Neuropatia
Neuropatia

Neuropatia diabetike është një ndërlikim i diabetit që rezulton në dëmtim të sistemit nervor. Është një sëmundje progresive dhe simptomat përkeqësohen me kalimin e kohës.

Neuropatia diabetike ndodh kur nivelet e larta të yndyrave ose sheqerit në gjak dëmtojnë nervat në trup. Mund të prekë pothuajse çdo nerv në trup, me një gamë të gjerë simptomash.

Nervat janë thelbësore për mënyrën se si funksionon trupi.  Ka disa lloje. Disa përfshijnë nervat periferikë, ndërsa të tjerët dëmtojnë nervat që furnizojnë organet e brendshme, si zemra, fshikëza dhe zorrët. Në këtë mënyrë, ajo mund të ndikojë në shumë funksione të trupit.

Në këtë artikull, ne shqyrtojmë llojet, efektet dhe rreziqet e ndryshme të neuropatisë diabetike.

Llojet

Katër lloje kryesore të neuropatise mund të ndikojnë në sistemin nervor, duke përfshirë:

 • Neuropatia simetrike periferike: Kjo prek këmbët dhe duart. Është forma më e zakonshme e neuropatisë diabetike.
 • Neuropatia autonome: Kjo ndodh në nervat që kontrollojnë funksionet e pavullnetshme të trupit, të tilla si tretja, urinimi ose rrahjet e zemrës.
 • Rrënja e kraharorit dhe mesit, ose neuropatia proksimale : Kjo dëmton nervat përgjatë një shpërndarjeje specifike në trup, si muri i kraharorit ose këmbët.
 • Mononeuropatitë : Këto mund të prekin çdo nerv individual.
 • Simptomat e neuropatisë varen nga lloji dhe nervat e përfshirë.

Simptomat

Shenjat dhe simptomat e neuropatise diabetike zakonisht duhen disa vite për t’u shfaqur. Shenjat dhe simptomat do të varen nga lloji i neuropatisë dhe nervave që prek.

Neuropatia periferike

Simptomat e neuropatise periferike përfshijnë:

 • mpirje, dhimbje, ndjesi shpimi gjilpërash dhe djegie duke filluar në gishtat e këmbëve dhe në gishtat e duarve, më pas duke vazhduar deri te këmbët ose krahët
 • humbja e tonit të muskujve në duar dhe këmbë
 • duke mos qenë në gjendje të ndjeni nxehtësinë, të ftohtin ose lëndimin fizik
 • humbja e ekuilibrit

Nyja e Charcot, në të cilën një nyje prishet për shkak të problemeve nervore, shpesh në këmbë

Neuropatia diabetike periferike që prek këmbët mund ta bëjë të vështirë për një person të qëndrojë në këmbë dhe të ecë. Mund të rrisë rrezikun e rënies.

Kur një person nuk mund të ndiejë nxehtësi, të ftohtë ose lëndim, kjo mund të çojë në probleme të reja.

Për shembull, një flluskë në këmbë mund të ulcerohet sepse personi nuk ndjeu dhimbje në fazat e hershme. Ndërsa infeksioni përparon, gangrena mund të zhvillohet.

Përfundimisht, amputimi mund të jetë i nevojshëm.

Neuropatia autonome

Efektet e neuropatise autonome përfshijnë:

 • urth dhe fryrje
 • nauze, kapsllëk ose diarre
 • pavetëdija hipoglikemike, në të cilën një person nuk ndjen efektet e niveleve të ulëta të sheqerit
 • vështirësi në të folur ose në gëlltitje
 • ndjenja e ngopjes pasi keni ngrënë sasi të vogla ushqimi
 • të vjella disa orë pas ngrënies
 • hipotension ortostatik , ose ndjesi kokëfortësie dhe marramendje kur ngriheni në këmbë
 • rrahjet e zemrës më të shpejta se normalja
 • djersitje e tepruar , edhe në temperatura të ftohta ose në pushim
 • probleme të fshikëzës, për shembull, vështirësi në zbrazjen e plotë të fshikëzës gjatë urinimit, duke çuar në mosmbajtje
 • mosfunksionim seksual tek meshkujt dhe femrat
 • dizestezi, ose një ndjenjë e shtrembëruar e prekjes
 • rënie e ndjeshme e fytyrës dhe e qepallave
 • kontraktimet dhe dobësia e muskujve

Llojet e tjera

Ka shumë lloje të neuropatise.

Neuropatia diabetike proksimale mund të çojë në dhimbje në pjesën e poshtme të trupit, shpesh në njërën anë, dhe dobësi në këmbë.

Simptomat e neuropatisë fokale mund të ndryshojnë shumë, në varësi të nervit të prekur. Neuropatia fokale dhe neuropatia kraniale mund të çojnë në shqetësime vizuale, siç është shikimi i dyfishtë .

