Verdheza e foshnjave është një gjendje ku lëkura e foshnjës dhe pjesa e bardhë e syrit të tyre duken të verdha. 
Verdheza e foshnjave është një gjendje ku lëkura e foshnjës dhe pjesa e bardhë e syrit të tyre duken të verdha. 

Verdheza e foshnjave është një gjendje ku lëkura e foshnjës dhe pjesa e bardhë e syrit të tyre duken të verdha. Verdhëza është një gjendje e zakonshme tek foshnjat, duke prekur mbi 50 për qind të të gjithë të porsalindurve.

Verdheza e foshnjave  është veçanërisht e zakonshme tek foshnjat e lindura para kohe – djemtë më shpesh se vajzat. Zakonisht shfaqet brenda javës së parë të jetës së foshnjës.

Në një fëmijë tjetër të shëndetshëm të lindur në afat të plotë, verdheza e foshnjave është rrallë një shkak për alarm; ka tendencë të largohet vetë. Megjithatë, nëse trajtimi është i nevojshëm, foshnjat priren t’i përgjigjen terapisë joinvazive.

Në raste të rralla, verdhëza e patrajtuar e foshnjave mund të çojë në dëmtim të trurit dhe madje edhe vdekje.

Shkaqet pse ndodh verdheza e foshnjave

Verdheza e foshnjave shkaktohet nga një tepricë e bilirubinës. Bilirubina është një produkt i mbeturinave, i prodhuar kur qelizat e kuqe të gjakut shpërbëhen. Normalisht shpërbëhet në mëlçi dhe hiqet nga trupi me jashtëqitje.

Para se një fëmijë të lindë, ai ka një formë të ndryshme të hemoglobinës. Sapo lindin, ata shpërbëjnë shumë shpejt hemoglobinën e vjetër. Kjo gjeneron nivele më të larta se normale të bilirubinës.

Megjithatë, një mëlçi e pazhvilluar nuk mund të filtrojë bilirubinën aq shpejt sa prodhohet, duke rezultuar në hiperbilirubinemi (një tepricë e bilirubinës).

Verdheza e foshnjave gjatë ushqyerjes me gji është e zakonshme. Ndodh tek të porsalindurit që ushqehen me gji në dy forma të veçanta:

Verdhëza gjatë ushqyerjes me gji – shfaqet në javën e parë të jetës, nëse foshnja nuk ushqehet mirë, ose nëse qumështi i nënës është i ngadalshëm për të ardhur.

Verdhëza e qumështit të gjirit – kjo është për shkak se si substancat në qumështin e gjirit ndërhyjnë në procesin e prishjes së bilirubinës. Ndodh pas 7 ditësh të jetës, duke arritur kulmin në 2-3 javë.

Disa raste të verdhëzës së rëndë të foshnjave janë të lidhura me një çrregullim themelor; kjo perfshin:

 • sëmundje të mëlçisë
 • anemia drapërocitare
 • gjakderdhje nën lëkurën e kokës (cefalohematoma) – e shkaktuar nga një lindje e vështirë
 • një anomali e qelizave të kuqe të gjakut të foshnjës
 • kanal ose zorrë të bllokuar biliare
 • papajtueshmëria me rhesus ose ABO – kur nëna dhe foshnja kanë lloje të ndryshme gjaku, antitrupat e nënës sulmojnë qelizat e kuqe të gjakut të foshnjës
 • numër më i lartë i qelizave të kuqe të gjakut – më i zakonshëm tek foshnjat më të vogla dhe binjakët
 • mungesa e enzimave
 • infeksionet bakteriale ose virale
 • hipotiroidizëm – gjëndër tiroide joaktive
 • hepatiti – një inflamacion i mëlçisë
 • hipoksi – nivele të ulëta të oksigjenit
 • disa infeksione – duke përfshirë sifilizin dhe rubeolën

Faktoret e rrezikut

Faktorët e zakonshëm të rrezikut për verdhezen e foshnjave janë:

 • Lindja e parakohshme – foshnjat e parakohshme kanë mëlçi shumë të pazhvilluar dhe më pak jashtëqitje, kjo do të thotë se ka një filtrim më të ngadaltë dhe sekretim të rrallë të bilirubinës.
 • Ushqyerja me gji – foshnjat që nuk marrin mjaftueshëm lëndë ushqyese ose kalori nga qumështi i gjirit ose dehidratohen, kanë më shumë gjasa të zhvillojnë verdhez.
 • Papajtueshmëria me Rhesus ose ABO – kur nëna dhe foshnja kanë lloje të ndryshme gjaku, antitrupat e nënës kalojnë nëpër placentë dhe sulmojnë qelizat e kuqe të gjakut të fetusit, duke shkaktuar prishje të përshpejtuar.
 • Mavijosje gjatë lindjes – kjo mund të bëjë që qelizat e kuqe të gjakut të prishen më shpejt, duke rezultuar në nivele më të larta të bilirubinës.

