Astma

Çfarë është astma?

Astma është një sëmundje inflamatore e rrugëve të frymëmarrjes në mushkëri. E bën frymëmarrjen të vështirë dhe mund t’i bëjë disa aktivitete fizike sfiduese apo edhe të pamundura.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), rreth 25 milionë amerikanë kanë astmë. Është gjendja kronike më e zakonshme në mesin e fëmijëve amerikanë: 1 fëmijë në 12 ka astmë.

Për të kuptuar astmën, është e nevojshme të kuptoni pak se çfarë ndodh kur merrni frymë. Normalisht, me çdo frymëmarrje që merrni, ajri kalon përmes hundës ose gojës, poshtë në fyt dhe në rrugët e frymëmarrjes, duke arritur përfundimisht në mushkëri.

Ka shumë kalime të vogla ajri në mushkëritë tuaja që ndihmojnë në dërgimin e oksigjenit nga ajri në qarkullimin e gjakut.

Simptomat e astmës shfaqen kur rreshtimi i rrugëve të frymëmarrjes fryhet dhe muskujt rreth tyre shtrëngohen. Më pas mukusi mbush rrugët e frymëmarrjes, duke reduktuar më tej sasinë e ajrit që mund të kalojë.

Këto kushte më pas mund të shkaktojnë një “sulm” të astmës, që është kollitja dhe shtrëngimi në gjoks që është tipike për astmën.

Simptomat

Simptomat te astma

Simptoma më e zakonshme te astma është fishkëllima. Ky është një tingull kërcitjeje ose fishkëllimë që shfaqet kur merrni frymë.

Simptoma të tjera të astmës mund të përfshijnë:

 • kollitje, veçanërisht gjatë natës, kur qeshni ose gjatë stërvitjes
 • shtrëngim në gjoks
 • gulçim
 • vështirësi në të folur
 • ankth ose panik
 • lodhje
 • dhimbje gjoksi
 • frymëmarrje e shpejtë
 • infeksionet e shpeshta
 • probleme me gjumin

Lloji i astmës që keni mund të përcaktojë se cilat simptoma ju përjetoni.

Disa njerëz përjetojnë simptoma të vazhdueshme gjatë gjithë ditës. Të tjerë mund të zbulojnë se disa aktivitete mund t’i përkeqësojnë simptomat.

Jo të gjithë me astma do të përjetojnë këto simptoma të veçanta. Nëse mendoni se simptomat që po përjetoni mund të jenë shenjë e një gjendjeje të tillë si astma, lini një takim për të parë mjekun tuaj.

Gjithashtu, mbani në mend se edhe nëse astma juaj menaxhohet mirë, përsëri mund të përjetoni herë pas here një ndezje të simptomave. Shpërthimet shpesh përmirësohen me përdorimin e trajtimeve me veprim të shpejtë, si një inhalator, por mund të kërkojnë kujdes mjekësor në raste të rënda.

Shenjat e një shpërthimi të astmës mund të përfshijnë:

 • kollitje
 • fishkëllimë
 • pastrimi i fytit
 • vështirësi në gjumë
 • dhimbje ose shtrëngim në gjoks
 • lodhje

Ju gjithashtu duhet të kërkoni trajtim nëse përjetoni simptoma të një urgjence astme, duke përfshirë:

 • vështirësi të rënda në frymëmarrje
 • gulçim për ajër
 • konfuzion
 • buzët ose thonjtë e zbehtë
 • marramendje
 • vështirësi në ecje ose të folur
 • buzët ose thonjtë blu

Shkaqet dhe nxitësit te astma

Nxitesit qe perkeqesojne simptomat

Edhe pse astma është veçanërisht e zakonshme tek fëmijët, shumë njerëz nuk zhvillojnë astmë derisa të jenë të rritur.

