Embolia e lengut amniotik (AFE) është një ndërlikim i rrallë, por serioz i shtatzënisë. Ndodh kur qelizat fetale ose lëngu amniotik, i cili është lëngu që rrethon një fetus në mitër gjatë shtatzënisë, hyn në qarkullimin e gjakut të prindit.

AFE është e rrallë, por mund të jetë kërcënuese për jetën.

Zakonisht ndodh gjatë lindjes ose pas lindjes dhe mund të prekë prindin, fetusin ose të dy. Simptomat fillestare mund të përfshijnë gulçim, agjitacion, nauze dhe të vjella.

Simptomat mund të bëhen shpejt serioze, kështu që një person duhet të kërkojë menjëherë kujdes mjekësor urgjent.  Lexoni për të mësuar më shumë rreth simptomave të AFE, çfarë e shkakton atë, faktorët e rrezikut dhe më shumë.

Çfarë është AFE?

AFE, ose sindroma anafilaktoide e shtatzënisë, është një ndërlikim shumë i rrallë i shtatzënisë.

Në mitër, një fetus është i rrethuar nga një qese amniotike, e cila është e mbushur me lëng që ofron mbështetje dhe mbrojtje. Nëse lëngu amniotik ose qelizat nga fetusi hyjnë në gjakun e prindit, ai mund të bllokojë rrjedhën e gjakut në një arterie. Kjo quhet emboli.

Shumica e rasteve të AFE ndodhin gjatë ose menjëherë pas lindjes. Ato mund të ndodhin si gjatë lindjes cezariane ashtu edhe në atë vaginale.

Në raste shumë të rralla, AFE mund të ndodhë edhe gjatë ose pas një aborti.

Simptomat e AFE

AFE
AFE

Embolia e lengut amnotik zakonisht zhvillohet papritur. Ndikon në sisteme të shumta të organeve përreth trupit, gjë që e bën atë shumë të rrezikshëm. Pa trajtim, mund të shkaktojë dështim të zemrës dhe arrest kardiak .

Disa shenja dhe simptoma të hershme përfshijnë:

Opsionet e trajtimit për AFE

Embolizmi i lengut amniotik eshte nje urgjence mjekesore
Embolizmi i lengut amniotik eshte nje urgjence mjekesore

AFE konsiderohet një urgjencë, kështu që trajtimi është i shpejtë dhe agresiv. Studiuesit vërejnë se njohja e hershme e AFE është e rëndësishme për një rezultat pozitiv si për prindin ashtu edhe për fetusin.

Trajtimi për prindin mund të përfshijë stabilizimin e funksionit të zemrës dhe frymëmarrjes së tyre. Kjo mund të përfshijë:

 • shpërndarjen e oksigjenit shtesë
 • ringjallja kardiopulmonare , e cila është një teknikë që rifillon rrahjet e zemrës, frymëmarrjen ose të dyja
 • përdorimi i një ventilatori, i cili është një pajisje mekanike që ndihmon një person të marrë frymë

Profesionistët e kujdesit shëndetësor mund të administrojnë gjithashtu medikamente për të ndihmuar në ruajtjen e presionit të gjakut të personit dhe reduktimin e lëngjeve në mushkëri dhe rreth zemrës.

Shkaqet e AFE

Kur një person është në lindje, lëngu amniotik ose qelizat e fetusit mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut. Në shumë raste , kjo nuk shkakton probleme.

Megjithatë, sistemi imunitar i disa njerëzve reagon keq ndaj këtyre qelizave. Ata i trajtojnë ato si një substancë të huaj, duke shkaktuar kështu një reaksion alergjik . Kjo shkakton inflamacion dërrmues , duke u berev shkak per embolia e lengut amniotik dhe duke dëmtuar indet e shëndetshme.

