Antibiotik

Nje antibiotik eshte nje ilac me recetë që ndihmon në trajtimin e infeksioneve të shkaktuara nga bakteret. Disa nga infeksionet më të zakonshme të trajtuara me antibiotikë përfshijnë bronkitin, pneumoninë dhe infeksionet e traktit urinar.

Nje antibiotik vepron duke vrarë bakteret që shkaktojnë infeksionin, ose duke ndaluar bakteret të rriten dhe shumohen.

Antibiotikët punojnë vetëm për të trajtuar infeksionet bakteriale. Ato nuk funksionojnë për infeksionet e shkaktuara nga viruset, të cilat mund të përfshijnë:

 • i ftohte i zakonshem
 • rrjedhje e hundës
 • shumica e kollës dhe bronkitit
 • gripi

Ka shumë grupe ose klasa të ndryshme të antibiotikëve. Këto klasa kanë efekte anësore dhe zakonisht prekin burrat dhe gratë në të njëjtën mënyrë. Megjithatë, disa efekte anësore janë më të zakonshme nga disa antibiotikë sesa nga të tjerët.

Lexoni për të mësuar rreth efekteve anësore të zakonshme, si t’i menaxhoni ato dhe cilët antibiotikë kanë më shumë gjasa t’i shkaktojnë ato.

Efektet anësore më të zakonshme

Antibiotik per stomak

Antibiotik per stomak

Nje antibiotik shkakton shqetësime në stomak ose efekte të tjera anësore gastrointestinale. Këto mund të përfshijnë:

 • të përziera
 • të vjella
 • ngërçet
 • diarreja

Antibiotikët makrolidë, cefalosporinat, penicilinat dhe fluorokinolonet mund të shkaktojnë më shumë shqetësime në stomak sesa antibiotikët e tjerë.

Çfarë duhet bërë

Pyesni mjekun ose farmacistin tuaj nëse duhet te merrni nje antibiotik me ushqim. Ushqimi mund të ndihmojë në reduktimin e efekteve anësore të stomakut nga disa antibiotikë si amoksicilina dhe doksiciklina (Doryx).

Megjithatë, kjo qasje nuk do të funksionojë për të gjithë antibiotikët. Disa antibiotik, si tetraciklina, duhet të merren me stomak bosh.

Bisedoni me mjekun tuaj për t’u siguruar që e dini se si duhet ta merrni ilaçin tuaj dhe nëse ka mënyra të tjera që mund të lehtësoni efektet anësore të stomakut.

Kur të telefononi mjekun tuaj

Diarreja e lehtë zakonisht zhduket pasi të ndaloni marrjen te nje antibiotik. Megjithatë, nëse diarreja është e rëndë, mund të shkaktojë:

 • dhimbje barku dhe ngërçe
 • ethe
 • të përziera
 • mukus ose gjak në jashtëqitje tuaj

Këto simptoma mund të shkaktohen nga një rritje e tepërt e baktereve të dëmshme në zorrët tuaja. Në këto raste, telefononi menjëherë mjekun tuaj.

Nje antibiotik per fotosensitivitetin

Fotosensitiveti

Nëse jeni duke marrë një antibiotik, siç është tetraciklina, trupi juaj mund të bëhet më i ndjeshëm ndaj dritës. Ky efekt mund ta bëjë dritën të duket më e ndritshme në sytë tuaj. Gjithashtu mund ta bëjë lëkurën tuaj më të prirur ndaj djegies nga dielli.

Fotosensitiviteti duhet të largohet pasi të keni mbaruar marrjen e antibiotikut.

Çfarë duhet bërë

Nëse e dini se do të jeni në diell, merrni disa masa paraprake për të qëndruar të sigurt dhe të rehatshëm.

Sigurohuni që të përdorni krem kundër diellit me mbrojtje UVA dhe UVB dhe riaplikoni kremin e diellit siç udhëzohet në etiketë.

Gjithashtu, vishni veshje dhe aksesorë mbrojtës, si kapele dhe syze dielli.

