti asnjë provë për të mbështetur pretendimet se acidet yndyrore omega-3 mund të përmirësojnë simptomat vazomotore të lidhura me menopauzën.

Permbledhja

Menopauza është ndërprerja ose ndalimi natyral i ciklit menstrual të një gruaje dhe shënon fundin e shtatzenise. Shumica e grave përjetojnë menopauzën në moshën 52 vjeç, por dëmtimi i legenit ose vezoreve mund të shkaktojë menopauzë të papritur më herët në jetë. Gjenetika ose kushtet themelore gjithashtu mund të çojnë në fillimin e hershëm të menopauzës.

Shumë gra përjetojnë simptoma të menopauzës në disa vite para menopauzës, më së shpeshti afshe të nxehta, djersitje gjatë natës dhe skuqje. Simptomat mund të vazhdojnë për katër ose më shumë vjet pas menopauzës.

Ju mund të përfitoni nga trajtimi, siç është terapia hormonale, nëse simptomat tuaja janë të rënda ose ndikojnë në cilësinë e jetës tuaj. Në përgjithësi, simptomat e menopauzës mund të menaxhohen ose zvogëlohen duke përdorur ilaçe natyrore dhe rregullime të stilit të jetesës.