cikli menstrual me dhimbje

Rreth dismenorresë

Cikli menstrual me dhimbje ose jo ndodhin kur mitra heq mukozën e saj një herë në muaj. Disa dhimbje, ngërçe dhe parehati gjatë periudhave menstruale janë normale. Dhimbja e tepruar që ju bën të humbisni punën ose shkollën nuk është normale.

Cikli menstrual me dhimbje quhen gjithashtu dismenorrhea. Ekzistojnë dy lloje të dismenorresë: parësore dhe dytësore.

Dismenorrea paresore shfaqet te njerëzit që përjetojnë dhimbje para dhe gjatë menstruacioneve. Nëse keni pasur perioda normale që bëhen të dhimbshme më vonë në jetë, mund të jetë dismenorrea dytësore. Një gjendje që prek mitrën ose organet e tjera të legenit, si endometrioza ose fibroidet e mitrës, mund ta shkaktojë këtë.

Cilat janë shkaqet e nje cikli menstrual me dhimbje?

Perioda te parregullta

Nuk është gjithmonë e mundur të identifikohet shkaku i nje cikli menstrual me dhimbje. Disa njerëz janë vetëm në një rrezik më të lartë për të pasur perioda të dhimbshme.

Këto rreziqe përfshijnë:

 • te qenurit nën moshën 20 vjeç
 • te pasurit një histori familjare të periodave të dhimbshme
 • pirja e duhanit
 • te pasurit gjakderdhje të rëndë me perioda
 • te pasurit perioda të parregullta
 • mos pasurit kurrë një fëmijë
 • arritjen e pubertetit para moshës 11 vjeçare

Menstruacionet e dhimbshme mund të jenë gjithashtu rezultat i një gjendjeje themelore mjekësore, të tilla si:

 • Sindromi premenstrual (PMS). PMS është një gjendje e zakonshme që shkaktohet nga ndryshimet hormonale në trup që ndodhin 1 deri në 2 javë para fillimit të menstruacioneve. Simptomat zakonisht largohen pasi fillon gjakderdhja.
 • Endometrioza. Kjo është një gjendje e dhimbshme mjekësore në të cilën qelizat nga rreshtimi i mitrës rriten në pjesë të tjera të trupit, zakonisht në tubat fallopiane, vezoret ose indet që rreshtojnë legenin.
 • Fibroidet në mitër. Fibroidet janë tumore jo kanceroze që mund të ushtrojnë presion mbi mitër ose të shkaktojnë menstruacione dhe dhimbje jonormale, megjithëse shpesh nuk shkaktojnë simptoma.
 • Sëmundja inflamatore e legenit (PID). PID është një infeksion i mitrës, tubave fallopiane ose vezoreve i shkaktuar shpesh nga bakteret seksualisht të transmetueshme që shkaktojnë inflamacion të organeve riprodhuese dhe dhimbje.
 • Adenomyosis. Kjo është një gjendje e rrallë në të cilën rreshtimi i mitrës rritet në murin muskulor të mitrës, duke shkaktuar inflamacion, presion dhe dhimbje. Gjithashtu mund të shkaktojë perioda më të gjata ose më të rënda.
 • Stenoza e qafës së mitrës. Stenoza e qafës së mitrës është një gjendje e rrallë në të cilën qafa e mitrës është aq e vogël ose e ngushtë sa që ngadalëson rrjedhën menstruale, duke shkaktuar një rritje të presionit brenda mitrës që shkakton dhimbje.

Trajtimi në shtëpi i nje cikli menstrual me dhimbje

Jastek ngrohjeje per t'u lehtesuar cikli menstrual me dhimbje

Trajtimet në shtëpi mund të jenë të dobishme në lehtësimin e periudhave të dhimbshme menstruale. Llojet e gjërave që duhet të provoni në shtëpi  ndaj nje cikli menstrual me dhimbje përfshijnë:

 • perdorimi i një jastëku ngrohjeje në zonën e legenit ose në shpinë
 • masazhimi i barkut tuaj
 • berja e një dushi të ngrohtë
 • ushtrime të rregullta fizike
 • ngrenia e vakteve të lehta, me vlera ushqyese
 • praktikimi i teknikave të relaksimit ose joga
 • marrja e  medikamenteve anti-inflamatore të tilla si ibuprofen disa ditë përpara se të prisni menstruacionet

marrja e vitaminave dhe suplementeve si:

 • vitaminë B-6
 • vitaminë B-1
 • vitaminë E
 • acidet yndyrore omega-3
 • kalciumit
 • magnezi
 • ngritja e këmbëve ose shtrirë me gjunjë të përkulur
 • reduktimi i marrjes se kripës, alkoolit, kafeinës dhe sheqerit për të parandaluar fryrjen

Kur të telefononi një mjek

Vizita te gjinekologu

Nëse dhimbja menstruale po ndërhyn në aftësinë tuaj për të kryer detyrat themelore çdo muaj, mund të jetë koha për të folur me një gjinekolog.

