Kanceri i lekures
Kanceri i lekures

Vështrim i përgjithshëm

Kanceri i lekures është një rritje jonormale e qelizave të lëkurës. Zakonisht zhvillohet në zonat që janë të ekspozuara ndaj diellit, por mund të formohet edhe në vende që normalisht nuk ekspozohen ndaj diellit.

Dy kategoritë kryesore të kancerit të lëkurës përcaktohen nga qelizat e përfshira.

Karcinoma e keratinociteve

Kategoria e parë është kanceri i lekures me qeliza bazale dhe skuamoze . Këto janë format më të zakonshme të kancerit të lëkurës. Ata kanë më shumë gjasa të zhvillohen në zonat e trupit tuaj që marrin më shumë diell, si koka dhe qafa.

Kanë më pak gjasa se format e tjera të kancerit të lëkurës të përhapen dhe të bëhen kërcënuese për jetën. Por nëse nuk trajtohen, ato mund të rriten dhe të përhapen në pjesë të tjera të trupit tuaj.

Melanoma

Kategoria e dytë e kancerit të lëkurës është melanoma . Ky lloj kanceri i lekures zhvillohet nga qelizat që i japin ngjyrë lëkurës suaj. Këto qeliza njihen si melanocite. Nishanet beninje të formuara nga melanocitet mund të bëhen kancerogjene.

Ato mund të zhvillohen kudo në trupin tuaj. Tek meshkujt, këto nishane kanë më shumë gjasa të zhvillohen në gjoks dhe në shpinë. Tek gratë, këto nishane kanë më shumë gjasa të zhvillohen në këmbë.

Shumica e melanomave mund të kurohen nëse identifikohen dhe trajtohen herët. Nëse nuk trajtohen, ato mund të përhapen në pjesë të tjera të trupit tuaj dhe të bëhen më të vështira për t’u trajtuar. Melanomat kanë më shumë gjasa të përhapen sesa kanceri i lekures me qeliza bazale dhe skuamoze.

Kanceri i lekures dhe llojet

Ekzistojnë dy lloje kryesore të kancerit të lëkurës, karcinoma keratinocitare dhe melanoma. Megjithatë, disa lezione të tjera të lëkurës konsiderohen si pjesë e një ombrellë më të madhe të kancerit të lëkurës. Jo të gjitha këto janë kancer të lëkurës, por mund të bëhen kancerogjene.

 • Keratoza aktinike : Këto njolla të kuqe ose rozë të lëkurës nuk janë kanceroze, por konsiderohen si një formë parakanceri. 
 •  Karcinoma e qelizave bazale : Forma më e zakonshme e kancerit të lëkurës, karcinomat e qelizave bazale përbëjnë 90 për qind të të gjitha rasteve të kancerit të lëkurës.
 • Karcinoma e qelizave skuamoze : Ky lloj kanceri i lëkurës zhvillohet në shtresat e jashtme të lëkurës tuaj dhe zakonisht është më agresiv se karcinoma e qelizave bazale. 
 •  Melanoma : Ky lloj kanceri i lëkurës është më pak i zakonshëm, por është lloji më i rrezikshëm i kancerit të lëkurës. 

Simptomat

Kanceri i lekures nuk eshte identikë ne te gjitha llojet dhe mund të mos shkaktojë shumë simptoma. Megjithatë, ndryshimet e pazakonta në lëkurën tuaj mund të jenë një shenjë paralajmëruese për llojet e ndryshme të kancerit. Të qenit vigjilent për ndryshimet në lëkurën tuaj mund t’ju ndihmojë të merrni një diagnozë më herët.

Kujdes nga simptomat, duke përfshirë:

 • Lezionet e lëkurës: Një nishan i ri, rritje e pazakontë, gungë, lëndim, njollë me luspa ose njollë e errët zhvillohet dhe nuk largohet.
 • asimetria: Dy gjysmat e lezionit ose nishanit nuk janë të njëtrajtshme ose identike.
 • kufiri: Lezionet kanë skaje të rreckosura, të pabarabarta.
 • ngjyra: Njolla ka një ngjyrë të pazakontë, si e bardhë, rozë, e zezë, blu ose e kuqe.
 • diametri: Pika është më e madhe se një çerek inç, ose rreth madhësisë së një gome lapsi.
 • në zhvillim: Mund të zbuloni se nishani po ndryshon madhësinë, ngjyrën ose formën.

