Çfarë është edema makulare diabetike?

Edema makulare diabetike (DME) është një ndërlikim i diabetit. Njerëzit me diabet tip 1 ose tip 2 mund të zhvillojnë DME.

DME ndodh kur lëngu i tepërt fillon të grumbullohet në makulën e syrit. Makula na lejon të përqendrohemi dhe të shohim detaje të imta. Ndodhet në qendër të retinës , në shtresën e pasme të syrit që është plot me enë gjaku.

Kur lëngu i tepërt grumbullohet në makulë, shkakton probleme me shikimin.

DME në përgjithësi zhvillohet me kalimin e kohës. Nivelet e larta të sheqerit në gjak mund të dëmtojnë enët e gjakut në retinë. Enët e gjakut të dëmtuara mund të rrjedhin lëng, gjë që shkakton ënjtje dhe probleme të tjera. Ky dëmtim quhet retinopati.

Ka disa opsione trajtimi për DME. Është më e lehtë për t’u trajtuar kur diagnostikohet herët dhe monitorohet rregullisht nga një mjek i syrit.

Trajtimi i DME

Ekzistojnë trajtime efektive për DME. Ekzaminimet vjetore të syve mund të zbulojnë çdo ndryshim herët. Nëse keni DME, trajtimet mund të mbrojnë shikimin tuaj dhe mund të ndryshojnë humbjen e shikimit.

Mjeku i syve mund të rekomandojë përdorimin e më shumë se një lloj trajtimi.

Terapia me laser

Ky opsion terapie zakonisht ofrohet në një mjedis klinik, siç është zyra e mjekut tuaj të kujdesit për sytë.

Terapia me lazer përdor lazer të vegjël për të synuar zonat e dëmtuara në retinë. Ky proces mbyll enët e gjakut që rrjedhin dhe parandalon rritjen jonormale të enëve të gjakut.

Terapia me lazer mund të ndihmojë në ruajtjen e nivelit aktual të shikimit dhe në parandalimin e humbjes së mëtejshme të shikimit.

Me kalimin e kohës do të keni nevojë për disa trajtime me lazer për të riparuar dëmtimin e syve. Ju mund të keni nevojë për trajtime shtesë nëse ndodh më shumë dëmtim i syrit.

Medikamente të injektueshme

DME
DME

Ekzistojnë dy grupe medikamentesh të injektueshme: anti-VEGF dhe steroid. Brenda secilit grup, ka disa lloje të disponueshme.

Mjeku juaj i kujdesit të syrit do të përcaktojë mjekimin specifik dhe shpeshtësinë e trajtimit që është i duhuri per ju.

Mjeku për sytë e injekton ilaçin në syrin tuaj me një gjilpërë shumë të hollë. Ata do t’ju mpijnë syrin për të parandaluar çdo dhimbje kur ju japin këtë ilaç.

Anti-VEGF qëndron për “faktorin e rritjes endoteliale anti-vaskulare”. Medikamentet e kësaj kategorie ndihmojnë në parandalimin e rritjes anormale të enëve të gjakut që mund të dëmtojnë më tej syrin. Ato gjithashtu zvogëlojnë ënjtjen nga edema makulare diabetike.

Simptomat e DME

Në fazat e hershme,edema makulare diabetike mund të mos ketë simptoma. Nëse keni diabet, është e rëndësishme që të shihni një mjek të syrit çdo vit në mënyrë që ata të mund të ekzaminojnë sytë tuaj për çdo ndryshim. Nëse ka ndonjë shenjë të retinopatisë ose DME, trajtimi i hershëm mund të parandalojë ose rivendosë humbjen e shikimit.

Sigurohuni që t’i tregoni mjekut tuaj të kujdesit të syrit nëse keni ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

  • vizion i paqartë
  • figura te shumëfishta
  • vizion i dyfishtë

Shkaqet e DME

Me kalimin e kohës, nivelet e larta të sheqerit në gjak mund të dëmtojnë enët e vogla të gjakut në sy, duke rritur rrezikun e DME.