Nje antibiotik per ethe

Ethe/temperature

Ethet janë një efekt anësor i përbashkët i shumë medikamente, duke përfshirë edhe nje antibiotik. Një temperaturë mund të ndodhë për shkak të një reaksion alergjik ndaj një mjekim ose si një efekt anësor të keqe.

Ethet drogës mund të ndodhë me ndonjë antibiotik, por ata janë më të zakonshme me sa vijon:

 • beta-laktamesh
 • cephalexin
 • minocycline
 • sulfonamidet

Çfarë duhet bërë

Nëse keni temperaturë gjatë marrjesne nje antibiotik, ka të ngjarë të largohet vetë. Por, nëse ethet tuaja nuk largohen pas 24 deri në 48 orë, pyesni mjekun ose farmacistin tuaj në lidhje me përdorimin e qetësuesve të dhimbjes pa recetë, si acetaminofen (Tylenol) ose ibuprofen (Motrin) për të ndihmuar në uljen e temperaturës.

Kur të telefononi mjekun tuaj

Nëse keni ethe mbi 40°C, skuqje të lëkurës ose probleme me frymëmarrjen, telefononi menjëherë mjekun tuaj ose 911.

Infeksioni i majave vaginale dhe nje antibiotik i duhur

Antibiotik per infeeksionet vaginale

Nje antibiotik ul sasinë e një bakteri të dobishëm, laktobacillus, në vaginë. Kjo “baktere e mirë” ndihmon për të mbajtur nën kontroll një kërpudhë natyrale të quajtur Candida. Kur ky ekuilibër natyror është në favor të rritjes së Candida, mund të ndodhë një infeksion maja.

Simptomat përfshijnë:

 • kruajtje vaginale
 • djegie gjatë urinimit ose seksit
 • ënjtje rreth vaginës
 • dhimbje gjatë seksit
 • skuqje

Një rrjedhje e bardhë-gri dhe e grumbulluar nga vagina, që nganjëherë thuhet se duket si gjizë, është një tjetër shenjë që ju keni një infeksion maja.

Çfarë duhet bërë

Për infeksionet e thjeshta të majave, mjeku juaj mund të përshkruajë një krem antifungal vaginal, pomadë, supozitor ose një tabletë orale. Shembujt përfshijnë:

 • butokonazoli
 • klotrimazoli
 • mikonazoli
 • terkonazoli
 • flukonazol

Shumë nga kremrat, pomadat dhe supozitorët janë gjithashtu të disponueshëm pa recetë.

Për infeksione të rënda ose të komplikuara të majave, mjeku juaj mund të përshkruajë një trajtim më të gjatë me antibiotik.

Nëse infeksioni përsëritet, partneri juaj seksual mund të ketë gjithashtu një infeksion maja. Ju duhet të përdorni prezervativë kur kryeni marrëdhënie seksuale nëse dyshoni se njëri prej jush ka një infeksion maja.

Nje antibiotik per cngjyrosjen e dhëmbëve

Njolla ne dhembe

Nje antibiotik si tetraciklina dhe doksiciklina mund të shkaktojnë njolla të përhershme të dhëmbëve tek fëmijët, dhëmbët e të cilëve janë ende në zhvillim. Ky efekt shfaqet më së shumti tek fëmijët që janë më të vegjël se 8 vjeç.

Nëse një grua shtatzënë merr këto barna, ato mund të njollosin dhëmbët kryesorë të fëmijës në zhvillim.

Çfarë duhet bërë

Pyesni mjekun tuaj pse ata po ju përshkruajnë një nga këta antibiotik për ju nëse jeni shtatzënë ose për fëmijën tuaj. Gjithashtu, pyesni nëse ka opsione të tjera ilaçesh që mund të funksionojnë që nuk e kanë këtë efekt anësor.

Efekte anësore serioze per nje antibiotik

Efektet anësore serioze nga nje antibiotik nuk janë të zakonshme, por ato mund të ndodhin. Disa nga efektet anësore kryesore serioze përfshijnë:

Nje antibiotik per reaksionet alergjike

 Reaksione alergjike

Reaksionet alergjike janë të mundshme me çdo ilaç, përfshirë dhe nje antibiotik. Disa reaksione alergjike mund të jenë të lehta, por të tjera mund të jenë serioze dhe kanë nevojë për kujdes mjekësor.

