Nëse keni një diagnozë të prediabetit, kjo do të thotë se keni një nivel më të lartë se normalja e sheqerit në gjak. Por nuk është aq i lartë sa të kualifikohet si një diagnozë e diabetit .

Sipas një rishikimi të vitit 2014, të dhënat afatgjata sugjerojnë se ndërhyrja në stilin e jetës mund të ulë rrezikun që prediabeti të përparojë në diabet për aq kohë sa e mbani ne kontroll.  Prediabeti gjithashtu mund të çojë në kushte të tjera shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet e zemrës dhe goditjen në tru.

Për fat të mirë, ju mund të ktheni paradiabetin. Trajtimi mund të përfshijë modifikime të stilit të jetesës, të tilla si dieta, stërvitja dhe mjekimi.

Hapi i parë për menaxhimin e prediabetit është të kuptuarit se çfarë do të thotë diagnoza e prediabetit. Lexoni për të mësuar më shumë rreth kësaj diagnoze dhe çfarë mund të bëni.

Emra të tjerë

Mjeku juaj mund t’i referohet prediabetit si më poshtë:

 • tolerancë e dëmtuar e glukozës (IGT), që do të thotë sheqer më i lartë se normalja në gjak pas një vakti
 • glukozë e dëmtuar e agjërimit (IFG), që do të thotë sheqer më i lartë se normalja në gjak në mëngjes para se të hahet
 • Niveli i hemoglobinës A1C ndërmjet 5.7 dhe 6.4 për qind

Cilat janë simptomat e prediabetit?

Prediabeti nuk ka simptoma të qarta. Disa njerëz mund të përjetojnë një gjendje të quajtur acanthosis nigricans, e cila është një shenjë e rezistencës ndaj insulinës që lidhet me sindromën ovarian policistike (PCOS) . Nuk ndodh në çdo rast të PCOS, por kur ndodh, ndodh zhvillimi i njollave të errëta, të trasha dhe shpesh prej kadifeje të lëkurës.

Kjo njollë zakonisht ndodh rreth:

 • bërrylave
 • gjunjëve
 • qafës
 • sqetullave
 • nyjet e gishtave

Nëse jeni diagnostikuar me prediabet, është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun tuaj nëse keni:

 • etjen e shtuar
 • urinim i shtuar, veçanërisht gjatë natës
 • lodhje
 • vizion i paqartë
 • plagë ose prerje që nuk shërohen

Këto janë simptoma tipike të diabetit të tipit 2 dhe mund të tregojnë se prediabeti juaj ka përparuar në diabetin e tipit 2. Një mjek mund të urdhërojë një sërë testesh për ta konfirmuar këtë.

Cilat janë shkaqet e prediabetit?

Prediabeti
Prediabeti

Pankreasi lëshon një hormon të quajtur insulinë kur hani, në mënyrë që sheqeri nga gjaku të lëvizë në qelizat e trupit tuaj dhe të shërbejë si një burim energjie. Kjo është mënyra se si insulina ndihmon në uljen e nivelit të sheqerit në gjak.

Shkaqet e prediabetit janë të ngjashme me ato të diabetit, megjithëse janë në një fazë të hershme. Ato kryesisht përbëhen nga:

 • rezistenca ndaj insulinës  
 • rritje e shqetësimit metabolik si rezultat i përkeqësimit të hiperglicemisë dhe rezistencës ndaj insulinës.

Një nivel normal i glukozës në gjak është më i ulët se 70 miligramë për decilitër (mg/dL) . Nëse keni prediabet, nivelet e glukozës në gjak do të rriten në100 mg/dL deri në 125 mg/dL. Sapo niveli i glukozës në gjak të shkojë mbi 125, do të diagnostikoheni me diabet.

Faktorët e rrezikut për prediabetin

Prediabeti mund të ndodhë tek kushdo, por disa faktorë mund të rrisin shanset për të zhvilluar këtë gjendje.

