Sheqeri i ulet ne gjak
Sheqeri i ulet ne gjak

Sheqeri i ulët i gjakut, i njohur gjithashtu si hipoglicemia, ndodh kur sheqeri në gjak (glukoza) bie nën një kufi të shëndetshëm. Nëse sheqeri në gjak bie shumë i ulët, mund të jetë një gjendje e rrezikshme që kërkon trajtim të menjëhershëm.

Sheqeri juaj në gjak konsiderohet i ulët kur bie nën 70 mg/dL.

Hipoglicemia është më e zakonshme tek njerëzit me diabet. Marrja e tepërt e barnave (veçanërisht sulfonilureat ose insulina), anashkalimi i vakteve, mosngrënia e mjaftueshme ose ushtrimi më shumë se zakonisht mund të çojë në ulje të sheqerit në gjak nëse keni diabet.

Në raste të rralla, hipoglicemia mund të jetë rezultat i kushteve të tjera ose disa llojeve të barnave.

Ky artikull do të shqyrtojë më nga afër hipoglikeminë, si dhe simptomat dhe trajtimin dhe si të parandaloni uljen e nivelit të sheqerit në gjak.

Rreth sheqerit në gjak (glukozës)

Sheqeri në gjak njihet edhe si glukozë . Glukoza vjen nga ushqimi dhe shërben si një burim i rëndësishëm energjie për trupin tuaj. Karbohidratet – që gjenden në ushqime të tilla si orizi, patatet, buka, tortillat, drithërat, frutat, perimet dhe qumështi – janë burimi kryesor i glukozës në trupin tuaj.

Pasi të keni ngrënë, glukoza përthithet në qarkullimin e gjakut, ku udhëton në qelizat e trupit tuaj. Një hormon i quajtur insulinë, i cili prodhohet në pankreasin tuaj, ndihmon qelizat tuaja të thithin glukozën (sheqerin) në gjakun tuaj. Qelizat tuaja më pas përdorin glukozën për energji.

Nëse hani më shumë glukozë sesa keni nevojë, trupi juaj do të ruajë glukozën shtesë në mëlçi dhe muskuj ose do ta ndryshojë atë në yndyrë, në mënyrë që të mund të përdoret për energji kur të jetë e nevojshme më vonë.

Nëse qelizat tuaja nuk marrin glukozë, trupi juaj nuk mund të kryejë funksionet e tij normale. Në afat të shkurtër, njerëzit që nuk marrin medikamente që rrisin insulinën kanë mjaftueshëm glukozë për të ruajtur nivelet e sheqerit në gjak dhe mëlçia mund të prodhojë glukozë nëse është e nevojshme.

Megjithatë, nëse merrni ilaçe me insulinë, një ulje afatshkurtër e glukozës në gjak mund të shkaktojë probleme . Në këtë situatë, trajtimi i menjëhershëm për nivelet e ulëta të sheqerit në gjak është shumë i rëndësishëm për të parandaluar zhvillimin e simptomave më serioze si hipoglicemia.

Cilat janë simptomat e hipoglikemisë?

Simptomat përfshijnë:

 • lëkurë të zbehtë
 • lodhje e pashpjegueshme
 • uria
 • Dridhje
 • djersitje
 • marramendje
 • rrahje të shpejta të zemrës
 • ndryshimet e humorit
 • nervozizëm/ankth
 • dhimbje koke
 • vështirësi në gjumë
 • ndjesi shpimi gjilpërash në lëkurë
 • vizion i paqartë
 • probleme me të menduarit e qartë ose të përqendruar
 • humbje e vetëdijes, konvulsione ose koma

Njerëzit qe se dine se vujne nga hipoglicemia nuk e dinë se sheqeri i tyre në gjak po bie. Nëse e keni këtë gjendje, sheqeri në gjak mund të bjerë pa e vënë re.

Pa trajtim të menjëhershëm, ju mund të ligështoheni, të përjetoni një konvulsion ose madje të shkoni në koma.

Çfarë duhet të bëni nëse keni simptoma të ulëta të sheqerit në gjak

Nëse keni diabet dhe po përjetoni simptoma të lehta deri në mesatare të sheqerit te ulet ne gjak, duhet të hani ose pini menjëherë 15 gram karbohidrate lehtësisht të tretshme.

Çfarë e shkakton hipogliceminë?

Sheqeri i ulet ne gjak mund të ndodhë për një sërë arsyesh. Zakonisht është një efekt anësor i trajtimit të diabetit.

Shkaqet e mundshme të diabetit

Diabeti ndikon në aftësinë e trupit tuaj për të përdorur insulinën. Mendoni për insulinën si çelësin që zhbllokon qelizat tuaja, duke lënë glukozën për energji.

Nëse keni diabet, një shumëllojshmëri trajtimesh mund të ndihmojnë qelizat në trupin tuaj të përdorin glukozën në gjakun tuaj. Midis tyre janë injeksionet e insulinës dhe medikamentet orale që rrisin prodhimin e insulinës.

Nëse merrni shumë nga këto lloj ilaçesh, sheqeri në gjak mund të bjerë shumë i ulët. Ju gjithashtu ndonjëherë mund të përjetoni sheqer të ulët në gjak nëse planifikoni të hani një vakt të madh, por më pas nuk hani mjaftueshëm.

