Droga dhe adoleshentet

Abuzimi te droga dhe adoleshentet mund të ketë një ndikim të madh në jetën e tyre. Zbuloni se si ta ndihmoni adoleshentin tuaj të bëjë zgjedhje të shëndetshme dhe të shmangë përdorimin e drogës.

Adoleshentët që eksperimentojnë me drogë vënë në rrezik shëndetin dhe sigurinë e tyre. Ndihmoni në parandalimin e abuzimit me drogën tek adoleshentët duke folur me adoleshentin tuaj për pasojat e përdorimit të drogës dhe rëndësinë e bërjes së zgjedhjeve të shëndetshme.

Pse droga dhe adoleshentet kane nje lidhje keqperdorimi?

Faktorë të ndryshëm mund të kontribuojnë në përdorimin dhe keqpërdorimin e drogës tek adoleshentët. Përdorimi për herë të parë shpesh ndodh në mjedise sociale me substanca lehtësisht të aksesueshme, si alkooli dhe cigaret.

Përdorimi i vazhdueshëm mund të jetë rezultat i pasigurive ose një dëshirë për pranim shoqëror. Adoleshentët mund të ndihen të pathyeshëm dhe mund të mos marrin parasysh pasojat e veprimeve të tyre, duke i bërë ata të ndërmarrin rreziqe të rrezikshme me drogën.

Faktorët e zakonshëm të rrezikut për abuzim te droga dhe adoleshentet përfshijnë:

 • Një histori familjare e abuzimit me substancat
 • Një gjendje e shëndetit mendor ose të sjelljes, si depresioni, ankthi ose çrregullimi i mungesës së vëmendjes/hiperaktivitetit (ADHD)
 • Sjellje impulsive ose rrezikuese
 • Një histori ngjarjesh traumatike, të tilla si përjetimi i një aksidenti me makinë ose të qenit viktimë e abuzimit
 • Vetëvlerësim i ulët ose ndjenja e refuzimit shoqëror

Pasojat e abuzimit me droga dhe adoleshentet

Probleme te shendetit mendor

Pasojat negative të abuzimit me droga tek adoleshentet mund të përfshijnë:

 • Varësia nga droga. Adoleshentët që keqpërdorin drogë janë në rrezik të shtuar të përdorimit serioz të drogës më vonë në jetë.
 • Gjykim i dobët. Përdorimi i drogës tek adoleshentët shoqërohet me gjykim të dobët në ndërveprimet sociale dhe personale.
 • Aktiviteti seksual. Përdorimi i drogës shoqërohet me aktivitet seksual me rrezik të lartë, seks të pasigurt dhe shtatzëni të paplanifikuar.
 • Çrregullime të shëndetit mendor. Përdorimi i drogës mund të komplikojë ose të rrisë rrezikun e çrregullimeve të shëndetit mendor, si depresioni dhe ankthi.
 • Ngarje e dëmtuar. Drejtimi i makinës nën ndikimin e ndonjë droge mund të dëmtojë aftësitë motorike të shoferit, duke vënë në rrezik shoferin, pasagjerët dhe të tjerët në rrugë.
 • Ndryshimet në performancën e shkollës. Përdorimi i substancave mund të rezultojë në një rënie të performancës akademike.

Efektet shëndetësore të barnave

Rreziku per goditje ne tru nga droga dhe adoleshentet

Përdorimi i drogës mund të rezultojë në varësi nga droga dhe tek adoleshentet, dëmtime serioze, sëmundje dhe vdekje. Rreziqet shëndetësore të barnave të përdorura zakonisht përfshijnë si më poshtë:

 • Kokaina – Rrezik për atak në zemër, goditje në tru dhe konvulsione
 • Ekstazi – Rreziku i dështimit të mëlçisë dhe dështimit të zemrës
 • Inhalatorët – Rrezik i dëmtimit të zemrës, mushkërive, mëlçisë dhe veshkave nga përdorimi afatgjatë
 • Marijuana — Rreziku i dëmtimit të kujtesës, mësimit, zgjidhjes së problemeve dhe përqendrimit; rreziku i psikozës – si skizofrenia, halucinacionet ose paranoja – më vonë në jetë i shoqëruar me përdorim të hershëm dhe të shpeshtë
 • Metamfetamina – Rreziku i sjelljeve psikotike nga përdorimi afatgjatë ose doza të larta
 • Opioidet – Rreziku i shqetësimit të frymëmarrjes ose vdekjes nga mbidoza
 • Cigaret elektronike (avullimi) – Ekspozimi ndaj substancave të dëmshme të ngjashme me ekspozimin nga pirja e duhanit; rreziku i varësisë nga nikotina

Flisni per perdorimin te droga dhe adoleshentet

Flisni me adoleshentet rreth perdorimit te droges

Me gjasë do të keni biseda të shumta ne lidhje me droga dhe adoleshentet per perdorimin e tyre dhe alkoolit. Zgjidhni momentet kur nuk ka gjasa të ndërpriteni – dhe lini mënjanë telefonat. Është gjithashtu e rëndësishme të dini se kur nuk duhet të bëni një bisedë, si p.sh. kur jeni të zemëruar me fëmijën tuaj, nuk jeni të përgatitur për t’iu përgjigjur pyetjeve ose kur fëmija juaj është i dehur ose i lodhur.

