Antibiotiket

Çfarë është një antibiotik?

Antibiotiket janë medikamente që përdoren për të luftuar infeksionet e shkaktuara nga bakteret. Ata quhen gjithashtu antibakterialë. Ata trajtojnë infeksionet duke vrarë ose pakësuar rritjen e baktereve.

Antibiotiku i parë i ditëve moderne u përdor në vitin 1936. Përpara antibiotikëve, 30% e të gjitha vdekjeve shkaktoheshin nga infeksionet bakteriale. Falë antibiotikëve, infeksionet e mëparshme fatale janë të shërueshme.

Sot, antibiotiket janë ende ilaçe të fuqishme, që shpëtojnë jetë për njerëzit me infeksione të caktuara serioze. Ato gjithashtu mund të parandalojnë që infeksionet më pak serioze të bëhen serioze.

Ka shumë klasa të antibiotikëve. Disa lloje të antibiotikëve funksionojnë më mirë për lloje të veçanta të infeksioneve bakteriale.

Antibiotiket vijnë në shumë forma, duke përfshirë:

 • tableta
 • kapsula
 • lëngje
 • kremra
 • pomada

Shumica e antibiotikëve janë në dispozicion vetëm me recetë nga mjeku juaj. Disa kremra dhe pomada antibiotike janë në dispozicion pa recetë.

Si funksionojnë antibiotiket kundër baktereve?

Antibiotiket luftojne bakteret duke i vrare ose ngadalesuar rritjen.

Antibiotiket luftojnë infeksionet bakteriale ose duke vrarë bakteret ose duke ngadalësuar dhe pezulluar rritjen e tyre. Ata e bëjnë këtë duke:

 • duke sulmuar murin ose veshjen e baktereve përreth
 • duke ndërhyrë në riprodhimin e baktereve
 • duke bllokuar prodhimin e proteinave në baktere

Sa kohë duhet të veprojnë antibiotiket?

Antibiotiket fillojnë të veprojnë menjëherë pasi të filloni t’i merrni. Megjithatë, mund të mos ndiheni më mirë për dy deri në tre ditë.

Sa shpejt përmirësoheni pas trajtimit me antibiotikë ndryshon. Kjo gjithashtu varet nga lloji i infeksionit që po trajtoni.

Shumica e antibiotikëve duhet të merren për 7 deri në 14 ditë. Në disa raste, trajtimet më të shkurtra funksionojnë po aq mirë. Mjeku juaj do të vendosë kohëzgjatjen më të mirë të trajtimit dhe llojin e duhur të antibiotikut për ju.

Edhe pse mund të ndiheni më mirë pas disa ditësh trajtimi, është më mirë të përfundoni të gjithë regjimin antibiotik në mënyrë që të zgjidhni plotësisht infeksionin tuaj. Kjo gjithashtu mund të ndihmojë në parandalimin e rezistencës ndaj antibiotikëve. Mos e ndaloni antibiotikun tuaj herët pa folur më parë me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor.

Nga se përbëhen antibiotiket?

Perberja e nje antibiotiku

Antibiotiku i parë beta-laktam, penicilina, u zbulua rastësisht. Ajo po rritej nga një copë myku në një pjatë. Shkencëtarët zbuluan se një lloj i caktuar i kërpudhave prodhonte natyrshëm penicilinë. Përfundimisht, penicilina u prodhua në sasi të mëdha në një laborator përmes fermentimit duke përdorur kërpudhat.

Antibiotiket e tjerë të hershëm u prodhuan nga bakteret e gjetura në tokë.

Sot, të gjitha medikamentet antibiotike prodhohen në laborator. Disa janë bërë përmes një sërë reaksionesh kimike që prodhojnë substancën e përdorur në mjekim.

Antibiotiket e tjerë prodhohen të paktën pjesërisht përmes një procesi natyral, por të kontrolluar. Ky proces shpesh përmirësohet me disa reaksione kimike që mund të ndryshojnë substancën origjinale për të krijuar një ilaç tjetër.

Çfarë është rezistenca nga antibiotiket?

Dobia e antibiotikut varet sa rezistent eshte ndaj nje bakteri.

Antibiotiket janë medikamente të fuqishme që funksionojnë shumë mirë për disa lloje sëmundjesh. Megjithatë, disa antibiotikë tani janë më pak të dobishëm sesa dikur për shkak të rritjes së rezistencës ndaj antibiotikëve.

Rezistenca ndaj antibiotikëve ndodh kur bakteret nuk mund të kontrollohen më ose të vriten nga disa antibiotikë. Në disa raste, kjo mund të nënkuptojë se nuk ka trajtime efektive për kushte të caktuara.

Çdo vit, 2 milionë njerëz infektohen me baktere që janë rezistente ndaj antibiotikëve, duke rezultuar në të paktën 23,000 vdekje.

Kur merrni një antibiotik, bakteret e ndjeshme eliminohen. Bakteret që mbijetojnë gjatë trajtimit me antibiotikë shpesh janë rezistente ndaj atij antibiotiku. Këto baktere shpesh kanë karakteristika unike që pengojnë antibiotikët të veprojnë mbi to.

Disa infeksione serioze rezistente ndaj antibiotikëve përfshijnë:

Clostridium difficile (C. diff)

Rritja e tepërt e këtij lloji të baktereve shkakton infeksion si në zorrët tuaja të holla ashtu edhe në ato të trasha. Kjo ndodh shpesh pasi dikush trajtohet me antibiotiket për një infeksion të ndryshëm bakterial. C. diff është natyralisht rezistent ndaj shumë antibiotikëve.

