Dermopatia diabetike është një gjendje e lëkurës që zakonisht shfaqet në pjesën e poshtme të këmbëve te njerëzit me diabet.
Dermopatia diabetike është një gjendje e lëkurës që zakonisht shfaqet në pjesën e poshtme të këmbëve te njerëzit me diabet.

Dermopatia diabetike është një gjendje e lëkurës që zakonisht shfaqet në pjesën e poshtme të këmbëve te njerëzit me diabet. Njerëzit ndonjëherë mund t’i referohen gjendjes si njolla pretibiale të pigmentuara ose pika të këmbës.

Njollat mund të vijnë dhe të ikin me kalimin e kohës dhe në përgjithësi nuk shkaktojnë simptoma. Megjithëse nuk ka një trajtim specifik për të menaxhuar dermopatine diabetike, menaxhimi i kujdesshëm i diabetit mund të ndihmojë në parandalimin e kësaj dhe komplikimeve të tjera.

Vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë rreth shkaqeve, simptomave dhe trajtimit të dermopatisë diabetike.

Shkaqet

Dermopatia diabetike është e zakonshme tek njerëzit me diabet. Vlerësimet e prevalencës së saj ndryshojnë. Hulumtimi në Revistën Britanike të Diabetit dhe Sëmundjeve Vaskulare vëren se deri në 55% e njerëzve me diabet mund të kenë këto lezione të lëkurës.

Njollat janë më të zakonshme tek njerëzit mbi 50 vjeç dhe ata që kanë pasur diabet për më gjatë.

Studime të tjera tregojnë se gjendja është më e zakonshme tek meshkujt sesa tek femrat. Nuk është ngjitëse, që do të thotë se nuk përhapet nga një person te tjetri.

Shoqata Amerikane e Diabetit vëren se diabeti mund të shkaktojë ndryshime në enët e vogla të gjakut dhe se këto ndryshime mund të çojnë në probleme të lëkurës si dermopatia diabetike.

Megjithatë, shkaku i saktë i lezioneve që ndodhin në dermopatine diabetike është i panjohur. Studiuesit kanë sugjeruar teori të ndryshme për të shpjeguar pamjen e tyre,duke përfshirë dëmtimin termik te zonës, shërim më i ngadalshëm i plagëve për shkak të uljes së rrjedhjes së gjakut dhe degjenerim nervor.

Mund të ketë gjithashtu lidhje midis dermopatisë diabetike dhe komplikimeve të tjera të diabetit.

Për shembull, një artikull rishikues vëren se hulumtimi ka treguar se njerëzit me dermopati diabetike kanë një shans dukshëm më të lartë për të zhvilluar dëmtim të syve, nervave ose veshkave sesa ata pa këtë gjendje. Megjithatë, autorët pranojnë se kërkime të tjera kundërshtojnë këto gjetje.

Pavarësisht gjetjeve të përziera të hulumtimit, mjekët mund ta shohin dermopatine diabetike si një tregues të mundshëm të çështjeve të tjera shëndetësore dhe të kontrollojnë personin për këto.

Simptomat

Dermopatia diabetike mund të shfaqet spontanisht si njolla të pigmentuara të lëkurës në këmbë, përgjithësisht në të dy këmbët.

Njollat fillimisht mund të jenë pak rozë, të nxira ose vjollcë dhe të ndjehen pak si luspa në prekje. Njollat mund të duken të prera, me një rënie të lehtë në qendër.

Pas ca kohësh, njollat përparojnë dhe bëhen kafe dhe të rrumbullakëta ose ovale. Zakonisht janë më pak se 1 centimetër (cm) në diametër, por mund të arrijnë deri në 2.5 cm. Ato mund t’i ngjajnë njollave të moshës , veçanërisht nëse shfaqen në grupe.

Në raste të rralla, dermopatia diabetike mund të shfaqet edhe në zona të tjera të trupit, si më lart në kofshë ose në parakrahë ose në anët e këmbëve.

