Endometrioza

Çfarë është endometrioza?

Endometrioza është një çrregullim në të cilin indi i ngjashëm me indin që formon mukozën e mitrës tuaj rritet jashtë zgavrës tuaj të mitrës. Rreshtimi i mitrës suaj quhet endometrium.

Endometrioza ndodh kur indet endometriale rriten në vezoret, zorrën dhe indet që rreshtojnë legenin tuaj. Është e pazakontë që indet endometriale të përhapen përtej zones tuaj të legenit, por nuk është e pamundur. Indet endometriale që rriten jashtë mitrës tuaj njihen si një implant endometrial. Ndryshimet hormonale të ciklit tuaj menstrual ndikojnë në indin endometrial të pozicionuar gabimisht, duke bërë që zona të bëhet e përflakur dhe e dhimbshme. Kjo do të thotë që indet do të rriten, trashen dhe prishen. Me kalimin e kohës, indet që janë prishur nuk kanë ku të shkojnë dhe bllokohen në legenin tuaj.

Ky ind i bllokuar në legenin tuaj mund të shkaktojë:

 • acarim
 • formimi i shenjave
 • fryrje, në të cilat indi lidh organet tuaja të legenit së bashku
 • dhimbje të forta gjatë periodave tuaja
 • problemet e fertilitetit

Endometrioza është një gjendje e zakonshme gjinekologjike, që prek deri në 10 % të grave. Nuk jeni vetëm nëse keni këtë çrregullim.

Simptomat nga endometrioza

Dhimbje barku nga endometrioza

Simptomat e endometriozës ndryshojnë. Disa gra përjetojnë simptoma të lehta, por të tjerat mund të kenë simptoma të moderuara deri në të rënda. Ashpërsia e dhimbjes suaj nuk tregon shkallën ose fazën e gjendjes. Ju mund të keni një formë të butë të sëmundjes, por të përjetoni dhimbje te medha. Është gjithashtu e mundur që të keni një formë të rëndë dhe të keni shumë pak siklet.

Dhimbja e legenit është simptoma më e zakonshme e endometriozës. Ju gjithashtu mund të keni simptomat e mëposhtme:

 • perioda të dhimbshme
 • dhimbje në pjesën e poshtme të barkut para dhe gjatë menstruacioneve
 • ngërçe, një ose dy javë para ose pas menstruacioneve
 • gjakderdhje të rënda menstruale ose gjakderdhje midis periodave
 • infertiliteti
 • dhimbje pas marrëdhënieve seksuale
 • siklet me lëvizjet e zorrëve
 • dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës që mund të ndodhë në çdo kohë gjatë ciklit tuaj menstrual

Ju gjithashtu mund të mos keni simptoma. Është e rëndësishme që të merrni rregullisht ekzaminime gjinekologjike, të cilat do të lejojnë gjinekologun tuaj të monitorojë çdo ndryshim. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse keni dy ose më shumë simptoma.

Trajtimi nga endometrioza

Kuptohet, ju doni lehtësim të shpejtë nga dhimbja dhe simptomat e tjera të endometriozës. Kjo gjendje mund të demtoje jetën tuaj nëse nuk trajtohet. Endometrioza nuk ka shërim, por simptomat e saj mund të menaxhohen.

Opsionet mjekësore dhe kirurgjike janë në dispozicion për të ndihmuar në zvogëlimin e simptomave tuaja dhe menaxhimin e çdo ndërlikimi të mundshëm. Mjeku juaj së pari mund të provojë trajtime konservative. Ata pastaj mund të rekomandojnë kirurgji nëse gjendja juaj nuk përmirësohet.

Të gjithë reagojnë ndryshe ndaj këtyre opsioneve të trajtimit. Mjeku juaj do t’ju ndihmojë të gjeni atë që funksionon më mirë për ju.

Mund të jetë zhgënjyese marrja e opsioneve të diagnostikimit dhe trajtimit në fillim të sëmundjes. Për shkak të çështjeve të fertilitetit, dhimbjes dhe frikës se nuk ka lehtësim, kjo sëmundje mund të jetë e vështirë të trajtohet nga ana psikologjike. Merrni parasysh të gjeni një grup mbështetës ose të edukoni veten më shumë për gjendjen. Opsionet e trajtimit përfshijnë:

Medikamente për dhimbje

Medikamente si hormone dhe kontraceptive

Mund të provoni ilaçe kundër dhimbjeve pa recetë si ibuprofen, por këto nuk janë efektive në të gjitha rastet.