Kapërcimi i vakteve, ngrënia më pak se zakonisht ose ngrënia më vonë se zakonisht, por marrja e ilaçeve në kohën tuaj të zakonshme mund të çojë gjithashtu në nivele të ulëta të sheqerit në gjak.

Aktiviteti fizik i tepërt i paplanifikuar pa ngrënë mjaftueshëm mund behet shkaku pse sheqeri i ulet ne gjak ndodh.

Pirja e alkoolit kur jeni duke marrë këto medikamente gjithashtu mund të çojë në ulje të sheqerit në gjak, veçanërisht nëse zëvendëson ushqimin. Kur trupi juaj po përpiqet të heqë qafe alkoolin, bëhet më keq në menaxhimin e niveleve të sheqerit në gjak.

Shkaqet e mundshme pa diabet

Edhe nëse nuk keni diabet, mund të vuani nga sheqeri i ulet ne gjak. Megjithatë, hipoglikemia është shumë më pak e zakonshme tek njerëzit pa diabet.

Disa shkaqe të mundshme të sheqerit të ulët në gjak tek njerëzit që nuk kanë diabet janë:

 • medikamente të caktuara, të tilla si kinina
 • disa kushte mjekësore, të tilla si hepatiti dhe çrregullime të veshkave
 • një tumor që prodhon insulinë të tepërt
 • çrregullime endokrine, të tilla si mungesa e gjëndrës mbiveshkore

Si diagnostikohet hipoglicemia?

Nëse dyshoni se keni sheqer të ulët në gjak, është e rëndësishme të kontrolloni menjëherë sheqerin në gjak. Nëse nuk keni një matës të glukozës në gjak dhe jeni duke marrë medikamente për diabetin që rrisin insulinën, bisedoni me mjekun tuaj për marrjen e një matësi.

Nëse vuani nga sheqeri i ulet ne  gjak shpesh – të themi, disa herë në javë – vizitoni mjekun tuaj menjëherë për të gjetur arsyen. 

 Nëse nuk keni diabet, por dyshoni se keni hipoglicemi, bisedoni me mjekun tuaj për simptomat tuaja. Mjeku juaj do të përdorë tre kritere, të referuara ndonjëherë si “triada e Whipple”, për të diagnostikuar sheqerin e ulët në gjak:

Shenjat dhe simptomat e sheqerit të ulët në gjak. Mjeku juaj mund t’ju kërkojë të agjëroni ose të përmbaheni nga pirja dhe ngrënia për një periudhë të gjatë kohore, në mënyrë që ata të mund të vëzhgojnë shenjat dhe simptomat tuaja të sheqerit të ulët në gjak.

Dokumentimi i sheqerit të ulët në gjak kur shfaqen shenjat dhe simptomat tuaja. Mjeku juaj do të urdhërojë një test gjaku për të analizuar nivelet e sheqerit në gjak në një laborator.

Zhdukja e shenjave dhe simptomave të sheqerit të ulët në gjak. Mjeku juaj do të dëshirojë të dijë nëse shenjat dhe simptomat largohen kur nivelet e sheqerit në gjak rriten.

Si të testohet sheqeri në gjak në shtëpi

Sheqeri ne gjak
Sheqeri ne gjak

Për të kryer një test të sheqerit në gjak, do t’ju duhet të shponi gishtin tuaj me një hancetë (të dhënë në kompletin tuaj të testit të glukozës në gjak). Ju do të vendosni një mostër të vogël gjaku nga kjo në një shirit të futur në matësin e glukozës në gjak.

Përpara se të testoni sheqerin në gjak në shtëpi, është e rëndësishme të mësoni nga mjeku juaj se cili është diapazoni i shëndetshëm i sheqerit në gjak për ju. Mjeku juaj do të përcaktojë këtë diapazon bazuar në faktorë të tillë si:

Nëse nuk keni në dorë një aparat për testimin e sheqerit në gjak dhe po përjetoni shenja ose simptoma te sheqerit të ulët në gjak me diabet, simptomat tuaja mund të jenë të mjaftueshme per te arritur tek hipoglicemia.

Si trajtohet hipoglicemia?

Kur nivelet e sheqerit në gjak janë shumë të ulëta, ngrënia e karbohidrateve është thelbësore. Nëse keni diabet, përpiquni të mbani në dorë ushqime të pasura me karbohidrate.

Shoqata Amerikane e Diabetit rekomandon që rostiçeri juaj të ketë të paktën 15 gram karbohidrate. Disa ushqime të mira për t’u mbajtur në dorë janë:

 • karamele të forta
 • sode ose lëngje jo dietetike
 • mjaltë ose sheqer në tryezë
 • fasule pelte ose gome
 • fruta të freskëta ose të thata

Sigurohuni që të mos e teproni. Kjo mund te kaloje nga hipoglicemia ne nivele te larta te sheqerit ne gjak.

Nëse sheqeri në gjak nuk reagon, kontaktoni menjëherë mjekun tuaj ose shërbimet e urgjencës. Kur jeni në dyshim, trajtojeni.