Në shumicën e rasteve , lëngu amniotik dhe qelizat e fetusit rrjedhin nga çarje të vogla në qafën e mitrës. Ato gjithashtu mund të vijnë nga dëmtimi ose anomalitë në placentë, e cila është organi që lidh fetusin me prindin.

Faktorët e rrezikut për AFE

Disa individë janë në rrezik më të lartë për të përjetuar AFE

 • janë më të vjetër
 • kanë kontraktime intensive gjatë lindjes
 • kanë pasur pesë ose më shumë shtatzëni
 • bëni një lindje cezariane
 • kanë lindje të nxitur
 • kanë fëmijë të shumtë
 • keni çarje në qafën e mitrës ose në mitër

Disa ndërlikime të lidhura me shtatzëninë rrisin rrezikun e një personi për AFE. Kjo perfshin:

Megjithëse disa faktorë mund të rrisin rrezikun e një personi për AFE, nuk ka shenja të qarta paralajmëruese të gjendjes. Aktualisht është e pamundur të parashikohet , ose parandalohet.

Profesionistët e kujdesit shëndetësor e dinë se gjendja ndodh për shkak të një reagimi imunitar, por ata nuk e kuptojnë pse ajo prek disa njerëz dhe jo të tjerë.

Kontaktimi me një mjek

Personat që lindin në spital mund të marrin kujdes të menjëhershëm mjekësor kur përjetojnë simptoma të AFE.

Megjithatë, nëse një person po lind në shtëpi, ka filluar lindjen ose është kthyer në shtëpi pas lindjes, ai duhet të jetë i vetëdijshëm për simptomat e hershme të gjendjes. Ata duhet  të kërkojnë kujdes mjekësor urgjent nëse mendojnë se mund të kenë AFE.

Pikepamje

AFE është një gjendje e rrezikshme dhe ndonjëherë fatale. Statistikat mbi normat e mbijetesës së prindërve dhe fetusit ndryshojnë, por ato zbulojnë natyrën serioze të ndërlikimit.

Perspektiva për prindin

Një artikull i vitit 2021 raporton se shkalla e vdekjes së prindërve që përjetojnë AFE janë në rangun e 40–60%.

Perspektiva është më e mirë nëse një person merr një diagnozë të hershme dhe trajtim të menjëhershëm. Megjithatë, rreth dy të tretat e njerëzve që mbijetojnë nga embolia e lengut amniotic do të kenë dëmtime të mushkërive, neurologjike dhe kardiovaskulare.

Megjithëse studiuesit nuk e dinë rrezikun e rishfaqjes së AFE, ka disa raporte të njerëzve që kanë shtatzëni të shëndetshme në të ardhmen.

Njerëzit që kanë përjetuar AFE dhe që duan të mbeten shtatzënë përsëri mund të duhet të kontaktojnë një mjek.

Perspektiva për fetusin

Shkalla e vdekshmërisë për fetuset e përfshirë në AFE është rreth 30% . Megjithatë, ata që mbijetojnë priren të kenë një shkallë të lartë të:

 • paaftësi njohëse, të cilat janë kushte që ndikojnë në aftësinë e dikujt për të menduar
 • paraliza cerebrale , e cila është një gjendje që përfshin koordinim të dobët të muskujve
 • encefalopatia hipoksiko-ishemike, e cila është një gjendje e trurit që ndodh kur truri kalon shumë gjatë pa oksigjen

Përmbledhje

Embolia e lengut amniotik është një gjendje e rrallë por serioze . Ndodh kur lëngu amniotik ose qelizat e fetusit hyjnë në gjakun e prindit, duke shkaktuar bllokim.

Nuk ka asnjë mënyrë të njohur për të parandaluar gjendjen, por faktorët e rrezikut të nënës përfshijnë moshën më të madhe, shtatzëninë me më shumë se një fetus dhe lindjen me prerje cezariane.

AFE konsiderohet një urgjencë, kështu që femrat me ndonjë simptomë të gjendjes kanë nevojë për kujdes të menjëhershëm mjekësor.