Asnjë shkak i vetëm nuk është identifikuar për astmën. Në vend të kësaj, studiuesit besojnë se është shkaktuar nga një sërë faktorësh. Këta faktorë përfshijnë:

 • Gjenetika. Nëse një prind ose një vëlla ose vëlla ka astmë, ju keni më shumë gjasa ta zhvilloni atë.
 • Historia e infeksioneve virale. Njerëzit me një histori të infeksioneve të rënda virale gjatë fëmijërisë, si infeksioni me virusin sincicial të frymëmarrjes (RSV), mund të kenë më shumë gjasa të zhvillojnë këtë gjendje.
 • Hipoteza e higjienës. Kjo teori shpjegon se kur foshnjat nuk janë të ekspozuar ndaj baktereve të mjaftueshme në muajt dhe vitet e tyre të hershme, sistemi i tyre imunitar nuk bëhet mjaft i fortë për të luftuar astmën dhe gjendjet e tjera alergjike.

Shumë faktorë gjithashtu mund të shkaktojnë astma dhe të shkaktojnë përkeqësim të simptomave. Shkaktarët për astmën mund të ndryshojnë dhe disa njerëz mund të jenë më të ndjeshëm ndaj shkaktarëve të caktuar se të tjerët.

Shkaktarët më të zakonshëm përfshijnë:

 • kushtet shëndetësore, të tilla si infeksionet e frymëmarrjes
 • ushtrim
 • irritues mjedisor
 • alergeneve
 • emocione të forta
 • kushte ekstreme të motit

Diagnoza dhe llojet te astma

Test fryme-marrje

Nuk ka asnjë test ose ekzaminim të vetëm që do të përcaktojë nëse ju ose fëmija juaj keni astma. Në vend të kësaj, mjeku juaj do të përdorë një sërë kriteresh për të përcaktuar nëse simptomat janë rezultat i astmës.

Më poshtë mund të ndihmojë në diagnostikimin e astmës:

 • Historia e shëndetit. Nëse keni anëtarë të familjes me çrregullime të frymëmarrjes, rreziku juaj është më i lartë. Lajmëroni mjekun tuaj për këtë lidhje gjenetike.
 • Provimi fizik. Mjeku juaj do të dëgjojë frymëmarrjen tuaj me një stetoskop. Ju gjithashtu mund t’ju jepet një test i lëkurës për të kërkuar shenja të një reaksioni alergjik, të tilla si urtikarie ose ekzema. Alergjitë rrisin rrezikun për astmë.
 • Testet e frymëmarrjes. Testet e funksionit pulmonar (PFT) matin rrjedhën e ajrit brenda dhe jashtë mushkërive tuaja. Për testin më të zakonshëm, spirometrinë, ju fryni në një pajisje që mat shpejtësinë e ajrit.

Mjekët zakonisht nuk kryejnë teste të frymëmarrjes tek fëmijët nën 5 vjeç, sepse është e vështirë për të marrë një lexim të saktë.

Në vend të kësaj, ata mund t’i përshkruajnë ilaçe për astmën fëmijës tuaj dhe të presin për të parë nëse simptomat përmirësohen. Nëse e bëjnë, fëmija juaj ka të ngjarë të ketë astmë.

Mjeku juaj gjithashtu do të duhet të përcaktojë llojin e astmës që keni. Lloji më i zakonshëm është astma alergjike, që përfaqëson 60 % të të gjitha rasteve të astmës.

Llojet e tjera të astmës lidhen me fazën e jetës së një personi. Megjithëse astma mund të shfaqet në çdo moshë, astma pediatrike prek në mënyrë specifike fëmijët dhe astma e fillimit të të rriturve nuk shfaqet deri në moshën madhore.

Astma alergjike

Astma alergjike

Alergjenët shkaktojnë këtë lloj të zakonshëm të astmës. Këto mund të përfshijnë:

 • gezofi i kafshëve shtëpiake si macet dhe qentë
 • ushqim
 • myk
 • polenit
 • pluhuri

Astma alergjike është shpesh sezonale sepse shkon dorë për dore me alergjitë sezonale.

