Ketoacidoza diabetike (DKA) është një ndërlikim serioz i diabetit të tipit 1 dhe, shumë më rrallë, i diabetit të tipit 2. DKA ndodh kur sheqeri juaj në gjak është shumë i lartë dhe substancat acidike të quajtura ketone grumbullohen në nivele të rrezikshme në trupin tuaj.

Ketoacidoza diabetike nuk duhet të ngatërrohet me ketozën , e cila është e padëmshme. Ketoza mund të ndodhë si rezultat i një diete jashtëzakonisht të ulët të karbohidrateve, e njohur si një dietë ketogjenike , ose agjërimi . DKA ndodh vetëm kur nuk keni insulinë të mjaftueshme në trupin tuaj për të përpunuar nivele të larta të glukozës në gjak.

Është më pak e zakonshme tek njerëzit me diabet të tipit 2, sepse nivelet e insulinës zakonisht nuk bien aq të ulëta; megjithatë, mund të ndodhë. DKA mund të jetë shenja e parë e diabetit të tipit 1 , pasi njerëzit me këtë sëmundje nuk mund të prodhojnë insulinën e tyre.

Cilat janë simptomat e ketoacidozës diabetike?

Simptomat e DKA mund të shfaqen shpejt dhe mund të përfshijnë:

 • urinim i shpeshtë
 • etje ekstreme
 • nivele të larta të sheqerit në gjak
 • nivele të larta të ketoneve në urinë
 • nauze ose të vjella
 • dhimbje barku
 • konfuzion
 • frymë me erë frutash
 • një fytyrë të skuqur
 • lodhje
 • frymëmarrje e shpejtë
 • goja dhe lëkura e thatë

DKA është një urgjencë mjekësore. Telefononi menjëherë shërbimet tuaja lokale të urgjencës nëse mendoni se jeni duke përjetuar DKA.

Nëse nuk trajtohet, ketoacidoza diabetike mund të çojë në koma ose vdekje. Nëse përdorni insulinë , sigurohuni që të diskutoni rrezikun e DKA me ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor dhe të keni një plan menjhere. Nëse keni diabet të tipit 1, duhet të keni një furnizim të testeve të ketonit të urinës në shtëpi . Këto mund t’i blini në barnatore ose në internet .

Nëse keni diabet të tipit 1 dhe keni një lexim të sheqerit në gjak mbi 250 miligramë për decilitër (mg/dL) dy herë, duhet të testoni urinën tuaj për ketone. Ju gjithashtu duhet të testoni nëse jeni të sëmurë ose po planifikoni të bëni ushtrime dhe sheqeri në gjak është 250 mg/dL ose më i lartë.

Telefononi mjekun tuaj nëse ka nivele të moderuara ose të larta të ketoneve. Gjithmonë kërkoni ndihmë mjekësore nëse dyshoni se po përparoni në DKA.

Si trajtohet ketoacidoza diabetike?

DKA
DKA

Trajtimi për DKA zakonisht përfshin një kombinim të qasjeve për të normalizuar nivelet e sheqerit në gjak dhe insulinës. Nëse jeni diagnostikuar me DKA, por ende nuk jeni diagnostikuar me diabet, mjeku juaj do të krijojë një plan trajtimi të diabetit për të parandaluar përsëritjen e ketoacidozës.

Infeksioni mund të rrisë rrezikun e DKA. Nëse DKA juaj është rezultat i një infeksioni ose sëmundjeje, mjeku juaj do ta trajtojë atë gjithashtu, zakonisht me antibiotikë .

Zëvendësimi i lëngjeve

Në spital, mjeku juaj ka të ngjarë t’ju japë lëngje. Nëse është e mundur, ata mund t’i japin ato nga goja, por mund t’ju duhet të merrni lëngje përmes një IV . Zëvendësimi i lëngjeve ndihmon në trajtimin e dehidrimit , i cili mund të shkaktojë nivele edhe më të larta të sheqerit në gjak.

Terapia me insulinë

Insulina ka të ngjarë t’ju administrohet në mënyrë intravenoze derisa niveli i sheqerit në gjak të bjerë nën 240 mg/dL. Kur niveli i sheqerit në gjak është brenda një kufiri të pranueshëm, mjeku juaj do të punojë me ju për t’ju ndihmuar të shmangni DKA në të ardhmen.

Zëvendësimi i elektrolitit

Kur nivelet tuaja të insulinës janë shumë të ulëta, elektrolitet e trupit tuaj gjithashtu mund të ulen anormalisht. Elektrolitet janë minerale me ngarkesë elektrike që ndihmojnë trupin tuaj, duke përfshirë zemrën dhe nervat, të funksionojnë siç duhet. Zëvendësimi i elektrolitit zakonisht bëhet gjithashtu përmes një IV.

Çfarë e shkakton ketoacidozën diabetike?

