Diabeti është një gjendje në të cilën trupi juaj nuk prodhon mjaftueshëm insulinë ose nuk e përdor insulinën siç duhet. Insulina është një hormon që lejon sheqerin të hyjë në qelizat e trupit tuaj..Sheqeri i lartë i gjakut i patrajtuar mund të shkaktojë një sërë komplikimesh shëndetësore, duke përfshirë dëmtime nervore dhe sëmundje kardiovaskulare. Por këto nuk janë të vetmet ndërlikime të diabetit . Ajo gjithashtu rrit rrezikun për kataraktet .

Kataraktet janë turbullira e thjerrëzave të syrit, e cila shkakton shikim të paqartë. Disa njerëz e përshkruajnë të paturit e kataraktave si të shikosh nëpër një dritare të mjegulluar.

Diabeti dhe kataraktet

Diabeti dhe kataraktet lidhen prej sheqerit ne gjak. Për të kuptuar këtë lidhje, megjithatë, është e rëndësishme të kuptoni se si sheqeri i lartë në gjak ndikon në trup.

Nëse nuk kontrollohet, sheqeri i lartë në gjak ngadalë dëmton enët e gjakut në të gjithë trupin. Kjo përfshin enët e vogla të gjakut në sy. Dhe kur diabeti prek këto enë gjaku, ekziston rreziku i kataraktit dhe sëmundjeve të tjera të syrit.

Kataraktet janë rezultat i niveleve të larta të sheqerit në humorin ujor . Humori ujor është hapësira midis kokës së syrit dhe thjerrëzave të kornesë . Ai furnizon lentet me lëndë ushqyese dhe oksigjen.

Kur sheqeri në gjak rritet, lentet fryhen, duke rezultuar në shikim të paqartë.

Sheqeri i pakontrolluar në gjak bën që enzimat në lente të shndërrojnë glukozën në një substancë të quajtur sorbitol. Shumë sorbitol në lente çon gjithashtu në shikim të turbullt.

Kirurgjia dhe rikuperimi i kataraktit

Diabeti dhe kataraktet
Diabeti dhe kataraktet

Kirurgjia per kataraktet  mund të ndryshojë një katarakt të shkaktuar nga diabeti. Kjo procedurë e shkurtër ambulatore përfshin heqjen dhe zëvendësimin e një lente të dëmtuar me një lente artificiale të shëndetshme.

Kur duhet bërë një operacion

Nëse keni një katarakt të lehtë, mund të mos keni nevojë për operacion në këtë kohë. Ndonjëherë, rregullimi i syzeve tuaja mund të përmirësojë përkohësisht turbullimin.

Por nëse një katarakt përkeqësohet, shikimi i paqartë mund të ndikojë në cilësinë e jetës tuaj. Mund të bëhet e vështirë për të kryer detyra rutinë si ngarje, leximi dhe ngjitja e shkallëve.

Procedura

Qëllimi i operacionit per kataraktet është të rivendosë shikimin e qartë. Në shumicën e rasteve, procedura zgjat vetëm rreth 30 minuta në një orë.

Fillon me vendosjen e pikave të syrit nga kirurgu i syrit në syrin tuaj. Kjo zgjeron bebëzat tuaja në mënyrë që kirurgu juaj të shikojë brenda syrit tuaj.

Ju gjithashtu do të merrni anestezi lokale për të mpirë syrin tuaj dhe ndoshta një qetësues për t’ju ndihmuar të relaksoheni. Shumica e njerëzve qëndrojnë zgjuar gjatë operacionit të kataraktit.

Për të hequr kataraktin, kirurgu juaj bën një prerje të vogël në kornenë tuaj dhe më pas fut një sondë me ultratinguj. Kjo sondë shpërthen dhe heq kataraktin. Ata do të implantojnë lentet artificiale pas heqjes së kataraktit dhe më pas do të qepin prerjen në kornenë tuaj.

Çfarë të presësh pas operacionit

Shikimi juaj nuk do të përmirësohet menjëherë pas operacionit. Shpesh duhen disa ditë për të vërejtur qartësi të shtuar vizuale. Pas operacionit, do të vishni një ngjitës syri për disa ditë dhe do të merrni pika syri me recetë për të reduktuar inflamacionin dhe për të parandaluar një infeksion.