Hulumtimi sugjeron se prediabeti është i lidhur fort me faktorët e stilit të jetesës dhe gjenetikën. Këtu janë disa nga faktorët kryesorë të rrezikut për prediabetin:

 • Mosha. Personat mbi 45 vjeç janë më të rrezikuar nga prediabeti.
 • Pesha e trupit. Nëse keni një indeks të masës trupore (BMI) mbi 25, mjeku juaj mund të dëshirojë t’ju kontrollojë për prediabet.
 • Madhesia e belit. Të kesh më shumë yndyrë rreth belit se ijet mund të rrisë rrezikun e prediabetit. Ju mund ta matni këtë faktor rreziku duke kontrolluar nëse beli juaj është 40 ose më shumë inç nëse jeni mashkull dhe 35 inç ose më shumë nëse jeni femër.
 • Dieta. Konsumimi i rregullt i mishit të kuq, mishit të përpunuar dhe pijeve të ëmbla me sheqer mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të prediabetit.
 • Inaktiviteti fizik. Jo vetëm që stërvitja e rregullt mund t’ju ndihmojë të mbani një peshë të moderuar, por gjithashtu mund të zvogëlojë rrezikun e prediabetit.
 • Historia familjare. Nëse keni një të afërm të menjëhershëm me diabet të tipit 2, mund të jeni në një rrezik më të lartë të zhvillimit të prediabetit.

Parandalimi i diabetit të tipit 2

Bërja e ndryshimeve në dietën dhe stilin e jetës tuaj është një nga mënyrat më efektive për të mbajtur një peshë të moderuar dhe për të parandaluar diabetin e tipit 2.

Këtu janë disa këshilla për të filluar:

 • Hani më shumë ushqime të pasura me fibra , të tilla si fruta, perime pa niseshte, arra, fara, drithëra dhe bishtajore.
 • Kufizoni marrjen e ëmbëlsirave dhe pijeve me sheqer, duke përfshirë sode, çaj të ëmbël dhe pije sportive.
 • Synoni për të paktën 150 minuta aktivitet fizik në javë, ose rreth 30 minuta në ditë për pesë ditë në javë.
 • Nëse pini duhan , mendoni ta lini per te  mos e lejuar prediabetin te avancoje.
 • Menaxhoni nivelet tuaja të stresit me meditim, yoga , frymëmarrje të thellë dhe teknika të tjera të reduktimit të stresit .

Si diagnostikohet prediabeti?

Mjeku juaj do të duhet të urdhërojë një test gjaku për një diagnozë të saktë. Kjo nënkupton marrjen e një kampioni gjaku për ta dërguar në laborator.

Rezultatet mund të ndryshojnë në varësi të llojit të testit. Ju duhet të bëni të njëjtin test dy herë për të konfirmuar diagnozën e prediabetit.

Si të trajtojmë prediabetin

Trajtimi i prediabetit mund të konsiderohet gjithashtu si parandalimi i diabetit të tipit 2. Nëse mjeku juaj ju diagnostikon me prediabet, ai do t’ju rekomandojë disa ndryshime në stilin e jetës. 

Mënyrat më të zakonshme për të menaxhuar prediabetin janë:

 • duke mbajtur një dietë të pasur me fibra
 • duke u ushtruar rregullisht
 • duke humbur peshë nëse jeni mbipeshë
 • marrja e medikamenteve nëse e ka përshkruar mjeku juaj

Disa njerëz me diabet zgjedhin të përdorin trajtime të mjekësisë plotësuese dhe alternative (CAM) për të menaxhuar gjendjen e tyre. Trajtimet CAM mund të përfshijnë marrjen e suplementeve, meditimin dhe akupunkturën .

Gjithmonë kontrolloni me mjekun tuaj përpara se të filloni ndonjë trajtim CAM sepse ato mund të ndërveprojnë me mjekimin tuaj.

Komplikimet

Prediabeti
Prediabeti

Nëse nuk merrni trajtim, prediabeti mund të zhvillohet në diabet të tipit 2 dhe kushte të tjera, të tilla si:

 • sëmundjet e zemrës
 • goditje në tru
 • dëmtim nervor
 • dëmtimi i veshkave
 • dëmtimi i syve
 • dëmtimi i këmbës , në të cilin rrjedha e dobët e gjakut mund të çojë në amputim
 • infeksionet e lëkurës
 • probleme me dëgjimin
 • sëmundja e Alzheimerit

Si perfundim

Nëse nuk trajtohet, prediabeti mund të shkaktojë disa probleme shëndetësore, duke përfshirë diabetin e tipit 2, sëmundjet e zemrës dhe goditjen në tru.

Për fat të mirë, është e kthyeshme dhe mund të trajtohet duke bërë ndryshime në dietën tuaj dhe stilin e jetesës.

Përveç ndjekjes së një diete të mirë-përmbajtur për promovimin e shëndetit, aktiviteti fizik i rregullt dhe marrja e medikamenteve të përshkruara nga mjeku juaj mund të ndihmojnë në parandalimin e përparimit të prediabetit.