Lodhja dhe diabeti
Lodhja dhe diabeti

Lodhja si simptome e diabetit është e zakonshme dhe mund të rezultojë nga nivelet e larta të sheqerit në gjak dhe simptoma të tjera dhe komplikime të gjendjes. Disa ndryshime në stilin e jetës mund të ndihmojnë një person të menaxhojë lodhjen e diabetit.

Lodhja dhe lodhja si simptome e diabetit nuk janë të njëjta. Kur një person është i lodhur, zakonisht ndihet më mirë pasi pushon. Kur një person ka lodhje të vazhdueshme, pushimi mund të mos lehtësojë ndjenjat e rraskapitjes dhe letargjisë.

Sipas Shoqatës Amerikane të Diabetit, hulumtimi tregon se 61 për qind e njerëzve me diabet të tipit 2 të sapo diagnostikuar raportojnë lodhjen si një simptomë. I njëjti studim zbuloi se lodhja është simptoma e dytë më e zakonshme në këtë grup.

Në këtë artikull, ne shikojmë lidhjet midis diabetit dhe lodhjes. Ne gjithashtu ofrojmë këshilla se si të menaxhojmë këtë simptomë potencialisht shkatërruese.

Pse diabeti shkakton lodhje?

Lodhja si simptome e diabetit eshte e zakonshme. Ka shumë arsye pse diabeti mund të shkaktojë lodhje, duke përfshirë:

 • ndryshimet në nivelet e sheqerit në gjak
 • simptoma të tjera të diabetit
 • komplikimet e diabetit
 • problemet mendore dhe emocionale që vijnë nga diabeti
 • duke qenë mbipeshë

Ndryshimet në nivelet e sheqerit në gjak

Diabeti ndikon në mënyrën se si trupi rregullon dhe përdor sheqerin në gjak.

Kur një person ha, trupi e zbërthen ushqimin në sheqerna të thjeshta, ose glukozë. Tek njerëzit me diabet, pankreasi nuk prodhon mjaftueshëm insulinë , ose trupi nuk e përdor insulinën në mënyrë efektive. Qelizat kanë nevojë për insulinë për të thithur glukozën nga gjaku.

Nëse qelizat nuk marrin mjaftueshëm glukozë, ajo mund të grumbullohet në gjak. Qelizat kanë nevojë për glukozë për të siguruar energji.

Lodhja dhe dobësia mund të rezultojnë kur qelizat nuk marrin mjaftueshëm glukozë. Medikamentet e diabetit, të tilla si insulina ose metformina, ndihmojnë më shumë nga ky sheqer të lëvizë në qeliza dhe parandalojnë rritjen e tij në nivele të dëmshme në gjak.

Një efekt anësor i mundshëm i barnave për diabetin është sheqeri i ulët në gjak ose hipoglikemia .

Simptoma të tjera të diabetit

Simptoma të tjera të diabetit mund të kontribuojnë gjithashtu që një person të vuaje nga lodhja si simptome e diabetit, duke përfshirë:

 • urinim i shpeshtë
 • etje e tepruar
 • uria ekstreme pavarësisht se hahet
 • humbje peshe e pashpjegueshme
 • shikim i turbullt

Ndërsa jo të gjitha këto simptoma janë përgjegjëse për ndjenjat e lodhjes drejtpërdrejt, shumë prej tyre mund të kontribuojnë në një ndjenjë të përgjithshme të të qenit keq. Këto ndjesi të vazhdueshme dhe të pakëndshme mund të kenë efekte të rënda mendore dhe fizike që mund të çojnë në zhvillimin e lodhjes.

Disa nga simptomat e diabetit gjithashtu mund të prishin modelin e gjumit të një personi. Për shembull, një person me këtë gjendje mund ta gjejë veten duke u zgjuar disa herë çdo natë për të përdorur banjën ose për të pirë një pije.

Komplikimet e diabetit dhe lodhja

Njerëzit me diabet mund të zhvillojnë komplikime që kontribuojnë tek lodhja.

Këto komplikime zakonisht zhvillohen tek një person që ka gjendjen kur nivelet e sheqerit në gjak mbeten shumë të larta.

Komplikimet e mundshme përfshijnë:

Efektet negative të ilaçeve për diabetin

Disa medikamente që një person mund të përdorë për të trajtuar komplikimet e diabetit dhe problemeve të tjera shëndetësore mund të shkaktojnë gjithashtu efekte negative që kontribuojnë tek lodhja.