Simptomat

Shenja më e përhapur per verdhezen e foshnjave është lëkura e verdhë dhe sklerat (e bardha e syve). Kjo zakonisht fillon në kokë dhe përhapet në gjoks, stomak, krahë dhe këmbë.

Simptomat e verdhezes së foshnjave mund të përfshijnë gjithashtu:

 • përgjumje
 • jashtëqitjet e zbehta – foshnjat që ushqehen me gji duhet të kenë jashtëqitje të gjelbër në të verdhë, ndërsa ato të foshnjave të ushqyera me shishe duhet të kenë ngjyrën e gjelbër në mustardë
 • thithje ose ushqyerje e dobët
 • urina e errët – urina e të porsalindurit duhet të jetë pa ngjyrë

Simptomat e verdhezes së rëndë të foshnjave përfshijnë:

 • barku ose gjymtyrët e verdhë
 • përgjumje
 • pamundësia për të fituar peshë
 • ushqyerja e dobët
 • nervozizëm

Diagnoza

Mjekët rekomandojnë që foshnjat të testohen për verdhezen përpara se të dalin nga spitali. Gjithashtu përsëri 3-5 ditë pas lindjes, kur nivelet e bilirubinës janë më të larta.

Mjekët ka shumë të ngjarë të diagnostikojnë verdhëzën bazuar vetëm në pamjen e jashtme. Megjithatë, ashpërsia e verdhezes do të përcaktohet duke matur nivelet e bilirubinës në gjak. Nivelet e bilirubinës mund të kontrollohen nëpërmjet një testi gjaku të serumit të bilirubinës (SBR). Ose një pajisjeje bilirubinometri transkutane, e cila mat se sa dritë e caktuar shkëlqen përmes lëkurës.

Nëse verdhëza e foshnjës vazhdon për më shumë se 2 javë, mjekët mund të kryejnë analiza të mëtejshme gjaku dhe analiza të urinës. Megjithatë, te foshnjat që ushqehen me gji, të cilët përndryshe janë mirë dhe ushqehen dhe fitojnë peshë siç duhet, kjo mund të jetë normale.

Mjekimi per verdhezen

Në mënyrë tipike, trajtimi për verdhezen e lehtë tek foshnjat është i panevojshëm, pasi ai tenton të zhduket vetë brenda 2 javësh.

Nëse verdheza e foshnjave paraqitet e rende, ai mund të duhet të ripranohet në spital për trajtim për të ulur nivelet e bilirubinës në gjak. Në disa raste më pak të rënda, trajtimi mund të bëhet në shtëpi.

Disa opsione trajtimi për verdhëzën e rëndë përfshijnë:

Fototerapia (terapia me dritë) – trajtim me rreze drite.  Drita manipulon strukturën e molekulave të bilirubinës në mënyrë që ato të mund të ekskretohen.

Transfuzioni i gjakut në shkëmbim  Gjaku i foshnjës tërhiqet në mënyrë të përsëritur dhe më pas zëvendësohet (ndërrohet) me gjak dhurues. Kjo procedurë do të merret parasysh vetëm nëse fototerapia nuk funksionon.

Imunoglobulina intravenoze (IVIg) – në rastet e papajtueshmërisë me rhesus ose ABO, foshnja mund të ketë transfuzion imunoglobuline. Kjo proteinë në gjak ul nivelet e antitrupave nga nëna, të cilat po sulmojnë qelizat e kuqe të gjakut të foshnjës.

Komplikimet nga verdheza e foshnjave

 Verdheza e foshnjave  e patrajtuar mund të çojë në komplikime.
Verdheza e foshnjave  e patrajtuar mund të çojë në komplikime.

Verdheza e foshnjave  e patrajtuar mund të çojë në komplikime.

Encefalopatia akute e bilirubinës : Një gjendje e shkaktuar nga një grumbullim i bilirubinës në tru (bilirubina është toksike për qelizat e trurit). Shenjat e encefalopatisë akute të bilirubinës në një foshnjë me verdhëz përfshijnë ethe , plogështi, të qara me zë të lartë, ushqyerje të dobët. Trajtimi i menjëhershëm mund të parandalojë dëmtimin e mëtejshëm.

Kernicterus (verdhëza bërthamore) : Një sindromë potencialisht fatale që ndodh nëse encefalopatia akute e bilirubinës shkakton dëmtim të përhershëm të trurit.

Komplikime të tjera serioze, por të rralla përfshijnë shurdhim dhe paralizë cerebrale .

Parandalimi

Mënyra më e mirë për të reduktuar shanset që një foshnjë të vuaje nga verdheza e foshnjave është të siguroheni që ata ushqehen mirë. Për javën e parë apo më shumë të jetës, foshnjat që ushqehen me qumësht gjiri duhet të ushqehen 8-12 herë në ditë. Ndërsa foshnjat e ushqyera me formulë duhet të ushqehen me 1-2 ons formula çdo 2-3 orë.