Ketoacidoza diabetike ndodh kur nivelet e sheqerit në gjak janë shumë të larta dhe nivelet e insulinës janë të ulëta. Trupat tanë kanë nevojë për insulinë për të përdorur glukozën e disponueshme në gjak. Në DKA, glukoza nuk mund të hyjë në qeliza, kështu që grumbullohet, duke rezultuar në nivele të larta të sheqerit në gjak.

Si përgjigje, trupi fillon të shpërbëjë yndyrën në një lëndë djegëse të përdorshme që nuk kërkon insulinë. Kjo lëndë djegëse quhet ketone. Kur krijohen shumë ketone, gjaku juaj bëhet acid. Kjo është ketoacidoza diabetike.

Shkaqet më të zakonshme të DKA janë:

 • mungesa e një injeksioni të insulinës ose mos injektimi i mjaftueshëm i insulinës
 • sëmundje ose infeksion
 • bllokim në pompën e insulinës (për njerëzit që përdorin një të tillë)

Kush është në rrezik për zhvillimin e ketoacidozës diabetike?

Rreziku juaj për DKA është më i lartë nëse:

 • kanë diabet të tipit 1
 • janë nën moshën 19 vjeç
 • kanë pasur një formë të traumës, qoftë emocionale apo fizike
 • janë të stresuar
 • kanë temperaturë të lartë
 • keni pasur një atak në zemër ose goditje në tru
 • tymi
 • keni një varësi nga droga ose alkooli

Edhe pse DKA është më pak e zakonshme tek njerëzit që kanë diabet të tipit 2, ajo ndodh. Disa njerëz me diabet të tipit 2 konsiderohen “të prirur ndaj ketonit” dhe janë në një rrezik më të lartë të DKA. Disa medikamente mund të rrisin rrezikun e DKA. Bisedoni me mjekun tuaj për faktorët e rrezikut.

Si diagnostikohet ketoacidoza diabetike?

Testimi për ketonet në një mostër të urinës është një nga hapat e parë për diagnostikimin e DKA. Ata gjithashtu do të testojnë nivelin e sheqerit në gjak. Teste të tjera që mund të urdhërojë mjeku juaj janë:

 • Përpunimi bazë i gjakut, duke përfshirë kaliumin dhe natriumin, për të vlerësuar funksionin metabolik
 • gaz gjaku arterial, ku gjaku nxirret nga një arterie për të përcaktuar aciditetin e saj
 • presionin e gjakut
 • nëse jeni i sëmurë, një rreze X gjoksi ose teste të tjera për të kërkuar shenja të një infeksioni, si pneumonia

Parandalimi i ketoacidozës diabetike

DKA
DKA

Ka shumë mënyra për të parandaluar DKA. Një nga më të rëndësishmet është menaxhimi i duhur i diabetit tuaj:

 • Merrni ilaçet e diabetit sipas udhëzimeve.
 • Ndiqni planin tuaj të vakteve dhe qëndroni të hidratuar me ujë.
 • Testoni vazhdimisht sheqerin në gjak. Kjo do t’ju ndihmojë të merrni zakonin për t’u siguruar që numrat tuaj të jenë brenda intervalit. Nëse vëreni një problem, mund të flisni me mjekun tuaj për rregullimin e planit tuaj të trajtimit.
 • Megjithëse nuk mund të shmangni plotësisht sëmundjen ose infeksionin, mund të ndërmerrni hapa për t’ju ndihmuar të mbani mend të merrni insulinën  dhe për të ndihmuar në parandalimin dhe planifikimin e një urgjence DKA:
 • Vendosni një alarm nëse e merrni atë në të njëjtën kohë çdo ditë.
 • Mbushni paraprakisht shiringën ose shiringat tuaja në mëngjes. 
 •  Bisedoni me mjekun tuaj për rregullimin e niveleve të dozës së insulinës bazuar në nivelin tuaj të aktivitetit, sëmundjet ose faktorë të tjerë, si për shembull atë që po hani.
 • Zhvilloni një plan urgjence.
 •  Testoni urinën tuaj për nivelet e ketonit gjatë periudhave të stresit të lartë ose sëmundjes. 

Kërkoni kujdes mjekësor nëse nivelet e sheqerit në gjak janë më të larta se normale ose nëse ketonet janë të pranishme. Zbulimi i hershëm është thelbësor.

Si përfundim për DKA

DKA është serioze, por mund të parandalohet. Ndiqni planin tuaj të trajtimit dhe jini proaktiv për shëndetin tuaj. Tregojini mjekut tuaj nëse diçka nuk po funksionon për ju ose nëse keni probleme. Ata mund të rregullojnë planin tuaj të trajtimit ose t’ju ndihmojnë të gjeni zgjidhje për menaxhimin më të mirë të diabetit tuaj.