Diabeti i tipit 2 tek femijet
Diabeti i tipit 2 tek femijet

Për dekada, diabeti i tipit 2 konsiderohej një gjendje vetëm për të rriturit. Por  diabeti I tipit 2 tek femijet eshte u mundur dhe po kthehet ne nje gjendje te zakonshme.

Diabeti i tipit 2 tek femijet është një gjendje kronike që ndikon në mënyrën se si trupi metabolizon sheqerin, i njohur gjithashtu si glukozë .

Midis 2014 dhe 2015, rreth 24 perqind e diagnozave të reja të diabetit te fëmijët ishin diabeti i tipit 2.

Lexoni për të mësuar simptomat e diabetit të tipit 2 tek fëmijët dhe çfarë mund të bëni për të.

Simptomat e diabetit të tipit 2 tek fëmijët

Diabeti i tipit 2 tek femijet vjen me simptoma qe nuk janë gjithmonë të lehta për t’u dalluar. Në shumicën e rasteve, sëmundja zhvillohet gradualisht, duke i bërë simptomat të vështira për t’u zbuluar. Shumë njerëz nuk ndjejnë asnjë simptomë. Në raste të tjera, fëmijët mund të mos shfaqin asnjë.

Nëse besoni se fëmija juaj ka diabet, mbani një sy për këto gjashtë simptoma:

Lodhje e tepërt

Nëse fëmija juaj duket jashtëzakonisht i lodhur ose i përgjumur , ndryshimet në sheqerin në gjak mund të ndikojnë në nivelet e tij të energjisë.

Urinim i shpeshtë

Nivelet e tepërta të sheqerit në qarkullimin e gjakut mund të çojnë në hyrjen e tepërt të sheqerit në urinë, e cila pasohet nga uji. Kjo mund ta lërë fëmijën tuaj të vrapojë në tualet shpeshhere.

Etja e tepruar

Fëmijët që kanë etje të tepruar mund të kenë nivele të larta të sheqerit në gjak.

Uria e shtuar

Diabeti i tipit 2 tek femijet do te thote se ata nuk kanë insulinë të mjaftueshme për të siguruar karburant për qelizat e trupit të tyre. Ushqimi bëhet burimi tjetër më i mirë i energjisë, kështu që fëmijët mund të përjetojnë urinë më shpesh. Ky kusht është i njohur si polyphagia ose hyperphagia.

Plagët që shërohen ngadalë

Plagët ose infeksionet që janë rezistente ndaj shërimit ose që zgjidhen ngadalë mund të jenë shenjë e diabetit të tipit 2.

Lëkurë e errët

Rezistenca ndaj insulinës mund të shkaktojë errësim të lëkurës, më së shpeshti në sqetull dhe qafë. Nëse fëmija juaj ka diabet të tipit 2, mund të vëreni zona me lëkurë të errët. Kjo gjendje quhet acanthosis nigricans .

Pse ndodh diabeti i tipit 2 tek femijet

Mbipesha është e lidhur ngushtë me zhvillimin e diabetit të tipit 2. Fëmijët mbipeshë kanë një probabilitet të shtuar të rezistencës ndaj insulinës . Ndërsa trupi përpiqet të rregullojë insulinën , sheqeri i lartë në gjak çon në një numër problemesh potencialisht serioze shëndetësore.

Obeziteti tek fëmijët dhe adoleshentët amerikanë është trefishuar që nga vitet 1970, sipas nje studimi. Gjenetika gjithashtu mund të luajë një rol. Për shembull, rreziku i diabetit të tipit 2 rritet nëse njëri prind ose të dy prindërit e kanë këtë gjendje.

Diagnoza

Diabeti i tipit 2 tek femijet kërkon testim nga një pediatër. Nëse mjeku i fëmijës suaj dyshon për diabetin e tipit 2, ai ka të ngjarë të kryejë një test të glukozës në urinë, një test të glukozës në gjak të agjërimit , një test tolerance ndaj glukozës ose një test A1C .

Faktoret e rrezikut

Diabeti i tipit 2 tek fëmijët është më i zakonshëm tek ata të moshës 10 deri në 19 vjeç.

