Pesha juaj mund të ndikojë tek diabeti, por diabeti mund të ndikojë gjithashtu në peshën tuaj. Kjo mund të varet nga lloji i diabetit që keni – tipi 1 ose tipi 2.

Diabeti është një sëmundje metabolike që shkakton sheqer të lartë në gjak, ose glukozë. Me diabetin, trupi ose nuk prodhon mjaftueshëm një hormon të quajtur insulinë ose nuk mund ta përdorë në mënyrë efektive insulinën që prodhon. Insulina kontrollon nivelet e glukozës në gjak pasi keni ngrënë një vakt.

 Diabeti dhe pesha janë te lidhura me njëra tjetrën.Njerëzit me diabet të tipit 1 mund të humbin peshë pa dashje pasi nuk mund të përdorin sheqerin që hanë për energji. Në këtë rast, pankreasi nuk prodhon insulinë dhe sheqeri largohet nga trupi gjatë urinimit.

Mbipesha

Të qenit mbipeshë ose obez rrit rrezikun e një personi për zhvillimin e diabetit të tipit 2 . Njerëzit me diabet të tipit 2 kanë një gjendje të quajtur rezistencë ndaj insulinës . Kjo do të thotë se pankreasi zakonisht ende mund të prodhojë insulinë, por trupi nuk mund ta përdorë atë siç duhet. Pankreasi përpiqet të kompensojë duke prodhuar më shumë insulinë, por ai përfundimisht konsumohet.

Pesha dhe humbja e saj, e cila mund të arrihet përmes ndryshimeve në dietë, stërvitjes dhe medikamenteve të caktuara, mund të jetë një mënyrë e rëndësishme për të ndihmuar në luftimin e rezistencës ndaj insulinës dhe trajtimin e diabetit të tipit 2, dhe në disa raste të tipit 1.

Diabeti dhe pesha e ulet

 Diabeti dhe pesha e ulet janë tregues te nje situate te pamenaxhuar si duhet. Me diabetin e tipit 1, sistemi imunitar sulmon qelizat e pankreasit që prodhojnë insulinë. Meqenëse nuk ka insulinë në dispozicion për të lëvizur glukozën në qelizat e trupit, glukoza grumbullohet në qarkullimin e gjakut. Veshkat pastaj punojnë për të hequr këtë sheqer të papërdorur përmes urinimit. Sheqeri nuk përdoret si energji, kështu që trupi fillon të djegë dhjamin dhe muskujt për energji, duke rezultuar në humbje peshe.

Diabeti dhe pesha e ulet,theksojmë ne tipin 1 mund të jetë e paqëllimshme. Nëse njerëzit me diabet të tipit 1 duhet të humbin peshë, kjo mund të bëhet në mënyrë të sigurt duke reduktuar marrjen e kalorive. Disa njerëz mund të nëntrajtojnë diabetin e tyre për të humbur peshë, por kjo është shumë e rrezikshme. Shmangia e insulinës mund të çojë në nivele shumë të larta të sheqerit në gjak, një ndërlikim serioz i njohur si ketoacidoza diabetike dhe potencialisht vdekje.

Diabeti dhe pesha,perfitimet

Diabeti i tipit 2 ndodh kur trupi juaj bëhet rezistent ndaj insulinës, duke bërë që sheqeri të grumbullohet në gjak. Mbipesha ose obeziteti ju vendos në një rrezik shumë më të lartë për zhvillimin e diabetit dhe e bën më të vështirë menaxhimin e niveleve të sheqerit në gjak.

Ka shumë përfitime nga pesha e humbur kur keni diabet të tipit 2. Kjo perfshin:

  • përmirësime në nivelin e përgjithshëm të energjisë dhe humorit
  • përmirësime në lëvizshmëri
  • më pak shanse për të zhvilluar komplikime nga diabeti, si sëmundjet e veshkave ose të zemrës

Në disa raste, pesha e humbur mund të rivendosë sheqerin në gjak në një nivel normal dhe të eliminojë nevojën për të marrë medikamente të diabetit të tipit 2.