Astma jo alergjike

Ndotja e ajrit eshte nje nga irrituesit e astmes jo-alergjike

Ngacmuesit në ajër që nuk lidhen me alergjitë shkaktojnë këtë lloj astme. Këta irritues mund të përfshijnë:

 • djegia e drurit
 • tymi i cigares
 • ajri i ftohtë
 • ndotja e ajrit
 • sëmundjet virale
 • freskuesit e ajrit
 • produkte për pastrimin e shtëpisë
 • parfume

Astma profesionale

Astma profesionale

Astma profesionale është një lloj astme e shkaktuar nga shkaktarët në vendin e punës. Kjo perfshin:

 • pluhuri
 • ngjyrat
 • gazrat dhe tymrat
 • kimikate industriale
 • proteinat shtazore
 • latex gome

Këta irritues mund të ekzistojnë në një gamë të gjerë industrish, duke përfshirë:

 • bujqësia
 • tekstile
 • punimin e drurit
 • prodhimi

Bronkokonstriksioni i shkaktuar nga stërvitja (EIB)

Astma e shkaktuar nga ushtrimet

Bronkokonstriksioni i shkaktuar nga stërvitja (EIB) zakonisht prek njerëzit brenda pak minutash nga fillimi i stërvitjes dhe deri në 10 deri në 15 minuta pas aktivitetit fizik.

Kjo gjendje njihej më parë si astma e shkaktuar nga ushtrimet (EIA).

Deri në 90 % e njerëzve me astma përjetojnë gjithashtu EIB, por jo të gjithë me EIB do të kenë lloje të tjera të astmës.

Astma e shkaktuar nga aspirina

Astma e shkaktuar nga aspirina (AIA), e quajtur edhe sëmundje e frymëmarrjes e përkeqësuar nga aspirina (AERD), është zakonisht e rëndë.

Shkaktohet duke marrë aspirinë ose një NSAID tjetër, si naprokseni (Aleve) ose ibuprofen (Advil).

Simptomat mund të fillojnë brenda disa minutave ose orëve. Njerëzit me AIA gjithashtu zakonisht kanë polipe të hundës.

Rreth 9 % e njerëzve me astmë kanë AIA. Zakonisht zhvillohet papritur tek të rriturit midis moshës 20 dhe 50 vjeç.

Astma e natës

Në këtë lloj astme, simptomat përkeqësohen gjatë natës.

Shkaktarët që mendohet se sjellin simptoma gjatë natës përfshijnë:

 • urth
 • pezmatim i kafshëve shtëpiake
 • marimangat e pluhurit

Cikli natyror i gjumit i trupit mund të shkaktojë gjithashtu astmë të natës.

Astma e variantit të kollës (CVA)

Astma e variantit të kollës (CVA) nuk ka simptoma klasike të astmës si fishkëllimë dhe gulçim. Karakterizohet nga një kollë e thatë dhe e vazhdueshme.

Nëse nuk trajtohet, CVA mund të çojë në shpërthime të plota të astmës që përfshijnë simptoma të tjera më të zakonshme.

Mjekimi

Trajtimi i astmes

Për të ndihmuar në trajtimin e astmës, Programi Kombëtar i Edukimit dhe Parandalimit të Astmës (NAEPP) e klasifikon gjendjen bazuar në ashpërsinë e saj përpara trajtimit.

Klasifikimi i astmës përfshin:

 • Me ndërprerje. Shumica e njerëzve kanë këtë lloj astme, e cila nuk ndërhyn në aktivitetet e përditshme. Simptomat janë të lehta, zgjasin më pak se 2 ditë në javë ose 2 netë në muaj.
 • E lehtë e vazhdueshme. Simptomat shfaqen më shumë se dy herë në javë – por jo çdo ditë – dhe deri në 4 netë në muaj.
 • Mesatarisht këmbëngulëse. Simptomat shfaqen çdo ditë dhe të paktën 1 natë çdo javë, por jo çdo natë. Ata mund të kufizojnë disa aktivitete të përditshme.
 • E rëndë e vazhdueshme. Simptomat shfaqen disa herë në ditë dhe shumicën e netëve. Aktivitetet ditore janë jashtëzakonisht të kufizuara.