Terapia hormonale

Marrja e hormoneve shtesë ndonjëherë mund të lehtësojë dhimbjen dhe të ndalojë përparimin e endometriozës. Terapia hormonale ndihmon trupin tuaj të rregullojë ndryshimet mujore hormonale që nxisin rritjen e indeve që ndodh kur keni endometriozë.

Kontraceptivë hormonalë

Kontraceptivët hormonal ulin shtatzenine duke parandaluar rritjen mujore dhe ndërtimin e indit endometrial. Pilulat e kontrollit të lindjes dhe unaza vaginale mund të zvogëlojnë ose madje të eliminojnë dhimbjen në endometriozën më pak të rëndë.

Injeksioni medroxyprogesterone (Depo-Provera) është gjithashtu efektiv në ndalimin e menstruacioneve. Ndalon rritjen e implanteve endometriale. Ai lehtëson dhimbjen dhe simptoma të tjera. Kjo mund të mos jetë zgjedhja juaj e parë, megjithatë, për shkak të rrezikut të zvogëlimit të prodhimit të kockave, shtimit të peshës dhe rritjes së incidencës së depresionit në disa raste, mund te behet si e tille.

Agonistët dhe antagonistët e hormonit lëshues të gonadotropinës (GnRH)

Gratë marrin atë që quhen agonistë dhe antagonistë të hormonit lëshues të gonadotropinës (GnRH) për të bllokuar prodhimin e estrogjenit i cili stimulon vezoret. Estrogjeni është hormoni që është kryesisht përgjegjës për zhvillimin e karakteristikave seksuale të grave. Bllokimi i prodhimit të estrogjenit parandalon menstruacionet dhe krijon një menopauzë artificiale.

Terapia me GnRH ka efekte anësore si tharja vaginale dhe afshe. Marrja e dozave të vogla të estrogjenit dhe progesteronit në të njëjtën kohë mund të ndihmojë në kufizimin ose parandalimin e këtyre simptomave.

Danazol dhe endometrioza

Danazol është një ilaç tjetër që përdoret për të ndaluar menstruacionet dhe për të zvogëluar simptomat. Ndërsa merrni danazol, sëmundja mund të vazhdojë të përparojë. Danazol mund të ketë efekte anësore, përfshirë aknet dhe hirsutizmin. Hirsutizmi është rritja jonormale e qimeve në fytyrë dhe trup.

Barna të tjera janë duke u studiuar që mund të përmirësojnë simptomat dhe të ngadalësojnë përparimin e sëmundjes.

Kirurgji konservative

Laparoskopia

Kirurgjia konservative është për gratë që duan të mbeten shtatzënë ose përjetojnë dhimbje të forta dhe për të cilat trajtimet hormonale nuk po funksionojnë. Qëllimi i kirurgjisë konservative është heqja ose shkatërrimi i rritjeve endometriale pa dëmtuar organet riprodhuese.

Laparoskopia, një operacion minimalisht invaziv, përdoret për të pare dhe diagnostikuar, endometriozën. Përdoret gjithashtu për të hequr indin endometrial. Një kirurg bën prerje të vogla në bark për të hequr tumoret kirurgjikale ose për t’i djegur ato. Laserët zakonisht përdoren këto ditë si një mënyrë për të shkatërruar këtë ind “te jashte-pozicionuar”.

Kirurgjia e zgjidhjes së fundit (histerektomia)

Heqje e pjesshme e mitres/ Heqje totale e mitres/ Heqje radikale e mitres

Rrallë, mjeku juaj mund të rekomandojë një histerektomi totale si mjetin e fundit nëse gjendja juaj nuk përmirësohet me trajtime të tjera.

Gjatë një histerektomie totale, një kirurg heq mitrën dhe qafën e mitrës. Ata gjithashtu heqin vezoret sepse këto organe prodhojnë estrogjen, dhe estrogjeni shkakton rritjen e indit endometrial. Përveç kësaj, kirurgu heq pjeset e dukshme të implantit.

Një histerektomi zakonisht nuk konsiderohet një trajtim ose kurë për endometriozën. Ju nuk do të jeni në gjendje të mbeteni shtatzënë pas një histerektomie. Merrni një mendim të dytë para se të bini dakord për kirurgji nëse po mendoni të krijoni një familje.

Nga se shkaktohet endometrioza?

Gjatë një cikli të rregullt menstrual, trupi juaj heq rreshtimin e mitrës tuaj. Kjo lejon që gjaku menstrual të rrjedhë nga mitra juaj përmes hapjes së vogël në qafën e mitrës dhe jashtë përmes vaginës suaj.

Shkaku i saktë i endometriozës nuk dihet, dhe ka disa teori në lidhje me shkakun, megjithëse asnjë teori nuk është vërtetuar shkencërisht.