Kirurgjia e kataraktit ka një shkallë të lartë suksesi. Katarakti i hequr nuk rritet përsëri, megjithëse mund të formohet një katarakt i ri. Pra, duke qene se diabeti dhe kataraktet lidhen me njeri tjetrin duhet te përpiqeni te menaxhoni nivelet e sheqerit ne gjak.

Konsiderata për njerëzit me diabet

Nëse keni diabet, mbani në mend se rezultati juaj pas operacionit varet nëse keni sëmundje të tjera të syrit që lidhen me diabetin, si glaukoma ose retinopatia diabetike . Në ato raste, turbullira e lehtë mund të mbetet pas operacionit qe keni bere per kataraktet.

Kini kujdes, gjithashtu, duhet të keni nën kontroll sheqerin në gjak përpara se t’i nënshtroheni operacionit të kataraktit. Sheqeri i lartë në gjak mund të ndikojë në shërimin e plagëve, si dhe të rrisë rrezikun e infeksioneve dhe gjakderdhjes.

Si të parandaloni kataraktet nëse keni diabet

 Diabeti dhe kataraktet vijne bashke nëse nuk kujdeseni.Nëse keni diabet, mund të parandaloni kataraktet duke mbajtur një nivel të shëndetshëm të sheqerit në gjak. Kjo përfshin monitorimin e sheqerit në gjak në baza të rregullta dhe marrjen e medikamenteve për diabetin sipas udhëzimeve.

Ushtrimet për të ndihmuar në stabilizimin e sheqerit në gjak përfshijnë:

 • ecje e shpejtë
 • çiklizem
 • shëtitje
 • kërcim
 • not
 • sportet konkurruese

Hapat e tjerë për të mbrojtur sytë tuaj përfshijnë kryerjen e ekzaminimeve gjithëpërfshirëse të syve të paktën një herë në vit, mbajtjen e presionit të gjakut dhe niveleve të kolesterolit të shëndetshëm dhe heqjen dorë nga duhani nëse e përdorni.

Shenjat dhe simptomat e kataraktit

Megjithëse shikimi i turbullt  është një shenjë e zakonshme per kataraktet, ju mund të përjetoni simptoma të tjera. Kjo perfshin:

 • ndjeshmëria ndaj dritës
 • ndryshime në mënyrën se si i shihni ngjyrat
 • ulje e shikimit të natës
 • efekt halo rreth dritave
 • pamundësia për të lexuar në dhoma me ndriçim të dobët
 • ndryshime të shpeshta në recetën e syzeve

Vizitoni mjekun per kataraktet

Trajtimi per kataraktet
Trajtimi per kataraktet

Është e rëndësishme të shihni mjekun tuaj nëse përjetoni ndonjë nga këto ndryshime në sy, veçanërisht nëse keni diabet. Sikurse e thamë diabeti dhe kataraktet mund te jene te lidhura. Këto simptoma mund të jenë një shenjë e kataraktit ose sëmundjeve të tjera të syrit si glaukoma ose retinopatia diabetike.

Nëse vëreni ndryshime në shikimin tuaj, mos prisni deri në ekzaminimin tuaj vjetor për të folur me një profesionist mjekësor. Caktoni një takim sa më shpejt të jetë e mundur për të parandaluar përparimin e problemeve të syve. Një ekzaminim i syve mund të ndihmojë në diagnostikimin e kushteve që ndikojnë në shikim.

Mbani në mend se operacioni i kataraktit ka rreziqet e veta. Kjo perfshin:

Kontaktoni mjekun tuaj nëse përjetoni ndonjë simptomë të pazakontë pas operacionit, si humbja e shikimit, dhimbje e vazhdueshme ose skuqje e shtuar e syve.

Si përfundim

Kataraktet jane një gjendje e zakonshme e syve që mund të prekë këdo, veçanërisht njerëzit që jetojnë me diabet. Lajmi i mirë është se operacioni i kataraktit mund të rivendosë shikimin e qartë. Megjithatë, rezultati mund të ndryshojë nga personi në person.

Shumë njerëz përjetojnë qartësi të përmirësuar vizuale pas operacionit, por sasia e qartësisë varet nga shëndeti i përgjithshëm i syve tuaj dhe nëse keni sëmundje të tjera të syrit të lidhura me diabetin.