Për të folur me femijen tuaj për drogën:

 • Pyetni pikëpamjet e adoleshentit tuaj. Shmangni leksionet. Në vend të kësaj, dëgjoni mendimet dhe pyetjet e adoleshentit tuaj rreth drogës. Sigurojeni adoleshentin tuaj se ai ose ajo mund të jetë i sinqertë me ju.
 • Diskutoni arsyet për të mos përdorur drogë. Shmangni taktikat e frikësimit. Theksoni se si përdorimi i drogës mund të ndikojë në gjërat që janë të rëndësishme për adoleshentin tuaj – të tilla si sporti, ngarje, shëndeti dhe pamja.
 • Merrni parasysh mesazhet e medias. Mediat sociale, programet televizive, filmat dhe këngët mund të magjepsin ose banalizojnë përdorimin e drogës. Flisni për atë që adoleshenti juaj sheh dhe dëgjon.
 • Diskutoni mënyra për t’i rezistuar presionit të bashkëmoshatarëve. Mendoni me adoleshentin tuaj se si të refuzoni ofertat e drogës.
 • Jini të gatshëm të diskutoni për përdorimin tuaj të drogës. Mendoni se si do të përgjigjeni nëse adoleshenti juaj pyet për përdorimin tuaj të drogës. Nëse keni zgjedhur të mos përdorni drogë, shpjegoni pse. Nëse keni përdorur drogë, tregoni atë që ju mësoi përvoja.

Strategji të tjera parandaluese te droga dhe adoleshentet

Mbeshtetje te pakushtezuar per adoleshentet e varur nga droga

Merrni parasysh strategji të tjera për të parandaluar abuzimin me droga tek/ dhe adoleshentet:

 • Njihni aktivitetet e adoleshentit tuaj. Kushtojini vëmendje vendndodhjes së adoleshentit tuaj. Zbuloni se për cilat aktivitete të mbikëqyrura nga të rriturit interesohet adoleshenti juaj dhe inkurajoni atë të përfshihet.
 • Vendosni rregulla dhe pasoja. Shpjegoni rregullat e familjes suaj, të tilla si largimi nga një festë ku ndodh përdorimi i drogës dhe mos hipja në një makinë me një shofer që ka përdorur drogë. Nëse adoleshenti juaj thyen rregullat, zbatoni vazhdimisht pasojat.
 • Njihni miqtë e femijes tuaj. Nëse miqtë e femijes tuaj përdorin drogë, ai  mund të ndjejë gjithashtu presion për të eksperimentuar.
 • Mbani gjurmët e barnave me recetë. Merrni një inventar të të gjitha barnave me recetë dhe pa recetë në shtëpinë tuaj.
 • Ofroni mbështetje. Ofroni lëvdata dhe inkurajim kur femija juaj të ketë sukses. Një lidhje e fortë midis jush dhe atij/asaj mund të ndihmojë në parandalimin nga përdorimi i drogës.
 • Jepni një shembull të mirë. Nëse pini, bëjeni me moderim. Përdorni barna me recetë sipas udhëzimeve. Mos përdorni droga të paligjshme.

Njohja e shenjave paralajmëruese të abuzimit me droga dhe adoleshentet

Prania e ilaceve edhe pse nuk eshte i semure adoleshenti

Jini të vetëdijshëm për flamujt e mundshëm të kuq, të tillë si:

 • Ndryshim i papritur ose ekstrem te miqtë, zakonet e të ngrënit, modelet e gjumit, pamja fizike, koordinimi ose performanca e shkollës
 • Sjellje e papërgjegjshme, gjykim i dobët dhe mungesë e përgjithshme e interesit
 • Thyerja e rregullave ose largimi nga familja
 • Prania e kontejnerëve me ilaçe, pavarësisht mungesës së sëmundjes, ose mjeteve të drogës në dhomën e adoleshentit tuaj

Kërkimi i ndihmës për abuzimin e droges nga adoleshentet

Nëse dyshoni ose e dini se adoleshenti juaj po eksperimenton ose keqpërdor drogë:

 • Flisni me të. Nuk mund të ndërhyni kurrë shumë herët. Përdorimi i rastësishëm, me droga dhe adoleshentet, mund të kthehet në përdorim të tepruar ose varësi dhe të shkaktojë aksidente, probleme ligjore dhe probleme shëndetësore.
 • Inkurajoni ndershmërinë. Flisni me qetësi dhe shprehni se po vini nga një vend shqetësimi. Ndani detaje specifike për të mbështetur dyshimin tuaj. Verifikoni çdo pretendim që ai ose ajo bën.
 • Përqendrohuni tek sjellja, jo tek personi. Theksoni se përdorimi i drogës është i rrezikshëm, por kjo nuk do të thotë se ai/ajo është një person i keq.
 • Kontrolloni rregullisht. Kaloni më shumë kohë me femijen tuaj, dini vendndodhjen e femijes tuaj dhe bëni pyetje pasi ai ose ajo të kthehet në shtëpi.
 • Merrni ndihmë profesionale. Nëse mendoni se adoleshenti juaj është i përfshirë në përdorim të konsiderueshëm të drogës, kontaktoni një mjek, këshilltar ose ofrues tjetër të kujdesit shëndetësor për ndihmë.

Nuk është kurrë herët të filloni të flisni me adoleshentin tuaj për abuzimin me drogën. Bisedat që bëni sot mund ta ndihmojnë adoleshentin tuaj të bëjë zgjedhje të shëndetshme në të ardhmen.