Trajtimet për astma ndahen në katër kategori kryesore:

 • medikamente për lehtësim të shpejtë
 • medikamente të kontrollit afatgjatë
 • një kombinim i ilaçeve për lehtësim të shpejtë dhe kontroll afatgjatë. Udhëzimet klinike më aktuale te astma, i lëshuar në vitin 2020 nga NAEPP, e rekomandojnë këtë trajtim. Megjithatë ky trajtim nuk është miratuar ende nga Administrata Federale e Barnave (FDA).
 • biologjike, të cilat jepen me injeksion ose infuzion zakonisht vetëm për format e rënda të astmës

Mjeku juaj do të rekomandojë një trajtim ose një kombinim trajtimesh bazuar në:

 • llojin e astmës që keni
 • mosha juaj
 • nxitësit tuaj

Plani juaj i trajtimit mund të përfshijë gjithashtu mësimin e shkaktarëve tuaj, monitorimin e simptomave tuaja me kujdes dhe marrjen e hapave për të shmangur shpërthimet.

Trajtimet nga astma me lehtësim të shpejtë

Këto barna duhet të përdoren vetëm në rast të simptomave te astma ose një sulmi. Ato ofrojnë lehtësim të shpejtë për t’ju ndihmuar të merrni frymë përsëri.

Bronkodilatorët

Bronkodilatorët punojnë brenda pak minutash për të relaksuar muskujt e shtrënguar rreth valëve tuaja ajrore dhe për të ulur shpejt simptomat.

Megjithëse ato mund të administrohen me gojë ose me injeksion, bronkodilatorët më së shpeshti merren me një inhalator (shpëtim) ose nebulizator.

Ato mund të përdoren për të trajtuar simptomat e papritura te astma ose të merren para stërvitjes për të parandaluar një shpërthim.

Ndihma e parë për trajtimin nga astma

Nëse mendoni se dikush që njihni ka një atak nga astma, thuajini që ta ulë në këmbë dhe ta ndihmoni të përdorë inhalatorin ose nebulizatorin e tyre të shpëtimit.

Doza do të ndryshojë në varësi të mjekimit. Kontrolloni insertin e udhëzimeve për t’u siguruar që e dini se sa barna ju nevojiten në rast sulmi.

Nëse simptomat vazhdojnë për më shumë se 20 minuta dhe një raund i dytë i mjekimit nuk ju ndihmon, kërkoni kujdes urgjent mjekësor.

Nëse keni nevojë të përdorni shpesh medikamente për lehtësim të shpejtë, pyesni mjekun tuaj për një lloj tjetër ilaçi për kontrollin afatgjatë të astmës.

Medikamente afatgjata për kontrollin e astmës

Këto medikamente merren çdo ditë për të ndihmuar në uljen e numrit dhe ashpërsisë së simptomave te astma, por ato nuk menaxhojnë simptomat e menjëhershme të një ataku.

Medikamentet afatgjata të kontrollit të astmës përfshijnë:

 • Anti-inflamatorë. Marrë me një inhalator, kortikosteroidet dhe medikamente të tjera anti-inflamatore ndihmojnë në reduktimin e ënjtjes dhe prodhimit të mukusit në rrugët e frymëmarrjes, duke e bërë më të lehtë frymëmarrjen.
 • Antikolinergjikët. Këto ndihmojnë në ndalimin e shtrëngimit të muskujve rreth rrugëve të frymëmarrjes. Zakonisht ato merren çdo ditë në kombinim me anti-inflamatorë.
 • Bronkodilatorët me veprim të gjatë. Këto duhet të përdoren vetëm në kombinim me medikamente anti-inflamatore te astma.