Një nga teoritë më të vjetra është se endometrioza ndodh për shkak të një procesi të quajtur menstruacion retrograde. Kjo ndodh kur gjaku menstrual rrjedh përsëri përmes tubave tuaj fallopian në zgavrën tuaj të legenit në vend që të largohet nga trupi juaj përmes vaginës.

Një teori tjetër është se hormonet transformojnë qelizat jashtë mitrës në qeliza të ngjashme me ato që rreshtojnë pjesën e brendshme të mitrës, të njohura si qeliza endometriale.

Teori rreth endometriozes

Të tjerët besojnë se gjendja mund të ndodhë nëse zona të vogla të barkut tuaj shndërrohen në inde endometriale. Kjo mund të ndodhë sepse qelizat në barkun tuaj rriten nga qelizat embrionale, të cilat mund të ndryshojnë formën dhe të veprojnë si qeliza endometriale. Nuk dihet pse ndodh kjo.

Këto qeliza endometriale të zhvendosura mund të jenë në muret tuaja të legenit dhe sipërfaqet e organeve tuaja të legenit, të tilla si fshikëza, vezoret dhe rektumi juaj. Ato vazhdojnë të rriten, trashen dhe gjakosen gjatë ciklit tuaj menstrual në përgjigje të hormoneve të ciklit tuaj.

Është gjithashtu e mundur që gjaku menstrual të rrjedhë në zgavrën e legenit përmes një prerje kirurgjikale, siç është pas lindjes me prerje cezariane (gjithashtu e quajtur zakonisht një prerje cezariane).

Një teori tjetër është se qelizat endometriale transportohen jashtë mitrës përmes sistemit limfatik. Akoma një teori tjetër pretendon se mund të jetë për shkak të një sistemi imunitar të dëmtuar që nuk po shkatërron qelizat endometriale të gabuara.

Disa besojnë se endometrioza mund të fillojë në periudhën e fetusit me indin qelizor të gabuar që fillon t’i përgjigjet hormoneve të pubertetit. Kjo shpesh quhet teoria Mullerian. Zhvillimi i endometriozës gjithashtu mund të lidhet me gjenetikën apo edhe toksinat mjedisore.

Endometrioza dhe fazat e saj

Endometrioza dhe fazat e saj

Endometrioza ka katër faza ose lloje. Mund të jetë ndonjë nga sa vijon:

 • minimale
 • i butë
 • i moderuar
 • i rënde

Faktorë të ndryshëm përcaktojnë fazën e çrregullimit. Këta faktorë mund të përfshijnë vendndodhjen, numrin, madhësinë dhe thellësinë e implanteve endometrial.

Faza 1: Minimale

Në endometriozën minimale, ka lezione ose plagë të vogla dhe implante të cekëta endometriale në vezoren tuaj. Mund të ketë gjithashtu inflamacion në ose rreth zgavrës tuaj të legenit.

Faza 2: E butë

Endometrioza e lehtë përfshin plage ose demtime të lehta dhe implante të cekëta në vezore dhe rreshtim të legenit.

Faza 3: E moderuar

Endometrioza e moderuar përfshin implantet e thella në vezoren tuaj dhe rreshtimin e legenit. Gjithashtu mund të ketë më shumë demtime.

Faza 4: E rëndë

Faza më e rëndë e endometriozës përfshin implantet e thella në rreshtimin tuaj të legenit dhe vezoret. Mund të ketë gjithashtu plage ose demtime në tubat dhe zorrët tuaja.

Diagnoza tek endometrioza

Diagnoza e endometriozes

Simptomat e endometriozës mund të jenë të ngjashme me simptomat e gjendjeve të tjera, të tilla si kistet vezore dhe sëmundjet inflamatore të legenit. Trajtimi i dhimbjes tuaj kërkon një diagnozë të saktë.

Mjeku juaj do të kryejë një ose më shumë nga testet e mëposhtme:

Histori e detajuar

Mjeku juaj do të shënojë simptomat tuaja dhe historinë personale ose familjare të endometriozës. Një vlerësim i përgjithshëm shëndetësor gjithashtu mund të kryhet për të përcaktuar nëse ka ndonjë shenjë tjetër të një çrregullimi afatgjatë.

Provimi fizik

Gjatë një ekzaminimi të legenit, mjeku juaj do të ndiejë me dorë barkun tuaj për kiste ose plagë pas mitrës.

Eko te endometrioza

Mjeku juaj mund të përdorë një eko transvaginale ose një eko të barkut. Në një eko transvaginale, një mates futet në vagjinën tuaj.

