Diabeti i brishte është një formë e rëndë e diabetit . I quajtur edhe diabeti labile, kjo gjendje shkakton luhatje të paparashikueshme në nivelet e sheqerit (glukozës) në gjak. Këto lëkundje mund të ndikojnë në cilësinë e jetës tuaj dhe madje të çojnë në shtrimin në spital.

Falë përparimeve në menaxhimin e diabetit, kjo gjendje është e pazakontë. Megjithatë, ajo ende mund të ndodhë tek njerëzit me diabet. Në disa raste, është një shenjë se sheqeri në gjak

menaxhohet keq. Mënyra më e mirë për të parandaluar diabetin e brishtë është të ndiqni një plan për kujdesin ndaj diabetit të krijuar nga mjeku juaj.

Faktorët e rrezikut për diabetin e brishtë

Faktori më i madh i rrezikut për diabetin e brishte është diabeti i tipit 1 . Diabeti i brishte shfaqet rrallë tek njerëzit me diabet të tipit 2 . Disa mjekë e klasifikojnë atë si një ndërlikim të diabetit, ndërsa të tjerë e konsiderojnë atë një nëntip të diabetit të tipit 1.

Diabeti i tipit 1 karakterizohet nga nivelet e sheqerit në gjak që luhaten midis niveleve të larta dhe të ulëta (hiperglicemia dhe hipoglikemia). Kjo rezulton në një efekt të rrezikshëm “slitë rul”. Luhatja e niveleve të glukozës mund të jetë e shpejtë dhe e paparashikueshme, duke shkaktuar simptoma dramatike.

Përveç diabetit të tipit 1, rreziku i diabetit të brishtë është më i lartë nëse:

Simptomat e diabetit të brishtë

Simptomat e shpeshta të niveleve të ulëta ose të larta të glukozës në gjak janë tregues të zakonshëm të diabetit të brishtë. Njerëzit me diabet të tipit 1 ose tip 2 mund t’i përjetojnë këto simptoma kur nivelet e sheqerit në gjak janë ulur. Megjithatë, me diabetin e brishte, këto simptoma shfaqen dhe ndryshojnë shpesh dhe pa paralajmërim.

Simptomat e niveleve shumë të ulëta të sheqerit në gjak përfshijnë:

Trajtimi për diabetin e brishtë

Balancimi i niveleve të sheqerit në gjak është mënyra kryesore për të menaxhuar këtë gjendje. Mjetet që mund t’ju ndihmojnë ta bëni këtë përfshijnë:

Pompë insuline nënlëkurore

Qëllimi kryesor për njerëzit me diabet të brishtë është të përputhen më mirë me sasinë e insulinës që marrin me sasinë e nevojshme në një kohë të caktuar. Këtu hyn pompa e insulinës nënlëkurore. Është mjeti më efektiv për kontrollin e diabetit të brishtë.

Monitorimi i vazhdueshëm i glukozës

Menaxhimi tipik i diabetit përfshin testimin e rregullt të gjakut për të kontrolluar nivelet e glukozës, shpesh disa herë në ditë. Me diabetin e brishte, kjo mund të mos jetë shpesh e mjaftueshme për të mbajtur nën kontroll nivelet tuaja të glukozës.

Me monitorimin e vazhdueshëm të glukozës (CGM), një sensor vendoset nën lëkurën tuaj. Ky sensor zbulon vazhdimisht nivelet e glukozës në indet tuaja dhe mund t’ju paralajmërojë kur këto nivele bëhen shumë të larta ose shumë të ulëta. 

Opsione të tjera trajtimi

Diabeti i brishte shpesh i përgjigjet pozitivisht menaxhimit të kujdesshëm. Megjithatë, disa njerëz me këtë gjendje kanë ende luhatje të rënda të sheqerit në gjak pavarësisht trajtimit. Në raste të rralla, këta njerëz mund të kenë nevojë për transplantim të pankreasit .

Pankreasi juaj lëshon insulinë në përgjigje të glukozës në qarkullimin tuaj të gjakut. Insulina udhëzon qelizat e trupit tuaj që të marrin glukozën nga gjaku në mënyrë që qelizat ta përdorin atë për energji.

Nëse pankreasi juaj nuk funksionon siç duhet, trupi nuk do të jetë në gjendje të përpunojë siç duhet glukozën. 

Trajtime të tjera janë në zhvillim e sipër. Për shembull, një pankreas artificial është aktualisht në prova klinike në një projekt bashkëpunues midis Shkollës së Inxhinierisë së Aplikuar të Harvardit dhe Universitetit të Virxhinias. Një pankreas artificial është një sistem mjekësor që e bën të panevojshëm që ju të menaxhoni manualisht monitorimin e glukozës dhe injektimin e insulinës. 

Pikepamje

Diabeti i brishte në vetvete nuk është fatal dhe në shumicën e rasteve ju dhe mjeku juaj mund ta menaxhoni atë me sukses. Megjithatë, ndryshimet e rënda në sheqerin në gjak mund të çojnë në shtrimin në spital për shkak të rrezikut të komës diabetike . Gjithashtu, me kalimin e kohës, kjo gjendje mund të çojë në komplikime të tjera, si:

Mënyra më e mirë për të shmangur këto probleme është parandalimi i diabetit të brishtë.

Parandalimi i diabetit të brishtë

Diabeti i brishte
Diabeti i brishte

Edhe pse diabeti i brishte është i rrallë, është ende e rëndësishme të merren masa parandaluese kundër tij. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse keni ndonjë nga faktorët e rrezikut të listuar më sipër.

Për të ndihmuar në parandalimin e diabetit të brishtë, mjeku juaj mund t’ju rekomandojë:

  • peshë të shëndetshme
  • vizitoni një terapist për të menaxhuar stresin
  • merrni arsim të përgjithshëm për diabetin
  • vizitoni një endokrinolog (një mjek i specializuar në diabetin dhe çekuilibrat hormonalë)

Flisni me mjekun tuaj per diabetin e brishte

Diabeti i brishte është i pazakontë, por nëse keni diabet të tipit 1, duhet të jeni të vetëdijshëm për shkaqet dhe simptomat e mundshme të tij. Duhet të dini gjithashtu se monitorimi dhe menaxhimi i niveleve të sheqerit në gjak është mënyra më e mirë për të parandaluar të gjitha ndërlikimet e diabetit, duke përfshirë diabetin e brishtë.

Nëse keni pyetje se si të menaxhoni diabetin tuaj, bisedoni me mjekun. Ata mund t’ju ndihmojnë të kuptoni më shumë për gjendjen tuaj dhe t’ju këshillojnë se si t’i përmbaheni planit tuaj të kujdesit.