Njerëzit me neuropati diabetike shpesh nuk e kuptojnë se e kanë atë derisa simptomat janë më të avancuara.

Diagnoza e neuropatise

Një mjek do të kryejë një ekzaminim fizik dhe ekzaminim të këmbës për të kontrolluar për:

 • reflekset e kyçit të këmbës
 • humbja e ndjeshmërisë
 • ndryshimet në strukturën e lëkurës
 • ndryshimet në ngjyrën e lëkurës

Teste të tjera mund të përfshijnë një kontroll të presionit të gjakut dhe luhatjet në rrahjet e zemrës.

Nëse mjeku dyshon se vuani nga neuropatia diabetike, ai mund të kryejë disa teste diagnostikuese, si p.sh.

një elektromiogram (EMG), i cili regjistron aktivitetin elektrik në muskuj

një test i shpejtësisë së përçueshmërisë nervore (NCV) i cili regjistron shpejtësinë me të cilën sinjalet e induktuara kalojnë nëpër nerva

Medikamente

Barnat që mund të ndihmojnë në menaxhimin e dhimbjes përfshijnë:

 • barna antikonvulsante
 • ilacet kundër depresionit triciklik
 • opioidet dhe medikamentet joopioid për qetësimin e dhimbjeve

Përdorimi i opioideve mund të çojë në varësi, kështu që mjekët duhet të përshkruajnë një dozë sa më të ulët që të jetë e mundur.

Një person qe vuan nga neuropatia diabetike mund të përdorë lloje të tjera të ilaçeve kundër depresionit, të tilla si frenuesit serotonin-norepinephrine, për të synuar simptoma të tjera të dhimbshme të neuropatisë diabetike.

Terapi fizike

Terapia fizike, e përdorur në kombinim me medikamente, mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjes dhe zvogëlimin e rrezikut të varësisë nga opioidet.

Mund të ndihmojë gjithashtu në zbutjen e:

 • ndjesisë se djegjes
 • ngërçet e muskujve
 • dobësi e muskujve
 • mosfunksionim seksual

Stimulimi elektrik nervor është një lloj terapie fizike pa dhimbje që mund të ndihmojë në reduktimin e ndjenjave të ngurtësimit dhe përmirësimin e shërimit të ulcerave të këmbëve.

Trajnimi në ecje përfshin rimësimin se si të ecësh. Ndihmon në parandalimin dhe stabilizimin e komplikimeve të këmbëve, të tilla si ulcerat dhe lëndimet. Ky lloj riedukimi fizik është thelbësor për njerëzit që përdorin proteza pas humbjes së gjymtyrëve nëse neuropatia diabetike çon në një amputim.

Një fizioterapist i mirë do të sigurojë që ushtrimet për njerëzit me neuropati diabetike të mos dëmtojnë këmbët, të cilat mund të jenë të ndjeshme.

Terapitë e tjera përfshijnë pajisje që një person mund të përdorë për të mbajtur ekstremitetet e dhimbshme ose të ndjeshme nga prekja e shtratit ose karriges.

Komplikimet nga neuropatia diabetike

Neuropatia diabetike mund të kontribuojë në një sërë komplikimesh me rrezik të lartë, duke filluar nga ndryshimet e rrahjeve të zemrës deri te shqetësimet vizuale.

Komplikimet e mundshme përfshijnë humbjen e ndjeshmërisë në këmbë.

Kjo mund të çojë në pamundësi për të ndjerë prerje ose plagë, dhe si rezultat mund të ndodhë infeksioni. Infeksioni i patrajtuar në një gjymtyrë mund të rezultojë në nevojën për amputim.

Mund të ndodhin edhe infeksione të rënda të fshikëzës dhe veshkave, duke shkaktuar probleme shëndetësore.

Për të parandaluar komplikimet e neuropatisë periferike diabetike, kujdesi i mirë i këmbës është thelbësor.

Njerëzit me këtë gjendje duhet të inspektojnë këmbët e tyre çdo ditë për lëndime ose plagë.

Si përfundim

Neuropatia diabetike është një lloj dëmtimi nervor që ndodh tek njerëzit që kanë diabet.Ekzistojnë katër lloje: neuropatia autonome, periferike, proksimale dhe fokale.

Secili ndikon në një grup të ndryshëm nervash dhe ka një gamë të ndryshme efektesh. Neuropatia autonome dëmton proceset automatike në trup, siç është tretja. Neuropatia periferike dëmton nervat në gishta, duar dhe këmbë.

Diagnoza përfshin një sërë skanimesh dhe teste për reflekset e kyçit të këmbës, ndjeshmërinë dhe strukturën.Trajtimi përfshin disa lloje të terapisë fizike dhe mjekimeve për të kontrolluar dhimbjen dhe përcjelljen nervore.