Ndikimi i stresit tek diabeti
Ndikimi i stresit tek diabeti

Menaxhimi i diabetit është një proces i përjetshëm. Ndikimi i stresit tek diabeti mund te jete nje nga proceset qe duhet te kaloni.  Stresi mund të jetë një pengesë kryesore për kontrollin efektiv të glukozës. Hormonet e stresit në trupin tuaj mund të ndikojnë drejtpërdrejt në nivelet e glukozës. Nëse jeni duke përjetuar stres ose ndiheni të kërcënuar, trupi juaj reagon. Kjo quhet përgjigja lufto-ose-ik. Kjo përgjigje ngre nivelet e hormoneve dhe shkakton ndezjen e qelizave nervore.

Gjatë kësaj përgjigjeje, trupi juaj lëshon adrenalinë dhe kortizol në qarkullimin e gjakut dhe ritmet tuaja të frymëmarrjes rriten. Trupi juaj drejton gjakun në muskuj dhe gjymtyrë, duke ju lejuar të luftoni situatën. Trupi juaj mund të mos jetë në gjendje të përpunojë glukozën e çliruar nga qelizat tuaja nervore ndezëse nëse keni diabet. Nëse nuk mund ta shndërroni glukozën në energji, ajo grumbullohet në qarkullimin e gjakut. Kjo bën që nivelet e glukozës në gjak të rriten.

Stresi i vazhdueshëm nga problemet afatgjata me glukozën në gjak gjithashtu mund t’ju lodhë mendërisht dhe fizikisht. Kjo mund ta bëjë të vështirë menaxhimin e diabetit tuaj.

Ndikimi i stresit tek diabeti

Stresi mund të ndikojë ndryshe tek njerëzit. Lloji i stresit që përjetoni mund të ketë gjithashtu një ndikim në reagimin fizik të trupit tuaj. Ndikimi I stresit tek diabeti eshte I dukshem ne te gjitha llojet.

Kur njerëzit me diabet të tipit 2 janë nën stres mendor, ata përgjithësisht përjetojnë një rritje të niveleve të glukozës në gjak. Njerëzit me diabet të tipit 1 mund të kenë një përgjigje më të larmishme. Kjo do të thotë se ata mund të pësojnë rritje ose ulje të niveleve të glukozës në gjak.

Kur jeni nën stres fizik, sheqeri në gjak gjithashtu mund të rritet. Kjo mund të ndodhë kur jeni të sëmurë ose të lënduar. Kjo mund të prekë njerëzit me diabet tip 1 ose tip 2.

Si mund të përcaktoni nëse stresi mendor po ndikon në nivelin tuaj të glukozës?

Mbajtja e informacionit shtesë, si data dhe ajo që keni bërë në kohën kur keni qenë të stresuar, mund t’ju ndihmojë të përcaktoni shkaktarët specifikë dhe nese eshte ndikimi i stresit tek diabeti qe ju shkakton veshtiresi. Për shembull, a jeni më të stresuar të hënën në mëngjes? Nëse po, ju e dini që tani të ndërmerrni hapa të veçantë të hënën në mëngjes për të ulur stresin dhe për të mbajtur nën kontroll glukozën tuaj.

Ju mund të kuptoni nëse kjo po ju ndodh juve duke kapur stresin tuaj dhe nivelet e glukozës. Nëse ndiheni të stresuar, vlerësoni nivelin tuaj të stresit mendor në një shkallë nga 1 në 10. Dhjetë përfaqëson nivelin më të lartë të stresit. Shkruani këtë numër.

Pasi të vlerësoni stresin tuaj, duhet të kontrolloni nivelet tuaja të glukozës. Vazhdoni ta bëni këtë për dy javët e ardhshme. Pa kaluar shumë kohë, mund të shihni që të shfaqet një model. Nëse vëreni se glukoza juaj është rregullisht e lartë, ka të ngjarë që stresi juaj mendor të ndikojë negativisht në sheqerin në gjak.

Cilat janë simptomat e stresit?

Ndonjëherë, simptomat e stresit janë delikate dhe ju mund të mos i vini re ato.  Ndikimi I stresit tek diabeti mund te shkaktoje edhe problem te mireqenies tuaj.Stresi mund të ndikojë në mirëqenien tuaj mendore dhe emocionale, dhe gjithashtu mund të ndikojë në shëndetin tuaj fizik. Njohja e simptomave mund t’ju ndihmojë të identifikoni stresin dhe të merrni hapa për ta menaxhuar atë.

Nëse jeni të stresuar, mund të përjetoni:

  • dhimbje koke
  • dhimbje ose tension muskulor
  • duke fjetur shumë ose shumë pak
  • ndjenjat e përgjithshme të sëmundjes
  • lodhje
  • Nëse jeni të stresuar, mund të ndjeheni:
  • të pamotivuar
  • nervoz
  • në depresion
  • i shqetësuar

Si të reduktoni nivelet e stresit

Është e mundur të pakësoni ose kufizoni faktoret e stresit në jetën tuaj. Këtu janë disa gjëra që mund të bëni për të menaxhuar efektet e formave të ndryshme të stresit.

Reduktimi i stresit mendor

Meditimi mund të ndihmojë në largimin e mendimeve negative dhe të lejojë mendjen tuaj të relaksohet. Konsideroni të filloni çdo mëngjes me një meditim 15-minutësh. Kjo do të vendosë tonin për pjesën tjetër të ditës suaj.

Reduktimi i stresit emocional

Nëse e gjeni veten në një gjendje të padëshiruar emocionale, merrni pesë minuta për të qenë vetëm. Largohuni nga mjedisi juaj aktual. Gjeni një hapësirë ​​të qetë për t’u fokusuar në frymëmarrjen tuaj.

Reduktimin e stresit fizik

Shtimi i yogës në rutinën tuaj të përditshme mund të sigurojë aktivitet fizik dhe meditim në të njëjtën kohë. 

Reduktimi i stresit të punës

Problemet e stresit në punë mund të vijnë në shtëpi me ju. Flisni me mbikëqyrësin tuaj nëse e keni të vështirë në punë. Mund të ketë mundësi për të lehtësuar ose për të zgjidhur çdo problem që keni shumë.

Terapia

Mund të ndiheni më rehat duke folur me një profesionist për stresin tuaj. Një terapist mund të sigurojë mekanizma përballues të përshtatur për situatën tuaj individuale dhe t’ju japë një mjedis të sigurt për të folur. Ata gjithashtu mund të ofrojnë këshilla mjekësore që grupet mbështetëse në internet ose personalisht nuk mund t’i ofrojnë. Ndikimi I stresit tek diabeti duhet te merret seriozisht.

Si perfundim

Megjithëse diabeti mund të paraqesë një sërë sfidash të ndryshme, është e mundur ta menaxhoni atë në mënyrë efektive dhe të udhëheqni një mënyrë jetese të lumtur dhe të shëndetshme. Ju mund ta bëni këtë duke shtuar seanca të shkurtra, meditative ose stërvitje të vogla në rutinën tuaj të përditshme. Ju gjithashtu mund të shikoni grupet mbështetëse dhe të gjeni atë që i përshtatet më së miri personalitetit tuaj dhe nevojave të stilit të jetesës. Të qenit proaktiv mund të ndihmojë në lehtësimin e tensionit në jetën tuaj dhe menaxhimin e stresit.