Të dy llojet e ekos japin imazhe të organeve tuaja riprodhuese. Ato mund të ndihmojnë mjekun tuaj të identifikojë kistet e lidhura me endometriozën, por ato nuk janë efektive në përjashtimin e sëmundjes.

Laparoskopia

E vetmja metodë e caktuar për identifikimin e endometriozës është duke e parë atë drejtpërdrejt. Kjo bëhet nga një procedurë e vogël kirurgjikale e njohur si laparoskopia. Pasi të diagnostikohet, indi mund të hiqet në të njëjtën procedurë.

Komplikimet nga endometrioza

A eshte e mundur te kesh nje shtatzeni nese ke endometrioze?

Të kesh probleme me shtatzenine është një ndërlikim serioz i endometriozës. Gratë me forma më të lehta mund të jenë në gjendje të krijojnë dhe të mbajnë një fëmijë në jetë. Sipas Klinikës Mayo, rreth 30 – 40 % e grave me endometriozë kanë probleme për të mbetur shtatzënë.

Ilaçet nuk përmirësojnë shtatzenine. Disa gra kanë qenë në gjendje të mbeten shtatzënë pasi indet endometriale i janë hequr në mënyrë kirurgjike. Nëse kjo nuk funksionon në rastin tuaj, ju mund të dëshironi të merrni parasysh trajtimet e fertilitetit ose fekondimin in vitro për të ndihmuar në përmirësimin e shanseve tuaja për të pasur një fëmijë.

Ju mund të dëshironi të keni fëmijë shpejt nëse jeni diagnostikuar me endometriozë. Simptomat tuaja mund të përkeqësohen me kalimin e kohës, gjë që mund ta bëjë të vështirë të mbeteni shtatzënë vetë. Ju do të duhet të vlerësoheni nga mjeku juaj para dhe gjatë shtatzënisë. Bisedoni me mjekun tuaj për të kuptuar mundësitë tuaja.

Edhe nëse shtatzenia nuk është një shqetësim, menaxhimi i dhimbjes kronike mund të jetë i vështirë. Depresioni, ankthi dhe çështje të tjera mendore nuk janë të rralla. Bisedoni me mjekun tuaj për mënyrat për t’u marrë me këto efekte anësore. Anëtarësimi në një grup mbështetës gjithashtu mund të ndihmojë.

Faktoret e rrezikut nga endometrioza

Faktoret e rrezikut nga endometrioza

Sipas Mjekësisë Johns Hopkins, rreth 2-10 % e grave që lindin fëmijë në Shtetet e Bashkuara midis moshës 25-40 vjeç kanë endometriozë. Zakonisht zhvillohet vite me vone, pas fillimit të ciklit tuaj menstrual. Kjo gjendje mund të jetë e dhimbshme, por të kuptuarit e faktorëve të rrezikut mund t’ju ndihmojë të përcaktoni nëse jeni të ndjeshëm ndaj kësaj gjendje dhe kur duhet të flisni me mjekun tuaj.

Mosha

Gratë e të gjitha moshave janë në rrezik për endometriozë. Zakonisht prek gratë midis moshës 25 dhe 40 vjeç, por simptomat mund të fillojnë në pubertet.

Historia familjare nga endometrioza

Bisedoni me mjekun tuaj nëse keni një anëtar të familjes që ka endometriozë. Ju mund të keni një rrezik më të lartë të zhvillimit të sëmundjes.

Historia e shtatzënisë

Shtatzënia mund të zvogëlojë përkohësisht simptomat e endometriozës. Gratë që nuk kanë pasur fëmijë kanë një rrezik më të madh për të zhvilluar këtë çrregullim. Sidoqoftë, endometrioza ende mund të ndodhë tek gratë që kanë pasur fëmijë. Kjo mbështet të kuptuarit se hormonet ndikojnë në zhvillimin dhe përparimin e gjendjes.

Histori menstruale

Bisedoni me mjekun tuaj nëse keni probleme në lidhje me periodat tuaja. Këto çështje mund të përfshijnë cikle më të shkurtra, periudha më të rënda dhe më të gjata, ose menstruacione që fillojnë në moshë të re. Këta faktorë mund t’ju vënë në rrezik më të lartë.

Parashikimi nga endometrioza (perspektiva)

Endometrioza është një gjendje kronike pa shërim. Ne ende nuk e kuptojmë se çfarë e shkakton atë.

Por kjo nuk do të thotë që gjendja duhet të ndikojë në jetën tuaj të përditshme. Trajtime efektive janë në dispozicion për të menaxhuar çështjet e dhimbjes dhe shtatzenise, të tilla si ilaçe, terapi hormonale dhe kirurgji. Simptomat e endometriozës zakonisht përmirësohen pas menopauzës.