Bisedoni me mjekun tuaj për simptomat tuaja  te nje cikli menstrual me dhimbje dhe nëse keni ndonjë nga të mëposhtmet:

 • dhimbje të vazhdueshme pas vendosjes së DIU
 • të paktën tre periudha menstruale të dhimbshme
 • duke kaluar mpiksjen e gjakut
 • ngërçe të shoqëruara me diarre dhe të përziera
 • dhimbje të legenit kur nuk keni menstruacione

Ngërçet e papritura ose dhimbjet e legenit mund të jenë shenja të infeksionit. Një infeksion i patrajtuar mund të shkaktojë ind mbresë që dëmton organet e legenit dhe mund të çojë në infertilitet.

Nëse keni simptoma të një infeksioni, kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor:

 • ethe
 • dhimbje të forta të legenit
 • dhimbje të papritura, veçanërisht nëse mund të jeni shtatzënë
 • rrjedhje vaginale me erë të keqe

Diagnoza

Kur përpiqeni të zbuloni se cili është shkaku themelor i nje cikli menstrual me dhimbje, mjeku juaj ka të ngjarë të marrë historinë tuaj mjekësore dhe të kryejë një ekzaminim fizik. Kjo do të përfshijë një ekzaminim të legenit për të kontrolluar ndonjë anomali në sistemin tuaj riprodhues dhe për të kërkuar shenja të infeksionit.

Nëse mjeku juaj mendon se një çrregullim themelor po shkakton simptomat tuaja, ai mund të kryejë teste imazherike. Këto mund të përfshijnë:

 • një ekografi
 • një skanim CT
 • një MRI

Në varësi të rezultateve të testeve tuaja imazherike, mjeku juaj mund të urdhërojë një laparoskopi. Ky është një test në të cilin një mjek bën prerje të vogla në bark në të cilat vendos një tub me fibër optike me një kamerë në fund për të parë brenda zgavrës së barkut.

Trajtimi mjekësor i nje cikli menstrual me dhimbje

Trajtim me medikamente te cikli menstrual me dhimbje

Nëse trajtimi në shtëpi nuk e lehtëson dhimbjen tuaj menstruale, ekzistojnë mundësitë e trajtimit mjekësor.

Trajtimi do të varet nga ashpërsia dhe shkaku themelor i dhimbjes suaj. Nëse PID ose infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST) po shkaktojnë dhimbjen tuaj, mjeku juaj do të përshkruajë antibiotikë për të pastruar infeksionin.

Mjeku juaj gjithashtu mund të përshkruajë medikamente te nje cikli menstrual me dhimbje që përfshijnë:

 • Barnat anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs). Ju mund t’i gjeni këto barna pa recetë ose të merrni NSAID me recetë nga mjeku juaj.
 • Lehtësues të tjerë dhimbjesh. Kjo përfshin opsione pa recetë si acetaminofen (Tylenol) ose ilaçe më të forta me recete kundër dhimbjes.
 • Ilaqet kundër depresionit. Ilaqet kundër depresionit ndonjëherë përshkruhen për të ndihmuar në pakësimin e disa ndryshimeve të humorit që lidhen me PMS.

Mjeku juaj mund të sugjerojë gjithashtu që të provoni kontrollin hormonal të lindjes. Kontrolli hormonal i lindjes është i disponueshëm si pilulë, copëz, unazë vaginale, injeksion, implant ose DIU. Hormonet parandalojnë ovulimin, i cili mund të kontrollojë dhimbjet tuaja menstruale.

Kirurgjia mund të trajtojë endometriozën ose fibroidet e mitrës. Ky është një opsion nëse trajtimet e tjera nuk kanë qenë të suksesshme. Kirurgjia heq çdo implant të endometriozës, fibroidet e mitrës ose cistet.

Në raste të rralla, një histerektomi (heqja kirurgjikale e mitrës) është një opsion nëse trajtimet e tjera nuk kanë funksionuar dhe dhimbja është e fortë. Nëse keni një histerektomi, nuk do të mund të keni më fëmijë. Ky opsion zakonisht përdoret vetëm nëse dikush nuk planifikon të ketë fëmijë ose është në fund të viteve të lindjes së fëmijës.