Nëse jeni alergjik ndaj një antibiotik i caktuar, do të keni simptoma menjëherë pas marrjes së ilaçit. Këto simptoma mund të përfshijnë probleme me frymëmarrjen, urtikarie dhe ënjtje të gjuhës dhe fytit tuaj.

Kur të telefononi mjekun tuaj

Nëse keni urtikarie, ndaloni marrjen te ky antibiotik dhe telefononi mjekun tuaj. Nëse keni ënjtje ose probleme me frymëmarrjen, ndaloni marrjen e barit dhe telefononi menjëherë 911.

Nje antibiotik per sindromen Stevens-Johnson

Sindroma Stevens-Johnson

Sindroma Stevens-Johnson (SJS) është një çrregullim i rrallë, por serioz i lëkurës dhe mukozave. Membranat e mukozës janë shtresa e lagësht e pjesëve të caktuara të trupit tuaj, si hunda, goja, fyti dhe mushkëritë.

SJS është një reagim që mund të ndodhë me çdo mjekim, përfshirë nje antibiotik. Ndodh më shpesh me antibiotikë si beta-laktamat dhe sulfametoksazol.

Në mënyrë tipike, SJS fillon me simptoma të ngjashme me gripin, të tilla si ethe ose dhimbje të fytit. Këto simptoma mund të pasohen nga flluska dhe një skuqje e dhimbshme që përhapet. Pas kësaj, shtresa e sipërme e lëkurës suaj mund të bjerë. Simptoma të tjera mund të përfshijnë:

 • dhimbje lëkure
 • ethe
 • kollë
 • ënjtje e fytyrës ose gjuhës
 • dhimbje në gojë dhe në fyt

Çfarë duhet bërë

Ju nuk mund ta parandaloni këtë gjendje, por mund të përpiqeni të zvogëloni rrezikun tuaj.

Ju jeni në rrezik të shtuar për SJS nëse keni një sistem imunitar të dobësuar, keni pasur SJS në të kaluarën ose keni një histori familjare të SJS.

Nëse besoni se ndonjë nga këto kushte vlen për ju, bisedoni me mjekun tuaj përpara se të merrni një antibiotik.

Kur të telefononi mjekun tuaj

Telefononi 911 ose shkoni menjëherë në dhomën më të afërt të urgjencës nëse keni simptoma të SJS dhe mendoni se keni këtë gjendje.

Nje antibiotik per reaksionet e gjakut

Leukopenia

Disa antibiotik mund të shkaktojnë ndryshime në gjakun tuaj.

Për shembull, leukopenia është një rënie në numrin e qelizave të bardha të gjakut. Mund të çojë në rritje të infeksioneve.

Një ndryshim tjetër është trombocitopenia, e cila është një nivel i ulët i trombociteve. Kjo mund të shkaktojë gjakderdhje, mavijosje dhe ngadalësim të koagulimit të gjakut.

Antibiotikët beta-laktam dhe sulfametoksazoli shkaktojnë më shpesh këto efekte anësore.

Çfarë duhet bërë

Ju nuk mund t’i parandaloni këto reagime. Megjithatë, ju jeni në rrezik më të lartë nëse keni një sistem imunitar të dobësuar. Nëse sistemi juaj imunitar është i dobët, diskutoni me mjekun tuaj përpara se të merrni një antibiotik.

Kur të telefononi mjekun tuaj

Telefononi mjekun tuaj nëse keni një infeksion të ri ose një infeksion që shfaqet papritur pas marrjes së një antibiotik.

Telefononi 911 ose shkoni menjëherë në dhomën më të afërt të urgjencës nëse:

 • keni gjakderdhje serioze që nuk ndalet
 • keni gjakderdhje nga rektumi juaj
 • kolliteni me një substancë si llumi i kafesë

Nje antibiotik per problemet me zemrën

Probleme me zemren

Në raste të rralla, disa antibiotik mund të shkaktojnë probleme të zemrës si rrahje të parregullta të zemrës ose presion të ulët të gjakut.