Shkaqet e kancerit te lekures

Të dy llojet e kancerit të lëkurës ndodhin kur zhvillohen mutacione në ADN-në e qelizave të lëkurës tuaj. Këto mutacione bëjnë që qelizat e lëkurës të rriten në mënyrë të pakontrolluar dhe të formojnë një masë qelizash kanceroze.

Kanceri i lekures me qeliza bazale shkaktohet nga rrezet ultravjollcë (UV) nga dielli ose nga shtretërit për rrezitje. Rrezet UV mund të dëmtojnë ADN-në brenda qelizave të lëkurës tuaj, duke shkaktuar rritjen e pazakontë të qelizave. Kanceri i lekures me qeliza skuamoze shkaktohet gjithashtu nga ekspozimi ndaj ultravjollcës.

Shkaku i melanomës është i paqartë. Shumica e nishaneve nuk kthehen në melanoma, dhe studiuesit nuk janë të sigurt pse disa e bëjnë këtë. Ashtu si kanceri i lëkurës me qeliza bazale dhe skuamoze, melanoma mund të shkaktohet nga rrezet UV. Por melanomat mund të zhvillohen në pjesë të trupit tuaj që zakonisht nuk janë të ekspozuara ndaj dritës së diellit.

Trajtimi i kancerit te lekures

Plani juaj i rekomanduar i trajtimit do të varet nga faktorë të ndryshëm, si madhësia, vendndodhja, lloji dhe faza e kancerit të lëkurës tuaj. Pas shqyrtimit të këtyre faktorëve, ekipi juaj i kujdesit shëndetësor mund të rekomandojë një ose më shumë nga trajtimet e mëposhtme:

 • krioterapia: Rritja ngrihet duke përdorur azot të lëngshëm dhe indi shkatërrohet ndërsa shkrihet.
 • Kirurgjia ekscizionale : Rritja dhe një pjesë e lëkurës së shëndetshme që e rrethon janë prerë.
 • Kirurgjia Mohs : Rritja hiqet shtresë pas shtrese dhe secila shtresë ekzaminohet nën një mikroskop derisa të mos shihen qeliza jonormale.
 • Kuretazh dhe elektrodesikim : Një teh i gjatë në formë luge përdoret për të gërvishtur qelizat e kancerit dhe qelizat e mbetura të kancerit digjen duke përdorur një gjilpërë elektrike.
 • kimioterapia : Ilaçet merren nga goja, aplikohen në mënyrë topike ose injektohen me një gjilpërë ose linjë IV për të vrarë qelizat e kancerit.
 • Terapia fotodinamike : Një dritë lazer dhe ilaçe përdoren për të shkatërruar qelizat e kancerit.
 • rrezatimi : Rrezet e energjisë me fuqi të lartë përdoren për të vrarë qelizat e kancerit.

Diagnostikimi

Nëse keni njolla ose rritje të dyshimta në lëkurë, ose vëreni ndryshime në njollat ​​ose rritjet ekzistuese, lini një takim me mjekun tuaj. Mjeku juaj do të ekzaminojë lëkurën tuaj ose do t’ju referojë te një specialist për diagnozë.

Mjeku ose specialisti juaj ka të ngjarë të ekzaminojë formën, madhësinë, ngjyrën dhe strukturën e zonës së dyshimtë në lëkurën tuaj. Ata gjithashtu do të kontrollojnë për shkallëzim, gjakderdhje ose njolla të thata. Nëse mjeku juaj dyshon se mund të jetë kancerogjene, ai mund të kryejë një biopsi.

Gjatë kësaj procedure të sigurt dhe të thjeshtë, ata do të heqin zonën e dyshimtë ose një pjesë të saj për ta dërguar në një laborator për testim. Kjo mund t’i ndihmojë ata të mësojnë nëse keni kancer të lëkurës.

Nëse jeni diagnostikuar me kancer të lëkurës, mund t’ju nevojiten teste shtesë për të mësuar se sa ka përparuar. Plani juaj i rekomanduar i trajtimit do të varet nga lloji dhe faza e kancerit të lëkurës, si dhe nga faktorë të tjerë.

Fazat

Kanceri i lekures
Kanceri i lekures

Për të përcaktuar fazën ose ashpërsinë e kancerit të lëkurës, mjeku juaj do të vlerësojë se sa i madh është tumori, nëse është përhapur në nyjet limfatike dhe nëse është përhapur në pjesë të tjera të trupit.

Kanceret e lëkurës jo melanoma përfshijnë kancerin e qelizave bazale dhe të qelizave skuamoze.