Enterokok rezistent ndaj vankomicinës (VRE)

Këto baktere shpesh infektojnë qarkullimin e gjakut, traktin urinar ose plagët kirurgjikale. Ky infeksion zakonisht ndodh tek njerëzit që janë shtruar në spital. Infeksionet e enterokokëve mund të trajtohen me antibiotik vankomicinë, por VRE është rezistent ndaj këtij trajtimi.

Staphylococcus aureus rezistent ndaj meticilinës (MRSA)

Ky lloj infeksioni është rezistent nga antibiotiket tradicionalë të infeksionit staph. Infeksionet MRSA zakonisht ndodhin në lëkurën tuaj. Është më e zakonshme tek njerëzit në spitale dhe ata me sistem imunitar të dobët.

Enterobacteriaceae rezistente ndaj karbapenemit (CRE)

Kjo klasë bakteresh janë rezistente ndaj shumë antibiotikëve të tjerë. Infeksionet CRE zakonisht ndodhin te njerëzit në spitale dhe të cilët janë në një ventilator mekanik ose kanë kateter të vendosur.

Shkaku më i rëndësishëm i rezistencës nga antibiotiket është përdorimi i papërshtatshëm ose përdorimi i tepërt i antibiotikëve. Deri në 30% të përdorimit të antibiotikëve mendohet të jetë i panevojshëm. Kjo është për shkak se antibiotiket shpesh përshkruhen kur nuk janë të nevojshëm.

Mund të ndërmerren disa hapa të rëndësishëm për të reduktuar përdorimin e papërshtatshëm të antibiotikëve:

 • Merrni antibiotikë vetëm për infeksionet bakteriale. Mos përdorni antibiotikë për gjendjet e shkaktuara nga viruse të tilla si ftohja e zakonshme, gripi, kolla ose dhimbja e fytit.
 • Merrni antibiotikë siç udhëzohet nga ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor. Përdorimi i dozës së gabuar, anashkalimi i dozave ose marrja e saj më e gjatë ose më e shkurtër se sa udhëzohet mund të kontribuojë në rezistencën e baktereve. Edhe nëse ndiheni më mirë pas disa ditësh, bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor përpara se të ndërprisni një antibiotik.
 • Merrni antibiotikun e duhur. Përdorimi i antibiotikut të gabuar për një infeksion mund të çojë në rezistencë. Mos merrni antibiotikë të përshkruar për dikë tjetër. Gjithashtu, mos merrni antibiotikë të mbetur nga një trajtim i mëparshëm. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do të jetë në gjendje të zgjedhë antibiotikun më të përshtatshëm për llojin tuaj specifik të infeksionit.

Çfarë trajtojne antibiotiket?

Trajtim infeksioni

Antibiotiket përdoren për trajtimin e infeksioneve të shkaktuara nga bakteret. Ndonjëherë është e vështirë të përcaktohet nëse infeksioni juaj shkaktohet nga bakteret ose viruset, sepse simptomat janë shpesh shumë të ngjashme.

Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do të vlerësojë simptomat tuaja dhe do të kryejë një ekzaminim fizik për të përcaktuar shkakun e infeksionit tuaj. Në disa raste, ata mund të kërkojnë një test gjaku ose urine për të konfirmuar shkakun e infeksionit.

Disa infeksione të zakonshme bakteriale përfshijnë:

Antibiotiket nuk janë efektivë kundër viruseve, si ftohja e zakonshme ose gripi. Ata gjithashtu nuk veprojnë në infeksionet e shkaktuara nga kërpudhat, të tilla si:

Këto trajtohen me një grup të ndryshëm medikamentesh të quajtura antifungale.

Cilat janë efektet anësore të zakonshme te antibiotiket?

Dhimbje barku

Shumica e antibiotikëve kanë efekte anësore të ngjashme. Ndoshta efekti anësor më i zakonshëm është shqetësimi gastrointestinal (GI), duke përfshirë:

 • diarreja
 • të përziera
 • të vjella
 • ngërçet

Në disa raste, këto efekte anësore mund të reduktohen nëse antibiotiket merren me ushqim. Megjithatë, disa antibiotikë duhet të merren me stomak bosh. Pyesni mjekun ose farmacistin tuaj për mënyrën më të mirë për të marrë antibiotikun tuaj.

Shqetësimi i traktit gastrointestinal zakonisht largohet pasi të keni ndërprerë trajtimin. Nëse jo, duhet të telefononi mjekun tuaj. Gjithashtu, telefononi mjekun tuaj nëse zhvilloni:

 • diarre e rëndë
 • dhimbje barku dhe ngërçe
 • gjak në jashtëqitje tuaj
 • ethe

Marrja e antibiotikëve në mënyrë efektive

Antibiotiket janë më efektivë kur përdoren siç duhet. Kjo fillon me sigurimin që keni vërtet nevojë për antibiotikun. Përdorni vetëm antibiotikë të përshkruar nga mjeku juaj për një infeksion bakterial.

Bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj për mënyrën më të mirë për të marrë antibiotikun tuaj. Disa duhet të merren me ushqim për të reduktuar efektet anësore, por të tjera duhet të merren me stomakun bosh.

Antibiotiket gjithashtu duhet të merren në sasinë e përcaktuar dhe për kohëzgjatjen e drejtuar të trajtimit. Ju mund të ndiheni më mirë brenda pak ditësh pas fillimit të antibiotikut, por duhet të flisni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor përpara se të ndërprisni trajtimin herët.