Antibiotikët më shpesh të lidhur me këto efekte anësore janë eritromicina dhe disa fluorokinolone si ciprofloxacina. Terbinafina antifungale gjithashtu mund të shkaktojë këtë problem.

Çfarë duhet bërë

Nëse keni një sëmundje ekzistuese të zemrës, tregoni mjekut tuaj përpara se të filloni të merrni ndonjë lloj antibiotiku. Ky informacion do ta ndihmojë mjekun tuaj të zgjedhë nje antibiotik te duhur për ju.

Kur të telefononi mjekun tuaj

Telefononi mjekun tuaj nëse keni dhimbje të reja ose të përkeqësuara në zemër, ritëm të parregullt të zemrës ose probleme me frymëmarrjen. Nëse simptomat tuaja janë të rënda, telefononi 911 ose shkoni në dhomën më të afërt të urgjencës.

Nje antibiotik per tendonitin

Tendoniti

Tendoniti është inflamacion ose acarim i tendinit. Tendonat janë korda të trasha që lidhin kockën me muskujt dhe ato mund të gjenden në të gjithë trupin tuaj.

Antibiotikët si ciprofloxacin janë raportuar të shkaktojnë tendinit ose këputje të tendinit. Kjo është kur tendina çahet.

Të gjithë njerëzit janë në rrezik për probleme të tendinit kur marrin disa antibiotik. Megjithatë, disa njerëz janë në rrezik të shtuar të këputjes së tendinit. Këto përfshijnë njerëz që:

 • kanë dështim ekzistues të veshkave
 • kanë pasur një transplant të veshkave, zemrës ose mushkërive
 • kanë pasur probleme të tendinit në të kaluarën
 • po marrin steroide
 • janë më të vjetër se 60 vjeç

Çfarë duhet bërë

Bisedoni me mjekun tuaj përpara se të filloni një antibiotik të ri nëse plotësoni ndonjë nga faktorët e rritur të rrezikut. Ky informacion do ta ndihmojë mjekun tuaj të zgjedhë nje antibiotik për ju.

Kur të telefononi mjekun tuaj

Nëse keni dhimbje të reja ose të përkeqësuara pas marrjes së nje antibiotik, telefononi mjekun tuaj. Nëse dhimbja është e fortë, shkoni në urgjencën më të afërt.

Nje antibiotik per konvulsionet

Epilepsi

Është e rrallë që nje antibiotik të shkaktojë konvulsione, por mund të ndodhë. Konvulsionet janë më të zakonshme me ciprofloxacin, imipenem dhe antibiotikë cefalosporinikë si cefixime dhe cefalexin.

Çfarë duhet bërë

Nëse keni epilepsi ose një histori krizash, sigurohuni që të informoni mjekun tuaj përpara se të filloni të merrni nje antibiotik. Në këtë mënyrë, mjeku juaj mund të zgjedhë një antibiotik që nuk do ta përkeqësojë gjendjen tuaj ose nuk do të ndërveprojë me medikamentet tuaja për konvulsione.

Kur të telefononi mjekun tuaj

Telefononi mjekun tuaj nëse keni kriza të reja ose nëse krizat tuaja përkeqësohen kur merrni një antibiotik.

Flisni me mjekun tuaj per nje antibiotik

Nëse mjeku juaj ju përshkruan antibiotik, dijeni se ka mënyra për të menaxhuar efektet anësore. Disa pyetje që mund të dëshironi t’i bëni mjekut tuaj në lidhje me efektet anësore të antibiotikëve përfshijnë:

 • A kam gjasa të kem efekte anësore me këtë ilaç?
 • Cilat janë sugjerimet tuaja për trajtimin e efekteve anësore?
 • A ka ndonjë antibiotik që mund të më ndihmojë që dihet se ka më pak efekte anësore?

Mund të ndihmojë gjithashtu t’i tregoni mjekut tuaj këtë artikull dhe ta diskutoni atë. Së bashku, ju mund të menaxhoni çdo efekt anësor që mund të keni nga antibiotiku juaj.