Medikamente që mund të çojnë tek lodhja si simptome e diabetit janë si vijon:

 • Kortikosteroidet: Një person me diabet mund të ketë nevojë të marrë kortikosteroide, si prednizoni, për të trajtuar inflamacionin , dhimbjen dhe parehatinë që zhvillohen për shkak të kushteve dhe sëmundjeve të tjera.
 • Diuretikët: Njerëzit përdorin kryesisht diuretikë për të trajtuar presionin e lartë të gjakut . Këto i bëjnë njerëzit të kalojnë më shumë urinë sesa zakonisht.
 • Diabeti ndonjëherë rrit frekuencën e urinimit, kështu që ky efekt anësor mund të jetë veçanërisht i fuqishëm për njerëzit që e kanë këtë gjendje.
 • Beta bllokuesit: Mjekët rekomandojnë beta bllokues për njerëzit që kanë presion të lartë të gjakut dhe ankth . Megjithatë, efekti i tyre ngadalësues në rrahjet e zemrës së një personi mund të çojë në lodhje kronike si një efekt negativ.

Krahas simptomave të diabetit që kontribuojnë në lodhje, beta bllokuesit mund të kenë efekte anësore veçanërisht të fuqishme te njerëzit që kanë diabet.

Shëndeti mendor dhe emocional

Të jetosh me diabet shpesh mund të ndikojë në shëndetin mendor dhe emocional të një personi.

Sipas një studimi  me 90,686 pjesëmarrës, njerëzit me diabet mund të kenë dy deri në tre herë më shumë gjasa të përjetojnë depresion sesa njerëzit që nuk e kanë këtë gjendje.

I njëjti studim zbuloi se ankthi ishte më i përhapur tek njerëzit që ishin të vetëdijshëm se kishin diabet për shkak të shqetësimeve të tyre shëndetësore.

Si depresioni ashtu edhe ankthi mund të ndikojnë tek lodhja.

Depresioni gjithashtu mund të ndikojë negativisht në kontrollin e sheqerit në gjak , gjë që mund të rrisë rrezikun e lodhjes.

Në fakt, shumë nga simptomat e depresionit lidhen drejtpërdrejt me lodhjen, duke përfshirë:

 • ndryshime në modelet e gjumit
 • zgjimi shumë herët ose pamundësia për të fjetur përsëri
 • humbje energjie

Të qenit mbipeshë

Shumë njerëz me diabet, veçanërisht ata me diabet të tipit 2, janë mbipeshë ose obezë. Pesha e tepërt e trupit mund të kontribuojë gjithashtu tek lodhja.

Arsyet për lidhjen midis mbipeshës dhe lodhjes mund të përfshijnë:

 • Zgjedhjet e stilit të jetesës që mund të çojnë në shtim në peshë, të tilla si mungesa e stërvitjes ose një dietë që përmban shumë ushqime të përpunuara ose të dëmshme.
 • Rritja e energjisë që një person përdor kur lëviz peshën shtesë të trupit.
 • Ndërprerja e gjumit nga disa ndërlikime të mbipeshës, siç është apnea e gjumit.

Si menaxhohet lodhja si simptome e diabetit

Ndryshimet e stilit të jetesës mund të ndihmojnë një person të menaxhojë diabetin dhe simptomat e lodhjes.

Rregullimet efektive të stilit të jetesës mund të përfshijnë:

 • mbajtja e një peshe të shëndetshme ose humbja e peshës nëse është e nevojshme
 • duke u ushtruar rregullisht
 • duke ngrënë një dietë të shëndetshme
 • praktikimi i higjenës së mirë të gjumit me orar të rregullt të gjumit, 7 deri në 9 orë gjumë dhe çlodhje para gjumit
 • menaxhimin dhe kufizimin e stresit
 • duke kërkuar mbështetje nga miqtë dhe familja

Qe te reduktohet lodhja, është gjithashtu thelbësore që një person të menaxhojë siç duhet diabetin e tij dhe çdo gjendje të lidhur. 

Shkaqe të tjera të mundshme pse ndodh lodhja

Disa lloje ilaçesh mund të shkaktojnë lodhje si një efekt anësor.

Një personi me diabet mund ti vije lodhja për shkak të faktorëve jashtë gjendjes.

Lodhja mund të zhvillohet për arsyet e mëposhtme:

 • sëmundje akute
 • stresi i palidhur
 • anemia
 • artriti ose gjendje të tjera kronike që shkaktojnë inflamacion
 • pabarazitë hormonale
 • apnea e gjumit

Kur të shihni një mjek

Një person me diabet duhet të vizitojë rregullisht mjekun e tij për të monitoruar dhe menaxhuar diabetin e tij.

Ata gjithashtu mund të dëshirojnë të konsultohen me një mjek që është i specializuar në trajtimin e lodhjes së re ose të përkeqësimit që ndërhyn në jetën e përditshme.

Njerëzit duhet të kërkojnë kujdes mjekësor nëse lodhja si simptome e diabetit shfaqet se bashku me simptoma te tjera.