Biologjike

Mjekët përdorin ilaçe biologjike për të trajtuar astmën e rëndë që nuk i përgjigjet medikamenteve të tjera ose trajtimit me kontrollin e nxitjes.

Ato funksionojnë duke synuar antitrupa specifikë në trupin tuaj. Kjo prish rrugën që çon në inflamacion që shkakton astma.

Ekzistojnë pesë lloje të medikamenteve biologjike në treg dhe të tjera në zhvillim. Këto medikamente duhet të administrohen ose me injeksion ose me infuzion në zyrën e mjekut tuaj.

Termoplastika bronkiale te astma

Ky trajtim përdor një elektrodë për të ngrohur rrugët e frymëmarrjes brenda mushkërive, duke ndihmuar në zvogëlimin e madhësisë së muskujve përreth dhe parandalimin e shtrëngimit të tij.

Kjo procedurë minimalisht kryhet nga një mjek në një klinikë ose spital dhe zakonisht zgjat rreth një orë.

Termoplastika bronkiale është menduar për njerëzit me astmë të rëndë dhe mund të sigurojë lehtësim nga simptomat deri në 5 vjet.

Megjithatë, për shkak se është një procedurë relativisht e re, ajo nuk është ende gjerësisht e disponueshme.

Çfarë është sulmi nga astma?

Sulm astme

Kur simptomat tuaja të astmës përkeqësohen në mënyrë progresive, ajo njihet si një përkeqësim, ose një sulm nga astma.

Frymëmarrja bëhet gjithnjë e më e vështirë sepse rrugët e frymëmarrjes janë të fryra dhe tubat bronkiale janë ngushtuar.

Simptomat e një përkeqësimi mund të përfshijnë:

 • hiperventilimi
 • kollë
 • fishkëllimë
 • gulçim
 • rritje të rrahjeve të zemrës
 • agjitacion
 • konfuzion
 • buzët blu

Edhe pse një përkeqësim mund të përfundojë shpejt pa mjekim, duhet të kontaktoni mjekun tuaj sepse mund të jetë kërcënuese për jetën.

Sa më gjatë të vazhdojë një përkeqësim, aq më shumë mund të ndikojë në aftësinë tuaj për të marrë frymë. Kjo është arsyeja pse përkeqësimet shpesh kërkojnë një udhëtim në dhomën e urgjencës.

Përkeqësimet mund të parandalohen duke marrë medikamente që ndihmojnë në menaxhimin e simptomave tuaja të astmës.

Parandalimi dhe menaxhimi

Shmangia e cigares si nga prinderit gjate shtatzanise , si nga te rriturit eleminon rriskun e shfaqjes se astmes.

Për shkak se studiuesit ende nuk e kanë identifikuar shkakun e saktë të astmës, është sfiduese të dimë se si të parandalojmë gjendjen inflamatore.

Megjithatë, dihet më shumë informacion për parandalimin e sulmeve të astmës. Këto strategji përfshijnë:

 • Shmangia e nxitësve. Largohuni nga kimikatet, erërat ose produktet që kanë shkaktuar probleme me frymëmarrjen në të kaluarën.
 • Reduktimi i ekspozimit ndaj alergeneve. Nëse keni identifikuar alergjenë, të tillë si pluhuri ose myku, që shkaktojnë sulm nga astma, shmangini ato nëse është e mundur.
 • Marrja e vaksinave kundër alergjive. Imunoterapia me alergjen është një lloj trajtimi që mund të ndihmojë në ndryshimin e sistemit tuaj imunitar. Me injeksione rutinë, trupi juaj mund të bëhet më pak i ndjeshëm ndaj çdo shkaktari që hasni.
 • Marrja e medikamenteve parandaluese. Mjeku juaj mund t’ju përshkruajë ilaçe që duhet të merrni çdo ditë. Ky medikament mund të përdoret përveç atij që përdorni në rast urgjence.

Si te ulni rrezikun nga astma?