Puna me ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor për të mbajtur nivelet e sheqerit në gjak sa më afër objektivit të jetë e mundur është një pjesë kyçe e mbajtjes së syve tuaj të shëndetshëm.

Presioni i lartë i gjakut dhe nivelet e larta të kolesterolit mund të kontribuojnë gjithashtu në dëmtimin e enëve të gjakut.

Në disa raste të diabetit, shtatzënia mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të DME. Mjeku juaj mund të rekomandojë ekzaminime më të shpeshta të syve gjatë shtatzënisë.

Llojet e DME

Edema makulare diabetike ndonjëherë klasifikohet bazuar në sasinë e ënjtjes që shihet në retinë. Një retinë më e trashë do të thotë se ka më shumë ënjtje dhe kjo zakonisht nënkupton humbje më të madhe të shikimit.

Mund të përcaktohet edhe nga vendndodhja e dëmtimit të enëve të gjakut. Në disa raste, kufizohet në një zonë. Në raste të tjera, dëmtimi është më i përhapur në të gjithë retinën.

Kur keni një ekzaminim të syve, mjeku mund të kryejë disa teste në sytë tuaj. Testet vlerësojnë çdo humbje të shikimit dhe tregojnë ndonjë dëmtim të enëve të gjakut ose sasi të grumbullimit të lëngjeve (ënjtje) në retinë.

Testet e zakonshme të syve për të kontrolluar për DME ose për të vlerësuar dëmtimin e syrit janë:

  • Tomografia e koherencës optike (OCT). Ky test mat çdo ënjtje në retinë.
  • Imazhi i fundusit. Ky test merr fotografi të detajuara të retinës për të kërkuar enët e gjakut të parregullta.
  • Angiografia me fluoresceinë. Për këtë test,  injektohet boje në krahun ose dorën tuaj për të theksuar rrjedhjen e gjakut në retinë.

Faktoret e rrezikut

Për njerëzit me diabet të tipit 1 ose tip 2, ka faktorë shtesë rreziku që mund të çojnë në DME. Këta faktorë rreziku përfshijnë:

Parandalimi

DME
DME

Nuk është kurrë vonë për të diskutuar opsionet e trajtimit me mjekun tuaj. Nëse keni marrë një diagnozë të DME, fillimi i shpejtë i trajtimit mund të ndihmojë në parandalimin e dëmtimit afatgjatë të syve dhe humbjes së shikimit.

Ndihmoni të kujdeseni për sytë tuaj duke bërë sa më poshtë:

  • Shikoni mjekun tuaj të kujdesit të syrit për kontrolle vjetore.
  • Kontaktoni mjekun tuaj  sapo të vini re ndonjë ndryshim në shikim.
  • Punoni me ekipin tuaj të kujdesit për diabetin për të menaxhuar në mënyrë efektive nivelet e sheqerit në gjak.
  • Merrni hapa për të mbajtur presionin e gjakut dhe nivelet e kolesterolit në objektiv.

Nëse e keni të vështirë të menaxhoni sheqerin në gjak, njoftoni ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor. Ata mund të rekomandojnë ndryshime në stilin e jetës, ilaçe ose hapa të tjerë që mund t’ju ndihmojnë të mbani nivelet e sheqerit në gjak në një interval të shëndetshëm.

Si përfundim

Edema makulare diabetike (DME) është një gjendje e menaxhueshme. Ekzistojnë disa opsione efektive trajtimi. Ruajtja e shikimit ose rikuperimi i shikimit të humbur është i mundur.

Kontrolli me mjekun tuaj të kujdesit të syve të paktën çdo vit është një hap i rëndësishëm në kujdesin për sytë tuaj dhe mirëqenien e përgjithshme. Zbulimi i hershëm është mënyra më e mirë për të parandaluar humbjen e shikimit.