 • Faza 0: Qelizat anormale nuk janë përhapur përtej shtresës më të jashtme të lëkurës, epidermës.
 • Faza I: Kanceri mund të jetë përhapur në shtresën tjetër të lëkurës, dermë, por nuk është më i gjatë se dy centimetra.
 • Faza II: Tumori është më i madh se dy centimetra, por nuk është përhapur në vendet e afërta ose në nyjet limfatike.
 • Faza III: Kanceri është përhapur nga tumori primar në indin ose kockën e afërt dhe është më i madh se tre centimetra.
 • Faza IV: Kanceri është përhapur përtej vendit të tumorit parësor në nyjet limfatike dhe kockat ose indet. Tumori është gjithashtu më i madh se tre centimetra.

Fazat e melanomës përfshijnë:

 • Faza 0: Ky lloj kanceri joinvaziv i lëkurës nuk ka depërtuar nën epidermë.
 • Faza I: Kanceri mund të jetë përhapur në shtresën e dytë të lëkurës, dermë, por ai mbetet i vogël.
 • Faza II: Kanceri nuk është përhapur përtej vendit origjinal të tumorit, por është më i madh, më i trashë dhe mund të ketë shenja ose simptoma të tjera. Këto përfshijnë shkallëzimin, gjakderdhjen ose flakjen.
 • Faza III: Kanceri është përhapur ose ka metastazuar në nyjet limfatike ose në lëkurën ose indet e afërta.
 • Faza IV: Stadi më i avancuar i melanomës. Faza IV është një tregues se kanceri është përhapur përtej tumorit primar dhe shfaqet në nyjet limfatike, organe ose inde të largëta nga vendi origjinal.

Parandalimi

Për të ulur rrezikun e kancerit të lëkurës, shmangni ekspozimin e lëkurës ndaj rrezeve të diellit dhe burimeve të tjera të rrezatimit UV për periudha të gjata kohore. Për shembull:

 • Shmangni shtretërit për rrezitje dhe llambat e diellit.
 • Shmangni ekspozimin e drejtpërdrejtë të diellit kur dielli është më i forte.
 • Vishni syze dielli që ofrojnë 100 për qind mbrojtje UVB dhe UVA.

Është gjithashtu e rëndësishme që të ekzaminoni rregullisht lëkurën tuaj për ndryshime si rritje të reja ose njolla. Tregojini mjekut tuaj nëse vëreni ndonjë gjë të dyshimtë.

Nëse zhvilloni kancer të lëkurës, identifikimi dhe trajtimi i tij në fillim mund të ndihmojë në përmirësimin e perspektivës tuaj afatgjatë.

Faktoret e rrezikut

Kanceri i lekures
Kanceri i lekures

Disa faktorë rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit të lëkurës. Për shembull, ju keni më shumë gjasa të merrni kancer të lëkurës nëse:

 • keni një histori familjare të kancerit të lëkurës
 • jeni të ekspozuar ndaj substancave të caktuara, si komponimet e arsenikut, radiumi, katran ose kreozoti
 • jeni të ekspozuar ndaj rrezatimit, për shembull gjatë trajtimeve të caktuara për aknet ose ekzemën
 • jetoni ose pushoni në klimat me diell, të ngrohtë ose me lartësi të madhe
 • punoni shpesh jashtë
 • keni një histori të djegieve të rënda nga dielli
 • keni nishane të shumta, të mëdha ose të parregullta
 • keni lëkurë të zbehtë ose me njolla
 • keni lëkurë që digjet lehtë nga dielli ose nuk nxihet
 • keni flokë natyrale bionde ose të kuqe
 • keni sy blu ose jeshil
 • keni rritje prekanceroze të lëkurës
 • një sistem të dobët imunitar, për shembull nga HIV
 • keni pasur një transplant organi dhe keni marrë ilaçe imunosupresuese

Komplikimet

Komplikimet e mundshme të kancerit të lëkurës përfshijnë:

 • përsëritje, ku kanceri i lekures  kthehet
 • përsëritje lokale, ku qelizat e kancerit përhapen në indet përreth
 • metastaza, ku qelizat e kancerit përhapen në muskuj, nerva ose organe të tjera në trupin tuaj

Nëse keni pasur kancer të lëkurës, jeni në rrezik të shtuar për ta zhvilluar atë përsëri në një vend tjetër. Nëse kanceri i lëkurës tuaj përsëritet, opsionet tuaja të trajtimit do të varen nga lloji, vendndodhja dhe madhësia e kancerit, si dhe nga shëndeti juaj dhe historia e mëparshme e trajtimit të kancerit të lëkurës.