Një fëmijë mund të ketë një rrezik të shtuar për diabetin e tipit 2 nëse:

  • ata kanë një vëlla ose një të afërm tjetër të afërt me diabet të tipit 2
  • ato shfaqin simptoma të rezistencës ndaj insulinës, duke përfshirë njolla të errëta të lëkurës që zakonisht gjenden rreth qafës ose nën sqetull
  • janë mbipeshë ose obezë

Mjekimi per diabetin

Trajtimi për fëmijët me diabet të tipit 2 është i ngjashëm me trajtimin për të rriturit. Plani i trajtimit do të ndryshojë sipas nevojave të rritjes dhe shqetësimeve specifike të fëmijës suaj. Fëmijët duhet të mbikëqyren gjatë gjithë kohës kur marrin medikamente.

Megjithatë, përpara se të filloni ndonjë medikament, duhet të përdoren ndryshime në dietë dhe stil jetese për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak. Nëse dieta dhe stërvitja nuk funksionojnë, endokrinologu i fëmijes suaj do të përcaktojë se cili mjekim është më i miri për fëmijën tuaj.

Në varësi të simptomave të fëmijës suaj dhe nevojave për mjekim, mësuesit, trajnerët dhe njerëzit e tjerë që mbikëqyrin fëmijën tuaj mund të kenë nevojë të dinë rreth trajtimit të fëmijës suaj per diabetin e tipit 2. Flisni me mjekun e fëmijës suaj për një plan për kohën kur ai është në shkollë ose përndryshe larg jush.

Komplikime të mundshme

Fëmijët me diabet të tipit 2 janë në rrezik më të madh për probleme serioze shëndetësore ndërsa rriten. Çështjet vaskulare, të tilla si sëmundjet e zemrës , janë një ndërlikim i zakonshëm për fëmijët me diabet të tipit 2.

Komplikime të tjera, si problemet e syve dhe dëmtimi i nervave , mund të ndodhin dhe përparojnë më shpejt tek fëmijët me diabet të tipit 2 sesa tek ata me diabet të tipit 1.

Vështirësitë e kontrollit të peshës, presioni i lartë i gjakut dhe hipoglikemia gjenden gjithashtu tek fëmijët me kete diagnozë. Është zbuluar gjithashtu se dobësimi i shikimit dhe funksioni i dobët i veshkave ndodhin gjatë gjithë jetës së diabetit të tipit 2.

Si të parandaloni diabetin e tipit 2 tek fëmijët

Ju mund t’i ndihmoni fëmijët të shmangin diabetin duke i inkurajuar ata të ndërmarrin hapat e mëposhtëm:

  • Praktikoni zakone të shëndetshme. Fëmijët që hanë vakte të balancuara mirë dhe kufizojnë marrjen e sheqerit dhe karbohidrateve të rafinuara kanë më pak gjasa të bëhen mbipeshë dhe të zhvillojnë diabet.
  • Lëvizni. Ushtrimi i rregullt është i rëndësishëm për parandalimin e diabetit. 
  •  Mbani një peshë të shëndetshme. Dieta e shëndetshme dhe zakonet e ushtrimeve mund t’i ndihmojnë fëmijët të mbajnë një peshë të shëndetshme .

Është gjithashtu e rëndësishme të jepni një shembull të mirë për fëmijët. Jini aktiv me fëmijën tuaj dhe inkurajoni zakonet e mira duke i demonstruar ato vetë.

Si perfundim

Meqenëse diabeti i tipit 2 tek femijet ndonjëherë është më i vështirë për t’u diagnostikuar dhe trajtuar tek fëmijët, rezultatet për fëmijët me diabet të tipit 2 nuk janë të lehta për t’u parashikuar.

Diabeti i tipit 2 tek të rinjtë është një çështje relativisht e re në mjekësi. Hulumtimi për shkaqet, rezultatet dhe strategjitë e trajtimit të tij është ende në vazhdim. Studimet e ardhshme janë të nevojshme për të analizuar pasojat afatgjata të diabetit të tipit 2 që nga rinia.