Gjendja në vetvete është e padëmshme dhe nuk shkakton simptoma ose dhimbje shtesë. Prandaj, njollat e lëkurës që djegin, ndjesi shpimi gjilpërash ose kruajtje mund të jenë një shenjë e një gjendjeje tjetër të lëkurës .

Mjekimi per dermopatine diabetike

Nuk ka trajtim specifik për dermopatine diabetike. Duke qenë se vetë njollat janë të padëmshme dhe asimptomatike, trajtimi është i panevojshëm.

Gjendja zakonisht zgjidhet vetvetiu, megjithëse koha e shërimit mund të ndryshojë midis individëve.

Nëse një personi nuk i pëlqen pamja e njollave, ai mund të zgjedhë t’i mbulojë ato me grim. Nëse gjendja shkakton njolla të thata ose me luspa të lëkurës, hidratuesi mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave. Gjithashtu të ndalojë përparimin e lezioneve.

Nje hulumtim  sugjeron që aplikimi i locioneve që përmbajnë përbërës të tillë si kolagjeni ose glicerina mund t’i bëjë ndryshimet në tonin e lëkurës më pak të dukshme.

Parandalimi

Ekspertët ende nuk e kuptojnë plotësisht se çfarë e shkakton dermopatine diabetike. Keshtu nuk ka asnjë mënyrë të njohur për ta parandaluar atë plotësisht.

Megjithatë, nëse një person vëren se njollat priren të shfaqen pas lëndimeve në zonë, mund të ndihmojë në gjetjen e mënyrave për të shmangur lëndimet.

Menaxhimi i duhur i diabetit është çelësi për reduktimin e rrezikut të komplikimeve të lidhura. Kontrolli i saktë i sheqerit në gjak mund të ndihmojë në parandalimin e problemeve serioze shëndetësore. Keto mund te jene te tilla si dëmtimi i syve, nervave dhe veshkave.

Megjithëse kontrolli efektiv i niveleve të sheqerit në gjak nuk do të ketë efekt në asnjë lezion ekzistues, ai mund te ndihmojë në parandalimin e lezioneve te ardhshme.

Kur të kontaktoni një mjek per dermopatine diabetike

 Mjekët mund të jenë në gjendje të diagnostikojnë dermopatine diabetike bazuar vetëm në simptomat fizike.
Mjekët mund të jenë në gjendje të diagnostikojnë dermopatine diabetike bazuar vetëm në simptomat fizike.

Kushdo që ka diabet dhe vëren njolla në këmbë duhet të vizitojë një mjek.

Mjekët mund të jenë në gjendje të diagnostikojnë dermopatine diabetike bazuar vetëm në simptomat fizike. Ata nuk kanë gjasa të bëjnë biopsi të lezioneve për shkak të rrezikut të shërimit të ngadalshëm të plagëve në zonë.

Megjithatë, ata mund të bëjnë biopsi të një njolle nëse dyshojnë se është një simptomë e një gjendjeje tjetër të lëkurës.

Mjekët mund të duhet të bëjnë testime të mëtejshme për të siguruar që personi po menaxhon siç duhet nivelet e sheqerit .

Kushdo që dyshon se po përjeton simptomat e hershme të diabetit të pakontrolluar duhet gjithashtu të vizitojë një mjek. Këto simptoma mund të përfshijnë:

Përmbledhje

Dermopatia diabetike i referohet njollave të vogla të zbardhura që priren të shfaqen në pjesën e poshtme të këmbëve, më së shpeshti te njerëzit me diabet.

Nuk ka asnjë shkak të njohur, por njollat në përgjithësi nuk shkaktojnë dhimbje dhe zgjidhen pa trajtim.

Njerëzit zakonisht mund të parandalojnë dermopatinë diabetike dhe komplikimet e tjera të diabetit. Kjo mund te ndodhe vetem duke ndërmarrë hapa për të menaxhuar me kujdes nivelet e sheqerit në gjak.

Kushdo që ka simptoma të diabetit ose ndihet sikur po lufton për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak, mund të duhet të diskutojë opsionet e trajtimit me një mjek.