Nëse keni diabet të tipit 1, shtimi në peshë mund të ndodhë sapo të filloni të merrni insulinë. Humbja e peshës mund të kërkojë rregullim të imët të marrjes së kalorive dhe karbohidrateve dhe dozës së insulinës .

Ilaçet e diabetit dhe humbje peshe

 Metformina

Metformina është një medikament i përshkruar zakonisht për diabetin që përdoret për të kontrolluar sheqerin në gjak. Diabeti dhe pesha do te jene ne kontroll.

Agonistët GLP-1

Agonistët e receptorit të peptidit-1 të ngjashëm me glukagonin (GLP-1 RA) janë shumë efektivë në uljen e niveleve të sheqerit në gjak. 

Frenuesit SGLT2

Një tjetër klasë e barnave qe ndikojnë tek pesha dhe kontrolli i përmirësuar i sheqerit në gjak janë frenuesit bashkëtransportues 2 të glukozës së natriumit (SGLT-2) . 

Rregullimi i barnave për humbje peshe

Teksa punoni per përmirësimin tuaj tek diabeti dhe pesha, mund të keni nevojë për më pak ilaçe për të mbajtur sheqerin në gjak në intervalin e synuar. Kjo mund të shkaktojë që disa njerëz të zhvillojnë sheqer të ulët në gjak. Nëse vëreni se kjo ndodh gjatë udhëtimit tuaj për humbje peshe, bisedoni me një profesionist.

Si humbet pesha

Diabeti dhe pesha
Diabeti dhe pesha

Nese diabeti dhe pesha janë nder shqetësimet tuaja, kombinimi i një diete të ekuilibruar me aktivitin fizik është ndoshta strategjia më e mirë. Edhe ndryshimet e vogla në dietën tuaj mund të bëjnë një rrugë të gjatë.

Në përgjithësi, duhet të synoni për një dietë të pasur me perime pa niseshte, proteina pa yndyrë dhe drithëra.

Përveç ndryshimeve në dietë, ushtrimet janë gjithashtu të rëndësishme për humbjen e peshës. Gjithmonë bisedoni me mjekun tuaj përpara se të filloni një program të ri ushtrimesh.

Filloni duke vendosur qëllime modeste. Ju mund të filloni duke ecur ose jashtë ose në një rutine për 10 deri në 20 minuta çdo ditë. Pas një jave ose më shumë, rrisni kohën ose shpejtësinë që po ecni.

Kur të flisni me një profesionist

Nëse nuk jeni të sigurt se si të ushqeheni më mirë për diabetin, ose nëse dëshironi ndihmë qe te bini nga pesha, merrni parasysh takimin me një dietolog ose nutricionist.

Nëse keni Medicare, mund të keni të drejtë për terapi intensive të sjelljes për obezitetin . Kjo përfshin deri në një vit vizita personale këshilluese për humbje peshe me një profesionist të kujdesit shëndetësor.

Nëse ju ose një i dashur jeni duke kufizuar insulinën për të humbur peshë, kjo mund të ketë pasoja shumë të rënda. Kjo praktikë konsiderohet një lloj çrregullimi i të ngrënit dhe ndihma profesionale është në dispozicion.

Në fund të fundit

Diabeti dhe pesha
Diabeti dhe pesha

Pesha e  humbur mund të jetë një simptomë e padëshiruar e diabetit të tipit 1 të patrajtuar. Nëse keni diabet të tipit 1 dhe jeni duke humbur shumë peshë, bisedoni me një profesionist mjekësor.

Nga ana tjetër, humbja e peshës është një pjesë e rëndësishme e programit të trajtimit për njerëzit me diabet të tipit 2 dhe njerëzit me diabet të tipit 1 dhe mbipeshë. Humbja e peshës mund të ulë rezistencën ndaj insulinës dhe ta bëjë më të lehtë kontrollin e sheqerit në gjak.

Nëse keni diabet të tipit 2 dhe po përpiqeni të humbni peshë, qasja më e mirë është të vendosni objektiva realiste për humbjen e peshës dhe të synoni për moderim. Merrni hapa për të pasur një dietë më të ekuilibruar. Përfshini më shumë aktivitet fizik në rutinën tuaj të përditshme dhe sigurohuni që të merrni të gjitha medikamentet e përshkruara.