Mjeku juaj mund t’ju ndihmojë të vendosni një plan veprimi për astma në mënyrë që të dini se cilat trajtime duhet të përdorni dhe kur.

Përveç përdorimit të medikamenteve të mirëmbajtjes, ju mund të ndërmerrni hapa çdo ditë për të ndihmuar që të jeni më të shëndetshëm dhe të zvogëloni rrezikun për sulmet e astmës. Kjo perfshin:

 • Ngrënia e një diete më të shëndetshme. Ngrënia e një diete të shëndetshme dhe të ekuilibruar mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit tuaj të përgjithshëm.
 • Mbajtja e një peshe të moderuar. Astma ka tendencë të jetë më e keqe te njerëzit mbipeshë dhe obezitet. Humbja e peshës është e shëndetshme për zemrën, nyjet dhe mushkëritë tuaja.
 • Lënia e duhanit, nëse pini duhan. Irituesit si tymi i cigares mund të shkaktojnë astmë dhe të rrisin rrezikun për COPD.
 • Duke u ushtruar rregullisht. Aktiviteti mund të shkaktojë një atak astme, por ushtrimet e rregullta mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të problemeve të frymëmarrjes.
 • Menaxhimi i stresit. Stresi mund të jetë një shkaktar për simptomat e astmës. Stresi gjithashtu mund ta bëjë më të vështirë ndalimin e një ataku astmatik.

Ushqimet e pasura me lëndë ushqyese janë jetike për të ndihmuar në uljen e simptomave, por alergjitë ushqimore mund të shkaktojnë simptoma të astmës.

Kur të shihni një mjek per astma

Vizita tek mjeku

Për momentin, nuk ka kurë për astma. Megjithatë, ka shumë trajtime efektive që mund të zvogëlojnë simptomat e astmës. Ndryshimet e stilit të jetesës dhe medikamentet mund të ndihmojnë gjithashtu në përmirësimin e cilësisë së jetës suaj.

Nëse nuk jeni diagnostikuar me astma, por po përjetoni simptoma të tilla si fishkëllimë, kollë ose gulçim, duhet të njoftoni mjekun tuaj.

Pasi të jeni diagnostikuar me astmë, duhet të shihni mjekun tuaj të paktën një herë në vit ose më shpesh nëse keni simptoma të vazhdueshme pas përdorimit të trajtimeve.

Telefononi menjëherë mjekun tuaj nëse:

 • ndiheni të dobët
 • nuk mund të kryeni aktivitetet e përditshme
 • keni një frymëmarrje ose kollë që nuk do të largohet

Është e rëndësishme të edukoni veten për gjendjen tuaj dhe simptomat e saj. Sa më shumë të dini, aq më proaktiv mund të jeni në përmirësimin e funksionit të mushkërive dhe mënyrën se si ndiheni.

Bisedoni me mjekun tuaj për:

 • llojin tuaj të astmës
 • çfarë shkakton simptomat tuaja
 • cilat trajtime ditore janë më të mirat për ju
 • planin tuaj të trajtimit për një atak astme

Si perfundim

Astma është një gjendje që inflamon mushkëritë dhe e bën të vështirë frymëmarrjen. Mund të prekë të rriturit dhe fëmijët në forma të ndryshme dhe në nivele të ndryshme të ashpërsisë.

Ka medikamente të ndryshme në dispozicion për trajtimin e astmës. Trajtimet më të zakonshme janë bronkodilatorët, të cilët mund të jenë afatshkurtër për të trajtuar një sulm astme ose afatgjatë për menaxhimin e simptomave me kalimin e kohës.

Ndryshimet e stilit të jetesës mund të ndihmojnë gjithashtu në reduktimin e shpërthimeve të astmës. Kjo mund të përfshijë ndryshime në dietë, stërvitje ose menaxhim të stresit. Bisedoni me mjekun tuaj për të identifikuar llojin e astmës që mund të keni dhe opsionet më të mira të trajtimit dhe menaxhimit për ju.